Комисия в НС бутна ветото за търговските вериги

БСП: Промените в закона защитават производителите ни
2 юли 2014 17:58,
30
Комисия в НС бутна ветото за търговските вериги
Румен Гечев. Сника, архив Булфото

Парламентарната комисия по икономическите въпроси отхвърли ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Текстовете касаят отношенията между търговските вериги и производителите и целта им е да върнат равнопоставеността в отношенията, коментираха вносителите на закона по време на дебатите в комисията.

Още по темата
Румен Гечев от "Коалиция за България“ посочи, че отхвърлят всички аргументи на президента. "Законът е съобразен с европейските практики, защитава българските производители и засилва конкуренцията“, обясни още той.

Президентът наложи вето върху промените преди 2 дни с мотиви, че след тяхното приемане има опасност от повишаване цените на храните, ще се създаде хаос в отношенията между търговци и доставчици и ще се затрудни търговският оборот, което ще повлияе негативно върху развитието на икономиката.

"На много места в указа за ветото на закона президентът индиректно твърди, че конкуренцията ще повиши цената на стоките", каза Гечев и допълни, че в това няма икономическа логика. Една от причините да бъдат подготвени подобни промени в законодателството е и фактът, че търговските вериги декларират "милиардни обороти, а от години нямат печалба", каза още депутатът.

"Малките магазинчета работят на печалба, плащат си данъците", коментира още червеният депутат, който декларира, че партията му ще направи всичко възможно законът отново да бъде приет при повторното гледане в пленарната зала.

Йордан Матеев, председател на Сдружението за модерна търговия, заяви категорично, че организацията подкрепя президентското вето. Той отхвърли твърденията, че пазарът у нас е монополизиран, както и че печалбите на веригите се източват.

"Целият пазар генерира обороти между 3-4 млрд. лева. Няма компания, която да прави милиардни обороти - най-големият оборот е 1 млрд. лева и той е реализиран от една компания, която е от най-скоро на пазара", заяви Матеев.

Що се отнася до подозренията за укриване на печалбите държавата има силата да провери и го прави, посочи още той. Според него Националната агенция за приходите (НАП) непрекъснато проверява търговските вериги и досега няма констатирани нарушения.

Матеев посочи още, че имало възражения срещу закона и от несвързани с тях организации, сред които и Световната банка (СБ).

Румен Гечев обаче коментира, че единствената забележка в доклада на СБ е била относно понятието „значителна пазарна сила“, което е премахнато в крайния вариант на текстовете.

Повече икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
hunter преди 9 години
До Несъгласна Е тогава и аз не съм съгласен да има защита за социално слабите, бедните, пенсионерите, да има социални осигуровки, компенсации за безработни и т.н. Щом всеки си гледа интереса, а не общия интерес, значи такъв ще е резултата. Знаеш ли каква надценка си слагат веригите, които защитаваш: от 40 до 50% над цената, за която са извили ръцете на производителите. Това ли е коректно? Производител, който плаща данъци да работи на 5-6%, а търговец, който изнася печалба да е на 50%
25
1
 
2
 
! Отговори
До 28 преди 9 години
Изпуснал си Хаджиниколови - чичо и племенник. Чичото вече е в историята, но племенникът "ръси бисери" с пълна сила, а когато представя списък на публикациите си, удобно пропуска тези от времето на СССР, където е завършил и е получил научна степен. Сега бил "експерт по европейска икономика", Бог да пази Европа и онези, които той учи на икономика!
24
0
 
2
 
! Отговори
do ikonomist преди 9 години
Ako naistina si ikonomist...predpolagam si zavurahil UNSS pri petur dimitrov., oresharaki i chobanov. Mnogo si zle.
23
5
 
16
 
! Отговори
Икономист преди 9 години
г-н Президент как се съживява икономика с вносна стока ли? Да потребителите ще са доволни от евтиниката, но ще са недоволни от ниските си заплати! Докато няма силно родно производство и силен износ на стоки у нас няма да мръдне икономиката!!!!!! Не е сложно запомнете го! Това е като да преливаш вода от единия край на басейна в другия, никога няма да прелее басейна , нещо повече дори при транспорта може да има загуби. Докато не вземам вода от друг басейн излишък няма да има....
22
5
 
