Реформата в Митниците е забавена, тръгвам отначало!

До 1 млрд лв. от планираното може да не събере Агенцията
Обновена: 12 авг 2014 22:44 | 12 авг 2014 17:35, Камелия Цветанова
300
Реформата в Митниците е забавена, тръгвам отначало!
Снимка: Impact Press Group

Тенденцията е 900 милиона лева или дори един милиард да не успее да събере Агенция „Митници“ от планираното в бюджета до края на годината, което ще е пагубно за страната. Това призна Ваньо Танов по БНР, след като оглави по-рано днес пак Агенцията.

Още по темата
„Поемам отново Агенцията, защото в продължение на четири години направихме много, за да може Агенция "Митници" да се превърне в една европейска структура и ми беше много болно, че в последните няколко месеца тя отново беше върната в изходна позиция като структура, като капацитет, работоспособност“, коментира той.

Танов добави, че когато той оглавяваше Митниците, въпреки че цяла Европа беше в тежка финансова криза, приходите в страната  растяха годишно между 800-900 милиона лева и в рамките на три години имаше повече от 2,5 милиарда лева ръст.

„За съжаление, приходите в момента са на нивото от 2012-а година, т.е. са изпуснати вече 2 години“, добави той.

Според него реформата в Митниците е забавена, структурите са развалени и трябва да се тръгне отначало.

Относно критиките, които са били отправяни към него, че е управлявал с прекалено твърда ръка, когато за пръв път оглавяваше Агенцията, Танов обясни, че до 2009 г., когато пое Митниците, не е била проведена нужната реформа в системата, въпреки че България е член на ЕС от 2007 година.

„Реформата е неприятна и води до намаляване на щата, защото като член на ЕС се закриват митниците по вътрешните граници и се намалява щатът, но нямаше как да не се проведе реформата, защото нашите структури трябваше да отговарят на партньорските. Сега обаче това е развалено и трябва да се тръгне отначало“, настоя той.

Ваньо Танов съобщи, че е поставил като условие, за да бъде назначен на поста директор на Митниците, сам да си избере екипа и да започне работа веднага, защото нямало време.

„Тази нощ и утре ще се запозная със ситуацията и тогава да набележа мерките в някаква последователност, което е най-важно -  да се спре изоставането в приходната част“, посочи той.

Според него, ако наистина досега неизпълнението е към 600 милиона лева, няма да може да се навакса напълно, но поне може да се компенсира част от изоставането досега.

Разчетите за приходи по ДДС, заложени в бюджета, не са били реалистични, защото според тях ДДС, което трябва да събире Митниците, е по-голямо от това, което трябва да събере НАП, което е абсурдно, смята още той.

Танов припомни, че предишния път, когато оглавяваше Агенцията, е имало ясни правила, които са важели за бизнеса.

По думите му тези правила са се прилагали за всички и може би заради това е имало натиск.

„Убеден съм сега, че растат ли приходите, ще расте и натискът“, заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
0
 
1
 
! Отговори
ааааа преди 9 години
Хора слушайте тук става въпрос за голяма корупция и много пари,нека последваме примера на Румънците но никой от нашите управници не гласува за,защото им спира папкането и парите ще влязат в държавата,ами не е ли по добре да се крадат по различни схеми и канали.Разберете там са милионите там е корупцията там са игрите!
255
0
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
И сега няма ли кой да попита "КОЙ" върна този крадльо обратно в митниците?! Никой ли не помни телефонните разговори?!егатти държавата...
254
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 274 Орешарски казваше , че не са събрани заради ширещата се контрабанда.Така че, на комуниста все някой друг му е виновен .Той като краде , краде за" общото благо"...Т.е. в името на партията/държавата/
253
1
 
6
 
! Отговори
Ди-джеееййййй преди 9 години
- Кой ще спечели изборитееееееееее??? Коййййййййй?? - Пак питаааам: Кой ще спечели изборитееееееее? - Хайде заедно: Бойко-Бойко-Бойко П.П.Изборите ще бъдат честни и демократични.ЗА ГЕРБ.
252
0
 
5
 
! Отговори
И сляп и глух да си преди 9 години
..... ще се увериш, че се задават " честни и справедливи " избори.При тоя *** и с извратено самосъзнание " матриял ", неук, *** но захласващ се по големите мускули лесно се постига " ЧЕСТНОСТ ".
251
0
 
