България влияе на отношенията между Русия и ЕС

Британско издание коментира събитията у нас
Обновена: 6 юни 2014 22:40 | 6 юни 2014 21:54,
84
България влияе на отношенията между Русия и ЕС
Снимка: архив, Булфото

Възможно ли е, за пореден път, едно от най-големите стратегически безпокойства на Европа да зависи от балкански сюжет?

Този път става въпрос за украинската криза, страховете на Европа за енергийната й сигурност и влиянието на държащия ключа към властта по-малък партньор от управляващата коалиция в България, Движението за права и свободи, пише Крисчън Оливър в рубриката "Брюкселски блог" на британския вестник "Файненшъл таймс".

Безпокойствата на малката партия на етническите турци в България може да изглеждат безкрайно далеч от геополитическата конфронтация между Кремъл и Запада. Възможно е обаче на тесните рамене на ДПС да лежи съдбата на ключовия газопровод "Южен поток" - проект, който мнозина смятат, че ще засили още повече хватката на Русия върху газовите доставки за Европа, коментира авторът.

Предвидено е планираният газопровод да транспортира газ на руския монополист Газпром през Черно море до България и след това до Австрия, в добавка към вече обширната газопроводна мрежа на Москва през Украйна и Североизточна Европа, припомня Оливър.

Строителството му трябваше да започне този месец, но Европейската комисия откри тази седмица срещу България т. нар. наказателна процедура с аргумента, че споразумението й за "Южен поток" с Русия нарушава законодателството на ЕС в областта на конкуренцията.

"При условие че 28-членният Европейски съюз е разединен по въпроса за налагането на санкции на (Руската федерация), блокирането на строителството на (газопровода) е едно от малкото оръжия, с които Брюксел разполага срещу Кремъл. Ето тук обаче нещата се балканизираха", коментира авторът.

"Управляващите в България социалисти - една от политическите партии в ЕС, които са най-близки до Русия - спорят с (Европейската комисия), като твърдят, че строителството на "Южен поток" е част от техния мандат и ще създаде работни места и ще донесе (приходи от) транзитни такси", отбелязва Оливър.

"Лютви Местан, председателят на Движението за права и свободи, обаче казва, че няма смисъл да се води борба с ЕС, и призовава за предсрочни (парламентарни) избори", пише още авторът. Оливър посочва, че социалистите вече са непопулярни в България, като миналата година срещу тях е имало масови улични протести, а миналия месец са понесли поражение на изборите за Европейски парламент.

Противниците на правителството казват, че случаят "Южен поток" е много по-мътен, отколкото твърди кабинетът. ЕС проучва как са били раздадени договорите по строителството на газопровода на руски и български компании, отбелязва авторът.

Главната строителна компания е руската компания Стройтрансгаз, собственост на бизнесмена Генадий Тимченко, който е в американския списък със санкции срещу руски граждани. Опозицията освен това пита дали цените, по които е било платено на строителните компании, не са изкуствено завишени и дали транзитните такси ще бъдат плащани по реални търговски тарифи, посочва Оливър.

В заключение авторът пише, че сцената за една политическа схватка е готова. Ако българските социалисти загубят предсрочните избори, за Русия ще е много по-трудно да построи "Южен поток", обобщава той.

(БТА) 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До Патриотнещастно създанийце, много лесно е да се определи възрастовата група, към която принадлежиш. Достатъчно е да срещна "***", "***" и още 1-2 думи става ясно, колко си живял, колко си прочел, какъв акъл си събрал, какъв е житейския ти опит. Хайде ограмоти се, пък тогаз раздавай умозаключения! А, и работи нещо, ама истинско! Не си ти този, който ще ми каже къде да живея! А най-малко ще си от тези, дето ще ме бесят по стълбовете - за това трябва здраво дупе, а твоето е халтаво! Защо ли
57
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ние нашите карти ги изиграхме така ,че партньорите ни в знак на благодарност ни спират фондовете.
56
0
 
13
 
! Отговори
до 70 преди 9 години
По тази логика ти защо не си биеш шута към Вашингтон?
55
6
 
8
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До ПАТРИОТПрав си! И най-интересното е, че тези тролчета в същото време с удоволствие пътуват по омразния запад, а не са стъпвали в Русията:) Ама нали е за партията!
54
4
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
***, троловете отдавна си бихме камшика, включително и за Москва. 2 000 000 трола сме. Аз съм във Щутгарт.
53
1
 
