Реформаторите видяха опасност от фалит на държавата

Блокът настоява за свикване на КСНС в разширен състав
Обновена: 2 юни 2014 14:02 | 2 юни 2014 13:58, Веселина Йорданова
90
Реформаторите видяха опасност от фалит на държавата
Мартин Димитров. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев да свика КСНС в разширен състав заради опасността от пълен фалит на държавата, поиска Реформаторският блок.

Анализ на икономическия екип на Блока, представен пред журналисти, показвал за 1 година управление финансова дупка от над 10 млрд. лв.

Разделяйки ги на работещите у нас, всеки един е натрупал краткосрочен дълг от 3000 лв. за година или българинът задлъжнява с по една минимална работна заплата на месец, пресметна Мартин Димитров, цитиран от БТА.

Той обясни, че в този дълг се включват 3 млрд. лв. задлъжнялост на НЕК, 1 млрд. - на БЕХ, 8 млрд. лв. бюджетен дефицит, половил милиард недостиг за общините, толкова за здравеопазване, както и 3 млрд. лв. нов дълг, който кабинетът се кани да вземе.

Вървим към реален фалит и това е въпрос на националната сигурност, посочи Найден Зеленогорски. В КСНС, според десните, трябва да участват не само парламентарно представените политически сили, но и тези, които са показали добър потенциал на евровота, както и експерти.

Всички те да направят и да се обединят около план за излизане на България от кризата, предлага РБ. Не кабинетът "Орешарски" обаче трябва да изпълнява плана, а той да бъде приложен след незабавни предсрочни избори, които да бъдат още през октомври, категорични са Реформаторите.

С тази "дупка" от над 10 млрд. лв. неминуемо се върви към избори, но ако бъдат отложени през 2015 г., фалитът ще бъде пълен, подчерта Мартин Димитров.

Няколко основни причини за натрупаната задлъжнялост представи икономистът Георги Ганев и акцентира на „кражби и прахосничество”.

Кражба, според него, е инвестиционната програма от 500 млн. лв., разпределени по общини, с близки до властта кметове, но без видим ефект. Тези пари са изчезнали, смята Ганев. Друг пример е "Южен поток" - 600 млн. евро вече са влезли там от страна на БЕХ, някой строи, България плаща скъпо, подчерта той.

По думите на Георги Ганев, енергийният сектор умишлено се води към фалит, за да може да има приватизация, прехвърляне на активите към "стратегически приятели на управляващите от чужбина, с други думи да бъде енергетиката подарена на Кремъл".

В бъдеще, разясниха икономистите на РБ, всичко това означава почти никаква възможност за растеж на заплатите, загуба на работни места, по-високи данъци, поскъпване на ток и парно, на цени, такси, както и неминуемо увеличаване на лихвите за домакинствата по кредити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
7
 
! Отговори
oxxxxx преди 9 години
А не видяхте ли опасност от подозрително сближаване с престъпници и *** в лицето на Герб????? Мартинееееее!!!! Внимавайте много в картинката!!! Не сме гласували за вас, за да се правите на ЕНП-исти, подкрпяйки домогванията за власт на един очевиден криминален тип, самовлюбен пуяк и доказан бездарник. Ако решите да се прегърнете с карикатурата Борисов, на другия ден сте пътници - гарантирано от избирателите! От вас се иска едно единствено и много просто нещо: да слушате анализите на Костов, да си ги записвате и да ги изпълнявате без възражения! Ясно??? Вие прекрасно знаете, че това прави
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДА БЕ!Щото сигурно по негово време взимаше 20 долара заплата, нали? Я си спомни добре.
43
8
 
13
 
! Отговори
ДА БЕ! преди 9 години
ДОКОЛКОТО ЗНАМ ДЪРЖАВАТА ФАЛИРА ПО СЕДЕСАРСКО ВРЕМЕ КОГАТО КОСТОВ РАЗПРОДАДЕ ВСИЧКИ ФАБРИКИ И ЗАВОДИ В БЪЛГАРИЯ НА СВОИ ХОРА ЗА ЕДИН ЛЕВ ПО ДОБРЕ ДА МЪЛЧИТЕ СТИГА СТЕ ДАВАЛИ АКЪЛИ ТИ ОЩЕ ЛИ НЕ СИ СТАНАЛ ПРОФЕСОР???
42
3
 
