Кога да са предсрочните парламентарни избори?

БСП, ГЕРБ и Реформаторите с различни версии
Обновена: 6 юни 2014 10:01 | 6 юни 2014 10:01,
12
Кога да са предсрочните парламентарни избори?
Снимка: архив, БТА

Предсрочните избори трябва да бъдат или веднага, или през октомври догодина заедно с местните. Това заяви депутатът Диана Йорданова от ГЕРБ пред БНР по повод вчерашното изявление на лидера на ДПС Лютви Местан, който поиска избори до края на годината.

„За нас е изключително важно, ако се стигне до предсрочни избори веднага, следващото правителство да има поне малко думата по отношение на Бюджет 2015. Изключително важно е така добре да бъде структуриран бюджетът, за да не се стига до ситуация като сегашната“, посочи народният представител.

Йорданова отхвърли възможността още днес кабинетът Орешарски да подаде оставка с аргумента, че вчера на бюджетната комисия окончателно се гласува поемането на дълг, а днес това ще се обсъжда в пленарна зала. „Така че поемането на дълг ще се случи. Оттам нататък какво ще се случи, е в ръцете на водещия партньор в управлението“, смята тя.

Депутатът от БСП Борислав Гуцанов коментира, че не е изненадан от вчерашното изявление на Местан, защото през последните десетина дни са коментирани варианти за възможни избори.

„Смисълът не е в това кога да бъдат тези избори, а как да бъде запазена държавността, да има развитие на икономиката и нормалност в държавата. И на базата на тази държавност трябва да се прецени кога е най-нормалният ден за провеждане на избори“, смята Гуцанов.

Според него „всичко друго са емоции и дайте да видим как може да направим по-бързо изборите според една, втора или трета политическа партия, какви интереси има“.

„Сега, ако се тръгне на избори, точно когато нещо тръгва да се закрепва, съвсем вече ще обърнем товара на кораба. Аз не казвам, че не трябва да се ходи на предсрочни избори, а че трябва да се прецени кога е най-подходящото време за тях“, коментира Гуцанов.

"Не се съмнявайте, че не ДПС, а ние сме водещите", категоричен е той. Депутатът съобщи, че Националният съвет на БСП ще се състои или в понеделник, или във вторник.

Лидерът на Народна партия "Свобода и достойнство", част от Реформаторския блок, Корман Исмаилов също коментира решенията на ДПС.

„При структурирането на правителството за ДПС беше ясно, че това е временно решение, но за тях беше важно да са във властта и чрез нея да направят това, което е полезно за тях, за да излязат силни“, заяви той. Според него сривът на правителството бил очакван.

„БСП ще извлече още повече негативи, ако продължава да стои в коалиция с ДПС. Тогава ДПС може да изпадне в много сериозна изолация и дълбока опозиция. Тези действия са прогнозируеми и ясни за ДПС. За тях беше важно икономически да се оздравят, за да могат да проведат успешни избори, разчитайки вече на контролиран и купен вот“, твърди Исмаилов.

Той не изключва възможност за сътрудничество между Реформаторския блок и ГЕРБ след едни предсрочни избори.

„Реформаторският блок може да бъде усмирителната риза за ГЕРБ. Това означава конкретна програма, с конкретни реформи, които се реализират от конкретни хора, месец по месец, седмица по седмица, с ясни резултати. Това е нашата програма и пътна карта - реформаторско правителство с кратък мандат, изготвяне на нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание“, допълни той.

Депутатът от ДПС Четин Казак отрече пред bTV партията му да извива ръцете на коалиционния си партньор. Той повтори тезата на лидера си – че стъпката към предсрочни избори била продиктувана от нуждата да има "контролиран, плавен преход към стабилизиране на политическия процес".

„Вчера г-н Местан заяви, че е говорил и с г-н Станишев, и с Орешарски, така че не може да става дума за липса на диалог. Но обществото е разделено след евровота – този формат на управление, за съжаление, не беше прелегитимиран, но няма и друга конфигурация в настоящия парламент, която може да претендира за легитимност”, заяви Казак.

