Държавни фирми не са теглили пари от КТБ

Цонев: След 2 седмици могат да бъдат гласувани промените в НК за банките
Обновена: 1 юли 2014 16:47 | 1 юли 2014 09:26, Надежда Бочева
82
Държавни фирми не са теглили пари от КТБ
Снимка: архив, БТА

Държавни фирми не са теглили средства от КТБ, заяви Йордан Цонев, председател на парламентарната Комисията по бюджет и финанси, пред БНР.

„На консултациите при президента беше докладвано дали държавните фирми са си теглили средства от КТБ. Управителят и подуправителят на БНБ казаха, че това не е факт”, каза Цонев по повод коментар на Божидар Данев от БСК, който поиска да се изясни кой е теглил парите от банките в деня Х, по чие нареждане и какви са сумите, дали са теглени от текущи сметки или от срочни депозити.

Няма такова теглене, извън лимита от 25% за средствата, които държавните фирми могат да държат в една банка, увери Цонев. Случилото се с банката не е резултат от тегления на държавните фирми, беше категоричен той.

Още по темата
Квесторите и одиторите трябва да установят до няколко дни какво точно се е случило. Вече е започнала проверка за теглене на пари от частни фирми, каза още депутатът.

По повод подготвяните промени в Наказателния кодекс, поискани от БНБ – затвор за всяване на паника за финансови институции, депутатът каза, че само с наказателни мерки паниката не може да бъде овладяна. Необходим е комплекс от мерки, за да бъдат спрени атаките срещу банковата система и това също е било обсъдено на консултациите при президента.

„Ситуацията беше овладяна и вече сме в друг режим на банките”, смята Цонев. Той поясни личното си убеждение, че когато трябва да се действа по отношение на финансовата система, трябва да се мълчи.

Цонев заяви, че липсата на превенция е допуснала атаките, но сега, включително и заради промените в НК, би трябвало ситуацията да е по-спокойна.

Такива мерки имало и в законодателството на САЩ, и в Европа, посочи той.

Според него през последните дни КФН е била на мястото си  и действията й са абсолютно безкомпромисни.

Промените в НК могат да бъдат приети най-рано до две седмици. Юристите трябва да прецизират текстовете, допълни председателят на бюджетната комисия.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: КТБЙордан Цонев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
luxs wind преди 9 години
de, ofshor kapital, de - ne e za panelki bez ganki
66
0
 
2
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 9 години
ЩЕ СИ ВЗЕМАТ ЛИ ХОРАТА ДЕПОЗИТИТЕ?
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От времето на Адам Смит и Джон Лок ни убеждават, че банките са някакъв вид свещени крави,които в никакъв случай не бива да се пипат. Всъщност, в сегашният си вид нито паричната система, нито банковата система са необходими на човечеството. Напротив, те са тези, които създават инфлация чрез печатане на пари без покритие и спират прогреса на цивилизацията. Много е сладко някой друг да работи, а ти да си седиш на сухичко, на топличко, да прехвърляш хартийки и да печелиш законно гарантирано от това.
64
0
 
6
 
! Отговори
Marina преди 9 години
Ха,добро утро!Естествено,че са теглили държавните фирми!При такава изгодна лихва гражданите не теглят,а депозират.И само държавните и мафиотски фирми,които знаят какво следва,теглят навреме.Каже ли Данчо Ментата нещо,да ви е ясно,че е тояно обратното!
63
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може, ама не вярваме. Особено щом го казва Данчо Ментата. В тази скалъпена гадна история, ръката на ДПС ясно се чувства. Подялбата на властта при управляващите не стана, защото депесарите искаха повече отколкото им се полага. Май нищо не им се полагаше, но нали си скалъпиха костинбродската афера и преврата по ТВ7 с Бареков и Манолова, сега нека си берат горчивите плодове. Лошото е, че на наш гръб става всичко. Само с промени в съдебната система нещата могат да тръгнат напред. Този път ще стане.
62
0
 
2
 
! Отговори
муньо преди 9 години
да бе!!!
61
0
 
5
 
! Отговори
Мекере преди 9 години
Защо лъжеш бе ***
60
0
 
0
 
! Отговори
Фен преди 9 години
До КочоАз пък не разбрах как точно се случи и толкова бързо атаката към ***?Нямаше постоянни публикации в медиите на дебелото момче, постфактум разбрах че имало смс-и (но няма нито един качен някъде за да се види, а все някой от пишещите тук би трябвало да е получил нали, поне един?), та с какво тази атака бе предизвестена?
59
0
 
10
 
! Отговори
Чао преди 9 години
Лъже гьотверена Цонев,не само че руснаците си дръпнаха парите, с които събориха кипърските банки, но и държавните структори /предприятия/ го направиха, не стига това, но накараха всички партийни фирми, вечните победители в държавните конкурси също да го направят...е това е за разследване от прокуратурата, но сега ще заметат следите..и пак крадците на свобода!!!
58
0
 
3
 
! Отговори
Данчо МЕНТАТА преди 9 години
:))
57
0
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
До gost99Може би ще гласуваш за българоубийците БСП и ДПС...
56
4
 
7
 
! Отговори
111 преди 9 години
Не им вярвайте, банките имат катастрофални размери на необслужени кредити и нямат собствена ликвидност, защото не могат да разпродадат имотите дадени в обезпечение заради срива в имотния пазар. В момента смятам, че нашите банки също работят на принципа на пирамидите и толкова години когато беше време не се спря от БНБ това кредитиране за боя, тапети и апартаменти, вместо да се кредитира дребен, среден бизнес и производство,т.е. реален сектор.
55
0
 
1
 
! Отговори
pre преди 9 години
bg medii sa mafia
54
1
 
3
 
! Отговори
... преди 9 години
hahaha.....
53
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Няма такова теглене, извън лимита от 25% за средствата"Значи сте изтеглили 24%? Така ли? При положение, че банковата система е така направена, че и 10-15% от вложителите да изтеглят парите си накуп банката ще има сериозни проблеми.
52
1
 
11
 
! Отговори
Винету преди 9 години
А бе този докога ще е на свобода?
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Данчо салфетката, дава акъл за банки.
50
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувай за който си искаш. Само не забравяй, че банките ще бъдат рефинансирани с 3,5 милярда евро твои пари. И вместо тези 3.5 милярда да отидат в здравеопазване, образование и работни места, ще покрият кражбите на червените протежета. и процента за лидерите на БСП.
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичове, Бойко прогнозираше катастрофа, но не предвиди, че другарите ще теглят 8 милярда заем. Нелогични действия никой не е в състояние да предвиди. Ти, в твоето семейство, ако нямаш пари, ще теглиш ли кредит? Да, ако моеш да го плащаш. А ако лихвите на кредита са колкото месечните приходи в семейството ти ще теглиш ли? А ако ги надвишават? А ако единия в къщи остане без работа? Та същото е в държавата. Приходите падат, а те теглят кредити. Приходите продължават да падат, лихвите се вдигат...
48
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истината е, че правителството се справи с кризата. Истината е, че Бойко Борисов цяла седмица всяваше смут и говореше за фалити, МВФ и подобни глупости. Истината е, че много хора бяха уплашени точно от такива долни лъжи. Истината е, че много хора си развалиха влоговете и си скъсаха нервите тези дни заради лицето Бойко Борисов и *** му приказки.