Търсят пари за актуализацията на бюджета на НЗОК

До края на седмицата МФ ще е готово с варианти откъде да дойдат
Обновена: 9 юли 2014 17:29 | 9 юли 2014 14:36, Веселина Йорданова
49
Търсят пари за актуализацията на бюджета на НЗОК
Таня Андреева Снимка: архив, БТА

Актуализация на бюджета на Здравната каса днес не е внасяна и обсъждана в Министерския съвет. Здравният министър Таня Андреева даде да се разбере, че преди нея са необходими редица стъпки.

По думите й до края на седмицата се очаква финансовото министерство да е готово с варианти откъде ще дойдат недостигащите пари в здравеопазването.

Пред журналисти в Министерския съвет Андреева не се ангажира с цифра колко е „дупката“ в системата, но декларира, че след като и НЗОК представи мерки за намаляване на разходите, остатъкът от дефицита ще бъде поет като актуализация.

Още по темата
За целта МС ще внесе предложение в парламента какви са вариантите бюджетът да бъде актуализиран или за други мерки по отношение на НЗОК, чиито ръководни органи се избират от НС.

Андреева подчерта, че дейността на лечебните заведения ще бъде платена и няма да има хора, оставени без лечение. Никой не би си позволил такова безотговорно поведение и това правителство го е доказало в по-тежки случаи, когато трябваше да плащаме за грешките на други, коментира тя.

Според нея политиците „яхват“ всеки проблем в момента и се упражняват в охулване, но никой не дава предложения как той да бъде решен.

Това, че си отиваме, няма никакво значение, от първия до последния ден това правителство работи по предложения, от които има нужда, заяви здравният министър. По думите на Таня Андреева никой няма намерение „да оставя пустиня“, особено в здравеопазването.

Тя заяви, че много точно трябва да се прецизира колко средства са необходими, защото всеки лев отгоре ще наруши баланса другаде. За да се даде на един сектор, трябва да се вземе от друго място, това са сложни решения, изтъкна тя.

По думите й всяка година по това време започва да се говори, че няма ресурс да се заплати болничната дейност.

Андреева съобщи, че кореспонденцията на НЗОК и министерството по темата е много преди вчерашните срещи по въпроса за актуализиране на бюджета.

Министърът съобщи, че в края на юни е имало предложение от Касата за актуализация, което е съдържало единствено искане по пера за допълнителен финансов ресурс. В него не е имало анализ на разходите, нито какви превантивни мерки могат да се вземат, за да няма дефицит или той да бъде намален.

Андреева настоя за такъв анализ от Касата, в който да бъде посочено преразходът по какви причини и пера е и какви превантивни мерки могат да се вземат, за да не се допусне дефицит.

Андреева съобщи, че за последната година не се е срещала с лидера на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев и не е присъствала на среща, на която според Тренчев високопоставена личност в изпълнителната власт е искала да се фалира НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да вземат пари от МВР, а а на тях да им дигнат възрастовата граница за песиониране.
35
4
 
5
 
! Отговори
??? преди 9 години
По идея на Симеон Дянков и със съгласието на Борисов от Здравната каса бяха взети 1.5 милиарда лева ,вкарани в бюджета на държавата и използвани незнайно за какво. Правителството да върне тези пари. Ще бъдат изплатени всички задължения на болниците и може и да останат. Журналисти ,питайта всеки един политик с който разговаряте ,къде е този 1.5 милиард?
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искай от лотарията там има
33
1
 
8
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
Голямо търсене ще е : къде виреят парите и как се улавят ? В тази територия навсякъде изтичат средства през огромни пролуки - златото , умовете , наркотиците , ДДС -то , партийните субсидии " отклоняването " на част от парите за комисионни и подкупи , патентите и нововъведенията , подкрепянето на разни ембаргови санкции .....................................
32
2
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ами как от къде , питай оная АТАНАСОВА къде са парите , всеки който дойде на власт първо краде и после казва ами от къде
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таз от снимката нали ни обясняваше че всичко е наред? Съд и присъди до дупка!
30
2
 
8
 
! Отговори
d-r Jivkov преди 9 години
ще може да имате 50 - 60 или 100 % печалби! Не мислете, че ще продължавате безжалостната експлоатация на мед. персона във вашите работилници. Той в вече много малко и е нужно да остане на тази територия наречена България. Питам: " Има ли сила, която може да направи това?!"
29
1
 
