АБВ иска оставката на Шаламанов

Причината е визията за България в НАТО 2020
Обновена: 27 авг 2014 09:32 | 27 авг 2014 08:04, Камелия Цветанова
153
АБВ иска оставката на Шаламанов
Снимка: Булфото, архив

АБВ поиска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов заради стратегическия документ на МО „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”.

Според партията на Георги Първанов документът е  "небалансиран, войнолюбив и сам по себе си създава опасност за националната сигурност на България, доколкото пренася външен конфликт, в проблем и заплаха за националната ни политика".

България не печели от крайни позиции по украинския конфликт. Националният интерес предполага да заемем балансирана позиция, която да търси трайно и мирно решаване на конфликта при ангажиране на властите в Украйна и Русия, посочват от пресцентъра на АБВ.

От политическата сила припомнят, че в първоначалния вариант на този документ се обявяваше, че страната ни е в информационна война с Русия с думите: „Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”.

Подобно заявление е напълно неприемливо, невярно и опасно за националната ни сигурност, коментират от АБВ.

След острата медийна реакция документът беше редактиран и въпросните думи отпаднаха, но се запазиха текстовете, че „Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля.”, но ние не споделяме, че конфликтът в Украйна създава каквато и да било военна или политическа заплаха за България, пише още в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тотална антибългарска намеса от страна на Америка и опит за окупация! Може да сме бедни, но имаме МИР и това е МНОГО за нас и децата ни. Сега и това искат да ни отнемат! Америка винаги води войни извън страната си с цената на много невинни жертви! НЕ ИСКАМЕ БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ЧАСТ ОТ ТЕХНИЯ СЦЕНАРИЙ!!!!
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България трябва да балансира и да поддържа добри международни взаимоотношения, както с ЕС така и с Русия. Настоящия документ е груба намеса от страна на Америка и опит за поставяне на страната ни в един горещ международен конфликт. България никога не е била срещу Русия и няма да бъде! Хората, които служат на проамериканските интереси са ПРЕСТЪПНИЦИ спрямо собствената си държава. България не трябва да бъде територия за бази на НАТО и отправна точка за военните ни действия!
74
1
 
2
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Бати Бойко, ти вече загуби изборите, защото не можеш да си контролираш подопечния президент. Така и БСП загуби европейските избори поради разходките на Вигенин по Майдана. Браво на военния министър и президента. Дълго време се чудех каква глупост ще отнесе чалгаджиите от ГЕРБ. Глупостта си дойде от хора, които си мислят глупаво. Браво на военния министър. Свършено е с герб!
73
0
 
6
 
! Отговори
seira преди 9 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е НА ВЛАСТ ДА ДОЙДАТ ПОЛИТИЦИ - БЪЛГАРОФИЛИ.ЕДИН ОТ ГОЛЯМИТЕ ПРОБЛЕМИ В НАШАТА ИСТОРИЯ Е, ЧЕ НИЕ ВЕЧНО СЕ КЛАНЯМЕ НА "ГОЛЯМИЯ БРАТ".САМО, ЧЕ В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН "ПРЕГРЪДКАТА" С "ГОЛЯМИЯ БРАТ" СИ ИМА СВОЯТА ЦЕНА.ТАЗИ ЦЕНА, УВИ (!) ВИНАГИ СЕ ПЛАЩА ОТ НАРОДА.ЕТО ЗАЩО, ИЗХОЖДАЙКИ ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА, НА БЪЛГАРИЯ Е НЕОБХОДИМА БАЛАНСИРАНА ВЪНШНА ПОЛИТИКА, КОЯТО ДА СЪЗДАВА БЛАГОПРИЯТНА СРЕДА ЗА ВОДЕНЕТО НА "ПРОНАРОДНА" ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА.
72
0
 
4
 
! Отговори
seira преди 9 години
До От ЮАР 128:ПРАВ СТЕ, НО ... САМО ДОНЯКЪДЕ!НАИСТИНА Е ВРЕМЕ БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ МИЗЕРИЯТА, НО "ВИНАТА" НЕ Е В БЛИЗОСТТА НА РУСИЯ ИЛИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИЯ ИНТЕРЕС НА САЩ И ЕС."ВИНАТА" Е В Т.НАР. "ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА", КОЯТО ОБСЛУЖВАЙКИ СВОИТЕ ИНТЕРЕСИ СЕ ПРЕДСТАВЯ КАТО "ПРОАТЛАНТИЧЕСКА", "ПРОЕВРОПЕЙСКА", "ПРОРУСКА" И ВЪОБЩЕ КАКВАТО Й ДА БИЛО, САМО НЕ "ПРОНАРОДНА"!СЛУГИНАЖА ВЪВ ВЪНШНАТА НИ ПОЛИТИКА Е ПРОДИКТУВАН ОТ ТЯСНОПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ. ПРОСТО "ДРУГАРИТЕ" ПРОБВАТ "НА КАКВО КЪЛВЕ"!
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Победата на Хамас над Израел ще има дългосрочни последици, скоро Израел ще остане част от историята, на България не и трябва да е част от губещ и безперспективен военен блок, Иран и Ирак и Сирия и Йемен и Ливан и Палестина плюс братска Русия са новата ос на съпротивата, та мисълта ми е следете динамиката в геополитическите изменения
70
8
 
