Бежанци със статут ще участват в програма за интеграция у нас

Те ще се насочват към трудовия ни пазар
23
Бежанци със статут ще участват в програма за интеграция у нас
Даниела Бобева. Снимка БТА

Бежанците, получили статут, може да участват в програма за интеграция у нас. Механизмът е регламентиран в приетата днес от правителството Национална стратегия за интеграция на лица, получили международна закрила в Република България.

Следващата седмица се очаква в МС да бъде внесен и едногодишният план за действие, когато ще станат ясни и конкретни финансови показатели. Очаква се механизмът да започне да действа до месец и половина.

Вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева уточни, че досега се е налагала интеграция на 30 - 40 бежанци годишно, само от Агенцията за бежанците и по много скъпи програми. По думите й необходимо е да се споделят ресурсите и отговорността на всички заинтересовани страни, включително общини, неправителствени организации, чуждестранни партньори.

По новите правила лицето, получило закрила, подписва споразумение за интеграция, в което са фиксирани всички негови права и задължения.

Хората ще бъдат насочвани към региони, които имат потребност от лица, на които е предоставена международна закрила, обясни Бобева. По думите й местната власт и бизнес ще проявяват инициатива според състоянието на трудовия пазар и други фактори, като показателите, на база на които ще бъде заявяван интерес, са описани в наредбата.

Интеграцията ще е свързана със започване на работа, а не с натоварване на социалната система. Хората с много ниско образование или без документи за такова вероятно ще бъдат насочвани в различни занаятчийски професии като чираци.

Вицепремиерът коментира, че над 60% от получилите статут са между 18-64 години и с интензивна програма за квалификация и преквалификация може да се насърчи предлагането на пазара на труда. Бобева уточни, че получилите статут са 2450, но това не е броят на обхванатите от програмата, защото това зависи от интереса им. По думите й част от тях могат сами да се интегрират, защото имат образование и средства.

Тя съобщи, че в община Гоце Делчев вече има назначени чужденци, получили статут. По думите й това не е единственият добър пример.

Бобева уточни, че на общините ще бъдат възстановявани разходи, свързани с интеграцията като например наеми за жилища и допълнителни програми за обучение. Преобладаващата част от разходите обаче ще бъдат в рамките на бюджетите на ведомствата, като ще се разчита и на външно финансиране и подпомагане.

Днес Министерският съвет е приел и наредба за студентските стажове в администрацията. Бобева съобщи, че се гарантират равни права на стажантите, независимо дали са в общинска администрация, министерство или в самия Министерски съвет.

Общо 573-ма студенти ще стажуват това лято в държавната администрация. Кандидатите са били 1313, от тях 165 са чужди студенти. Има възможност български студенти в чужбина да провеждат дистанционно стажовете си.

Рекорден брой от 131 административни структури са заявили, че ще приемат студенти на стаж в 40 професионални направления.

Министерството на външните работи ще приеме най-много студенти това лято, следвано от структури на Министерството на финансите. Стажовете са едномесечни и не се заплащат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То за нас няма работа пък станали за емигранти да дават работа. Явно ще се точат пари от някъде за инннннн...... ЦиЯ
20
0
 
1
 
! Отговори
Вяра преди 9 години
Кога ще има програма за интеграция на българите?
19
0
 
2
 
! Отговори
Кавхан преди 9 години
Програма за интеграция на "бежанци"... колко патетично, някой да има нужда от друго доказателство че парламента и партиите работят против българския интерес и в интерес на ционистите? Може би програмата за интеграция на *** 2012-2020? Дигнете си задниците и гласувайте само за националистически антиглобалистки формации - да дори атака, нещата трябва да поемат в правилна посока.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко в тази страна е пълна порнография. На принципа: да изговорим много празни приказки, да "усвоим" едни пари и да отчетем дейност, а резултата е едно обикновено НИЩО.
17
2
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Анонимен 18,И Гърция е в ЕС ! За тях не са ли задължителни директивите и програмите? Или имат НАЦИОНАЛНООТГОВОРНИ правителства ? Ще мисля тези,които пуснаха нашите управляващи тук за пари,които ще обгрижват с НАШИТЕ пари!Къде са българите,кой помисли за тези,които умираха като в третия свят,за родителите ни,които умираха преждевременно, за децата ни? За децата, които НЕ СЕ РОДИХА В БЪЛГАРИЯ?!?И ще продължаваме да "пищим"докато още не сме сложили фереджетата и обули шалварите !!!
16
1
 
