Социолози: Българите искат предсрочни избори

47% искат оставката на кабинета "Орешарски", 32% го подкрепят
Обновена: 12 юни 2014 10:14 | 11 юни 2014 21:30, Веселина Йорданова
134
Социолози: Българите искат предсрочни избори
Снимка: БТА, архив

15 дни след евровота 47% от българите искат оставката на кабинета "Орешарски", 32% го подкрепят, отчитат последните данни на „Галъп интернешънъл“, съобщи bTV.

Какъв е кредитът на доверие на последните трима премиери в самия край на мандата им? Тенденцията, която се очертава при всички премиери, е значителен спад в доверието.

Най-голям е при Сергей Станишев - 74% недоверие. При Бойко Борисов неодобрението накрая е било 71 процента. Изненадващо, според „Галъп“, Пламен Орешарски губи най-малко доверие - 68 на сто.

Според данните на Лабораторията за публична политика към Нов български университет, най-малко 6 партии ще влязат в 43-ия парламент, ако гласуват поне 4 милиона избиратели. Партия ГЕРБ би спечелила 22-24 % подкрепа.

Втори са БСП с 15-17%. Третото място е за ДПС, които ще получат между 14 и 16 процента. Нов участник в пленарния живот ще бъде партия „България без цензура”. Участие имат и Реформаторите.

След оставката на кабинета „Орешарски“ президентът предлага на ГЕРБ, БСП и трета партия да съставят правителство. За началото на тази процедура няма срок.

Ако всички откажат, идва служебно правителство. До два месеца след това се провеждат и избори.
Според социолозите българите искат предсрочни избори. Вотът може да се проведе дори през август. "Идеята, че има месеци в годината, в които не трябва да се правят избори, е нездравословна.", категоричен е социологът Кънчо Стойчев.

Централната избирателна комисия обаче се нуждае от време, за да отпечата бюлетините, да проведе разяснителна кампания и да намери администрация за секционните комисии в цялата страна.

"До провеждането на изборите трябва да има 2 месеца, за да можем да си свършим спокойно работата", смята говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Всички страни, от които зависи провеждането на изборите, все пак са на мнение, че те трябва да се случат бързо, но не по-рано от септември, за да се подготвят добре и да не се стигне после до касирането им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей,от тоя Галъп-дрън-дрън нямат умора,явно,много пари са взели,и сега работят ударно,на ишлеме !! Ама тези хора направо са си за затвора,прокуратурата защо спи,докога ще дезинформират и подвеждат,би трябвало да подлежат на някакви санкции !! Това си е чиста порнография !!
101
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 9 години
Всеки ден избори да правим, не виждам как нещо ще се промени, ако пак старите муцуни са кандидат-управляващи!
100
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Социоооооо пати, пак не познахте бре!!!!
99
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, Кънчо! Браво, Стойчев! Браво, български герой! Те българите да не би от онзи ден да искат предсрочни избори? Защо чак сега включваш на тази вълна? Какво отразява твоята социология вече всички разбраха
98
0
 
13
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Социолозите пак започнаха да не познават.
97
1
 
4
 
! Отговори
Лудия преди 9 години
Този, който избра червеното палче явно мухамед му го е набил ощ като е бил дете и затова сега му е останал траен спомен
96
2
 
16
 
! Отговори
Лудия преди 9 години
Българите искат миризливите турци вън от България! Спрете ислямизацията ! Няма друго толкова нагло племе като тях ! @BANISLAM!
95
0
 
31
 
! Отговори
adolf преди 9 години
Не, господа платени социолози! Българите искат да изметат тази политическа *** и техните слуги, към които принадлежите и вие!!
94
6
 
13
 
! Отговори
политолог преди 9 години
В този сайт позитановските *** са като шефа си Станишев. Не знаят кога да се спрат и само пишат и говорят глупости, на които хората се смеят и подиграват. Б.Борисов е една седмица в САЩ и това нищо ли не ви говори прости тролчета. А познайте кой ще е следващия министър-председател, точно така Б.Борисов. След това не само вие , но всички на позитано ще изчезнете от политическия живот. Това е , а сега се наслаждавайте на последните си дни.
93
4
 
15
 
! Отговори
иванова преди 9 години
не господа социолози, политиците които са извън властта искат избори, а на българите им писна от избори, те затова и не гласуват!
92
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
че какводоверие ще губи орешарсик като нищо не зависи от него?
91
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С допълнителните 15% сегашното правителство генерира общо към 90% неодобрение, защото това бяха фактите при сформирането му, а по всичко изглежда, че процеса още е в развитие. Избори разбира се ще има и то когато ги насрочи президента, което ще е в разумно време през есента. Соц. агенциите колкото и да оправдават хонорарите си трябва да са наясно, че *** приключи участието си с европейските избори и парите свършиха. ГЕРБ ще имат най-малко два пъти по-висок резултат от комунистите.
90
0
 
16
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Факт... Само дето не искат да избират с бюлетини, а с Калашници... Моля, "Галъп" да отрази това в "проучванията" си
89
8
 
10
 
! Отговори
Hitar Petar преди 9 години
Не, не искат предсрочни избори ! Когато българите не искат дадена власт стават страшни неща, справка - 1997г.
88
3
 
15
 
! Отговори
журналист преди 9 години
И оставката на БСП-ДС е като всичко останало. Тука има тука нема. Такива *** скоро не са били във властта. Как няма мъничко достойнство в тези хора. Ставаш и казваш подавам оставка от тази дата и го правиш или не подавам оставка. Това е позиция , а сега става като гадна и противна повърня. С такива хора нищо добро не ни очаква.
87
1
 
20
 
! Отговори
асд преди 9 години
Тия ПР Соц-мафиотски агенции отдавна загубиха доверието в тях.
86
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите *** платени социолози си искат държавата обратно а не фиктивни избори
85
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато българите не се променят, нищо няма да се промени. Няма такова нещо като граждани и управляващи. Последните са просто извлечение и следствие. В този смисъл, която и държава да вземете, с плюсовете и минусите, положението и е следствие на хората които я обитават.
84
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите искат предсрочни избори, Ама пак нямат избор
83
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Aбе тия от Гaлъп луди ли сa? Когa тоя нещaстен кaбинет е имaл повече от 15% доверие, тa дa имa кaкво дa губи? Ми те сегс трябвa дa сa под нулaтa aко сa зaгубили 15%.