Медарова не иска да е министър, за да няма сянка върху вота

Бившата шефка на ЦИК помоли президента да спре назначаването й
Обновена: 11 авг 2014 09:08 | 10 авг 2014 14:37, Анисия Иванова
51
Медарова не иска да е министър, за да няма сянка върху вота
Снимка, архив Булфото

Красимира Медарова е помолила президента Росен Плевнелиев да бъде спряна процедурата по назначаването й в служебното правителство.

"В понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия".

Това е заявила Медарова в отворено писмо до медиите, цитирано от БТА.

На 8 август президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначава Красимира Медарова за служебен министър за организация на изборния процес.

Още по темата
Против нейното назначаване обаче се обявиха БСП, АБВ, ВМРО, ББЦ, НФСБ и Реформаторският блок. С позиция излезе и „Протестна мрежа”, а днес от Института за дясна политика също поискаха на поста да бъде консенсусна фигура.

Медарова посочва, че е приела официално поканата на президента, въпреки резервите, които е имала.

"Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато президентът на твоята държава те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ. В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни, ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори", отбелязва Медарова.

"Ясно съзнавам, че това мое решение ще предизвика известни административни трудности, но при така създалата се ситуация участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи", посочва Медарова.

Тя заявява, че не се срамува от работата си като председател на ЦИК в последните години и се гордее, че именно  тогава е било поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации.

"Вярвам, че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и  демократичност на изборния процес", посочва още в отвореното писмо Красимира Медарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е земя като една човешка длан и всеки знае кой как прави избори. Кой изнудва общинската администрация, кой връзва ромите срещу зависимости за къшей хляб, кой влачи чували с бюлетини, кой заграбва цели секции пък даже не пуска глас за друга партия......Изборите "честни" потънаха като кораб и е нормално тя да напуска кораба, никой не иска да бъде отговорен за очакваните престъпления.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първата калинка отлетя.
32
0
 
8
 
! Отговори
искащ преди 9 години
Ами тя няма никакви цици !
31
1
 
0
 
! Отговори
stoian79 преди 9 години
GERBERSKATA SLUJEBNA POBEDA VECHE E MIRAJ.GERBERASTI ZA SHARANI LI NI IMATE?.BULGARIA-MONARHIA!.
30
9
 
6
 
! Отговори
Пиар специалист преди 9 години
Много ми е смешно като червените тролчета реват колко лош бил Президента, защото не бил на всички Българи. Интересно предишния Президент-Гоце Първанов какъв беше. Правоверен комунист, после социалист, после ловец на архари , но най вече доносник на ДС. Е това вече е много важно за да те уважават червените другари. Изобщо опорните точки на БСП много издишат и нищо не вършат.
29
4
 
7
 
! Отговори
писател-историк преди 9 години
В нашата Държава, който и да е на власт все не става. Тогава да си докараме чужденци , които не познаваме и дано да ги харесаме. След 70 години управление на БКП-БСП-ДС всичко е развратено и прогнило. Това успяха да направят другарите комуно-социалисти с тяхната демагогия за равенство. Е като бяхме толкова равни , защо Станишев, Р.Овчаров, М.Манолова и много други са милионери, а баба Гицка от Куртово Конаре е убеден комунист с 130 лв. пенсия.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Надявам се, че не се е повлияла от "Протестната паяжина", че тези вече си мислят, че управляват държавата.... Нищо чудно да разберем съвсем скоро, чии хора са. И въобще за какво е необходим министър на изборите? Има си цял ЦИК, представители от всички парти, устав, правила, интересно какво толкова ще координира министъра освен да се врътка насам натам.
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдийката Медарова ще се отдаде на копане - все пак има 3 000 дка ниви. Всичко придобито с честен труд, една заплата и отказ от закуски и кафе.
26
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стигааа с тоя Герб бее че повръщам вече и вдигам температура Герб та Герб от сутрин до вечер
25
2
 
14
 
! Отговори
бай Киро преди 9 години
Абе да питам нещо,бай Киро съм абе има ли още луди къде ще гласуват за Герб!
24
7
 
4
 
! Отговори
пфха преди 9 години
Стоян, Пламен, Весо, Бошето, Марин, Алек, Тони....... браво приятелю добре ги измисляш имената.....абе Кутевчо не е ли в почивка? или той от разстояние ти плаща да бълваш по 10 *** коментара в секунда? отчаяна история
23
9
 
23
 
! Отговори
Мишето преди 9 години
Нямам доверие на правителство излъчено от доказан слуга на ГЕРБ, който лично е обяснявал как подкрепя само една партия. Президента е на целия народ, а не на престъпен картел и е страмно, че Плевнелиев още е част от политиката
22
9
 
27
 
! Отговори
Стефан преди 9 години
Направо да назначат за министър на изборите Цветан Цветанов. Той е единствения достатъчно безочлив да приеме този пост и да развали репутацията си чрез него ( основно, защото Цв. Цв. така или иначе се ползва с репутация на престъпник )
21
9
 
18
 
! Отговори
Емил преди 9 години
По издънките, които правят все повече на хората на Близнашки им личи, че работят за ГЕРБ - само по времето на тази мутренска партия беше толкова зле, колкото от няколко дни насам
20
7
 
18
 
! Отговори
Цеци преди 9 години
Служебния кабинет се закопава с всяко свое действие и дори с измислената оставка на Медарова няма да намали народното недоволство от действията им
19
3
 
22
 
! Отговори
Тони преди 9 години
След като Медарова отказа трябва да очакваме слугите на Бойко (Плевнелиев и Близнашки) да излъчат нов "по-подходящ" кандидат за поста
18
2
 
16
 
! Отговори
Алек преди 9 години
Ако това е начина по коийто Близнашки работи, за да върне доверието в институциите, значи е бил още по-неподходящ за поста от колкото го и мислехме
17
4
 
20
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Политическия чадър, който ГЕРБ си опитва да си осигури за изборите, за да може отново да ги фалшифицира взе да се къса и да ги мокри
16
4
 
19
 
! Отговори
Бошето преди 9 години
Това служебно правителство реализира поредния си гаф, и то отново впечатляващ
15
4
 
15
 
! Отговори
Весо преди 9 години
Явно Медарова не иска вече да бъде командвана от ГЕРБ. . .