"Гласът на Русия": Еврокомисията не може да спре "Южен поток"

"Атакува с наказателна процедура срещу България"
Обновена: 7 юни 2014 17:18 | 7 юни 2014 16:01, Веселина Йорданова
390
"Гласът на Русия": Еврокомисията не може да спре "Южен поток"
Снимка: архив, Ройтерс

Въпреки всички опити "Газпром" да бъде принуден да капитулира, Европейската комисия не може да блокира изграждането на газопровода "Южен поток", се казва в коментар на радио "Гласът на Русия". Акционерите на газопровода, националните правителства и енергийните компании ще направят всичко възможно да осуетят всякакви опити за спиране на проекта, които са в услуга на американските интереси в Европа, подчертава авторът.

Неизбраните членове на Европейската комисия знаят, че техните мандати изтичат. Те се опитват да си гарантират, че ще бъдат наети от академичните американски институти или от проамериканските мозъчни тръстове в Европа, защото тези институции им предлагат щедри възнаграждения и нулева отговорност, което ги прави идеални работодатели на бившите бюрократи.

Ключът към бляскава кариера в проамериканските институции е омразата към Русия и някои европейски бюрократи нямат нищо против да се ангажират с позиции, които противоречат на всякаква логика, на здравия разум и на основните дипломатически принципи.

Гюнтер Йотингер, например - еврокомисарят по енергийните въпроси, заяви пред журналисти, че позицията на ЕС за "Южен поток" ще зависи от руската политика спрямо Украйна. Той обаче не обясни причините, поради които изграждането на един тръбопровод, който не пресича Украйна, може да зависи от руските политически решения, отнасящи се до кризата в Украйна, продължава коментарът.

Реакцията на "Газпром" беше бърза. Шефът на компанията - Алексей Милер, изтъкна, че Еврокомисията е превишила пълномощията си и че тя не може да принуди европейските страни да се откажат от участието си в проекта. Неотдавна "Газпром" получи искане газопроводът да бъде продължен до Австрия, което говори, че интересите на европейските страни се разминават с интересите на неизбраната европейска бюрокрация.

След като загуби една битка, Европейската комисия се опита да продължи войната и започна нова двупосочна атака срещу проекта. "Газпром", изглежда, е получил задкулисни заплахи, че европейските банки ще прекъснат кредитните си линии за изграждането на "Южен поток". На своя пресконференция неотдавна от "Газпром" отвърнаха, че "ако банките не искат печалба, това си е техен проблем". Компанията посочи, че тя ще бъде в състояние сама да финансира изграждането на газопровода.

В началото на тази седмица президентът Владимир Путин протегна ръка на руския енергиен гигант, като обеща капиталът на компанията на бъде увеличен с използването на държавния валутен резерв. Това води до извода, че "Газпром" печели този рунд, констатира "Гласът на Русия".

Другата посока на атаката е започването на наказателна процедура от ЕС срещу България. Еврокомисията обвинява България, че търговете за изграждането на газопровода са подготвени така, че да бъдат спечелени от руски и български компании. Според автора, това е явен опит да се забави или да се саботира проектът "Южен поток" по всеки възможен начин.

Еврокомисията отново превишава пълномощията си. Не е изненада, че българското правителство реши да продължи изграждането и най-вероятно ще оспорва позицията на Еврокомисията в съда, коментира руското радио.

Алексей Милер неведнъж подчерта, че строежът на "Южен поток" не може да бъде спрян. Всеки провален опит за блокиране на проекта доказва, че шефът на "Газпром" е прав: Европа се нуждае от руския газ, а Русия иска да го продава. САЩ и еврокомисарите, работещи за американските интереси, не могат да променят това, се казва в заключение на коментара на руската радиостанция. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: Южен потокРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DO 348 ! TUKA PISHAT NAETI I PLATENI LEKENCA TAKA CHE NE IM SE VRAZVAI ! RUSNACITE SA NAI INTELIGENTNITE I DOBRI XORA V SVETA , A ZA NAS PROEKTA E GIZNENO VAGEN ! SMETKITE NA USA NQMA DA STANAT, TE ISKAT DA IZNUDBAT RUSIA DA VARNE KRIM ZA DA SE NAMARDAT TAM! KRIM IMAT PRAVO DA RESHAT STATUSA SI I USA NQMAT RABOTA PO GRANICITE NA RUSIA ! USA ISKAT DA DOKOPAT PETROLA NA UKRAINA I RUSIA E V OPASNOST S OPASNO NAXLUVANE OT NATO ! PRIGOTVETE SE ZA 3 TA SVETOVNA VOINA ! RUSNACITE SHTE SE ZASHTITAVAT
310
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gazta svarshva, Petrola sashto! USA sa tam kadeto ima kakvo da vzemat v sluchAq Ukraina ! BALGARIA EDNOSTRANNO NE MOGE DA SPRE PROEKTA, TOVA E RESHENIE NA VSICHKI DARGAVI SVARZANI S NEGO
309
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руският империалистическо-комунистически инат е пословичен , ама да строиш тръба за клиент, който още от сега ти казва , че не иска да ти купува газта, ми се вижда вече прекалено.
308
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименРусия и ЕС фирми по Южен поток ще съдят ЕС в Страсбург и ако спечелят, ЕС ще трябва да плаща 200-300 милиарда евро неустойка----------------- Може и за 200 трилиона да ни съдят, да дойдат да си ги вземат от НАТО...
307
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РОССИЯ Ти не си българин, нали ти виждам правописа - блядистанец си.
306
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РОССИЯСЕГА ГЛАДУВАТЕ КАТО ВИ ЗАБРАНЯВАТ ДА ПОИЗВЕЖДАТЕ ТОВА ИЛИ ОНОВА-------------НЕ гладуваме и никой НЕ е забранявал да се произвежда каквото и да било.
305
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До USA forever--348 ;Хайде бе.Само кратуни като теб обичат Русия.Всички злини които са сполетяли Б--я са дошли от Русия и Русофилите.Марш от Б--я
304
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До USA foreverБългаринът обича свободата. Русия на Путин е несъвместима със свободата.
303
4
 
