"Южен поток" не е прекратен, няма разнобой в позицията ни

Вигенин: Често се опитваме да търсим драми там, където ги няма
Обновена: 10 юни 2014 14:05 | 10 юни 2014 13:27, Елка Василева
87
"Южен поток" не е прекратен, няма разнобой в позицията ни
Кристиан Вигенин. Снимка: архив, БТА

Не бих казал, че има разнобой в нашата позиция за "Южен поток", коментира пред журналисти министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който е на еднодневно посещение в Молдова.

Вигенин посочи, че споделя напълно казаното от министър Драгомир Стойнев, че "Южен поток" ще бъде реализиран. Това не е проект, който е спрян, отбеляза външният министър. Той допълни, че всички страни, през които минава тръбата и имат отношение към проекта, са декларирали своята политическа подкрепа за него.

Още по темата

Това, което е важно за нас като страна член на ЕС, е да отговорим внимателно на колебанията и въпросите на Европейската комисия, за да не се компрометира самият проект, посочи Вигенин.

По думите му, ако тръгнем да го строим против европейските правила, това поставя под въпрос изцяло проекта.

Това, което в момента се прави - ние трябва да гарантираме, че той се реализира по европейските правила, че ще бъде реален европейски проект, коментира външният министър.

Това, което премиерът в неделя обяви, посочи Вигенин, в никакъв случай не е прекратяване на проекта, а доколкото разбирам от него, е временно спиране на конкретни дейности по реализацията, докато уточним нещата с ЕК.

По думите на външния министър първият прочит на съмненията на ЕК показва, че няма да имаме сериозни затруднения да отговорим аргументирано на тези въпроси и в много близка перспектива работата да бъде възобновена.

Не виждам никаква причина за тези драми, които се разиграват през последните дни, коментира той.

Вигенин добави, че се надява този въпрос да бъде доизяснен от премиера днес или утре в парламента, за да не оставя самият той възможност за най-различни интерпретации.

Моето мнение е, че колкото повече информация се даде, толкова по-добре, за да изчистим различните спекулации, допълни външният министър.

На въпрос за ролята на САЩ министър Вигенин коментира, че не вижда връзка между посещението на тримата американски сенатори и решението на премиера. Той отбеляза, че след срещата Орешарски е заявил, че вече се е разпоредил, т.е. разпореждането е направено преди срещата.

Често се опитваме да търсим драми там, където ги няма, смята Вигенин. Според него вероятно впечатлението се е създало от факта, че Орешарски е обявил решението след разговорите си с тримата сенатори.

Кристиан Вигенин напомни, че писмото от ЕК е дошло още миналата седмица.

Външният министър подчерта, че има различни гледни точки и когато на тези въпроси се гледа от гледна точка на това, че предстои формиране на нова ЕК, не е без значение от какви позиции тръгваш да се бориш за един или друг ресор – като страна, която уважава европейското законодателство, или като страна, която въпреки него се опитва да прокара едни или други проекти.

Това е доста комплицирано, коментира Вигенин и допълни, че проявява симпатия и пълно разбиране за това нелеко решение на Орешарски. То обаче не слага кръст на "Южен поток", а ще направи по-възможен проекта веднага след като бъдат изчистени колебанията на ЕК, отбеляза министър Вигенин.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Айван преди 9 години
Вигенин де!, не Стойнев.
72
0
 
1
 
! Отговори
Айван преди 9 години
Стойнев не виждал връзка между посещението на сенаторите и стопирането на южен поток? Това е все едно да каже че не вижда връзка между слънцето и това че е ден.
71
0
 
1
 
! Отговори
Айн цу Цвайн цу Дрън преди 9 години
Българино - не забравяй! Няма по-мръсно същество от комуниста!
70
1
 
1
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Доживяхме братя края на ислямо-съветската хунта! Тия са пътници! Едва ли остават повече от неколко седмици на "кабинета" на "експерта Орешарски"!!!!! И на другите избори -всички, които не искат да ги управляват ислямисти и комунисти - т.е. всички нормални хора, доколкото са останали такива в България, смело гласувайте за ГЕРБ! Само Бойко Борисов с едно силно парламентарно мнозинство може да състави правителство което да заработи да изчисти тахтабите забъркани от "правителството" Орешарски!
69
3
 