4
 
! Отговори
От ЮАР преди 9 години
Най-сетне, една правилна външно-политическа позиция! Време е България да излезе от мизерията, в която най-голям дял от вината има близостта с Русия. Да бъдем едни нормални европейци, с нормална държава и приличен стандарт. Червените олигарси държат народа в мизерия - от 25 години нищо не е реформирано - съдебна система, полиция, външни работи, навсякъде гъмжи от КГБ-агенти. За честните бизнесмени - рекет по руски модел. Ето защо сме последна дупка на Европа! Далеч от Русия за да има напредък!
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПутинкаШаламанов е мъжка к.рва. Е, може и да не е мъжка, не знам, знам само, че е к.рва! Да ме извинят всички момичета, които се имат за такива, че наричам тоя *** така...
68
10
 
6
 
! Отговори
Путинка преди 9 години
Шаламанов е интелигентен, образован и патриот, истински българин, който има доблестта да каже истината, а всички руски рубладжии, които години наред предават българските интереси на една компроментирана руска клика да тръгват още сега към руската степ. Тук българите не ги искат.
67
3
 
11
 
! Отговори
seira преди 9 години
ТАКЪВ ТИП ДОКУМЕНТИ СЕ ГЛАСУВАТ В НС, ТАКА, ЧЕ СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ Е НИКОЙ!СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА НАРОДА (СУВЕРЕНА)!
66
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Шаламанчето нали е на американска хранилка, чии интереси да защитава? Ние сме американска колония командвана от американски генерал губернатор/посланик/.
65
20
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Позицията на АБВ е най-доброто доказателство за информационната война,която Русия води срещу НАТО,в това число и срещу България! "ПЕТАТА КОЛОНА" на Русия в България е на бойна нога.Всички АНТИБЪЛГАРСКИ ***, РУСОФИЛИ И РУБЛАДЖИИ, ще ореват орталъка! Знаят,че при една истинска "студена война" с тях ще бъде свършено!
64
20
 
13
 
! Отговори
СС преди 9 години
Агент Гоце веднага изпищя на умряло! Предател!
63
10
 
18
 
! Отговори
Tina преди 9 години
Съгласна съм с Първанов.Насила се опитват да ни въвлекат във война.А този на снимката е престъпник.
62
4
 
2
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
TOZI PIANDUR ZAEDNO S NEGOVITE DRUGARI MOGAT DA NI DOKARAT DO PROSESHKATOIAGA.
61
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно Шаламанов е наясно с това ,което си пишем по форумите!
60
3
 
22
 
! Отговори
НР БЪЛГАРИЯ преди 9 години
имаше АРМИЯ, а колонията РБ има батальони за караулна служба, охраняващи АМЕРИКАНСКИ БАЗИ в Ирак, Афганистан, Пиндостан..., ЖАНДАРМЕРИЯ и ПОЛИЦИЯ 2 пъти по-големи от армията, охраняващи властта от НАРОДНАТА ЛЮБОВ. Безброй охранителни фирми да пазят имуществото на ПРИВАТИЗАТОРИТЕ.БЕДНИ МИ БЕДНИ НАРОДЕ!УМИРАЙ ИЛИ ЕМИГРИРАЙ!ИЛИ СТАНИ ОТ ПОЗА ПАРТЕР И ГИ ИЗМЕТИ ВСИЧКИ ТЕЗИ ***, управлявали последните 25 години
59
4
 
20
 
! Отговори
бре преди 9 години
Объркал е Русея със САЩ.Иначе всичко си е така.
58
4
 
10
 
! Отговори
109 преди 9 години
идиотуууу прочетохме те хиляда пъти. Ти и Буда кога ще спрете да ни измъчвате. Когато са те правили *** и баща ти са слушали и хитлеристки и комунистически маршове и си се пръкнал ти - идиотоподобно копие на Гьобелс и Вълко Червенков
57
10
 
4
 
! Отговори
Е какво може преди 9 години
да се очаква от КГБ-ейските мекерета начело със *** от Сирищник и останалите клонинги в ГЕРБ, Атака и вся остальная ***.