10
 
! Отговори
бг преди 9 години
глупости станишев бил по близо до русия . и станишев и бойко са водени от ционизма които вече не е в русия ,само разделят народа на 2 и затриват държавата работейки заедно по тази цел
52
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако българия спре южен поток, ес ще компенсира ли пропуснатите ползи?
51
19
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Баси коментарите. Явно червените *** нямат почивен ден. Руснаците ни давали добра цена, били сме под англо-саксонско робство и прочие дивотии. *** нещастни, хващайте първия полет за Москва и изобщо не се прибирайте тук, защото не е далеко времето, когато ще ви бесят по уличните стълбове!!!
50
3
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
До 68 - Пич, шизофренията не прощава. Що не си пиеш хапчетата??? Хайде на бас, че твоя идол е политически труп, става ли?!?
49
6
 
7
 
! Отговори
THE PATRIOT преди 9 години
Благодарение на великия български патриот Волен Сидеров седерасто-герберастите, слуги на Турция и САЩ, никога повече няма да се докопат до властта! Поклон! Дълбок поклон пред делото на този велик българин!
48
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако този газопровод е стъпка към освобождаването ни от англо-саксонската окупация която вече 25 год.ни задушава и ни дава енвргийна независимост.Аз съм ЗА!!!!!
47
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишевата партия да мре! Крадоха от Белене и не го построиха. Сега крадат от Южен поток и ако и него не го построят вече ще има война. Много червени тикви ще паднат. И в затвори ще влизат, ако оживеят.
46
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да заповядат и те да построят газопровод. Стига да предлагат поне толкова изгодни условия като Руснаците. Нали са европа, наши хора. По - добри цени от руснаците ще ни дадат. германия плаща ли транзитни такси за мерцедесите и фолксвагените дето ги кара за Турция и Гърция? Не. Унищожиха ни промишлеността и селското стопанство, сега се опитват да ни отнемат и предимството на географското положение. Еми няма да стане. По - добре да излезем от евросъюза, откото да ни мачкат.
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много *** ***. Верно, ще се изплати за 20 години, ама през това време България ще купува газ не за 500$, а за 350. 150$ по евтино. Само затова си заслужава да строим. Евтината енергия и евтината работна ръка ще направят страната по - подходяща за инвестиции и ще помогнат за създаване на конкурентноспособна индустрия. Тоест няма само Германия да има евтин газ. Постоянно ни обвиняват от Европа, че нямаме ефективност. Ако желаят диверсификация да построят Набуко. Ние сме за.
44
1
 
13
 
! Отговори
с право на глас преди 9 години
Южен поток на референдум ние трябва да решим.Щом се обещали ще помагаме казана дума хвърлен камък.
43
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
западно евроGAYтаците да си гледат лондонстана,френскаджамахирия,германскияСТАН и другите станове.
42
9
 
29
 
! Отговори
вн преди 9 години
Уважаеми западни управници, и вие техни пионки в България-разни НПО, фондации от кол и въже,*** и др.подобни., не си хабете средствата да зомбирате българите,защото не се получава резултат от това, няма и да се получи.Ние сме от малко по друго тесто, дайте си средствата, за благородна кауза, ако е останало нещо благородно във вас.А ако искате да се пробвате, направете един референдум, демократично е, ако ви стиска...
41
7
 
28
 
! Отговори
Да , ама не... преди 9 години
Да, аме не...както казваше Бочаров....Нека да има избори, нека ГЕРБ да ги спечели, но НИКОГА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ЗАВИСИ ОТ БОРИСОВ...ТОЙ Е ПЕТНО ОТ КОЕТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗЧИСТИМ............
40
5
 
15
 
! Отговори
Селфи преди 9 години
Какво идиотско, тъпашко, слугинско изражение на пълно нищожество!
39
2
 
7
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
До умерен 53 >>> Породата е източен герой, но не по Достоевски ! Какво по хубаво от това да нямаш нито лев и да изтеглиш 100 000 евро заем за апартамент , в който евентуално ще живееш след 22-30 г, а през това време си живееш в бараката и набиваш сухари/това е гениална идея/ и изплащаш само лихвите... като се нанесеш ще изплатиш и главницата...