Големият резерв за икономиката ни е енергийната ефективност

Премиерът Орешарски се срещна с еврокомисар Кони Хедегор
16 юни 2014 16:11, Красимир Ангелов
10
Големият резерв за икономиката ни е енергийната ефективност
Снимка: БТА

Ще продължим да работим за подобряване на параметрите на енергийната ефективност, посочи премиерът Пламен Орешарски по време на разговор в МС с европейският комисар за действия по климата Кони Хедегор.

По думите на министър-председателя, цитирани от правителствената информационна служба, големият резерв за българската икономика е енергийната ефективност.

"Принципно подкрепяме намаляването на емисиите и подобряването на всички екологични параметри. В същото време запазваме известен скептицизъм по отношение на крайните цели. Считаме, че те могат да не бъдат толкова амбициозни. Ще продължим активно да участваме в дебатите с оглед и на равномерното разпределение на тежестите между държавите-членки“, каза министър-председателят след срещата.

Орешарски подчерта, че  климатичните цели трябва да бъдат балансирани с целите на икономическото развитие и да не допринасят за влошаването на конкурентоспособността на европейските икономики като цяло.

Премиерът и европейският комисар се съгласиха, че големият резерв за българската икономика е енергийната ефективност. "Ще продължим да работим по отношение на подобряване на параметрите на енергийната ефективност – един параметър, по който България изостава", посочи Орешарски.

"Измененията на климата не са някаква далечна заплаха. Това е нещо, което въздейства върху живота на хората. Ето защо трябва да обърнем внимание на климата, на енергийната зависимост, на енергийната сигурност и същевременно трябва да се погрижим за икономиката, за растежа, работните места и конкурентоспособността“, изтъкна еврокомисар Хедегор.

Тя също обърна внимание на значението на енергийната ефективност и отбеляза, че има много предизвикателства пред енергетиката на България. „В Комисията се опитваме да съчетаем амбициозните цели във връзка с измененията на климата с повишаване на ефективността в енергетиката и на конкурентоспособността“, подчерта еврокомисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Misirkov преди 9 години
Toi chak sega li proumia kakvo govori prezidenta Plevneliev veche 5 godini.Goliam ezpert e,niama shto.Tova go znae vseki gramoten chovek.Plashtah okolo 500 lv za otoplrmie prez zimata za apartament 100kv.m.Sled sanirane razhodite mi spadnaha do 270-290lv.Kakvo po jasno ot tova.Ako niakoi plashta po niski sumi ,toi ili e s po malak apartament,ili si misli che se otopliava,nai verojatno stoi na studeno/
8
0
 
1
 
! Отговори
Добронамерен преди 9 години
Минен инженер от Перник. Ако може някой енергиен експерт (фобите са за предпочитане) да ми обясни къде ще изгорят по-ефективно 2 тона въглища: в печката Чудо или котлето в мазето, или в Теца. Ако отговорът е в Теца, защо да не купя на Теца 2 тона въглища на сезон, да ги изгори, да ми произведе съответното количество киловатчаса ел. енергия? Не е ли технически и топлотехнически абсурдно да се грее вода, например в ТЕЦ Перник, която да се помпа на 6 км. до центъра на града!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най големия резерв за нашата енергетика е ...да се държат комунистите далеч от власта.Само тогава България има някакъв шанс
6
0
 
2
 
! Отговори
Добронамерен преди 9 години
Минен инженер съм. Живея в Перник - градът на черното злато ( разбирай въглищата). Отоплявам се с дърва!!! На сезон изгарям 10 куб. м. Денем го докарвах до 20 градуса. Сутрин ставах на 8 градуса. Санирах къщата. На сезон изгарям пак 10 куб. метра дърва. Денем го докарвам до 21-23 град. Сутрин ставам на 18-19 град. С една дума не намалих разхода на дърва, а се стоплих ! Извод: Енергийната ефективност няма да доведе до намаляване консумацията на енерго ресурси. Просто хората ще се стоплят!
5
0
 
0
 
! Отговори
mj преди 9 години
ХА СКРИИТЕ ГО ЧОВЕКА БЕ ,ЗАЩО Е ДА ГО ИЗЛАГАТЕ И ЧЕТАТ ГЛУПОСТИ ДЕЦАТА МУ ПО АДРЕС НА ТАТИ АААААА
4
0
 
3
 
! Отговори
ветеран преди 9 години
Ама чакайте сега нали Дянков говореше за същото и беше най-лошият,това говори и Плевналиев тоз сега ли го разбра?
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономията е майка на мизерията
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Общи приказки на обещарски - ярък пример на нищоправене и нищоговорене!
1
9
 
8
 
! Отговори
Факт преди 9 години
И за да не стигаме до този резерв-дай да поробим България с ненужен газ, по тръба платена от българския данъкоплатец, но собственост на вражеска *** (известна като федерация) като за бонус им подарим земята под нея.