Не сме се отказали от "Южен поток", категоричен е Стойнев

"Проектът е необратим и за Европа, и за България"
Обновена: 9 юни 2014 15:16 | 9 юни 2014 10:47, Надежда Бочева
269
Не сме се отказали от "Южен поток", категоричен е Стойнев
Драгомир Стойнев. Снимка, архив: Булфото

"Южен поток” изглежда по-скоро необратим като европейски проект и не сме се отказали от реализацията му. Въпросът е не дали, а как точно да бъде реализиран. Това се казва в изявление на министъра на икономиката Драгомир Стойнев, който в момента е на посещение в Китай.

Повод за коментара е решението на премиера Пламен Орешарски, който разпореди спирането на всички действия по изграждането на газопровода, докато не се постигне разбирателство с Еврокомисията. Орешарски съобщи това вчера след среща с трима американски сенатори - Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи.

В петък посланикът на САЩ у нас Марси Рийс предупреди българския бизнес да не работи с компании, санкционирани от САЩ заради анексирането на Крим. Една от тях е „Стройтрансгаз”, която беше избрана да изпълни проекта „Южен поток” на българска територия.

Преди това ЕК изпрати писмо с искане за пълната информация за развитието на проекта „Южен поток” у нас и така на практика бе предприета първата стъпка от наказателната процедура срещу България, започната заради газопровода. Според Брюксел процедурите за строителството на газопровода са проведени непрозрачно.

Още по темата
„За една година изпълних своята задача и придвижих проекта „Южен поток” на ново ниво. Вече никой не поставя под въпрос реализацията и необходимостта от газопровода. В рамките на ЕС, благодарение на усилията ми, има консолидирана позиция „за” проекта на министрите на енергетиката в страните, през които минава трасето – Унгария, Австрия, Хърватска, Словения, Италия“, заявява в коментар по казуса Драгомир Стойнев от Китай.

В становището се допълва, че позицията „за“ проекта ще бъде препотвърдена по време на Съвета по енергетика в Люксембург в края на седмицата.

Доколкото има информация в Китай, представителите на САЩ казват „по-малко руско участие в проекта” и виждат проблем единствено в контекста на изпълнителя. В същото време в България общественото мнение е категорично "за" проекта – 64% от българите го одобряват, коментира икономическият министър.

По думите му, ако гледаме на ситуацията стратегически и без емоции, проектът „Южен поток” изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България.

В момента споровете са концентрирани върху това как точно да бъде реализиран този европейски проект. Убеден съм, че те ще намерят своето решение, включително и в широк политически контекст. Това се отнася и за българската част на трасето, където въпросите са по-скоро юридически. По тях се работи, заявява Стойнев.

Той припомня, че на 13 юни европейски експерти ще пристигнат в София, за да обсъдят законодателните промени за морската част на трасето в края на седмицата. Вече били готови и първоначалните правни аргументи на българската страна в отговор на писмото на ЕК за провеждането на търга, междуправителственото споразумение и статута на компанията „Южен поток”.

„Не виждам разминаване с изразеното от премиера – ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с ЕК, т. е. не сме се отказали от реализацията на проекта. Когато пристигна в България, ще имаме подробен разговор, в който да се информираме по темата, особено с оглед на предстоящия Съвет по енергетика в Брюксел”, допълва министърът.

„Аз бях първият, който поиска консенсус между политическите сили по темата „енергетика” и стратегическите проекти, по които работим, за да има устойчивост и в следващи управления. Въпросът е доколко те са готови безпристрастно и без партийни амбиции да водят този диалог“, се казва в позицията, изпратена от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие не сте се отказали от него, но той се отказа от вас!
175
1
 
9
 
! Отговори
ПМ преди 9 години
"КРЪВ БЪЛВАЙ НО РУСОФИЛ БЪДИ"! Манаку дун! Кой та направи и тебе министър?
174
2
 
10
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 9 години
До Ще станеИдиоти много? Крадци още повече! Докато крадеца Софиаски си търси нова ниша където да покаже мръсната си крадлива физиономия (Халите, Софийска вода, Хотела в центъра на София и т.н. и след това купените апартаменти в Лондон и Париж), сега голяма част от *** не разбират, че това е нова кражба (разбирай строителство 6 пъти по скъпо от единица дължина на Северният поток), която кражба ще плащаме ние включително ***. А парите ще влезат в джобовете на ЧЕРВЕНИТЕ БУКЛУЦИ. Нали так
173
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другите поне не направиха много голями бели за държавата, ама този коминистически истърсак е най вредния.
172
2
 
6
 
! Отговори
Nasko преди 9 години
Този Стойнев, нали си има Началник, що за Идиото са в Това Правителство, Орешарски едно казва, този *** - Другоа до 223 Да ти мачка Стойнев тиквата бе слабоумен ***, като цялата ви "партия" си ***!
171
4
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До do215223, пиши на "кирилица" бе безроднико !
170
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
219 - ти си дилетант! Този газ е за Западна Европа, не е за България. Западняците ако искат, ще купуват, като не искат, няма да купуват. България няма отношение към съществуването на патока. Има отношение само към транспорта, ако има сделка. Като няма сделка - значи няма.
169
7
 