0
 
! Отговори
Хехе преди 9 години
До qwerЕми трябва да се срамуваш като носиш една на рамете си. Трябва да се научиш да не се излагаш публично като говориш полуистини и неща които не си способен да преработиш. Но не се отчайвай, повечето българи не сме като тебе.
302
5
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Вън блядистанските *** от България! Вън българоубийците от БКП!
301
5
 
4
 
! Отговори
РОССИЯ преди 9 години
До qwer.ЕЙ УМНИКО ДАДОХТЕ РАЗВОД НА РУСИЯ И ВКЛЮЧИХТЕ БРАК СЪС ЕВРОПА.СЕГА ГЛАДУВАТЕ КАТО ВИ ЗАБРАНЯВАТ ДА ПОИЗВЕЖДАТЕ ТОВА ИЛИ ОНОВА.КАК С КОЗЛУДУЙ.А СЪС РУСНАЦИТЕ НЕ СТЕ ГЛАДУВАЛИ НИКОГА У-ЩА ПЕЗ ПЛАТНИ МЕДОБСЛУЖВАНЕ МАЙЧИНСТВО ДО ТРИ ГОД.КУРОРТИ ОТ ПРОФСЪЮЗИТЕ.И ОЩЕ МНОГО ПРИВЕЛИГИИ ИМАХМЕ СЕГА КАКВО ИМАМЕ .ИМАМЕ УТРЕ -БЕЗБЪДИЩЕ И НИ ХРАНЯТ ВСЕКИ ПЪТ УТРЕ.СЪЩОТО ЩЕ Е СЪС УКРАЙНА.АМА ВИЕ БЪЛГАРИТЕ СТЕ ПРОДАЖНИЦИ ПРОДАДОХТЕ ЛЕВСКИ И УБИХТЕ БОТЕВ.МЕН МЕ Е СРАМ ДА КАЖА ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН
300
0
 
5
 
! Отговори
Ся ко ? преди 9 години
Ми те не могат ама хамериканците туко що го направиха.
299
12
 
13
 
! Отговори
USA forever преди 9 години
До qwerПростата кратуна си ти,българинът обича Русия,ако те е яд цуни Путин отзад!
298
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ! В тоя сайт да има една статия, различаваща се от дежурната пропаганда и дезинформация? Днес е голям ден!
297
20
 
17
 
! Отговори
qwer преди 9 години
България е обречена на гибел, докато стои като *** на руските пияни ***. Ненавиждам тези *** руски, впили се в държавата ни като кърлежи, благодарение на тъпите българоубийци комундурите. Заслужено тънем в мизерия , защото съдбата ни я определят простаци и *** на които парите им са на Запад, децата им живеят на Запад, къщи имат на Запад, коли карат западни, а лазят в краката на *** Путин. Срамувам се,че българинът е проста кратуна.
296
8
 
25
 
! Отговори
Деелектрификация преди 9 години
Схемата, по която се проваля "Южен поток" е същата, по която се работеше за спиране на III и IV реактор на АЕЦ "Козлодуй". Натиск върху тогавашни български правителства да спрат реакторите, но без официално нареждане от ЕК. Така реакторите бяха спрени, а когато някои от първите български евродепутати заведоха дело срещу ЕК нанесените на България щети и пропуснати ползи, съдът позовавайки се на официалните документи постанови, че спирането си е дело на България, за което ЕК не носи отговорност.
295
15
 
6
 
! Отговори
ЕЕЕ преди 9 години
ИМА НОВО РАЗВИТИЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ДНИ, КАКТО Е ТРЪГНАЛО ТОЗИ ПРОЕКТ Е ПРЕД ФАЛИТ! ВЕЧЕ НЕ СЕ ЗНАЕ, НЕ Е СИГУРНО ДАЛИ ЩЕ НАПЪЛНИ ТРЪБАТА С ГАЗТА КОЯТО ИСКАШЕ?
294
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
EI AMAN OT GLUPACI KAK DA NE PE4ELIM KATO STAVAME CENTYR ZA DOSTAVKA NA GAZ V CQLA IUJNA EVROPA,,KAK MOJE DA STE TOLKOVA TYPI AKO NE PECHELEXME SHTQXA LIDA NI GO ZABRANQVAT,
293
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русия и ЕС фирми по Южен поток ще съдят ЕС в Страсбург и ако спечелят, ЕС ще трябва да плаща 200-300 милиарда евро неустойка.
292
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То бяха наказания заради свободен достъп на доставчици и поради това наставления по закон за дупчене на изградена тръба по трасето макар,че ни тръбата е сложена ни участъците за връзка установени,още повече съгласовани,нещо като дупчим дупки всякакви за малки и големи доставчици на по всеки метър по заявки някакви,сега пък само били вписани само български фирми за изграждане на тръбопровода по трасето но за чия територия,накрая сигурно и за газта глоба понеже била наша пък незнаем,намирисва тъй.