11
 
! Отговори
d-r Jiwkov преди 9 години
От ден на ден тези неща стават все повече и повече, а народа си остава болен. Големи софийски болници си позволяват самo да направят кожни разрези, без да поставят никаква протеза. Добре е, че го правят поне на хора, които нямат показание за такава. Източените пари не отиват за заплати на изпълнителите, а в джобовете на собствениците на "медицинските работилници". Изходът е: Събиране на тези господа на един голям форум и ясно, открито и безапелационно им се заявява:" Имате бюджет с 30 % по-малко и не си правете илюзии, че в бедна България, в която работят само 1 200 000 души, ще може да имате
28
1
 
12
 
! Отговори
d-r Jivkov преди 9 години
Работата е много проста. Около 30% от хоспитализациите са ненужни, измислени и откровено престъпни. В България има около 400 болници. От тези болници около 20 са истински и още 20 долу-горе отговарят на изискванията за такива.От отаналите 360 една част са неефективни и само се наричат такива, има една голяма група частни лечебни заведения, които са "медицински работилници", в които се извършват определени специализирани и предимно скъпи манипулации, като имплантация на разни джаджи - стентове, стави, лещи; изсмукване на мазнини; изрязване на простати и т.н. От ден на ден тези неща стават все
27
1
 
14
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Искам лична здравна сметка и ако искам ще участвам доброволно в солидарен фонд.Сега плащам ,за да се лекуват богоизбрани и роми.
26
3
 
8
 
! Отговори
Dinosaurus преди 9 години
Я! Не може да бъде! Хейтърите - анти Гербери, къде спите бе? Парсата ли секна? Не вярвам да сте се уредили всички за Брюксел, като Сергемоника Станишеви!Не разбрах добре от министърката откуде ще се субсидира здравеопазването, а пък аз и семейството ми си плащаме цял живот осигуровките, данъците, всички налози... и къде отиват? Не чух да са вдигнати пенсиите до преди 1 месец, и то с няма 3%, а на Бареков кампанията 2 милиона и го следват БСП/ДПС...че да възне Серго от тук, а ние да му мислим!
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смешници...Понякога се чудя за чий изобщо плащаме някакви налози в тази държава??? Или само аз плащам данъци,такси, здр.осигуровки и т.н. като най-големия балък, или парите потъват като Титаник на някъде. Въпросът е къде?
24
1
 
16
 
! Отговори
до неразбралите преди 9 години
Част от откраднатите пари са в луксозни комплекси по Морето!
23
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги е имало и ще има КРАДЕНЕ НА ЕДРО!
22
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХЕМ НАС*НА ,ХЕМ ГОЛЯМА. ТЕЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ МИСЛЯТ ,ЧЕ НЯКОЙ ИМ ВЯРВА КАТО ОТНОВО СЕ МЪЧАТ ДА НАМЕРЯТ ВИНОВНИЦИ В ГЕРБ. НЕКАДЪРНОСТТА НЯМА ЦВЯТ И ПАРТИЯ ,НО МИ ПИСНА ЗА ВСИЧКО ДА СЕ ОПРАВДАВАТ С ГЕРБ. ЕДНА ГОДИНА ,НАРОДА ИМ КАЗВА В ОЧИТЕ ,ЧЕ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО Е ТОЛКОВА НЕВЗРАЧНО И НЕКАДЪРНО И ЧЕ С КАКА, БАТКО И ТАТКО НЕ МОЖЕ ДА СЕ УПРАВЛЯВА. ФАЛИРАХА ОТНОВО ДЪРЖАВАТА КАКТО ВИНАГИ КОГАТО СА ИДВАЛИ НА ВЛАСТ !
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щяло да има задължително кръводаряване за кучетата. Един депутат навъртал по 300 000 хил. километра с мерцедеса си да пренася цимент до Черноморието. Мен лично ме притеснява, че в близките 100 г. нямало да падне астеорид.
20
2
 
7
 
! Отговори
Злото Танче преди 9 години
"Според нея политиците яхват всеки проблем в момента и се упражняват в охулване, но никой не дава предложения как той да бъде решен."Танчето защо получава министерската си заплата? За да решава проблемите, или да чака някой да дава предложения как..
19
1
 
23
 
! Отговори
Да преди 9 години
Това животно го гледах днес в "Тази сутрин"...няма такава наглост, злоба и некадърност...
18
1
 
17
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Вече съм на мнение че всички в управлението не са за затвора те са за Утрепване както и всички близки до тях хора
17
2
 
18
 
! Отговори
... преди 9 години
Е добре де тия сега за една година управление нали вече към 7 - 8 милиарда лева заеми изтеглихме! Ко стана с тия пари бре!!!!???? Ба си! И стига сте ревали, че Тиквата пак ви е виновен! Щото виждаме, че и вие сте същите ГУИНА, че маи-май и по-големички сте!