11
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Berlin "търсенето на работна сила,и с възможността за настаняване и да устроят децата си да учат.Бежанците ще се включват в курсове по език,ограмотяване и за придобиване на квалификация и професия.Разходите за услугите ще бъдат за сметка на ведомствата,които предлагат услугите,а на общините ще се възстановяват разходите за наемите им.Над 60%от придобилите статута са на възраст между 18 и 34 г.,което може да реши и демографски проблеми на трудовия пазар"Кога за мен БЪЛГАРКАТА ще е безплатно!
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво пищите?! Докато сме в ЕС, така ще е! Такива програми за интеграция са задължителни за правителствата във всички държави от ЕС, така че това правителство или следващото ще трябва да се грижи за бежанците, няма начин, разберете го... Всъщност има начин и това е напускане на ЕС, преди да са ни обезличили и претопили съвсем.
14
2
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"Бежанският натиск по границата нарасна многократно през последните седмици и връщаме по 150-200 души на ден"-Йовчев.България ще разселва бежанциМинистерски съвет прие стратегия за интеграция на бежанците до 2020 г.Тя се отнася за лицата,придобили статут,като основно ще се работи за тяхното ограмотяване,придобиване на квалификация и намиране на работа."ще се получи ефектът на разселване в общини,които могат да предложат работни места",коментира Д.Бобева,цитирана от БНР.Не е ли ПРЕДАТЕЛСТВО?!
13
13
 
0
 
! Отговори
Berlin преди 9 години
В момента в Кройцберг има многохилядни демонстрации в защита на човешките права на бежанци от северна Африка и Арабския полуостров. Демонстрантите са основно млади и образовани хора, които настояват на бежанците да се подсигурят човешки условия за живот и да им се даде възможност за интеграция в Германия. Щастлив съм да живея в този град - символ на свобода, мир и толерантност. Кога ли българските младежи ще се излекуват от злобата и егоизма?! Уви, едва ли ще е в рамките на нашия живот. :(((
12
1
 
12
 
! Отговори
?!?!? преди 9 години
Поредното "експертно" изказване от поредният "експертен" министър :Х Как може бе бобева ли си фасулова ли си,то няма работа за Българите ти ще отваряш работни места за бежанци-нелегални люде по нашите земи ? ти ЛУДА ли си *** краварко,СЪД до дупка за теб и шефовете ти(олигарси) след като паднете от власт !
11
0
 
11
 
! Отговори
Ниа преди 9 години
Ние още *** не сме си интегрирали и ходят напред назад и ни колят и грабят,тръгнали сме чуждите да интегрираме. Просто оправия нямаме.
10
0
 
12
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Изглежда че единствения изход е да ги избиваме сега, - ще почнат да се развъждат като *** и ще си докарат родата. А може да се реши цивилизовано - да избием евреите и всичкото зло ще изчезне! Но ние даже и не обвиняваме евреите, обвиняваме власта че не си върши работата да работи за българите. Но власта не е българска, тя е еврейска, не само че работи по еврейския план за унищожаването на България, но и в нея няма нито един българин вече четвърт век! Жалост към евреи е самоубийство ни!
9
0
 
16
 
! Отговори
ние, вие, те преди 9 години
ЛЕЛЕ УЖАС ТО ЗА НАС МЛАДИТЕ И ХОРАТА НА СРЕДНА ВЪЗРАСТ НЯМА РАБОТА, АЗ СЪМ НА 30г, И БЕЗРАБОТЕН КАКВО ОСТАВА ЗА ТЕЗИ ОТ НЕ ЗНАМ СИ КЪДЕ ДОШЛИ... ДО КЪДЕ Я ДОКАРАХМЕ,,
8
1
 
21
 
! Отговори
Златен лъв преди 9 години
УЖАС!Къде е равнопоставеността на българина?Вече даже не говоря за повече права на българите, а поне за равнопоставеност.
7
1
 
25
 
! Отговори
111 преди 9 години
ЗА БЪЛГАРИНА , -ДАНЪЦИ И БЕЗРАБОТИЦА ,КАТО ВИ БОЛИ ТОЛКОВА МНОГО ЗА ТИЯ НЕЛЕГАЛНИТЕ *** МЮСУЛМАНИ , ЗАЩО НЕ СИ ГИ ВЗЕМЕТЕ И ДА ЗАМИНИТЕ ЗАЕДНО СЪС ТЯХ ТАМ ОТ КЪДЕТО СА ДОШЛИ , АЙДЕ ПО ЖИВО И ЗДРАВО
6
0
 
18
 
! Отговори
5часова почивка преди 9 години
Да,само,че тези не работят по обяд.Тогава те си "почиват".
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА ДРУГАРКО НАСОЧВАЙТЕ ГИ КЪМ ТРУДОВИЯТ ПАЗАР А НАШИТЕ МЛАДЕЖИ ЩЕ МИЯТ КЕНЕФИТЕ В ГЕРМАНИЯ.
4
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е предателсто а поредната игра нищо чудно да им платят за изборите и да гласуват дпс вече се уредиха с гласове от турция законно с подръжката на герб така стана ясно какво следва и като желаете пак гласувайте за бсп герб дпс
3
0
 
35
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 9 години
УРАААААНЕ НИ СТИГАХА *** СЕГА ВЕЧЕ И СИРИЦИТЕ, АЛЖИРЦИТЕ, ИРАКЦИТЕ И ОЩЕ ЩЕ СЕ ПРИОБЩЯТ КЪМ ГОЛЯМОТО БЪЛГАРСКО СЕМЕЙСТВО!!!МНОГО ЗЛЕ И В БОЛНИЦАТА ВЕЧЕ СИ ЧУВАМ АРАДИТЕ КАК ЩЪКАТ НАВСЯКЪДЕ ПЛЪЗНАХА!
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно се кефи на араби и ***.