Реформаторите видяха опасност от фалит на държавата

Блокът настоява за свикване на КСНС в разширен състав
Обновена: 2 юни 2014 14:02 | 2 юни 2014 13:58, Веселина Йорданова
90
Реформаторите видяха опасност от фалит на държавата
Мартин Димитров. Снимка: архив, БулФото

Президентът Росен Плевнелиев да свика КСНС в разширен състав заради опасността от пълен фалит на държавата, поиска Реформаторският блок.

Анализ на икономическия екип на Блока, представен пред журналисти, показвал за 1 година управление финансова дупка от над 10 млрд. лв.

Разделяйки ги на работещите у нас, всеки един е натрупал краткосрочен дълг от 3000 лв. за година или българинът задлъжнява с по една минимална работна заплата на месец, пресметна Мартин Димитров, цитиран от БТА.

Той обясни, че в този дълг се включват 3 млрд. лв. задлъжнялост на НЕК, 1 млрд. - на БЕХ, 8 млрд. лв. бюджетен дефицит, половил милиард недостиг за общините, толкова за здравеопазване, както и 3 млрд. лв. нов дълг, който кабинетът се кани да вземе.

Вървим към реален фалит и това е въпрос на националната сигурност, посочи Найден Зеленогорски. В КСНС, според десните, трябва да участват не само парламентарно представените политически сили, но и тези, които са показали добър потенциал на евровота, както и експерти.

Всички те да направят и да се обединят около план за излизане на България от кризата, предлага РБ. Не кабинетът "Орешарски" обаче трябва да изпълнява плана, а той да бъде приложен след незабавни предсрочни избори, които да бъдат още през октомври, категорични са Реформаторите.

С тази "дупка" от над 10 млрд. лв. неминуемо се върви към избори, но ако бъдат отложени през 2015 г., фалитът ще бъде пълен, подчерта Мартин Димитров.

Няколко основни причини за натрупаната задлъжнялост представи икономистът Георги Ганев и акцентира на „кражби и прахосничество”.

Кражба, според него, е инвестиционната програма от 500 млн. лв., разпределени по общини, с близки до властта кметове, но без видим ефект. Тези пари са изчезнали, смята Ганев. Друг пример е "Южен поток" - 600 млн. евро вече са влезли там от страна на БЕХ, някой строи, България плаща скъпо, подчерта той.

По думите на Георги Ганев, енергийният сектор умишлено се води към фалит, за да може да има приватизация, прехвърляне на активите към "стратегически приятели на управляващите от чужбина, с други думи да бъде енергетиката подарена на Кремъл".

В бъдеще, разясниха икономистите на РБ, всичко това означава почти никаква възможност за растеж на заплатите, загуба на работни места, по-високи данъци, поскъпване на ток и парно, на цени, такси, както и неминуемо увеличаване на лихвите за домакинствата по кредити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
21
 
! Отговори
до 25 преди 9 години
Съжалявам много, но такова понятие като "честен комунист" не съществува в природата. Той ако човек е честен никога няма да стане комунист, стане ли комунист и влезе ли в БСП-БКП край с неговата честност, защото той влиза в редиците на криминална банда занимаваща се единствено с грабежи и кражби. Няма как едновременно да си бандит и да си честен.
24
7
 
12
 
! Отговори
джафджав преди 9 години
Съжелевам , ама фалит нема да има (има време Орешаро, че помпа заеми , но фалит е рано след 4-5 години дори и повече Дългът , като процент от бвп е много малъкТез от РБ плащат ,че ще станем , като Гърция Така разправяше и оня кьоравия *** Р.Ран Навити сме Направете заплатите и пенсиите , като в Гърция В РБ е пълно с комунисти начело с другарката Куневиц ,които джавкат по медиите На снимката горе е сектанта евангелист
23
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе Малтинчо.Я се скрий.Всичко което се е натрупало последните 20 години го сумира и го лепна на сегашното правителство.ти даже и представа си нямаш колко са 10 милиарда икономисте велик и да се похарчат за една година
22
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА-ХА-ХАИ как го видяхте този "риск от фалит" бе баламурници??тези си нямат представа какво е ФАЛИТ.С дълг 16% от БВП и резерв от 6 милиарда за какви фалити говорим.И защо не пискаха при Боко-главата когато банкянския *** ОПОСКА резерваи за 3 години опука 10 милиарда лева а сега квичът като прасета пред касапин???
21
5
 
