ГЕРБ подкрепя провеждането на референдума!

Местан: Задължителният вот няма да излекува нито един порок
Обновена: 17 юни 2014 19:28 | 17 юни 2014 18:50, Анисия Иванова
76
ГЕРБ подкрепя провеждането на референдума!
Снимка: Импакт прес груп

ГЕРБ подкрепя предложението за провеждане на национален референдум по трите въпроса, предложени от президента и подкрепени от Инициативния комитет. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева при обсъждане на предложение за произвеждане на национален референдум за изборна реформа.

Тя обясни, че над 500 000 "наши гласове са подписали искането за подкрепа на този референдум".

Още по темата
Днес трябва да кажем – ще го подкрепим или отхвърлим. Много се надявам да има промяна в разбирането от времето, когато в правна комисия не успяхме да приемем решение", заяви Цачева, цитирана от "Фокус".

Конституцията ли се промени, та днес вече е възможно да имаме задължително гласуване като въпрос, или какво се случи, господа социалисти. Защо не можеше през март, защо не можеше, когато приемахме изборните правила, попита тя.

Тя направи предложение за проект на решение по предложение за произвеждане на национален референдум, който гласи, че парламентът одобрява предложението за произвеждане на национален референдум, внесено от Инициативен комитет и президента, със следните въпроси: „Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?”.

Да" на референдумите, но внимателно, предпазливо, като украшение на демокрацията, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в изказването си в пленарната зала при дебатите по предложенията за произвеждане на национален референдум по изборни въпроси.

То заяви, че задължителният вот няма да излекува нито един порок на политическа система, но ще задълбочи редица нейни пороци.

„Честит празник! Гласувайте си измененията! Нас в това решение ни няма!”, отсече Местан.

Според него не са налице предпоставки, че референдумът изведнъж и задължително ще възпроизведе демократичен резултат.

Той заяви, че ако валидните подписи не бяха 470 хиляди, а над 500 хиляди, днес Народното събрание щеше да бъде в режим на обвързана компетентност, длъжно да вземе решение.

„Питам - как кореспондира това с Конституцията от 1991 година. Прокламира ли тя режим на обвързана компетентност на НС?”, попита Местан.

„Още при обсъжданията на измененията на закона за допитването до народа от ДПС изразихме резерви, че предложенията за въвеждане на субекти за референдума извън НС, на външна на него воля, е далеч от идеята за технологията на държавното управление по пътя на допитването", каза той.

"Тезата, че трябва да задължим българските граждани, всички до един на  урните, и в резултат ние ще бъдем по-представителни, е цинична", допълни Местан.

Заседанието на парламента днес трябваше да започне в 14.00 часа, но народните представители отложиха с няколко часа дебатите по внесените от президента и от инициативен комитет предложения за произвеждане на референдум за изборните правила.

Това е единствената точка в дневния ред на днешното извънредно заседание на НС.

В пленарната зала не присъстваха представители на президентската институция, като се мотивираха, че са били представени мотивите за искането на референдум от страна на президента няколко пъти и изчерпателно.

За обсъждането в пленарната зала бяха поканени председателят на инициативния комитет проф. Георги Близнашки, Александър Кьосев, Светла Божилова, Калин Янакиев и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
0
 
! Отговори
топала преди 9 години
погледни баба цецка *** на природата със самочувствие на държавник
60
0
 
1
 
! Отговори
akud do 63 преди 9 години
Има няма на финала ще се разбере. Кюпек ай бегай при 500 000 братя
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС ще "излекува" България! Завинаги! След тях няма да има вече нищо. Браво на Мутрата, че се прегръща с Доган.
58
1
 
3
 
! Отговори
Баннг преди 9 години
До гавраил Прав си и за живущите и плащащите в България ,ама както написах то вече е решено някъде ,прономеровано ,прошнуровано и т. н.Просто за сетен път ще бъде измамен етническият Българин. Всичко ,което ни предлагат, уж за добро и се представя със най-благи краски, или със благовидните писания на троловете за положителният ефект на предложеното ,ще е новият нож забит в гърба на Българският етнос.Срещу него се води война за унищожение!
57
2
 
