Служебният кабинет ще се занимава със замразената програма "Околна среда"

Оставям министерството много подредено, заяви Искра Михайлова
11 юни 2014 14:25, Надежда Бочева
13
Служебният кабинет ще се занимава със замразената програма "Околна среда"
Снимка: архив, Булфото

Служебното правителство ще трябва да се заеме с блокираните средства по оперативна програма „Околна среда“, която бе замразена от Брюксел през ноември миналата година заради системни нарушения при обществените поръчки. Това стана ясно от коментар на екоминистъра Искра Михайлова след заседанието на кабинета. Тя вече е подала оставка, тъй като става депутат в Европарламента от 1 юли.

„Докато не бъде избрано служебно правителство, сегашното продължава да работи по ангажиментите си. След това ще е ангажимент на служебното правителство“, каза Михайлова, в отговор на въпрос какво ще се случи с програмата и проектите, които не се разплащат в момeнта. Тя припомни, че управлението на оперативните програми зависи от поредица от правителства.

От думите й стана ясно, че наложените след одити на проекти финансови санкции на общините заради нарушенията при обществените поръчки са намалели до 97 млн. лв. Първоначално се е очаквало те да са 120 млн. лв. Припомняме, че общините в момента преговарят с екоминистерството и още не е ясна окончателната сума на санкциите. За някои общини те бяха изцяло отменени.

Запитана дали има връзка между блокирането на оперативни програми и казуса с „Южен поток“, тя отговори: „Надявам се, че няма такава връзка“.

Поехме риск при сформирането на кабинета, защото още от началото знаехме, че не е налице необходимото парламентарно мнозинство, отговори Михайлова на въпрос за сегашната политическа криза.

Тя допълни, че оставя министерството „много подредено“ и „в добра кондиция“. Като успех Михайлова отчете, че темата за околната среда е наложена като хоризонтална политика във всички политики на правителството.

Четете повече икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ми то останало ли е нещо за подреждане?
8
2
 
0
 
! Отговори
ЕДНА преди 9 години
ОСТАВЯТЕ ГО ПОДРЕДЕНО Г-ЖА МИНИСТЪР ЗАЩОТО ГО НАМЕРИХТЕ ТАКОВА.......ЕДВА ЛИ ЗА 1 г ГО ПОДРЕДИХТЕ ВИЕ !!!!
7
0
 
1
 
! Отговори
кажете всичко преди 9 години
Не манипулирайте и не предавайте изказванията частично. Най-важното, което чух, а от опозицията не го опровергаха, ерго, приеха, беше,че за една година са изплатили по програмата за околна среда 900 млн.евро, а за изминалите общо 6 години -800млн.евро. за 1 година - 900млнза 5 години- 800 млнФакти само за размисъл кой как е работил!
6
1
 
2
 
! Отговори
nedkodd преди 9 години
Във затвора трайно,а като бонус всяка 13 неделя на тютюна или в обора при кравите!!!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този конфиденс е хомолуденс,при това много нагъл.Тежко напада,но леко бяга навън,макар че на лъжата краката са къси.Май само в приказките.Ще отговаря и тя,където трябва,но не веднага,защото в европейския парламент е скрита много на високо място.Не чак толкова далече,но нали ДПС е на амбразурата за всеки случай.Голяма партийна агитация правят,но никой не им вярва.Това поне е хубаво,но колата ще си я теглим сами,без тях.Те трябва да са в затвора и аз вярвам,че съдът ще им вземе откраднатото от нас
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да,бе.Конфиденсът се изказа пак напомпено.Колкото по-зян,толкоз по-добре за екскурзиантката.Чака я Европа и тя с радост заминава по благоволението на Делян Пеевски.Какви плащания ни чакат след нея,разбира се че й е все едно.Нали вече я няма.Тя си е там.На място злачно,на място потайно,но високо платено.Как да не се хвали.Нали няма да я има,когато ние ще се оправяме с бакиите й.Ей,голяма наглост,голямо самочувствие без покритие,ама така е у нас.Към най-некадърните с благодарност по депесарски.:)
3
0
 
7
 
! Отговори
да се отзове! преди 9 години
Да се отзове и съд!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Махай се веднага, *** да подреждаш в Брюксел библиотекаркооооо!!!!
1
1
 
6
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
А ти отиваш в затвора.