8
 
! Отговори
Анджел Меркелов преди 9 години
Водят България към фалит за да не му излезе толкова скъпо на Путин ,демек ей така евтинко да е за 1 лв. Ако ще се продаваме нека да е по по нормален начин и да не е евтино, все пак продава се държава и народ ,не следва да струва колкото колата на Догань .И тоя дето ще ни купи да се старае поне да сме нахранени ,обути,облечени ,образовани ,здрави и доволни от живота за да може да дои повече мляко от нас ,щото за моите 50 г. видях ,че когато няма за какво да се притеснява българинът РАБОТИ !
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой прочете ли секретният доклад "Добрев" на Николай Добрев за това кой фалира държавата, за състоянието на банките? Доклада е направен в периода 1995-96-та година и в него се казва точно и ясно, с цифри и факти, кои са виновниците за фалитите на България. Това са неговите съпартийци от БСП(БКП). Именно за това те толкова силно мразят Кольо Добрев, че на фона на останалите комунисти - той остана един честен и почтен човек.
19
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко Сикаджията с партийна книжка е '' десен '' също така и Пръмова.
18
8
 
9
 
! Отговори
Пако преди 9 години
Кои са тия РБ? Партия някаква нова или какво? Звучи ми като Република България, ама тоя на снимката не е ли един от СДС-то? Като стана дума - какво стана със СДС, има ли ги още? Къде са, как са? Май много въпроси се събраха ... :)
17
2
 
13
 
! Отговори
Фал преди 9 години
Държава която да се източва да не фалира , това не е възможно.Офшорни фирми , чиито дълг като капиталисти е 100 милиарда .Американски централи които източват 1 милиард годишно и ще го правят 25 години.Фотоволтаични централи , които източват над 1 милиард годишно , за бутафорна и нищожна като количество енергия.На това ли му викат реформаторите ,,енергийният сектор умишлено се води към фалит, за да да бъде енергетиката подарена на Кремъл"
16
4
 
3
 
! Отговори
? преди 9 години
До Анонимен 7Кои са "десни", душицо?
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То изобщо не е нужно да си от РБ за да видиш петия пореден фалит на държавата през последните 70 години от БКП-БСП. Три фалита по времето на Тодор Живков и 2 фалита през последните 25 години.
14
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя проскубан пърдел е ехо на банкянския...
13
4
 
8
 
! Отговори
Дичката преди 9 години
Късно, но пак като са се усетили
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес половин час се лутах в Разград докато намеря място за паркиране. Много коли много нещо представям си какво е в София. В Кауфланд навалица всички са напълнили количките. Всеки се оплаква от кризата..
11
5
 
15
 
! Отговори
нема такава държава преди 9 години
От както триглавия змей дойде на власт държавета е загубена, сараите процъвтяяат,ибриците забогатяват а столетницата умря. Имаме си дори няколко милиарда нови кредити които да обслужваме като граждани на Абсурдистан.
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едмонд Ротшилд до ВеселинаДо 2030 няма да ....Откаде са знаеле бъдещетот?
9
4
 
7
 
! Отговори
Запишете в закон, че преди 9 години
който докара държавата до фалит, лежи с целия си екип в затвора за 15 години, без право на обжалване и конфискация на имуществото , придобито по време на управлението...после ще си говорим за избори, полезни ходове за България, герберасти, кумуняги, *** и други алчни ***. И изпълнете закона поне веднъж! Не искате да има отзоваване, не искате да има референдуми, не искате мажоритарни избори, поне едно истинско наказание вкарайте за гаранция някаква!
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво не са фалирали ***. Някой платен клакьор да ми посочи поне едно нещо. Накой от тази *** да е чел отчетния доклад на Петър Младенов пред партийния конгрес - март 1990г. Нито един комуннистически *** не си е направил труда да го прочете. Много от тях и не могат да четат. Там е посочено ясно и точно, кой фалира държавата. Ох, дано съсела Станишев остане на власт в партията за да може по-бързо да фалира и нея. Този път - за винаги.
7
5
 
7
 
! Отговори
nexussss преди 9 години
Айде бе, дайте го тоя фалит, че ми се гледа яко сейр.....МУХАХАХАХ Искам всичките "гласоподаватели" как си скубете косите и се чудете как да оцелеете, щом за толкова години подред не разбрахте, че СВОБОДАТА Е НА ВЪРХА НА КОПИЕТО!!! С мили думи и "...дай сега да направим национален консенсус" СТЕ ВИНАГИ, АМА АБСОЛЮТНО ВИНАГИ НА ГУБЕЩАТА СТРАНА!!! Сега трябва и гащите от *** ви да свалят и пак няма да ви дойде акъла в главите чалгаризирани....
6
2
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Няма значение, важното е че роднините са на държавна служба.