По думите му изказването на Местан няма как да не е било съгласувано с Ахмед Доган. „Трудно може да има такава хипотеза – подобни важни решения непременно се съгласуват”, заяви той.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
5
 
! Отговори
optimist преди 9 години
чл. 64,ал.3: Избори за ново НС се провеждат най-късно до 2 месеца след прекратяване правомощията на предишното.Т.е. ако днес 6 юни НС се разпусне, до 6 август трябва да се проведат избори.
11
8
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
заради истерията на тиквата,турците гледат да си осигорят по голямо присъствие в следващия парламент,орешарски е добър министър председател,който не е оставян да работи нормално и считъм,че не правителството следва да подава оставка,а провалили се политици от всички партии,който омръзнаха на хората,и затова не отидоха да гласуват,а сега като им се отвориха очите какво означава перефенциален вот,дори тиквата не може да бъде спокоен.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орел, рак и щукапо някаква си слуказахванали седа теглят кола...
9
0
 
10
 
! Отговори
Стършел преди 9 години
Специалиската по изборите Мая манолова да каже. Къде се скри това чудо на природата? Никаква не се показва от 25-ти Май.
8
0
 
12
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Всякакви коментари са възможни за изказването на Местан , но той се подигра на БСП и Станишев. Това става когато се целуваш и извиняваш на подлеци и ***. Този резил на Станишев никога няма да се забрави.
7
2
 
9
 
! Отговори
Дълг преди 9 години
Изборите, ще са веднага след като се изтегли и разпредели поредния заем!
6
2
 
9
 
! Отговори
българин преди 9 години
Предсрочни избори - ДА, НО, преди една седмица ДКЕВР тайно УВЕЛИЧИ ЦЕНАТА НА ПАРНОТО в цялата страна с 12-19%. ВСЯКО ДОМАКИНСТВА С ПАРНО ЩЕ ПЛАТИ 200-350 лв. ПОВЕЧЕ ИДНИЯ СЕЗОН. ТОВА Е УБИЙСТВЕНО и ЗА ТОВА УВЕЛИЧЕНИЕ НЯМА НИКАКВИ ОБЕКТИВНИ ПРИЧИНИ. НЕ СПЕТЕ, БЪЛГАРИ, ДУШАТ НИ И НЯМА КОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ. НА ПРОТЕСТ НА УЛИЦАТА ПРОТИВ УВЕЛИЧЕНИЕТО, ПРЕДИ ДА СА ГО ПРИЕЛИ ОФИЦИАЛНО. НА ПРОТЕСТ НА УЛИЦАТА, ДОКАТО ПРАВИТЕЛСТВОТО чрез ДКЕВР НЕ ОТМЕНИ УВЕЛИЧЕНИЕТО. ПРОТЕСТ НА УЛИЦАТА СЕГА! НЯМА ДРУГ ПЪТ!
5
3
 
14
 
! Отговори
Георгиев преди 9 години
ОСТАВКАТА - ВЕДНАГА !!!Избори - възможно най-бързо, т.е. между 15 и 30 септември, за да може новосформираното правителство (каквоно и да е то) да си направи бюджета.Така се минимизира възможността сегашните крадци да опоскат възможно по-малко.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Кога да са предсрочните парламентарни избори?"-БарАкото знае най-добре.
3
1
 
17
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Ако съм на мястото на БСП веднага подавам оставка заради долния номер който ДПС им извъртя.Турците с техния контролиран и купен вот се мислят за недосегаеми, а БСП понесе всички негативи заради Д.П. и съюза с ДПС. На всичко отгоре ДПС се подигра с тях и с всички нас като издигна Д.П. за евродепутат. Доказаха, че и едно магаре да предложат етническия вот ще го избере. Социалисти разтуряйте дослука с Местан и търсете нови съюзници.
2
0
 
10
 
! Отговори
нов подход преди 9 години
Държавата да плаща на всеки подал гласа си по 20 лева. тогава ще има избирателна активност поне 70 %!
1
5
 
14
 
! Отговори
! преди 9 години
Когато и да са, важното е да е имаме нормални управляващи, а не цоцалисти!