Следващият кабинет да си реши за изтребител!

Найденов: Този МС няма да натоварва още две правителства
49
Следващият кабинет да си реши за изтребител!
Снимка: Булфото, архив

Правителството не може да вземе решение дали да купува изстребител от нов тип в края на мандата си, призна военният министър Ангел Найденов.

Още по темата
Макар че самият той настояваше, че тази година е критична в това отношение, сега смята,  че каквото и да било решение да бъде взето в последните дни на правителство няма да е коректно, защото ще обвръже най-малко още два кабинета.

„Това е една отговорност, която аз не мисля, че трябва да стоварваме на следващото правителство, то трябва да направи своя избор”, посочи Найденов.

Според него трябва да се избира дали да се заделят средства и да се стартира процесът на пълна модернизация на изтребителите, с които разполагаме, или да се купят нови.

Според него само за подмяна на авиониката с оглед освобождаването на необходим честотен диапазон са необходими средства в размер на повече от 320 млн. лв.

„Отделно от това, като прибавим средствата, които се изразходват за ремонт, поддръжка, за удължаване на жизнения цикъл, разбирате, че става дума за средства, които до края на експлоатация на изтребителите надхвърлят над 1 млрд. лв. Толкова е и стойността на проекта за придобиване на нов тип боен самолет”, заяви Найденов.

Според него правителството е могло да разгледа и да вземе решение за стартиране на проекта за придобиване на нов тип военен самолет, дори само заради факта, че това ще означава минимум 20 години по-дълъг период на експлоатация на тези самолети в сравнение с изтребителите, с които разполагаме.

Според заместник-министъра на отбраната Иван Иванов пък има нужда от нов закон за резерва, който ясно да регламентира службата.

Той посочи, че до този момент въпросът за резерва не е решен качествено и пълноценно в Българската армия.

Има тенденция към застаряване на мъжкото население - само през последните три години запасните са намалели с 200 000 души. За този период са освободени едва 3000 души от служба и една много малка част от тях са изявили желание да бъдат вписани в резерва. Според разчети на МО към 2023 г. ще имаме не повече от 2 процента резервисти до 35-годишна възраст, отбеляза заместник-министърът.

Той каза, че така няма да може да се окомплектова Българската армия по военновременни щатове с личен състав, ако не се вземат спешни мерки.

Иван Иванов посочи необходимостта от въвеждане на мобилизационен резерв като структура и състав и важността да се работи за неговото обучение.

Предвижда се отново т. нар. териториален резерв, който би трябвало да бъде обучен, подготвен в мирно време и които да може да се справя с природни катаклизми и промишлени аварии и евентуално при мобилизация да осигури нарастването на Българската армия.

Ангел Найденов също коментира тревожната статистика за състоянието на резерва и запаса на Въоръжените сили. Той посочи, че според разчети към 2035 г. България ще разполага с 680 000 души, отговарящи на всички условия във възрастта между 18 и 50 години и подлежащи на ангажиране в резерв или запас.

Министърът също посочи потребността от формиране на модули, които биха могли да бъдат ангажирани в случаи с природни бедствия и които да не са само комплектовани от действащи военнослужещи на професионална служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
0
 
! Отговори
Bernadot преди 9 години
F-16 по всички показатели превъзхождат Mig-29 калпава електроника ,французите доставяха авио-системи , и бронетанкова електроника-тепловизори но се оляха с нападението на Украйна , сега вече санкции . Ф-35 е супер но е скъпа засега. Ако ще купувате самолети електроника от САЩ , коли и танкове от Германия ,ако сте бедни и обичате казък техника в стил 2 световна война СССР
24
1
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До НагоренПопокатепетълИ никнеймът ти е глупав, и ти самият! Ако поне малко разбираше от авиация, нямаше да се глумиш с МиГ-29! В момента "технически изостаналата" Русия има едни от най-добрите самолети в света. Има страни, които могат да си позволят да купят Су-35 - Алжир, Виетнам, не говоря за КНР. Т-50 е най-добрият самолет, летял досега. Превъзхожда прехваления F-22 по всички показатели, освен по ЕПР, по който са равни. А средствата за РЕБ на руснаците нулират числения превес.
23
8
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Какъв изтребител? Я най-добре да вземем един бракуван и ръждясал МиГ 29, че да са доволни руските ***, пардон, другари. Нищо, че ще бъде 30-годишна трошка, ще пада често и частите му ще ги събират по земята. И без това в момента 99 % от нашите самолети са руски таралясници на 40 години, този с нищо няма да се различава. Пък и без пари ще го вземем, направо от автоморгата. Така и вълкът сит, и агнето цяло. Хем ще имаме самолет без пари, хем червените другари ще спят спокойно нощем,че е руски.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анти БКП преди 9 години
Ами за да има пари в армията е крайнов време да им се намалят заплатите на тези търтеи и некадърници. Как така един кадрови войник ще взема 600+ лв, а един лекар в спешна помощ - също толкова. Кадровакът си бърка в носа по цял ден и е с едвам завършено средно образование, а лекарят се чуди как без медикаменти и т.н. да лекува, че го и бият на това отгоре. Аман от некадърни политици в тази *** държава.
21
0
 
