БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол

Всички вложители в банката ще си върнат парите
Обновена: 11 юли 2014 17:16 | 11 юли 2014 11:30,
196
БНБ взима лиценза на КТБ, сметките отиват в Креди Агрикол
Снимка: Reuters

Банковият лиценз на Корпоративна търговска банка ще бъде отнет. Сметките в банката ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България. Тя пък ще бъде национализирана. Това става ясно от изявление на гуверньора на Българска народна банка Иван Искров, разпространено до медиите.

Креди Агрикол България ще бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банка. Оздравената финансова институция ще бъде отворена на 21 юли, посочи Искров.

Решенията на БНБ бяха представени от ръководителя на институцията Иван Искров на брифинг, за който информация са имали само определени медии. От пресцентъра на банката заявиха, че БНБ сама определя с кои медии да комуникира.

"Резултатите от прегледа на независимите одитори в Корпоративна търговска банка /КТБ/ говорят, меко казано, за действия, несъвместими с добрите практики", каза в изявлението си управителят на БНБ Иван Искров.

"Липсват съществени части от кредитните досиета за кредитния портфейл на банката в размер на 3,5 млрд. лв.", съобщи Искров. Поради тази причина първоначалният план за оздравяване на банката се променя - всички добри активи и пасиви на КТБ ще бъдат прехвърлени в свързаната с КТБ "Креди Агрикол България", която е в много добро състояние и ще бъде придобита от държавата", обясни Искров.

В КТБ ще останат само сметките на мажоритарния собственик и свързаните с него фирми, които няма да бъдат защитени. В Креди Агрикол ще бъдат прехвърлени всички депозити на граждани и фирми и всеки ще може да разполага със своите сметки в пълен размер, обяви гуверньорът на БНБ. Както е предвидено, вложителите ще имат достъп до своите сметки на 21 юли 2014 г., посочи Искров.

Единственото изключение ще бъде мажоритарният собственик в КТБ и свързаните с него лица и фирми - техните средства няма да бъдат гарантирани от държавата, заяви Искров. Ликвидност за "Креди Агрикол България" ще бъде осигурена от Фонда за гарантиране на вземанията, от БНБ и няма никакъв проблем да бъдат осигурени толкова средства, колкото е нужно, заяви Искров.

"Креди Агрикол България" ще бъде преименувана от новия си собственик - държавата, а лицензът на КТБ ще бъде отнет и предстои банката да бъде обявена в несъстоятелност, обясни Искров. Той посочи още, че докладът на одиторите за състоянието на КТБ ще бъде предаден на прокуратурата.

Чрез трето лице мажоритарният собственик на Корпоративна търговска банка Цветан Василев е изтеглил в кеш близо 205 887 223 лева, като по-голямата част от сумата е била в евро. Това се е случило на 19 юни, ден преди в банката да влязат квестори, коментираха след брифинга присъствали на него.

КТБ бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни, петък. Два дни по-късно – в неделя, от Централната банка поставиха под надзор и дъщерната банка Креди Агрикол България. Членовете на управителните и надзорните съвети на двете банки бяха отстранени и бяха назначени квестори.

Впоследствие БНБ обяви, че Корпоративна търговска банка ще отвори отново на 21 юли, като ще се търси увеличение на капитала на банката със средства от Българска банка за развитие и Фонд за гарантиране на влоговете.

Едно от първите публично оповестени решения на назначените от БНБ квестори беше да променят лихвените проценти по депозитите, привлечени в банката. Така високодоходните продукти, които КТБ дълго време предлагаше на своите клиенти, останаха в историята.

КТБ придоби окончателно Креди Агрикол България в началото на юни тази година, след като бяха получени разрешения от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Българска народна банка.  Самата сделка бе обявена през януари, когато между КТБ и предишните собственици на Креди Агрикол България бе подписано споразумение за продажбата.

През първото тримесечие на 2013 година КТБ постигна печалба в размер на 13,1 млн. лв., което е увеличение от 18 на сто на годишна база. Активите на банката пък достигнаха 7,3 млрд. лв. Това е ръст от 15 на сто спрямо март 2013 година и с 8,3 на сто само за първите три месеца на 2014 година.

За цялата 2013 година пък финансовата институция постигна 71,2 млн. лв. печалба и увеличение на активите с близо 20 на сто до 6,74 млрд. лв.