9
 
! Отговори
пенсионер преди 9 години
Честито ви набори повишение на всички пенсии. След вярна служба на БКП-БСП-ДС от днес получавате 4. 50 лв. повишение на пенсиите. Също така от днес получавате и увеличение на цените на тока, парното, хляба и всичко от първа необходимост. Няма обаче де се ядосвате пак да гласувате за нашите, защото догодина може да получите увеличение от 5. 50 лв. все пак едно левче си е едно левче. Айде чао и да не объркате пак бюлетината като 15 / 15 .
21
0
 
12
 
! Отговори
До 22 преди 9 години
В преките около бул."Витоша" има малки магазини с чудесна стока, която изобщо не е залежала. Разходи се бавно и сам(а) ще се убедиш. Има и такива, в които е по-добре изобщо да не влизаш. В добрите непрекъснато се пазарува и трябва да изчакаш 2-3 минути, за да влезеш - винаги има хора.Тези, които държат такива магазинчетата, обикновено са интелигентни млади хора,останали без работа по специалността си - много добре разбират как да привлекат клиенти.По-скъпо е,но си струва.На пазара слагат и гнило
20
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма начин стоката в кварталното магазинче да е по-добра отколкото в магазин с огромен оборот, който иска да си пазарува залежали *** от минимаркетите - негова си работа.
19
3
 
9
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Защитата на производител винаги е за сметка на потребителите. Има си малки магазинчета, има си пазар за хубави домати, има си и хипермаркет. Никой никого не задължава да пазарува в Билла.
18
5
 
7
 
! Отговори
до хъ хъ преди 9 години
"Смешно", ама закона цели да защитава нещата, които произвеждаме, а не тези, които не произвеждаме.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се карайте, есента като ви дигнат тока няколко пъти въобще ще забравите кой производител, кой консуматор, кой търговец!
16
3
 
13
 
! Отговори
До 7 преди 9 години
Не знам в кой град и в кой район живееш. Аз съм в центъра на София. От големите вериги купувам само някои неща - напр., добри марки зехтин или водка, когато са на промоция и само още някои други неща.Вярно е, че има квартални магазинчета с некачествени стоки, но след внимателна преценка избрах няколко от тях, в които наистина стоката е по-хубава от тази в хипермаркетите, макар и на по-висока цена. От тях купувам и плодове и зеленчуци - някои от тях предлагат подбрани неща и сам си ги взимаш.
15
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката престъпник работещ за българската мафия.
14
5
 
19
 
! Отговори
до несъгласна преди 9 години
Аз пък не съм съгласен заради твоите прищевки да ям пластмасови плодове и зелнчуци, искам си българските храни, а не тези, които ми пердлага алчният търгаш, щото вносните му излизат по-евтино или има договор с определен вносител.
13
3
 
15
 
! Отговори
съгласна преди 9 години
До Несъгласна Да те питам аз тебе ти къде живееш ,та защитаваш чуждите интереси в България *** овца с овцата ти? Искате да ядете български стоки и то екологични но не знаете как се произвеждат с какви усилия и при какви условия от банки, пазари и др пречки.
12
2
 
17
 
! Отговори
Мислете малко преди 9 години
Напрежението не беше върху производители, а само върху търговците, защото тези прмени ще ударят по парите на едрите мафиоти-търговци.Те за това толлкова пищяха.
11
10
 
18
 
! Отговори
Бой по колонизаторит преди 9 години
Бой по чуждите хипермаркети! Браво на БСП, тук оперделено тръгнаха срещу големите далавераджии.
10
9
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Любимото упражнение на БСП да създава напрежение между търговците и производителите.Отделна тема дали броя магазини е съобразен с брой потенциалните клиенти.Не можеш да построиш примерно пет хипермаркета на сто метра един от друг и да очакваш нормална кокуренция.
9
3
 
24
 
! Отговори
дзивко преди 9 години
В цял сват тяхната дейност е много по регулирана от колкото тук ,например магазини над определена площ не могат да са в града,за една промоция доставчика плаща сума пари на магазина за въздух ...,печалбата им се изнася,държат ниски заплатите на персонала ...,тия растителни масла и други *** производителите ги вкараха точно заради тях,иначе няма вариант да им влезнат в изискванията за цена ....
8
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хипермаркетите се държат от чужди колонизатори и родни олигарси-далавераджии отивайте там да купувате 20 годишно замразено месо и гумени домати
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До несъгласнаЗаради такива Несъгласни стоим без работа без пари