10
 
! Отговори
До 44 Веселин преди 9 години
Веселинчо мамин-отвори сайта на БНБ ,а не слушай Бойко как те приспива.Там ще видиш ,че за неговото управление външния дълг е нараснал с 4 милиарда.Освен това похарчи и още 4 милиарда от резерва.После цапцароса и едни 1.5 милиарда от здравните ни вноски.До тук сметна ли ги-горе долу 10 милиарда.И насреща една зала за 100 милиона и няколко км магистрали за още 400 милиона.Това е само половин милиард.Другите 9 милиарда къде отидоха като всички заплати и пенсии бяха замразени.
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този път трябва да има министри в затвора иначе България ще се разграбва до последно от който и да в.
40
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да ни управляват Герб и РБ а не турци и еничари.
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не съм му фенка на Мартинчо, ама този път доста истини е казал. Точно към фалит си вървим и то бързо и уверено.
38
2
 
11
 
! Отговори
иву преди 9 години
Добре де, какво трябва да се направи за да се избегне фалита? Избори Ок, ама после...?! Пак се връщам на философията си, че докато няма няколко обесени на дърветата, следващите също ще крадат... Просто сме си крадливо племе!!!
37
6
 
10
 
! Отговори
Цацаратурата преди 9 години
Всеки който гласува за бсп-дпс-атака е участник в престъпление.
36
2
 
5
 
! Отговори
Росен до турчин преди 9 години
До ТурчинНе ставеш бе миризливец противни сте и жените ви са грозни и космати , бегай бе.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 32Тези мантри ги ражда бедният ти безработен мозък.Първо е човекът - семейно възпитание, което ти нямаш, второ - образование, което не за теб, защото си отегчен, трето - разбойниците се такива.Ако ти се смяташ за познавач, ти имаш манталитет на грозен стар ерген, зависим от майка си и неудовлетворен и в професията си.Ако си учил биология и философия, няма да пишеш дивотии. Ти си провокатор и не си Питагор, за да предлагаш теореми. Тъпчо жалък.
34
5
 
7
 
! Отговори
Веселин преди 9 години
колкото и да квичите сами виждате ,че това което се говори е истина.Тези 500милиона за общините да не би да не се откраднаха?...или във вашият град има златни пейки и кошчета.5/6 милиарда не отидоха ли за намаляване на тока и за 5лв.на пенсиите??????...Какво не виждате?Борисов може да е крал ама заем не е теглил.......и е крал като е завишавал цените за строителството КОЕТО ГО ИМА...Как не виждате какво става не разбирам......
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сутринта гледах по тв един шофьор от бърза помощ.Каза ,че при предишното Правителство заплатата му била 350 лв , а сегашното му я вдигнало на 500 лв.Защо тогава пак плюе по БСП.Да си връщат Бойко и да ги държи пак всичките на хляб и вода
32
2
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Какъв фалит бе хора,то държавата се разпада?
31
2
 
7
 
! Отговори
Росен до Турчин преди 9 години
До ТурчинМлък бе миризливец ***.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съвременните карикатури не са смешни, а тъжни.Един измъчен преференциален *** депутат с антибългарски убеждения и вече взеха акъл да дават.Ей, след "успешния" чер Костов, не можете нищо да замезите от ЕС и ви станаха пришки.Сетете се за какво сте учили и идете сейте карнтофи.Много ***, изхранващи се от субсидии, мъдрости ни заливат, а резултати няма.Ненавиждам платени партийни функционери, които функционират само за задниците си.Много хрантутници!
29
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реформаторите напълно и отново в ролята си на ехо. Добре че го показват още сега а не като предния път, когато се правеха на опозиция на ГЕРБ, пък като взеха власта ГЕРБ и ДСБ-СДС и т.т. чинно гласуваха каквото им кажат от ГЕРБ и като ехо повтаряха думите на Борисов. Сега гледам, че още преди изборите са ехо на ГЕРБ, каквото каже Б.Б. и те го повнарят моментално. Сутринта Борисов предрече фалит и Реформаторите не закъсняха да го повторят. Все едно гледам стадо ***, глю,глю,глю... глю,глю...
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А откриха топлата вода!
27
17
 
8
 
! Отговори
Турчин преди 9 години
Орешарски е истински Десен Политик в сравнение с Боко Тиквата и Пръмовица. А заеми трябва да се теглят. Гърците уж са фалирали но са много по добре от нас. Нека да 'фалираме' и ние по този начин и ЕС да ни оздравяват икономиката като Гърция. Наливат милиарди в Гърция а ние тук получаваме трохи от ЕС които не покриват даже членския внос който плащаме. Давай Орешарски, Тиквата в ЗАТВОРА при Цветанов.
26
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Малтинчо, ми то държавата фалира още при Боко, бе. Сега сте се забеспокоили. България е фалирала отдавна.