БСП изригна: ГЕРБ и ДПС формираха ново мнозинство

Левицата ще иска от премиера в оставка да оттегли ремонта на бюджета
Обновена: 25 юли 2014 14:03 | 25 юли 2014 13:08,
220
БСП изригна: ГЕРБ и ДПС формираха ново мнозинство
Атанас Мерджанов Снимка: БТА

БСП втвърди силно тона си към партньорите си от ДПС. Скандалът между доскорошните съюзници стана явен, след като ДПС и ГЕРБ прокараха решение за свикване на извънредно заседание на парламента за актуализация на бюджета, а БСП се опита да провали кворума и дефакто мина в опозиция.

Още по темата
След гласуването червените се събраха на извънредно заседание на парламентарната си група, след което обявиха, че ще поиска от премиера в оставка да оттегли проекта за актуализация на бюджета, внесен в парламента.

Социалистите обявиха също, че в парламента има ново парламентарно мнозинство и че е нарушено споразумението при държавния глава, където всички партии обявиха, че в рамките на това Народно събрание не може да има друго правителство и друго мнозинство.
 
„Днес след гласуването на извънредното заседание и след речта на президента Росен Плевнелиев стана ясно, че такова мнозинство е формирано“, каза шефът на групата на БСП Атанас Мерджанов.

„Това парламентарно мнозинство както може да гласува основната политика на държавата – републиканския бюджет, така е в състояние да състави и ново правителство“, допълни той.

БСП се разграничи от неспазването на споразумението. Мерджанов обяви, че ще върне мандата за съставяне на правителство, който президентът ще му връчи и че социалистите продължават да искат извънредни избори на 5 октомври.

„Всяко друго отклонение по актуализация на бюджета, по смени в УС на БНБ, както и други решения, които да дадат право на служебното правителство да сключва договори, са нарушение на споразумението. Ако президентът иска да бабува за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент, той поема категоричната и изключителна отговорност“, каза Мерджанов.

Очевидно ново мнозинство се формира в настоящия парламент между ДПС и ГЕРБ в подкрепа на исканията на президента, които определяме като противоконституционни, тъй като прехвърлят върху служебното правителство правомощия, които то няма по Конституция, посочи и Корнелия Нинова. Според нея в момента се посяга на разделението на властите.

Противопоставяме се на актуализацията на държавния бюджет, допълни тя. По думите й от внасянето на проекта за актуализация досега има съществени промени във финансовото състояние на държавата - увеличен е фискалният резерв, след като в държавата са влезли европейски средства.

Нека новото мнозинство от БСП и ГЕРБ да си гласува тези предложения, ние в този сговор не участваме, отсече Нинова и допълни, че исканата актуализация на бюджета няма да подобри нито параметрите на финансовото състояние на България, нито живота на хората, а в дългосрочен план ще го влошат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
12
 
12
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Новата опорна точка на комуносоциалистите , е че ГЕРБ и ДПС са ново мнозинство. Да ама не. Цяла година Станишев и Местан-Доган се целуват и сега вече се мразят. Другари избирателите на ГЕРБ са образовани и умни, а не като вашите пенсионери и *** неграмотни.
80
1
 
4
 
! Отговори
Х преди 9 години
Не разбирам защо да не актуализират бюджета,след като и правителството го предлага.Изглежда ми като "след нас може и потоп да стане ,важното да е по нашето."
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бсп-приласкани и изоставени!!!
78
2
 
7
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Ако на есен гласувате за някоя от сега парламентарно представени партии вие просто удължавате срока на агонията!Всички тези партии са комунистически и различните им правителства са различни пермутации.
77
2
 
1
 
! Отговори
94 преди 9 години
и забравих да пиша, само тогава ще стане възможно разследването съденето и отнемане на краденото от политиците магистратите мутрите и незаконно забогателите. това са милиарди и милиарди върнати на народа и държавата.
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От бсп сте толкова наивни, дпс ви приласка с целувки на орлов мост, дано някога станете достойна партия!!!
75
3
 