6
 
! Отговори
До 67 преди 9 години
Тия ги приказвай на шапката ми. Американците са били беднички, но трудолюбиво изтрепват 100 милиона индианци и стават притежатели на континент.Американците са били трудолюбивички и затова отнемат Тексас, Ню Мексико и Калифорния от испанците.Американците са били трудолюбивички, затова отвличат 10 милиона *** от Африка, за да им работят без пари.Американците са трудолюбивички и затова сътворили машинка за пари(вместо дабачкат).Американците са трудолюбивички и затова крадат от цял свят.
68
1
 
5
 
! Отговори
ESV MEDIA преди 9 години
Лидерът на ББЦ обяви, че дава Южен поток на антикорупционната комисия в Европейския парламент. Има обвинения за свързани фирми на ДПС в този проект, но се и твърди, че едно от дружествата персонално е свързано с Бойко Борисов и той има около 30% дял в него. Бареков коментира, че така бившият премиер е пряк участник в този сгрешен проект и най-вероятно той персонално и кръгове около него ще се възползват от неустойки, ако има такива. "Тази информация най-вероятно вече се знае от партньорските служби и е ясно, че високопоставени български политици участват в схеми, при които се нарушава европе
67
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Двете по-лоши неща от съветския комунизъм са българският посткомунизъм и руският империализъм
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 67Комунделите, предрешени като въшлясали партизани са взели на дядо ми вършашката, за която е спечелил пари с направа на каруци. И до там е било всичко
65
0
 
4
 
! Отговори
catenaccio преди 9 години
"Това, което е важно за нас като страна член на ЕС, е да отговорим внимателно на колебанията и въпросите на Европейската комисия, за да не се компрометира самият проект, посочи Вигенин."Ами 'айде, отговаряйте! Покажете какво е подписано - договори, неустойки, фирми. Ще доживеем ли?
64
1
 
0
 
! Отговори
Одосей 1 преди 9 години
68 само дети наф 90% гласуваха на последните избори за всички кандидсти за Европа а за Порошенко 64% ,куде ги видя твзи 15%,не знач
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Южен поток" не е прекратен..." !!!...точно затова никой не ви вярва.
62
0
 
4
 
! Отговори
гном преди 9 години
Ние въобще имаме ли българин политик управляващ?!?!?!
61
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Писна ми да чета празни мисли на празни хора.Значи ако Русия препъне Украйна , то на границите с ЕС ще има руска техника , а ако стане обратното , то на руската граница ще има американска техника?Всичко в Европа живееше нормално , докато не се появиха американци.Както навсякъде и като винаги оставиха след себе си хаос.А глупостите че при русняците ще настъпи глад и мизерия , ти нещо друго виждаш ли около себе си ......Както
60
0
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 9 години
А така-значи тези 80% православни са твърдо за добри отношения с Русия,а останалите 10-15 % католици и поляци влачат страната на Запад.А иначе в Русия в момента работят само някакви си 3 милиона украинци
59
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 58Капитализмът брато не е донесъл нищо добро на обикновенните хора по целия свят,а само на притежателите на капитали.--------------- Притежателите на капитали са започнали като обикновени хора, но необременени със злоба и завист като тебе. Просто са бачкали усърдно всеки ден.
58
0
 
0
 
! Отговори
Одисрй 1 преди 9 години
63 и цъфна та върза , тази криза от къде дойде тя не е от ввчета
57
0
 
1
 
! Отговори
777 преди 9 години
каква позицая бре оставка
56
0
 
0
 
! Отговори
Одисек 1 преди 9 години
55 а ти ходил ли си във ,ха де заюецнах ,кой беше най католическуя град в България е де изключих , това с Лвов нищо не означава , в укеайна и поточно в Киев за първи път се е разпротеанишо православието по тези земи , като проценъ украинците самбого по православни от 20% руснаци в русия ,защотп повечеъо са атеисти
55
0
 
5
 
! Отговори
До 45 преди 9 години
Пояснявам ти веднага тъпчо-докато Украйна не се таралежише на Русия и не започна да се заиграва с американците и НАТО ,газа им беще по 238 долара.Сега като се правят на европейци и цените на газа им стават европейски.Това ни се случи и на нас.Колкото ни беше цената в левове ,стана същата цифра но вече в евро.И защо според теб на нас газа трябва да ни е 540 долара ,а на украинците 238 .Разбирам да им е малко по-евтин защото са по.близо но чак пък на половина.Зимата ще видиш какво ще става там
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КомунизЪма създава крадливи хайляци, които за да се задържат на власт са готови и майките си да продадат. Това е.