2
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Армията е съвкупност от всички родове войски!!!!!!!!
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Националният нихилизъм е присъщ на българите след 1944 г. Нормално е след като са избили интелигенцията и богатите и са ги прогонили. Сега вече на някой му е виновна свободата, че сме били зле. Ами навсякъде по света са зле. И при комшиите също. Наскоро кщрди свалиха турският флаг и се гавриха с него. Т.е. и в Турция всеки си прави каквото си иска. Българинът си мисли, че в България е най-зле. Ами не е най-зле. попътувайте малко и ще видите. Какви мизерии има по света. Ценете си България.
19
3
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 9 години
Ако стане нещо имам в предвид война в България... Ти виждаш че везните натам клонят.... Съм готов да защитавам България!!! На за съжаление сам нищо няма да променя а така ми се иска... Жалко че най-хубавите ми години минаха в простотия и анархия.... Но за Младите Българи съм готов да режа глави ако трябва... Това което правиха с мен Няма да допусна да правят с младите...
18
1
 
5
 
! Отговори
edin преди 9 години
На нас агресор не ни трябва-дьрва за казана има,а Станишев,Местан,Борисов и сие час през час подклаждат огьня.Така е,народе,така е!
17
2
 
5
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
Знам, че те е яд и има защо, но и знам, че няма да мислиш така, ако не дай си Боже се наложи да защитаваме тая земя.
16
0
 
10
 
! Отговори
Кво знаят да правят! преди 9 години
До 27Пиша от ЯД и Болка за това което се случва в България... Винаги съм бил Патриот... Но дойде момент в който сам не мога да направя нищо.. Не Мразя българите напротив.. Пиша глупости защото ме е ЯД на тях... Вечно си мисят че някой ще им оправи живота... А живота е Борба... Пак ти казвам НЕ ги мразя!!! Искам да живеят нормално Но трябва да се опитат да успеят иначе не СТАВА!!!
15
1
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Ачо пак се е объркал ,спи с безплатен изтребител ,хем ще хвърчи, хем няма да спре да бръмчи.
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Че кой ще ме накара да нося фес бе?"Оня същия, дето ще дойде тук, докато ти стоиш у вас и се бараш за топките.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, значи далаверата за американски изтребители N-та ръка, които в следващите години и NATO ще бракува, се отлага за евентуалното управление на Боко?Голям цирк се очаква, да видим тогава какви локуми ще ни разтяга американския агент, само и само да уреди сделката.
12
2
 
2
 
! Отговори
дo 25 преди 9 години
Говориш глупости, приоритет трябва да ти е България, дали ще е заради децата или нещо друго, но все си има причина, никой не те кара да защитаваш тези, които мразиш, защото ако стоиш безучастен, така им помагаш да довършат България, което е целта им през тези 25 години.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАТО НЕ ЯДЕТЕ ИЗТРЕБИТЕЛИ ЩЕ НОСИТЕ ФЕСОВЕ И ЩЕ ЯДЕТЕ БАКЛАВА
10
1
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
"Аз ще си пазя семейството а другите как умеят."Целта на мобилизацията е да защитиш семейството си преди да са стигнали до него.
9
5
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Няма да тръгнем да нападаме друга държава, но всеки в боеспособна възраст е длъжен да защитава границите на България, ако се наложи и с живота си. Не приемам аргументите ти за валидни, освен ако не си чужд елемент, правещ се на българин.
8
1
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Моля без *** въпроси от рода на "за какво ни е армия". Това, че при война ще се криеш зад полата на мама и ще чакаш на другите да ти спасят ***, не означава, че нямаме нужда от по-модерно въоръжение.
7
3
 
4
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НАЙ КЪСНО ФЕВРУАРА ПАДА ОТ ВЛАСТ ЧРЕЗ МАСОВ МЕТЕЖ,ЗАДАВА СЕ ПРАВИТЕЛСТВЕНА КРИЗА, КРАЯ НА МИЛИЦИОНЕРИТЕ ОТ ДС СЕ ВИЖДА,ВНИМАНИЕ ИДВА ГОЛЯМА КРИЗА,МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ,ПАЗЕТЕ СИ ПАРИТЕ
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TURTSIA KUPUVA IZTREBITELI 5 POKOLENIE F-35!