2
 
! Отговори
Това е преди 9 години
До Вили Я я я ! Открил си топлата вода! То ние сме колония и последното доказателството е посещението на тримата сенатори.Няма хъка ,няма мъка .Два лафа и айдее ,оставка.Ясно е кой командва в Б/я.А още по последно доказателство за колониялността ни е ,Тиквуня дава българска газ и нефт на САЩ .Т.е. раздава концесии на предварително.Ей това вече си е баш подмазване .Нещо взехме да говорим като един политик ,дето от10г.говори същото за колонията Б/Я. Ама ние сме лудите,щото отново ни лъжат.
56
4
 
5
 
! Отговори
гавраил преди 9 години
с какво би допринесъл чрез гласуване някой който живее 20г и повече в друга държава и се прави че е забравил дори езика ?да имат право да гласуват само тези физически лица, които си внасят данъците в Българияпросто и ясно .
55
5
 
3
 
! Отговори
Баннг преди 9 години
До akud Това е за наивници и пишещите *** ,на хранилка от ГейВропата и УсАЩ. В Турция има над 500 000 х. гласоподаватели ,преселници от България от преди 1989г.Като им спретнат едно задължително гласуване и гледай сейр- ДПС може да стане и първа сила, като събере близо около 1 милион гласа. Отстранено на куково лято. Всичко е обмислено и вече,прошнуровано , пронамеровано, договорено и пуснато за изпълнение. А т.н.електронен вот е най-лесният за фалшифициране Подходящ софтуер и кеф!!!
54
1
 
0
 
! Отговори
пейсипенкеле преди 9 години
предложението за електронно гласуване им бърка, там,на дълбоко.ако искаш нещо да не се случи -направи референдум и създай комисия и после ПАСнали на скоро имаше референдум,даже го забравиха вече.
53
2
 
5
 
! Отговори
Баба Слива преди 9 години
Ако сегашните депутати не направят така че да има задъл.гласуване ,мажоритарно и електронно ,да идва следващото правителство и да свършат тази така важна работа като ги приемат и узаконят.Иначе няма живот за българският гражданин.Тази шепа изедници ще ни затрият окончотелно и нас и хубавата ни държава.Те го правят вече.
52
2
 
4
 
! Отговори
Вили преди 9 години
Задължителното гласуване ще реши много и важни проблеми на държавата.На Местан му е угодно да говори така защото при тъкъв вод е аут от политиката и пладнешкия обир на държавата.Как допуснахме този проскубан козел да ни се прови на умен и на голямата рабо-та.Гласувайте за българска партия не се дърпайте преди да сме станали нечия колония.
51
1
 
3
 
! Отговори
Край преди 9 години
Вълшебните думички правещи революция в начина по които се управлява България са "100 МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ В ДВА ТУРА" всичко друго са окраски и цели да се отклони наарода от единствения възможен начин да промени статуквото. Сега бързат да правят избори /разбра ли се/. НАРОДЕ РАЗБРАЛИ СА СЕПАРТИИЦИТЕ КАК ДА ТЕ ЯЗДЯТ ОЩЕ.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подкрепяте ли правото на "отрицателен вот/за никого/" , ако законово наложат задължително гласуване. Моля за "да"+ и за "не"-.
49
0
 
7
 
! Отговори
akud преди 9 години
Местан вурст пороци няма да бъдат излекувани за сметка на това ще бъде изцяло отстранено злокачественото раковото образование дпс
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютно винаги, след като БСП са били на власт, периода е бил национална катастрофа. Това не е случайно. Комунистите владеят перфектно отлагането на пробемите и увеличаването им. Владеят и безнаказаното измъкване. Дано Цецо се върне и ги запука с нови сили.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винету го е страх да поеме властта след червените инки. Бюджета е трагедия, дълга е трагедия, здравеопазването е трагедия, полиция, съд и прокуратура са трагедия, събераемостта е трагедия, финансите с трагедия... Все едно лекар да желае да поеме умиращ пациент и да знае, че ще го съдят ако пациентта умре в неговата смяна. Еми и аз да съм, ще ме е страх. не го е страх само този, който има други идеи и разбирания за времето, през което е на власт.
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Задължителният вод ще ни излекува от най- лошия порок на прехода, от ДПС(ДС-6)!
45
1
 
14
 
! Отговори
krz преди 9 години
Щом Местан се изказва против задължителния вот значи трябва да има задължителен вот!
44
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винету даде заден за референдума. Сигурно снощи е преспал в сараите.
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сънародници, предлагам да си избесим политиците, поради липсата на огнестрелно оръжие!
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се карайте, всички се командват от Сараите на Доган, така че който и да е на власт, за народа все същото...