Отбраната била заварена в критично финансово състояние

Шаламанов: "Орязаният" бюджет на МО отлага плащания
20
Отбраната била заварена в критично финансово състояние
Велизар Шаламанов. Снимка: архив, БулФото

С над 90 млн. лева намалява бюджетът на Министерството на отбраната с направената актуализация на парите за здраве. Това според служебния министър Велизар Шаламанов прави невъзможни някои плащания и отлага други.

По тази причина ще бъде замразена работата по възстановяването на военното формирование във Враца, съобщи той при представянето на екипа си. По думите му има по-приоритетни плащания, например дължим 14 млн. лева на Русия за ремонтирани двигатели.

„Вземаме всички мерки да не допуснем разстройване на системата, но я заварваме в доста критично финансово състояние“, подчерта министърът.

Заместник-министърът на отбраната доц. д-р Десислава Йосифова ще отговаря по въпроси, свързани с управление на ресурсите, социалната политика, икономически дейности. Другият заместник-министър на отбраната е Павел Анастасов, който ще работи по въпросите, свързани с НАТО, както и по регионални въпроси.

Началник на кабинета на министъра е Илия Налбантов. Министър Велизар Шаламанов ще има четирима съветници – по отбранителната политика, въпроси на управление на ресурсите, правни въпроси и работа с медиите и обществото.

За работата на екипа си Шаламанов посочи като основен приоритет завръщане на България в центъра на НАТО и на Европейския съюз с много по-активна роля и достойно участие в процесите в тези два съюза.

Министърът отбеляза усложнената среда за сигурност, свързана със събитията в Украйна и в Близкия Изток, продължаващото напрежение между НАТО, Европейския съюз и Русия, включително и в търговски план. „Това са събития, които изискват по-голямо внимание към сигурността, и по-тясно сътрудничество в рамките на НАТО и Европейския съюз“, заяви министърът на отбраната.

По думите му най-важната цел е да изготвянето на национална програма." Акцентът в тази програма е да покажем как инвестициите в отбраната, при достигане на разходи за отбраната 2 % от Брутния вътрешен продукт, и вътрешна структура на този бюджет, осигуряващ от 15 до 20 % за инвестиции, ще подобрят способностите на армията и степента на интеграция на взаимодействие със съюзниците в НАТО и ЕС, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Джон преди 9 години
Една много по-съкратена като бройка полиция, оптимизирана и като се създаде реално действащи антикорупционни независими органи които да прихващат неправомерни действия ще работи много по-добре без да тежи на данъкоплатците.
19
0
 
2
 
! Отговори
Джон преди 9 години
Необходимите пари не трябва да се вземат от отбраната а от МВР. Щата на МВР е прекалено раздут, има твърде много полицаи което не води до по-голяма сигурност а само изтощава хазната, твърде много пари се дават за подслушвания и т.н. България има прекалено много полицаи на глава от населението, има и твърде много корупция там и приемане на рушвети а хорате не усещат никакви положителни резултати. Има се усещането че полицията не работи толкова в полза на обществото колкото за себе си.
18
0
 
1
 
! Отговори
лошо преди 9 години
Кой както дойде на власт заварва критично положение и оставя след себе си още по критично
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички комунисти да чукат камъни на магистралите,та да отработят откраднатото през годините !!!
16
1
 
1
 
! Отговори
Гено преди 9 години
До демократАко пълни ***! Мразя псевдодемократи, доносници преди 89-та да дават акъл. Срий се в сдсаро-герберунгелското тресавище и недей да крюкаш.
15
0
 
1
 
! Отговори
№13 преди 9 години
Оградете с бодлива тел цяла България даже и на река Дунав сложете по цялата дължина.Така пиле няма да прехвръкне, камо ли бандит с чувал ПАРИ.
14
1
 
5
 
! Отговори
Болярин преди 9 години
А колко много пари могат да спестят, като обединят НВУ"В.Левски" и ВА"Г.С.Раковски" в едно със седалище във Велико Търново. Толкова много командно преподавателски състав ще се спести, а базата е за предостатъчна и пак ще остане.
13
5
 
3
 
! Отговори
нато преди 9 години
раша да чака. и да връща парите и да си взима бракмите
12
0
 
2
 
! Отговори
Само така преди 9 години
До демократвсички действали против интересите на България да чукат камъни за магистралите. Всички!!!
11
0
 
6
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Я аа....АМА ТО ИМАЛО И ОТБРАНА ?!?!???
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Милен ПавловМи те точно баш комунистите ще властват бе (те вече почнаха де ) :) !
9
7
 
7
 
! Отговори
Милен Павлов преди 9 години
ПО-ЛЕСНО ще е на Правителството да коментира КЪДЕ НЕ Е КРИТИЧНО ? Злощастни ние, *** , че 25 години не направихме нищо, за да накараме политиците -КРАДЛИВИ да са в ЗАТВОРА, а не отново да ТОЧАТ ЛИГИ И НОЖОВЕ за КОКАЛА!!! САМО ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА за нас или ТОТАЛИТАРИЗЪМ, мнооого сме простииии, много и затова си страдаме като в АДА, но няма да ни се сметни за живели в ада на живот, нали така? Дано БОГ ПОМАГА на ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО, заради дечицата ни нещастни! И комунисти- ВЕЧЕ НИКОГА!!!
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А вие герберете стабилизирахте състоянието и, като я направихте от 30000 на 20000 души със съкращения и една година не им платихте обезщетенията. Сега поне нямаше съкращения а и хората си вземат заплатите. Знаеме как вие стабилизирате бюджета.
7
14
 
11
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Ако руските паметници се претопят в ценна суровина.Ако се орежат пенсиите на всички руски мекерета които са предавали Родина за своя изгода и ги пратим от *** да си искат пенсиите.Ако накараме всички руски шпиони които са на държавна издръжка да чукат чакъл и да строят като трудоваци магистрали ..ЩЕ СМЕ НАЙ-БОГАТАТА ДЪРЖАВА.
6
2
 
10
 
! Отговори
дон дракона уилсън преди 9 години
много ми е интересно след служебното правителство, как щяха да заварят финансите следващите *** ако си бяха гласували няколкото милиарда,които поискаха за актуализация ..но аз всъщност знам отговора ...и той е:...както продажните български медиии го представят!
5
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Нападението как е,има ли нужда от подкрепление?
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква отбрана бре,що разсмивате хората ????
3
11
 
22
 
! Отговори
ДАНЧО преди 9 години
И ТОВА Е РЕЗУЛТАТ ОТ БЕЗХАБЕРНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ И НЕГОВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ ! ОРЕШАРСКИ СЕ ЧУДЕШЕ КОЯ ДУПКА ПО НАПРЕД ДА ЗАПУШВА -НАВСЯКЪДЕ МИРИШЕШЕ НА БЕЗХАБЕРИЕ И КРАЖБИ ! ТАКА ЧЕ И ГОСПОДИН ШАЛАМАНОВ ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА УЧУДЕН И КАТО ПРЕМИЕРА СИ ,ДА ТРУПАТ ВСИЧКО НА БСП И ОРЕШАРСКИ !
2
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ИЗЧУКВАЧА НА КЮНЦИТЕ НА МАНОЛОВА НЕ СИ ГЛЕДАШЕ РАБОТАТА. То затова е всека манджа мерудия!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
kva otbrana na razgraden dvor bre oxooooooooo