?90 млн. са замразените пари по ОП "Регионално развитие"

Проблемът е в обществени поръчки от периода 2010 - 2013 г.
Обновена: 4 юни 2014 14:07 | 4 юни 2014 10:33,
59
?90 млн. са замразените пари по ОП "Регионално развитие"
Снимка: Reuters, архив

Около 90 млн. евро са замразените от Европейската комисия (ЕК) средства по оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). Засегнати са две мерки по програмата - "Интегрирано устойчиво градско развитие" и "Устойчиво развитие на туризма". Това съобщават от Министерството на регионалното развитие (МРР) по повод вчерашната информация, че Европейската комисия е спряла средства за България по програмата.

Спирането на парите е в резултат на одит на проекти, изпълнени в периода 2010 - 2013 г. След като България е подала две искания за междинни плащания на 3 април и 27 май 2014 г. за 90 млн. евро, отговорът на Генерална дирекция "Регионална и градска политика" на ЕК на 3 юни е бил - временно прекъсване на плащанията.

Още по темата
Плащанията за проекти по останалите направления на програмата продължават. Временната мярка е следствие от „рутинен одит“, извършен в периода 7-11 април 2014 г. от одитори на ГД "Регионална и градска политика", отбелязват от министерството. От ведомството информират, че към днешна дата в Управляващия орган на ОПРР не е получен предварителен одитен доклад.

В писмото на ГД "Регионална и градска политика" са представени обобщени констатации от проверката, но не са описани детайлно констатираните нарушения. Подробни аргументи за констатациите и съответни препоръки се очаква да бъдат представени в предварителния одитен доклад, който все още не е получен в Управляващия орган.
„Засегнати са няколко проекта, най-големият е свързан с интегрирания градски транспорт на Бургас. Другите засегнати проекти са на община Асеновград, на Университета за архитектура, строителство и геодезия, на Националната служба за противопожарна безопасност и защита на населението“, коментира Деница Караджова, председател на парламентарната комисия за контрол на еврофондовете, пред БНР.

По-същественото е, че отново се идентифицират проблеми с обществените поръчки, допълва народният представител и припомня, че точно заради търговете бяха замразени парите и по оперативна програма "Околна среда".

„Искам да разсея един мит, става дума за проекти през целия период 2009-2013, договорирани и управлявани от три правителства. Има променена практика на Еврокомисията. Ако до преди 2013 г. те предварително са информирали с писмо, че е възможно спиране на средства, сега ЕК, още преди да изпрати одитния доклад, изпраща писмо за временно прекратяване на средствата. Това писмо означава, че управляващите органи трябва да одитират отново проектите“, разясни Караджова.

От МРР уточняват, че ще се прави  повторна проверка на обществените поръчки по двете направления на програмата, за да бъдат възстановени средствата. Ще бъдат изготвени допълнителни указания към бенефициентите по процедурите за обществени поръчки.

Ще бъдат актуализирани и процедурите за контрол.

Повече новини, свързани с европроектите, четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
14
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Току що прозрях нещо. Сергей Станишев обеща да създаде 250 000 работни места. Питате къде са? Не ги ли виждате? 250 000 души вече работят. Това са интернет тролите. Над 250 хиляди *** се изхранват, като пишат платени коментари в полза на крадливите престъпници БСП. Браво, Станишев Ефенди. Обещахте и изпълнихте! 250 000 работни *** осигурени.
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Караджова се опитва да замазва, уж ставало въпрос за проекти при три правителства, тоест при тях, при служебното и герб, ама накрая ще се окаже, че е само при тях.фактите са си факти - при бойко 4 години спрени пари нямаше.тези дойдоха и се почна.
24
1
 
8
 
! Отговори
gogo преди 9 години
Последния път когато ни спряха тотално европейските пари пак беше по време на тройната коалиция, помните ли?
23
7
 
11
 
! Отговори
BGN преди 9 години
до 26 - смях в залата.Яко промит мозък си, от 2010 до 2013г, кой беше на власт бе !!!
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aу, тоя " смях в залата" мноууу умен. промит мозък !!!
21
9
 
3
 
! Отговори
баба вуна преди 9 години
Изобщо да не си мият ръцете с предните, и да има недостатъци затова са във властта, за да ги оправят и да не ни спират парите. Ако не могат - да си ходят. При предните що нямаше проблеми и всичко ни плащаха, а сега само слушаме как ни спират пари и може да загубим милиарди. Некадърници!
20
0
 
