Шефът на фонд "Земеделие" не вижда основание за оставка

"Надявам се да не е политическа битка за овладяване на фонда"
2 юли 2014 10:27, Анисия Иванова
12
Шефът на фонд "Земеделие" не вижда основание за оставка
Мирослав Николов. Снимка Фонд "Земеделие"

Изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов не вижда основание да подава оставка. Това заяви самият той пред БНР.

Вчера земеделският министър Димитър Греков каза, че в четвъртък на заседанието на управителния съвет ще поиска оставките на ръководството на фонда. Като причина той изтъкна множество нередности в управлението на институцията, оплаквания от фермери и чести смени на правилата.

Шефът на фонда се надява искането на оставки „да не е политическа битка за овладяване на институцията, защото това е от най-ресурсните ведомства". По думите на Николов това ръководство е първото, което е успяло да разплати всички пари.

Още по темата
„Ние имаме годишен бюджет от над 2 млрд. лв. – може да прецените какъв е наистина залогът. Неприятно съм изненадан, че през последните месеци се води истинска целенасочена кампания за дискредитиране на ръководството“, обясни той.

„За мен са странни напъните за смяна на ръководството на фонда точно седмици преди оставката на правителството, в момент, в който държавата е поставила под карта около 2,5 млрд. лв., които са залог за следващи авансови плащания. Може би в този момент ставаме политически неудобни. Може би се цели да се сложат послушни хора, които да осигуряват финансиране на определени политически кръгове, да не бъдат експерти начело на фонда", предположи той.

Николов разкри, че единственото конкретно оплакване, което е чул, било за проект на самия министър.

„Министърът каза пред мен, че се бавят плащанията на негова фирма. Предполагам, че е проект на неговото семейство или род, защото фирмата е "Греком" и работи в сферата на лозаро-винарския бизнес", разказа той.

В разговор Греков му казал, че той или негов представител трябва да получи парите по проекта.

"Проектът е одобрен. Той имаше допълнителни земи, имаше допълнителни документи, които трябваше да бъдат изискани, за да получи допълнителните пари“, обясни шефът на фонда.

Николов бе категоричен, че работят много добре със Светия синод на Българската православна църква, след като вчера Греков съобщи, че оплаквания от ръководството на фонда е имало и от Българската православна църква заради проекти, финансирани по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Според Николов се създава изкуствено напрежение. Търсят се начини и канали, за да бъде по един или друг начин дискредитирано ръководството, смята той.

Шефът на фонда заяви, че под риск са голяма част от парите от октомври 2012-а – октомври 2013-а. Те вече са платени, но заради липсата на сертифициращ орган ЕК е поискала допълнителни проверки и контроли.

"Фондът извършва всички тези необходими проверки. Ние все още не можем да удостоверим тези неща пред ЕК", коментира Николов. Той обаче е скептично настроен, че ще бъде спазен срокът, който е в края на юли и обясни какво следва, ако срокът не се спази.

"Ние поставяме под риск над 1,2 млрд. евро от предходната финансова година, ако до края на тази година не бъде избрана фирмата, която да одитира и да бъде сертифициращ орган, разплащателна агенция, всички пари, които са платени до момента, са под риска. Сумата може да стигне няколко милиарда", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще подам отставка само когато ми нареди гн .Доган а що се отнася за всички служители в фонда ще кажа че заплатите не ги определям аз те се определят от горе упоменатия и уважаван от мен гн.Доган.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Николов, ако си пич и не слушаш жена си (В.,Александрова) изравни заплатите на останалите служители с тези на колегите от селските райони. Аман от това разделение в тоя фонд. Нека те запомним с нещо хубаво, а не само с уволненията, които сътвори!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Николов, увеличи заплатите и после прави каквото искаш...
8
1
 
5
 
! Отговори
Фанети Мазакура.... преди 9 години
Само си помислете каква корупция е в този фонд и каква шуробаджанащина е след като зам.шеф е.....медийната и порно здезда Мария Велкова,оная с големите дини от шоуто на Иван и Андрей....
7
2
 
3
 
! Отговори
56 преди 9 години
ТОЗИ НЕ БЕШЕ ЛИ ПРЕДЛОЖЕН ОТ ДПС....
6
2
 
4
 
! Отговори
National Geographic преди 9 години
Към снимката:ОТКРИТ Е ЖИВ *** В БЪЛГАРИЯ!
5
3
 
3
 
! Отговори
асд преди 9 години
В тоя фонд е страхотна корупция. Вижте само колко хора напускат по взаимно съгласие и колко хора са назначени в последния момент безогледно и без конкурси. Имам познати там, които напуснаха.
4
2
 
4
 
! Отговори
Антрополог преди 9 години
Зад тези 3см чело най-вероятно се крие чутовен интелект.
3
2
 
5
 
! Отговори
ююю преди 9 години
Този вчера е слязъл от клона...още му стои животинското окосмяване, ама иначе знае да краде, като индийска ***....и ,,не виждал!,, То, кой ли от тях вижда?! ДОБРЕ,ЧЕ ГОСПОД ГЛЕДА И ВИЖДА! ЩЕ ВИ ГО ВЪРНЕ ТЪПКАНО ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО, КРАДЦИ БЕЗСРАМНИ!
2
2
 
11
 
! Отговори
Мирослав Николов преди 9 години
..... Определено НЕ виждам никакви "поводи" за оставката ми!!!!........... Има още толкова много за "вършене" в този фонд , че няма как да си подам сам оставката......... Имам да направя още някой и друг милионец......... малко далаверки......... да си оправя живота и на бъдещите ми внуци , както се казва...... Да вдигна по една триетажна хасиенда тук и в чужбина някъде.... Па тогава може и да си подам оставката като истински "мъжкар" , който си е оправил живота! Благодаря за вниманието !!! :)
1
2
 
17
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Тези кариеристи за високи държавни позиции не разбраха ли че са им много кратки мандатите. Начестват си сърбела за 2-3 години и после на пътя.Няма какво да се оплакват че са невинни.