4
 
! Отговори
Алооо, Ваньооо преди 9 години
Никакво съмнение относно " честността " на изборите ?!?!?!?!?!
250
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБЕ ИМА ЛИ ОЩЕ ЛУДИ КЪДЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ГЕРБ
249
0
 
5
 
! Отговори
трол герберуга преди 9 години
Не си никакъв боец, а слуга на Борисов!
248
0
 
3
 
! Отговори
до 274 преди 9 години
Какво значи не събрани? Те са не събрани защото няма от къде, а не, че не са искали! В началото на годината са били заложени по-високи очаквания върху вноса и износа (от там и на приходите от акцизи) и поради това сега е тази разлика в очакваните и действителните резултати. А защо резултатите са лоши трябва да се виним всички нас. Една година дестабилизирахме държавата, клатихме я, лашкахме я и ето ти резултатите сега. Да ни честито на всички нас, малцина само ще намажат!
247
4
 
2
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Платените *** май не могат да направят разлика , какво значи близо милиард , неприбрани мита и акцизи! Хвърлят се в чисто личностни нападки , типично по комунистически.Изобщо не ме интересува кого ще сложат! Интересуваме накрая, като ударят чертата , държавата да работи , а да не е като разграден двор...
246
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще умра направо! Не е истина... абе хора, кажете ми как един полицай, алкохолик, който нииищо не разбира от митници ще е шеф отново на агенцията??? Когато тръгнаха да го махат си взе 6 месеца болничен, каза че заплатите са високи ( 540лв. взимат новопостъпилите хора, които идват с конкурс и са с по две висши образования), защото "те и без това си крадат". Е, как може тоя да е директор, като се изказва по този начин?! Освен това взима бонуси от по 15 000лв на месец и заплатата му е хиляди също...
245
0
 
5
 
! Отговори
Две думи: преди 9 години
ОПГ ГРОБ !!! Толкова има и в речника на гнусната мутра!
244
0
 
5
 
! Отговори
чучи преди 9 години
Да живее България.Дишайте дълбоко, пийте бира с цаца.Държавата има кой да я оправи .ГЕРБ почнаха да оправят държавата.Ще има сега бой бой цяла година го ядосвахте бой бой
243
0
 
5
 
! Отговори
Спеца преди 9 години
Иска да каже , че мрежата на мафията ГЕРБ е прокъсана и трябва да се закърпи отново !Това е "реформа" по Бойково и Вальо Таново разбиране!
242
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КЪДЕ СТЕ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ, НА МОРЕ ЛИ ? ТОВА ПОКАЗВА, ЧЕ ЦЯЛА ГОДИНА СТЕ ОБСЛУЖВАЛИ ГЕРБ!
241
3
 
9
 
! Отговори
detelina преди 9 години
Със стари, к--ви, нов бардак, не става!!!Найшкъсото нещо на света е , човешката памет! Българина сам си избира , кой да го мачка, хак му е!Аз лично , няма да гласувам, защото ми писна,25 ГОДИНИ ВИНА ИМА, ВИНОВНИ , НЯМА!?
240
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ти мислиш ли че назначението пак нямаше да е факт? Факт отвсякъде и при можоритарни избори. Да не би сега наесен да го сменят с друг? :-)
239
0
 
3
 
! Отговори
до 264 преди 9 години
При мажоритарни избори искаш ли да ти кажа какъв ще е резултата - 200 депутата от ГЕРБ и 40 от ДПС. Това ли искаш? Аз ги разбирам Бостанджиите защо им трябват мажоритарни избори. Е в следващия парламент ДПС ще има 42 депутата а вместо ГЕРБ БСП сигурно ще има 198. Парламент без опозиция, това ли искаме и бетониране на двете големи партии? Поздрави!И се пазете да не ви се сбъдне това мажоритарно желание :-).
238
0
 
9
 
! Отговори
ББ преди 9 години
Ваньо, баце, докат` им рИформираш мамата - умната с разговорите по ДжЕ-Ес-Ема, че да не се четем пак по вестниците. P.S. И опитай да запомниш - ЕГН-то НЕ Е телефонен номер.
237
2
 
4
 
! Отговори
край преди 9 години
Чистилището на демокрацията се наричат МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ в два тура. И тогава явлението Ало Ваньо няма да е възможно и да звъниш на ЕГН също.