12
 
! Отговори
Малинчо преди 9 години
Ми да ги спрат бе, 99% от тези пари изтичат...мутрите няма да имат пари за бензин за А8 и Х6 и ще минат на газ, псевдо-политиците ще станат опозиционери на самите себе .... бал съм ви и държавата
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите са невероятно талантливи, имат уникалната способност да прецакват всичко и винаги когато са на власт от Европа ни спират парите. Но нищо, чобанчето ще оправи нещата - нали затова има кредити. Ще изтеглим поредния такъв от милиард и половина евро в рамките на година и пей сърце. Пък като паднат от власт тъпия електорат ще плаща и ще се чуди що затяга колана.
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние претръпнахме вече,, то "комунистите" са виновни за всичко.3.5г беше така и сега си продължава.Никакво значение няма, в кой период са злоупотребите- " комунистите" са виновни !!!!!!
17
7
 
7
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Само да кажем, че Бургас е един прекрасен град, който дръпна супер много в последните години. Браво на Митко Николов!
16
6
 
3
 
! Отговори
--- преди 9 години
За Изгонване от европейския сьюз сме.
15
7
 
6
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
От други медии: "БГНЕС твърди, че причина за прекъсванията са "нарушенията на община Бургас", което е доста странно твърдение. ЕК прекъсва плащания само при системни проблеми с доказана продължителност във времето и надали се базира само на една община - такъв беше и случаят с "Околна среда". Ситуацията в екопрограмата потвърди, че в администрацията цари хаос, няма единно ръководство и няма ясни отговорности, което прави изключително бавно взимането на трудни решения."Никакъв Бургас, а БСП.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите на власт= погром за България във всеки един аспект... единственото което правят е да ни продадат на Русия чрез множество антибългарски договори с *** и Русия... Всички ще бъдете наказани рано или късно .. долни комунисти.. Някой като вас е предал Левски! Същата подмолна твар!
13
1
 
5
 
! Отговори
DUBLIN преди 9 години
Ето до това води"твой и мой човек" в Корумпестан,много ама много скоро ще сте и след Судан и Мозамбик по мизерия и корупция.......
12
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 9 години
До optimistДа интересно защо все при тройката...а се оказва, че виновния период е предишния...в случая е типична схема на Бойко. Медиите написаха спряни пари от ЕС, Бойко написа спряни пари...ходи обяснявай сега защо са спряни..както се казва обяснявай, че нямаш сестра. А и да не забравяме, че са спрени от отделът контролиран от Йоханес Хан...та нека подливането на вода започне СЕГА
11
9
 
13
 
! Отговори
optimist преди 9 години
ОП Регионално разивитие и ОП Околна среда са спрени! НЕК, БЕХ и БДЖ са във фалит! Законодателство се пише под диктовка на Газпром! До дни ще се вземе нов заем от 3 млрд.! Гарантирано от тройната коалиция!
10
1
 
7
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Случайност или не, но парите са спрени седмица след като заявихме, че ще си строим "Южен Поток" ... Дали действително причината са нарушения в изпълнението на въпросните ОП, или просто тези нарушения са удобен повод да ни "дърпат ушите", когато не сме съгласни с каквото ни спуснат от Брюксел, това е отделен въпрос
9
7
 
3
 
! Отговори
до бг преди 9 години
И тая шушумига ли да управлява-е ще я втасаме тогава,пази боже!!!!!
8
10
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
От сутринта слушам,че са спрени 90 млн и никой не казва защо са спрени.Не, сбърках само Б.Борисов говори и лъже че е виновно това правителство и естествено никой не го коригира/ама нали целта е да се оплюе правителството/.Това е явна манипулация от платените медии на Борисов,и не мога да проумея тия журналистчета за толкова *** ли ни вземат или те просто са си едни елементарни хорица който и хабер си нямат от журналистика.Не,така им е наредено и те това правят,да върнат мутрата отново на власт.
7
9
 
11
 
! Отговори
бг преди 9 години
*** ...пак ли почнахте да си вадите кирливите ризи БЕЕЕЕЕЕЕЕ...всички сте МАСКАРИ.....искате пак да да ни отвлечете вниманието и да дочакаме ВИДЕНОВАТА ЗИМА....АЗ ИСКАМ.....,,ОСТАВКА ;;...ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА.....НЕ СТАВАТА ЗА НИЩО ......