Към момента на спиране на търговията с акции на КТБ – 20 юни 2014 година, пазарната капитализация на банката беше в размер на 468,3 млн. лв. Финансовата институция излезе на борсата през юни 2007 година. Най-високата цена на акциите й беше достигната през септември същата година – 110 лв. за брой, а най-ниската – през юли 2009 година – 44,5  лв. за брой.
 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: БНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
16
 
! Отговори
удар на столетието преди 9 години
"Мустака" взе милионите и реши да си купи нова банка в Австрия от парите на българите.След "удара на столетието" е титулован като първия български Фараон.Честито на всички египтини.
111
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичове, кражбата стана днес.
110
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунизмът в тая крива нива се точи да става вечен! Не сопи братя, а терминалчетата...там поне няма все още кой да те спре...
109
4
 
10
 
! Отговори
Калин преди 9 години
Бареков беше прав и БНБ се вслушаха в съвета му, да не помагат на източената КТБ.
108
5
 
9
 
! Отговори
Апис преди 9 години
Тая схема, 999, ще се прилага винаги и всякъде, където се събират пари! По този повод аз на заплата изпивам всичко! Браво на Цецо Василев! Жив и здрав да е да си харчи милиардите със здраве, а аз довечера ще пийна една Троянска сливова за негово здраве :)
107
0
 
22
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
Креди Агрикол България ще бъде капитализирана със средства от Фонда за гарантиране на влоговете, държавния бюджет и Българската народна банк-ТОВА Е ПЛАДНЕШКИ ОБИР НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ОТ ДС МИЛИЦИОНЕРИТЕ,ТВА Е КРАЖБА ОТ ПАРИТЕ НА ВСИЧКИ,ЕГАТИ САНЖЕТО
106
0
 
30
 
! Отговори
999 преди 9 години
значи правя си една банка, балъците ми дават парите си щото медиите ме рекламират, награждават ме с приза "Банка на годината" и т.н. После вземат парите и духвам, а държавата ,т.е. балъците плащат масрафа! Струва ми се , че тази простичка схема ще се приложи и за пенсионните фондове за т.н. допълнително пенсионно осигуряване. Ако държавата ще плаща загубите на частните банки, то защо банките тогава не са всичките държавни?!
105
1
 
19
 
! Отговори
ха така преди 9 години
вие докато спорите, фараона с мустаци си купува нова банка в Австралия от парите на българите. "Ройтерс: Цветан Василев иска да купи банка в Австрия"
104
0
 
12
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
ХАЙДЕ ДА СЕ ОБЗАЛАГАМЕ КОЙ ГРАД ЩЕ УДАРИ ДНЕС ХААРП
103
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влизаш в една стаичка. Голяма мизерия. Има един компютър. Ама много стар. Пускаш го. Стартираш програмата. Тя била ДОС и извежда списък с суми, ЕГН, име на банка, дата на кредит и дебит. Опа, влиза едно ченге в стаята.Все пак е районното. Тук само ченгета има.100% истина за извлечения на всеки.
102
0
 
14
 
! Отговори
Апис преди 9 години
- Ало, България, Варна, какво става при вас? - Оооо, велики фараоне, човека взе парите и... Припев: Пирамиди, фараони и балъци за милиони. Куче влаче, рейс, диря няма няма хей. (х2) Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", хвана самолета, дръжте му петите. Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", хвана самолета, чакай да се върне. Припев: Я подай ми мале тенката пушка! Кукувица гука под зелена бука, няма да ни стигнат още 100 години. Нагоре е високо, надолу е дълбоко, в София е тесно, няма вече
101
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това се случва когато избирате БКП да ръководи....Когато БКП ръководеше България,Българската Народна Банка бе желязна. Ако някой щипнеше над хиляда лева , идваха другарите от ДС. После Народен съд и за хиляда лева - една година затвор. За две - две години и т.н. Днес имаме капитализъм - затова още ви баламосват с комунистите и ДС. Но и това време ще дойде. Мреме разделно с всичките екстри на комунизма - национализация, конфискация на заграбеното от народа, бачкане по Белене. Добри времена за хо
100
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
държавата да докара Цветан Василев в България
99
2
 
33
 
! Отговори
Черен Петър преди 9 години
БНБ взима лиценза, а шайката на Цветан Василев взема парите и Фалкона литна.Трябваше да мине един месец, за да се разбере, че липсват едни 4-5 милиарда лв.Как се теглят 205 милиона в брой??? Къде спа БНБ и Надзора?
98
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Използвайки стари схеми за огромни далавери, скритите лица на ограбването на държавата ни ,ще сгазят лука
97
0
 
8
 
! Отговори
Йонко преди 9 години
Веждичката отърва кожата. Може да спи спокойно, че държавата ще му изплати спестяванията.
96
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Взеха под предвид предложението на Бареков, да не се спасява КТБ.
95
3
 
22
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Отвратен съм, такава нагла кражба! Ореха каза КТБ няма да фалира, а тя фалира! Ореха каза в НЗОК има пари - дали? ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО И МАНДАТОНОСИТЕЛЯ В ЗАТВОРА.
94
0
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 9 години
Интересно с какво са ги возили тези пари? Да изтеглиш 205млн в брой - чак не мога да си предствая как изглежда тази купчна. Сигурно са ги товарили с електрокар и лебетки...
93
1
 
11
 
! Отговори
Радо преди 9 години
От къде тръгна проблема и до къде стигна. Това беше целта на Пеевското момче май.