Трима души са задържани за имейлите с атаки срещу банки

Арестите са в Русе и София
Обновена: 29 юни 2014 12:36 | 28 юни 2014 17:49, Анисия Иванова
395
Трима души са задържани за имейлите с атаки срещу банки
Спецакцията на ДАНС в Русе. Снимка БТА

По информация на ДАНС двама души са задържани за разпространяване на имейли със спекулативна информация за банките в страната. По неофициална информация има и трети задържан. Два от арестите са били в Русе, другият в столицата.

Служители на Държавна агенция "Национална сигурност" са провели специализирана операция на територията на София, при която за 24 часа е задържан български гражданин, съобщиха от Агенцията.

Още по темата
Той е разпространявал невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване, пише в съобщението.

По-рано днес от ДАНС съобщиха и за операция в Русе, при която е задържан български гражданин на 45 години. Чрез профила си във "Фейсбук" и чрез клип, качен в "YouTube", той е публикувал информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма  българска банка и призиви за сваляне на валутния борд, бе посочено в съобщението.

Задържаният в Русе е Венцислав Ангелов-Чикагото, съобщи bTV. Мъжът е от София, но е арестуван в Русе. В момента се установява кой е поръчителят.

Чикагото в момента е обвиняем по дело за трафик на наркотици. Той е бивш полицай, който през годините има присъди за контрабанда и данъчни престъпления.

Другият задържан в Русе е млад мъж, уличен, че е изпращал имейлите за проблеми с ликвидността на една от банките. Разследващите са проследили всички IP адреси, през които е минавала кореспонденцията, за да стигнат до него, предаде БНТ. Задържаният е родом от София, компютърен специалист, в предишни години е засичан в хакерство.

В София е арестуван мъж, който според ДАНС  е разпращал информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система с цел лично облагодетелстване. Според информация на “По света и у нас” задържаният е имал кредит в банката, която атакувал.

В ДАНС продължава проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система и снемането на обяснения на граждани във връзка с получени съобщения - SMS или имейл, съдържащи невярна негативна информация за състоянието на български банки.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев и председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Владимир Писанчев проведоха извънредна среща по повод опитите за дестабилизация на банковата система.

На срещата са били обсъдени евентуални действия срещу конкретни лица и сайтове, участващи в опитите за дестабилизация на страната. Потърсени са били и законови възможности за преследване на виновниците.

Във връзка с проверката на опитите за дестабилизиране на банковата система, която Държавна агенция "Национална сигурност" извършва, в агенцията е открита телефонна линия за сигнали на граждани, получили съобщения - SMS или имейл, съдържащи негативна информация за състоянието на български банки.

Сигнали ще бъдат приемани на тел. 866 22 11 и на тел. 814 70 95, както и на имейл адрес press@dans.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
50
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
Арестуван е компютърен специалист от Русе за разпращане на sms-и до търговски дружества......Пробвате дали този арест ще успокои хората? Не, няма. Давайте нагоре, към върха! Знаете го!:(
12
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре сега в панделата за булка на ***
11
25
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите са царе на конспирациите, на *** му дай да прави мизерия. В стихията са си.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Експерта и поръчителя са работили за ДНЕС АД.
9
0
 
64
 
! Отговори
Vans преди 9 години
"Задържаният се занимава с компютри." omg все едно баба ми го е писала това
8
3
 
45
 
! Отговори
/* преди 9 години
поръчителя обаче никога няма да го намерят ....
7
13
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доживотен затвор при строг режим без право на замяна!!!Такъв *** може да предизвика срив на държавата.Да бъде съден за геноцид над целия народ и да бъде съден като терорист!!!
6
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бас държа че този *** нищо не знае.
5
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да БЪДЕ третиран като ТЕРОРИСТ
4
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква изненада. Уж беше известен прест....ъъ "бизнесмен", на следващия ден изведнъж вече не чуваме нищо за него и се оказа някой друг (Нищо неподозиращ човечец, на когото ще хвърлят вината).
3
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Споко! Не е Баце. Той не отбира от компютри.
2
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КОЙ?
1
0
 
65
 
! Отговори
Оногондур преди 9 години
Поръчителят кой е?