БСП изригна: ГЕРБ и ДПС формираха ново мнозинство

Левицата ще иска от премиера в оставка да оттегли ремонта на бюджета
Обновена: 25 юли 2014 14:03 | 25 юли 2014 13:08,
220
БСП изригна: ГЕРБ и ДПС формираха ново мнозинство
Атанас Мерджанов Снимка: БТА

БСП втвърди силно тона си към партньорите си от ДПС. Скандалът между доскорошните съюзници стана явен, след като ДПС и ГЕРБ прокараха решение за свикване на извънредно заседание на парламента за актуализация на бюджета, а БСП се опита да провали кворума и дефакто мина в опозиция.

Още по темата
След гласуването червените се събраха на извънредно заседание на парламентарната си група, след което обявиха, че ще поиска от премиера в оставка да оттегли проекта за актуализация на бюджета, внесен в парламента.

Социалистите обявиха също, че в парламента има ново парламентарно мнозинство и че е нарушено споразумението при държавния глава, където всички партии обявиха, че в рамките на това Народно събрание не може да има друго правителство и друго мнозинство.
 
„Днес след гласуването на извънредното заседание и след речта на президента Росен Плевнелиев стана ясно, че такова мнозинство е формирано“, каза шефът на групата на БСП Атанас Мерджанов.

„Това парламентарно мнозинство както може да гласува основната политика на държавата – републиканския бюджет, така е в състояние да състави и ново правителство“, допълни той.

БСП се разграничи от неспазването на споразумението. Мерджанов обяви, че ще върне мандата за съставяне на правителство, който президентът ще му връчи и че социалистите продължават да искат извънредни избори на 5 октомври.

„Всяко друго отклонение по актуализация на бюджета, по смени в УС на БНБ, както и други решения, които да дадат право на служебното правителство да сключва договори, са нарушение на споразумението. Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, той поема категоричната и изключителна отговорност“, каза Мерджанов.

Очевидно ново мнозинство се формира в настоящия парламент между ДПС и ГЕРБ в подкрепа на исканията на президента, които определяме като противоконституционни, тъй като прехвърлят върху служебното правителство правомощия, които то няма по Конституция, посочи и Корнелия Нинова. Според нея в момента се посяга на разделението на властите.

Противопоставяме се на актуализацията на държавния бюджет, допълни тя. По думите й от внасянето на проекта за актуализация досега има съществени промени във финансовото състояние на държавата - увеличен е фискалният резерв, след като в държавата са влезли европейски средства.

Нека новото мнозинство от БСП и ГЕРБ да си гласува тези предложения, ние в този сговор не участваме, отсече Нинова и допълни, че исканата актуализация на бюджета няма да подобри нито параметрите на финансовото състояние на България, нито живота на хората, а в дългосрочен план ще го влошат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
5
 
! Отговори
72 преди 9 години
така де,който и да изберем от тия,все кражби и беззакония. питам аз,ако държавата ни е нефункционална,и ни краде,защо плащаме данъци и въобще за какво ни е тая държава
60
4
 
11
 
! Отговори
ББ преди 9 години
Предложете какви прашки да нося за първата си брачна нощ с Доганя? Червените не съм ги прал от 89-та и още носят аромата на Тато, сините ги пазя за командировките в чужбина, вариантите са розови или турско сини?
59
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП е най-почтената партия
58
6
 
6
 
! Отговори
FMC преди 9 години
ATAKA били изменници, а :) Боже, Боже.
57
3
 
10
 
! Отговори
ШОПА преди 9 години
Лошото е , че за който и да се гласува пак получаваш дпс :(
56
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
единственото спасение е да сме европейски протекторат и да ни назначат управленци от германия Финландия Холандия. другия вариант е да станем част от нова османска държава.и в двата случая ще има законност и ред. на мен лично ми омръзна тая скапана корумпирана държава
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за да се изолира дпс,трябва да решат българските избиратели като отидат и гласуват. 2 милиона от тях отказват да гласуват,докато турците си гласуват
54
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев се целуваше с местан на орлов мост,сега си обзавежда апартамента в брюксел
53
0
 
12
 
! Отговори
кибритлийка преди 9 години
Толко се уморих да им слушам измислените скандали, да им мисля мафиотските банки, да им сърбам попарите, че ми остана само силица да драсна клечка на Райхстага.
52
1
 
5
 
! Отговори
Нов Политик преди 9 години
ИЗТЕЧЕ МИ ГАРАНЦИЯТА !!!!!
51
8
 
14
 
! Отговори
Доган преди 9 години
Не плачете гербери, не жалете, само малко ще боли, първо ще има клъц-клъц, а после една чаламба за здраве. :)
50
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой вярва вече на предателите БСП и ГЕРБ? Провалиха се, доказаха, че са некадърни да управляват честно и да мислят за България, показаха, че ДПС за тях е нещо важно и няма да изолират тази партия, нещо повече - дори 2-те партии са управлявали и ще управляват с ДПС, за да яхнат отново властта. Как не ви е срам да връщате престъпници на власт? Те се сменят и си подхвърлят топката, а ДПС си е най-влиятелната партия и основен източник за мнозинство на всички, които се засилят да правят правителство.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде е сега оная *** където се целуваше на Орлов мост да ни обясни защо БСП са в политическа изолация?
48
6
 
14
 
! Отговори
Даа преди 9 години
Май само БСП и протестиращите не разбраха кой управлява 1 год.Това са ГЕРБ и Доган.Догодина ще бъдат Буда и Пеевски.За съжаление простотията не емигрира.Остават тук и гласуват за престъпника Буда и ***.
47
1
 
9
 
! Отговори
Ф-1 преди 9 години
Българино, толкова ли си *** за да не можеш да разбереш, че УПРАВЛЯВАЩАТА ПАРТИЯ Е ЕДНА, НО ЗА ЗАБЛУДА НА НАИВНИЦИТЕ, УПРАВЛЯВА В РАЗЛИЧНИ КОАЛИЦИИ!До като хората не проумеят тези мимикрии на БКП, няма да мръднем от последното място в Европа.ВСИЧКИ ПРТИИ, КОИТО В МОМЕНТА СА В ПАРЛАМЕНТА СА МЕТАСТАЗИ НА БКП!!!!!!!!!!зА КОЯТО И ДА ГЛАСУВАШ, ГЛАСУВАШ ЗА ХОРАТА НА ДС!
46
0
 
9
 
! Отговори
БАРЕКОВ преди 9 години
Свършиха ми батериите на ВЕФ-а
45
7
 
10
 
! Отговори
главния мюфтия преди 9 години
Мархаба аркадашларъ, Асфалт Паша и Доган Ага ще се венчаят през октомври месец, каним ви да присъствате на събитието, капацитетът на ритуалната зала е 7,4 милиона гости.
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко пак иска да харчи пари с пълни шепи и затова иска актуализация на бюджета. Ей, не се наяде този главоч и всички негови "експерти".
43
2
 
10
 
! Отговори
ццц преди 9 години
В моментка никой не може да управлява бе ДПС. При нови избори това може да се промени. Но БСП никога няма да управлява без ДПС и това не може да се промени.:)
42
7
 
20
 
! Отговори
Поговорка преди 9 години
Комуниста даже след като умре продължава да лъже и краде!