8
 
! Отговори
94 преди 9 години
точно временно правителство от ес ни трябва за поне 5 години със съд прокуратура и полиция,митница. ще ни струва в пъти по евтино. само от митници се губят 3-4 милиарда
74
1
 
8
 
! Отговори
83 преди 9 години
ти искаш нещо като в приказките,полицая от англия,чиновника от германия,певеца от италия,готвача от франция. ех,мечти. ще си останем с нашите си мутри, ама истинската приказка е тази, какъвто е народа,такова е и управлението. направили експеримент от 10 подхвърлени портфейла с по 100 евро в хелзинки, 7 били върнати. познай колко ще са върнатите в софия
73
0
 
8
 
! Отговори
закон на Мърфи преди 9 години
Ако в градската баня си насапунисаш очите и в този момент си изтървеш сапуна,не се навеждай ЗА НИЩО НА СВЕТА!
72
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали ви е ясно, че тая актуализация на ЦЕЛИЯ държавен бюджет, която искат да направя ГЕРБ и ДПС, е за да се компенсират едни депозирани пари на едни хора, както и да се обезпечат пари за (купуване на) едни идещи избори на 5 Октомври.
71
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В политиката на България всичко е безпринципно възможно -важното е да е на гърбът на народа ......................
70
3
 
11
 
! Отговори
до социолог преди 9 години
Бре, "умните" и "образовани" избиратели били на ГЕРБ? Искаш да кажеш, че мнозинството от населението е "умно" и "образовано", щото гласува за ГЕРБ? :DЧувал ли си някога израза "ние сме малък, но много *** народ". :D
69
0
 
1
 
! Отговори
83 преди 9 години
веднага ти казвам, няма такъв вариант, каквото си изберем,това ще сърбаме. инае такъв вариант би бил най добрия. бихме прескочили напред поне 50 години с еволюцията си
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на границата се срещат две врабчета-американско и наше.нашето пита защо идваш у нас,от какъв зор?американкото отговаря,ми разбрах че у вас вече има демокрация,всеки свободно си чурулика,та реших да дойда да си почуруликам на воля,с вашите врабчета,а ти?къде?и нашето аз ли,ми аз се начуруликах и сега отивам у вас в щатите да се накълва!
67
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То е ясно, че Бойко и Доган са се сдушили, просто почна същото задкулисие с друг партньор на ДПС. Явно има някаква тайна договорка, ДПС са майстори на това, не мога да разбера Бойко как им се нанизва, ама явно като играе парата всички са еднакви
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
пробвахме всичко,червени,сини,царчето,турци,гербери, все същото. има ли вариант да ни назначат служебно правителство от ес например от германци,както е било първото управление след освобождението от турско. тогава руския император прави едно временно правителство на бг доката нещата се стабилизират
65
3
 
7
 
! Отговори
ББ до Станишев преди 9 години
Сус бе! Доган е вече само мой, предния път като ти каза, че само сме пили кафе... е не беше така, кафето си имаше райбер.
64
2
 
4
 
! Отговори
FMC преди 9 години
До бареков-пираткатаЧе какво като е пеел Радка-пиратка? Тогава всички пеехме, докато бяхме студенти. Нямаше отцепници. И ся кво. Тогава бяхме на по 20-25, сега сме на 40. Какво е трябвало да пеем, я кажи да видим де сгрешихме? Ама освен Радка-пиратка пеехме и "Водно колело" на Богдан томов..."Пляс, пляс ПЕДАЛИтеее, пляс, пляс ПЕДАЛИтеее, водно колелооо..."
63
9
 
10
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Новата опорна точка на комуносоциалистите , е че ГЕРБ и ДПС са ново мнозинство. Да ама не. Цяла година Станишев и Местан-Доган се целуват и сега вече се мразят. Другари избирателите на ГЕРБ са образовани и умни, а не като вашите пенсионери и *** неграмотни.
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев е в магазина ....избира плочки за банята в Брюксел........