България влияе на отношенията между Русия и ЕС

Британско издание коментира събитията у нас
Обновена: 6 юни 2014 22:40 | 6 юни 2014 21:54,
84
България влияе на отношенията между Русия и ЕС
Снимка: архив, Булфото

Възможно ли е, за пореден път, едно от най-големите стратегически безпокойства на Европа да зависи от балкански сюжет?

Този път става въпрос за украинската криза, страховете на Европа за енергийната й сигурност и влиянието на държащия ключа към властта по-малък партньор от управляващата коалиция в България, Движението за права и свободи, пише Крисчън Оливър в рубриката "Брюкселски блог" на британския вестник "Файненшъл таймс".

Безпокойствата на малката партия на етническите турци в България може да изглеждат безкрайно далеч от геополитическата конфронтация между Кремъл и Запада. Възможно е обаче на тесните рамене на ДПС да лежи съдбата на ключовия газопровод "Южен поток" - проект, който мнозина смятат, че ще засили още повече хватката на Русия върху газовите доставки за Европа, коментира авторът.

Предвидено е планираният газопровод да транспортира газ на руския монополист Газпром през Черно море до България и след това до Австрия, в добавка към вече обширната газопроводна мрежа на Москва през Украйна и Североизточна Европа, припомня Оливър.

Строителството му трябваше да започне този месец, но Европейската комисия откри тази седмица срещу България т. нар. наказателна процедура с аргумента, че споразумението й за "Южен поток" с Русия нарушава законодателството на ЕС в областта на конкуренцията.

"При условие че 28-членният Европейски съюз е разединен по въпроса за налагането на санкции на (Руската федерация), блокирането на строителството на (газопровода) е едно от малкото оръжия, с които Брюксел разполага срещу Кремъл. Ето тук обаче нещата се балканизираха", коментира авторът.

"Управляващите в България социалисти - една от политическите партии в ЕС, които са най-близки до Русия - спорят с (Европейската комисия), като твърдят, че строителството на "Южен поток" е част от техния мандат и ще създаде работни места и ще донесе (приходи от) транзитни такси", отбелязва Оливър.

"Лютви Местан, председателят на Движението за права и свободи, обаче казва, че няма смисъл да се води борба с ЕС, и призовава за предсрочни (парламентарни) избори", пише още авторът. Оливър посочва, че социалистите вече са непопулярни в България, като миналата година срещу тях е имало масови улични протести, а миналия месец са понесли поражение на изборите за Европейски парламент.

Противниците на правителството казват, че случаят "Южен поток" е много по-мътен, отколкото твърди кабинетът. ЕС проучва как са били раздадени договорите по строителството на газопровода на руски и български компании, отбелязва авторът.

Главната строителна компания е руската компания Стройтрансгаз, собственост на бизнесмена Генадий Тимченко, който е в американския списък със санкции срещу руски граждани. Опозицията освен това пита дали цените, по които е било платено на строителните компании, не са изкуствено завишени и дали транзитните такси ще бъдат плащани по реални търговски тарифи, посочва Оливър.

В заключение авторът пише, че сцената за една политическа схватка е готова. Ако българските социалисти загубят предсрочните избори, за Русия ще е много по-трудно да построи "Южен поток", обобщава той.

(БТА) 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
12
 
28
 
! Отговори
Славянска Сила!!! преди 9 години
Българи Руснаци и Сърби сме Братя!!! Не се делете!!! Сачовете и ЕУ че се разпаднат...... Във Източна Европа ще Командват Българи Руснаци и Сърби!!! Закон!!!!
17
5
 
34
 
! Отговори
майкави ЕвроГейска преди 9 години
Лицемерни еврогейци,защо не си спрете северен поток,като сте толко принципни?Ликвидирахте ни и аец,и икономока,и селско ст-во,нарязахте ни въоръженията и ни събухте...предятагана от югоизток.Поставихте ни на последно място по стандарт,и не второ,а 22-ро качество в Гейския ви съюз,за което благодарим:-) .
16
1
 
