Щонов ще осветли големите енергийни проекти

Стойнев даде пет насоки за работа на наследника си
6 авг 2014 14:16,
7
Щонов ще осветли големите енергийни проекти
Снимка: Булфото

Новият министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов ще предостави пълната информация за случващото се в двата сектора и за големите енергийни проекти, като "Южен поток" и седмия блок на АЕЦ "Козлодуй". Първо обаче екипът на Щонов ще се запознае със ситуацията в секторите енергетика и икономика, стана ясно по време на символичното предаване на властта във ведомството.

Щонов подкрепя идеята за енергиен борд и посочи, че в него ще влязат представители на всички участници на пазара, както и експерти от международни институции, сред които Европейската комисия и Световната банка. „Трябват комплексни решения и всяка от страните да направи компромис, за да излезем от кризата", посочи още той във връзка със ситуацията в енергетиката.

Друг приоритет, посочен от новия министър, са малките и средните предприятия и осигуряването на средства за тях по европейските програми. „Средствата от Европа не трябва да бъдат бавени, защото са много важни за развитието на икономиката“, поясни Щонов и обеща системи, които да помогнат усвояването на средствата от ЕС.

Пет насоки за работата на своя наследник даде отиващият си енергиен министър Драгомир Стойнев. Един от наследените проблеми е производството на енергия от възобновяеми източници, коментира Стойнев и посочи, че и самата Европейска комисия вече променя стратегията и помощта си за ВЕИ-производители.

Припомняме, че българският конституционен съд отмени таксата върху приходите на ВЕИ-производителите. „Дано миньорите не пострадат от това решение“, коментира вече бившият министър.

Работата по големите енергийни проекти също ще трябва да бъде продължена от Щонов. „Те не са нито руски, нито американски, а са български и трябва да погледнем на тях през призмата на националния интерес", посочи Стойнев. По думите му работата по тези проекти може да продължи със съдействието на Европейската комисия. „Това са нови технологии, работни места. Силно се надявам, че съвместно с ЕК работата по тези проекти ще продължи”, каза още Драгомир Стойнев.

Същевременно той препоръча на своя наследник да работи внимателно с външни консултанти, визирайки идеята за създаването на Енергиен борд. „Моят съвет е да внимавате с външните консултанти, защото, когато стъпих в длъжност, идваха и при мен. Имаше идеи Българският енергиен холдинг (БЕХ) да се разформирова, а това означа, че трябва да приватизираме всички дружества. Моето лично мнение е, че не трябва да бъде така“, каза Стойнев.

Бившият вече министър отправи и препоръки за стабилизиране на държавните дружества. Стойнев даде за пример Националната електрическа компания, при която процесът на оздравяване е започнал. Към края на 2013 година планираните загуби както за НЕК, така и за други дружества са били многократно намалени, уточни още Стойнев.

По думите му служебният министър трябва да обърне внимание и на усвояването на европейските средства. "Аз съм първият министър, който спира мярка по оперативна програма, защото имаше нерегламентирани действия", отчете Стойнев и допълни, че по случая текат следствени действия. Със спирането на мярката обаче е била спасена цялата програма "Конкурентоспособност", отбеляза отиващият си министър.

Стойнев връчи и проекта за нова енергийна стратегия, изготвена от Министерството на икономиката и енергетиката. Документът беше готов, но заради политическата нестабилност не можа да бъде обсъден и приет от Народното събрание.

Още новини от "Икономика и политика" четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Писна ми от тия! Два дена и се наакаха вече!
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ега ти наглеца! Но, ако не беше в конфликт на интереси, нямаше да е министър в СИКаджийското правителство на банкянската мутра, представено от Офшорналиев! Безскрупулни измамници и престъпници! Е, и? Толкова много ли ще се замогнат фирмите на поредната ГЕРБаджийска мутра, маскирана като "образован" служебен министър?!
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новият министър на икономиката в крещящ конфликт на интереси - участва в ръководството на десетки фирми!
3
2
 
4
 
! Отговори
кк преди 9 години
Погледнете му договорите на кабеларката Близу - обвързващи, не можеш се отърва, никой не те информира кога ти изтича договора, с един ден да изпуснеш и навлизаш в нов годишен период и никакви предизвестия за прекратяване не важат. Този е учен да граби и експлоатира, а не да ръководи. Който си мисли, че той знае какво е енергетика, много се лъже. Ще прави това, което му казват.
2
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Министърчето още не са го купили и се опитва да си вдигне цената
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Екипът на Щонов и подкрепата за енергиен борд. В главната роля - Световната банка. Този филм ще свърши зле.