Какво ни чака след решението за 7-ми блок в АEЦ Козлодуй?

Експерти посочиха пропуските на кабинета при избора на строител
3 авг 2014 14:23, Надежда Бочева
51
Какво ни чака след решението за 7-ми блок в АEЦ Козлодуй?
Снимка: Булфото, архив

Решението на правителството да подпише акционерно споразумение с "Уестингхаус" за строителството на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“ е едно от най-скандалните решения на сегашното управление. В този договор не са защитени българските интереси, заяви Иван Иванов от ДСБ в коментар пред БНР.

За да започне строителството на една нова ядрена мощност, първо трябва да се анализира потреблението на електроенергия. Сега данните не показват такава необходимост. През 2013 година потреблението на електроенергия намаля с 5% спрямо предходната година, а прогнозни данни се очаква през 2014 г. да е с 10% по-малко. Според доклад на Световната банка България страда от свръхпроизводство на електроенергия, заяви експертът.

Още по темата

"Потреблението у нас не само няма да се увеличи, но ще намалява заради демографската криза, увеличаването на енергийната ефективност и засиленото потребление на природен газ“, каза той.

Иван Иванов изтъкна, че изборът на компания не е станал след конкурс. "Не мога да разбера това правителство познава ли законите на страната и спазва ли ги“, попита риторично той.

Според него заради споразумението с  „Уестингхаус“ рязко се подкопава позицията на България в арбитражния съд в Женева, където Атомстройекспорт води дело срещу страната заради АЕЦ „Белене“. Там основният ни аргумент е, че през следващите десетилетия България няма необходимост от нови мощности. Сегашните действия на правителството дават силен коз на руската компания да осъди България, заяви Иванов.

Той изтъкна още, че не са налице финансови възможности за строителството, както и план за съхранение на отработеното гориво на територията на България.

"Този договор вреди на страната, не защитава обществения интерес“, обобщи Иванов и призова служебното правителство да не допусне потвърждаване на договора, като същото трябва да направи и бъдещото управление след изборите.

Експертът допълни, че е възможно сега работещите в АЕЦ „Козлодуй“ пети и шести блок да бъдат експлоатирани още 30 години.

Йордан Янков от партия Република БГ коментира, че три правителства поред извършват беззакония в българската ядрена енергетика. Никой не е видял докладите с технико-икономическа експертиза за строителството, аргументира се той.

"Предишните правителства сключиха договор за технико-икономическа експертиза, но никой не е видял тези доклади. Също както при АЕЦ „Белене“, нямаме никаква аналитична основа да изграждаме такава мощност. Законът категорично казва, че в МС трябва да се влезе с ОВОС, технико-икономическа оценка и доклад за управление на отработеното гориво. И трите неща не са свършени“, каза Янков.

Иван Иванов също потвърди, че тези три доклада са необходими, за да се вземе изобщо решение „за“ или „против“ строителството на нова ядрена мощност.

Както ЕК започна наказателна процедура срещу България заради „Южен поток“, същото ще последва и за седми блок, защото други заинтересовани компании биха предявили претенции, че могат да участват при организирането на търг, смята той.

Според него новото строителство ще доведе до тежки социални последици, защото ще трябва да бъдат затваряни топлоелектрически и водноелектрически централи.

Бившият енергиен министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев определи подписването на споразумението като "безобразие“. "В 12 без пет се поемат ангажименти за милиарди долари", каза той и заяви, че няма яснота какви клаузи има в документа.

Добрев припомни как енергийният министър Драгомир Стойнев посети САЩ и на връщане съобщи изненадващо още на летището, че ще се строят мощности. Депутатът определи като правен абсурд подписването на документ, който трябва да бъде препотвърден от трета страна, каквато се явява следващият кабинет.

ГЕРБ няма как да подкрепят проект, за който нямат информация, заяви Делян Добрев.

"Ще настояваме още от първия ден служебният кабинет да публикува подписаното споразумение, както и информация по всички стъпки, предприети по „Южен поток“ през последния месец. Въпреки че премиерът Орешарски каза, че проектът е замразен, той не е замразен“, допълни Добрев.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименаз заминавам да уча в Сибир .. Запада загива.. въобще даже и новините не чета..------------запада вече загива 100 години.(от 1917)
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чака ни плащане! Нищо друго!Плащане на този реактор, плащане на стария и неупотребен реактор (за Белене), плащане на наказания от ЕС, защото площадката не е лицензирана, плащане на наказания от ЕС, защото нямаме къде да съхраняваме отработеното гориво! И не на последно мято - плащане на ток с гарантирана печалба от 200% (пример ТЕЦ Марица-Изток)!
39
2
 
1
 
! Отговори
ае преди 9 години
влагането на Плутониеви оксиди в гориво и изгарянето им са целта тоя реактор.Американците ще го построят и безплатно само и само да се отърват от плутоният който не става за бомби защото е създаден в цивилни а не военни реактори където плутоний 239/240 са смесени неразделно, също така и от бракувани бомби. Тази купчина не може и няма как да се съхранява дълготрайно с период на разпад стотици хиляди години. Това е заложено в програмата за разоръжаване и намаляване на запасите от плутоний.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо няма да се построи. просто това ще е новата дойна крава на ***
37
0
 