11
 
! Отговори
от 28 преди 9 години
*2.4 милиарда годишно.
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
2010-та, Тиквено време:"България ще получава по 2.4 млрд. долара от транзита на газ по "Южен поток". Това обяви в събота руският премиер Владимир Путин в София минути след подписването на акционерно споразумение и устав на "Южен поток България" АД, в което руският "Газпром" и Българският енергиен холдинг са съдружници с по 50% участие."
14
5
 
2
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Понеже китовете/и кашалоти/ са изчезващ вид и ловът им е забранен в коментар 25 става въпрос за виртуален лов с голян финансов харпун !
13
12
 
3
 
! Отговори
Adam1966 преди 9 години
Голям Кит се лови бавно и полека , понеже е много едър , пускат му един не голям харпун с дълго въже и чакат докато се налудува и после се уморен и умаломощен става лесна плячка за китоловната лодка ! Да видим какво ще се случи с Източния голям кашалот ?
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има една песен лоса лоса а сега е михаела михаела
11
4
 
1
 
! Отговори
st преди 9 години
До ts Вложените пари по проекта и нека да стане ясно не са такива каквито се излагат по медиите реалните инвестиции са за около 650 милиона долара който ще се разпределят за проекта,реалните инвестиции за целият проект са за около 2.5 милиарда.
10
1
 
30
 
! Отговори
Радка пиратка преди 9 години
Хе-хе! Нищо ново под слънцето. Та това го коментирахме още снощи, че разни кончити от ЕС и САЩ навиват пружинките на ББ. Да се надяваме, че народът ще се окаже по-мъдър.
9
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задължително гласуване? Това само един *** може да си го помисли.
8
5
 
21
 
! Отговори
ts преди 9 години
Алексей Милер: Влагаме в България 3,1 млрд. евро за "Южен поток"
7
1
 
4
 
! Отговори
* преди 9 години
В това отношение между Русия и САЩ има пълно разбирателство! Е това ако не е новина...!
6
13
 
4
 
! Отговори
st преди 9 години
В отговор на въпроса кога ще има реални приходи за РБ директорът на Газпром Алексей Милер увери че това няма да се случи по рано от краят на договорният период на заема който изтича 2037 година.
5
0
 
11
 
! Отговори
* преди 9 години
"България влияе на отношенията между Русия и ЕС" - напиши как след толкова години изведнъж бг почнала да влияе тъй фамозно! И защо, и как/кой!Вярното е "България е терен, на който тайни служби изтезават" - в малко по-чрезвичайна ситуация, и наричат това "България влияе...". Правите се на неразбрали, *** ше дойде и вашият ред!
4
1
 
16
 
! Отговори
но уей преди 9 години
Странджа жалко за ник-а, който си сложил.....ти ако си Българин Аз съм на калинка точките!!! Адски тъпо е и жалко, че много от хората"ослепяха"...
3
5
 
35
 
! Отговори
амет преди 9 години
Коментара е излишен -НА БЕДНИТЕ НАРОДИ Е ЗАБРАНЕНО ДА НАВДИГАТ ГЛАВА.Нашия народ има топки и трябва да се пребори за бъдещето си.А то минава през предсрочните избори,където трябва да изпратим на бунището на историята десния сектор и техните господари,които наливат милиони долари,за да отнемат правото ни сами да решаваме бъдещето си,опитвайки се да ни зарибяват с лъжи,инсинуации и манипулиране на общественото мнение.Аз съм българин и не ме интересува нито америка ,нито европа.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Странджа, пий си хапчетата и си слушкай чалгицата, после се научи да пишеш правилно и тогава давай мнение. А ти, на какъв език пишеш, бе, ***?
1
13
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Нещата се балканизираха". Да ви *** в тъпите и нагли англосакнонтци, да ви ***! Колко пари дадохте на алчните предатели от гроб и дпс, за да бутнат правителството? Гадна, долна англосакнонска ***! Пак се активизираха антиславянските нечестиви гейове!