12
 
! Отговори
Ще стане преди 9 години
Южен поток ще бъде реализиран, разбира се, и руската страна е тази която трябва да договори условията. Целта на натиска е вероятно, отстъпки за Украйна, която не може да си плати минали доставки.Обаче начинът, по който се оказва натиск върху България, Е НЕДОПУСТИМ, като че сме някаква страна без значение, само изпълнявяща каквото на Берлин и Брюксел скимне. Софиянски правилно реагира, макар и много крайно - може пък и да проведем референдум за членството си в ЕС или поне да се заканим ....
168
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България не трябва да се отказва от Южен поток. Без значение кое е правителството. Трябва най-после да се научим да зищитаваме националните си интереси, а не постоянно да си играем на котка и мишка.
167
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нямяш време пелтеков за да се правиш още на министър..Довиждане бандюги!
166
7
 
9
 
! Отговори
Политбюро на БКП преди 9 години
До 210 Да ви светна Ей лъжец такъв на тебе явно не ти е известно как се развиват търговските отношения между СССР и НРБ та ще и обиждаш другарят Тодор Живков . СССР е партньор на България а тя бе самостоятелна страна и е продавала нефт на когото си иска това не е криминално престъпление. А що се отнася до руските обекти нашите братски страни се договориха. Но понеже каза за Спецназ то е добре да дойдат руски войски та заедно с българската армия да ни пазят от посегателствата срещу народа от такива като тебе. Трябва да ви разтреляме да млъкнете
165
6
 
11
 
! Отговори
СТОЙНЕВ, преди 9 години
ТИ СИ ИСТИНСКИ КОМУНИСТ !!!Едно приказваш , друго правиш !!Южен поток ти бил необходим , ама го спираш !!Пълно разминаване между думи и дела !!Тези са като лъжливите овчарчета !!
164
5
 
13
 
! Отговори
Алексей преди 9 години
Ну вот и разрушается возможность Болгарии закрепить за собой влияние в ЕС и получить преференции на газовом рынке. Мы в России уже давно понимаем политику Запада в отношении нашей страны. Но мы славянский народ и никогда не упадем на колени перед США. Убедительно, но решение о приостановке Южного Потока совпало с визитом американских сенаторов в Болгарию.
163
5
 
8
 
! Отговори
Идиот преди 9 години
До Да ви светна:Не, не, нека аз де те светна! Краде се от всичко, независимо дали е руско или американско. А случаят с украинският дълг е, че те получаваха газ, но не плащаха. И затова 2008 спряха газа за Европа и почнаха да крадат. И затова и идващите дни, когато Газпром врътне кранчето заради неплащане пак ще останем без газ. Защото Украйна не плаща! Какви охранители, какви Спецназ. А впрочем видяхме кой диктува БГ политиката- дойдоха и за 2 часа ни направиха зависими от украинските фашунги!
162
3
 
8
 
! Отговори
Чаушеску преди 9 години
До Аdаm 1966 Не е вярно тук грешиш. Южен Поток и през България ще мине просто изчакай Стойнев ще уреди въпроса по дипломатически път. Европейския съюз не е този който ще реши . Кучетата си лаят керваоа си върви. Това е договорка между Русия България Румъния Сърбия Италия и ще доведе до общо Българо румънско икономическо пространство
161
10
 
8
 
! Отговори
Да ви светна: преди 9 години
Целта на нашите комуняге е била :Да се направи някаква енергийна мощност/..като Южен поток, АЕЦ-Белене или Бургас-Александруполис/...да се краде от него .../като Т.Живков, който внасяше бензин от СССР и го продаваше на запад на далавера/--- И ДА СТАНЕ СЪЩИЯ ГОЛЯМ ДЪЛГ , КАТО В УКРАЙНА !ТОГАВА , РУСИЯ СЪВСЕМ ЗАКОННО СИ ВКАРВА РУСКИ ОХРАНИТЕЛИ НА ОБЕКТА/..с БТР-и и СПЕЦНАЗ/...И ЗАПОЧВА ДА ДИКТУВА ВЪТРЕШНАТА И ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА БЪЛГАРИЯ!ИЛИ :УКРАИНСКИ ВАРИАНТ-В БЪЛГАРИЯ!
160
0
 
4
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
До АнонименТе не са наши ,а руски,ние само се продаваме без някой да иска да ни купи.
159
9
 
5
 
! Отговори
позитан бузлуджански преди 9 години
Само че, наглецо и национален предател, ние сме се отказали от теб! От теб и от престъпното ви правителство! А това е по-важно!
158
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до-виж-да-нееее!
157
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 204: да, спокойни сме, що да има алтернатива на тръбата??? що , като държава-членка на ЕС да не плащаме за неплатения от Украйна газ, барабар Петко с мъжете, тъй да се каже??? ми и украинеца е човек бе, нека и той като гърка да усети силата на запада, пък нашите славянски души всичко ще понесат. Б****х м***а му!