11
 
! Отговори
aми преди 9 години
Чaкa ни чернобил.Некaчествен реaктор плюс некомпетентно упрaвлени рaвно нa чернобил.
36
5
 
8
 
! Отговори
аз преди 9 години
До кукуНе никой няма даже и санкции да ни наложи,защото руските ресктори имат лиценз и право на ползване в ЕС(има такива във Финландия,Германия и още 4-5 държави),ама Бойко не иска щото американците си го водят на каишка от там е проблема.Той спря Белене той докара Уестингхаус той ще продаде България не друг.И Белене и 7 ми реактор са чаша вода в кофата с помии които забърка и в бъдеще се бърка явно.Държат го с нещо голяма така да си продава държавата и мисленето което имаше или просто е такъв
35
3
 
8
 
! Отговори
аз преди 9 години
Атози министър в оставка който го подписа какъв е и защо го е направил,БСП бяха бесни на това му решения,значи кой и защо го е накарал да го направи при положение,че правителството в оставка каза,че ще остави това решение на следващото.И нека не забравяме Белене беше спряно от ГЕРП(заради невъзможноста да работи с американски реактори),а Уестингхаус дойдоха ак по тяхна покана и проекта почна да се работи по тяхно време.Да няамеше търг нито референдум,а още по малко пък лиценз от ЕС..какво става?
34
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До калвачЛош матрял какво да се прави и ще става все по лош качествения хвана пътя
33
0
 
18
 
! Отговори
калвач преди 9 години
Турчина към Левски- знаеш ли челеби защо пратих само три заптиета да де доведат от Къкрен до София?- не знам ага отговорил Левски- можех да пратя 300 но пратих само трима, за да може твоите апапи да им скочат отгоре и да те освободят. Но не го направиха а се кълняха в тебе. Виж челеби за какъв народ си тръгнал курбан да ставаш. Е това сме ние българския народ наивен подкупен и не единен.Ще ни тъпчат докато затрият и последната България.
32
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 9 години
Какво ни очаква? Далавери. Далавери ни очакват!
31
2
 
8
 
! Отговори
FMC преди 9 години
До 63999С тия слънчеви панели най-много да захраниш някой-друг бардак. Много грозна гледка из България - навремето бе пълно със слънчоглед, сега със слънчеви панели на мястото на тоя слънчоглед. Това ли е алтернативата - да внасяме прехраната си от чужбина?
30
6
 
9
 
! Отговори
FMC преди 9 години
Ние ако слушахме ДСБ... Блокове ТРЯБВА да се строят и ще се строят! Стига вятърни мелници и панели по полетата! Ами то не остана чернозем за прехрана! Какво са ми ги нацвъкали тия слънчеви панели по обработваемите земи? Престъпление! Единствената ни алтернатива е модерната атомна енергетика. Спираме старите блокове и ги заменяме с нови. Това е!
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи продажниците затриха една на 90% готова централа и сега почват друга?!?!?! Не сме народ, а ***!!!
28
6
 
3
 
! Отговори
63999 преди 9 години
Избора е България да бъде ядрено бунище или да има слънчеви панели с безплатна енергия за неразбралите Абсолютно безплатна освен за подръжка и пренос..... Ако щеш нощно време си събирай енергията в акумулатори. аз нощно време съм в царството на сънищата.
27
2
 
6
 
! Отговори
за 29 преди 9 години
И през нощта ще си събираме тока в акумулатори, нали? Или си мислиш, че сега като вземат ток от мрежата 24 ч.и го върнат като "фотоволтичен", слънцето грее 24 часа в денонощието? Как се краде от разликите на "природосъобразния" ток и този от мрежата знаеш ли? Супер чиста печалба, че и данъка го махнаха. А в 7 реактор са заложени много капани. Включително и преминаването на Козлодуй в частни ръце.
26
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и кой ще държи дистанционното на реактор номер 7 ?
25
5
 
16
 
! Отговори
Русофил преди 9 години
Някой трябва да спре САЩ, ЕС и НАТО.
24
5
 
4
 
! Отговори
63999 преди 9 години
козлодуй ще бъде предложен за затваряне на 1 януари 2017 и 2021 съответно. Удължаване максимум до 2027. За толкова миклиарди закопани в ядреното бунище може да се пуснат 5 гигавата слънчеви мощности и след петата година да дават ток на една стотинка за киловат. нов AP1000 и удължаване 30 години са пълни глупости.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз заминавам да уча в Сибир .. Запада загива.. въобще даже и новините не чета..
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-лошото на всичките ни политици е, че са едни прости, пошли хора. Единственото им занимание е да обират комисионни и да продават бащинията на всеки, който дойде и им се предложи...повечето от тези хора не само, че нямат образование, нямат капка съвест и патриотизъм към българското. Един от тях не се е намерил да работи поне малко за благото на народа и държавата. По-големи продажници и *** от нашите няма - продават ни, подаряват ни направо, цоцат, все едно не живеем на едно и също място!