АБВ иска оставката на Шаламанов

Причината е визията за България в НАТО 2020
Обновена: 27 авг 2014 09:32 | 27 авг 2014 08:04, Камелия Цветанова
153
АБВ иска оставката на Шаламанов
Снимка: Булфото, архив

АБВ поиска оставката на служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов заради стратегическия документ на МО „Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана”.

Според партията на Георги Първанов документът е  "небалансиран, войнолюбив и сам по себе си създава опасност за националната сигурност на България, доколкото пренася външен конфликт, в проблем и заплаха за националната ни политика".

България не печели от крайни позиции по украинския конфликт. Националният интерес предполага да заемем балансирана позиция, която да търси трайно и мирно решаване на конфликта при ангажиране на властите в Украйна и Русия, посочват от пресцентъра на АБВ.

От политическата сила припомнят, че в първоначалния вариант на този документ се обявяваше, че страната ни е в информационна война с Русия с думите: „Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”.

Подобно заявление е напълно неприемливо, невярно и опасно за националната ни сигурност, коментират от АБВ.

След острата медийна реакция документът беше редактиран и въпросните думи отпаднаха, но се запазиха текстовете, че „Новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война, както и с действия противоречащи на международното право, поставя огромно политическо, военно и икономическо предизвикателство пред региона и България. Този тип война мобилизира вътрешни политически, икономически субекти и медии с цел да подкопае интегритета на институции, ценностите на либералната демокрация и националния дух и воля.”, но ние не споделяме, че конфликтът в Украйна създава каквато и да било военна или политическа заплаха за България, пише още в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
15
 
7
 
! Отговори
ad преди 9 години
Докато не почнем да назоваваме нещата с истинските им имена, няма как да се промени нещо. Русия Е заплаха за националната сигурност. Спомнете си Волен. 45 години марионетно правителство не ви ли стига?
15
5
 
16
 
! Отговори
5 та колона преди 9 години
Вия какво очаквате от човек който до вчера е работил за САЩ и НАТО?това лице сега изпълнява поръчка и не съзнава че прави грешка.
14
8
 
22
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Г-н Шаламанов, Вие нормален ли сте? Подайте си оставката. България и народа й не иска война. Бюджетът не може да поема разходите за защитата й - закупуване на оръжие от препоръчаните Ви фирми.
13
25
 
12
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Браво на г-н Шаламанов, че има топки най-накрая да каже в прав текст от високата си държавна трибуна, какво се случва в България. Битката за руските интереси, прокарвани през БСП, ДПС, АТАКА, АБВ и други знайни и незнайни обекти е безпрецедентна. Ще става още по-жестоко покрай "стратегическите" енергийни проекти. Пълна подкрепа за евро-атлантическите ценности и далеч от руско-азиатското блато на корупция и олигарщина!
12
6
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Оставка и Народен съд за недобитите и недостреляни фашисти - слуги на НАТО и САЩ в България!
11
5
 
21
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 9 години
Българи, гордейте се, България била либерална демокрация! Значи скоро ще станем щат на САЩ! Доколкото зная никъде другаде, в никоя друга страна либералната демокрация не е призната за национална идеология!От къде се взе тоя *** Шаламанов за да ни налага тъпотийте на САЩ! От къде на къде служебно правителство ще определя националните приоритети на България. умни и красиви, *** политици, няма ли Конституционен съд, няма ли поне един мислещ човек сред вас?
10
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаех си, че когато куклите на Роската встъпят в длъжност, все ще направят някаква глупост. Не може някакъв, дошъл да запълва поста временно до изборите да замесва подобни каши, чийто ефект ще има дългосрочен негативен ефект върху международните ни отношения и това само за да угоди на кукловодите на Плевнелиев.
9
5
 
13
 
! Отговори
Писна ми преди 9 години
Обадиха се въпросните икономически и политически посредници на братушките у нас... Знаят си работата плужеците!
8
0
 
4
 
! Отговори
normalen преди 9 години
MINISTAR SHAMI>ABRA KADABRA DA BADE VEDNAGA IZGONEN OT PRAVITELSTVOTO .OPASNO E ZAIGRAVANETO V POLITIKATA .NOVI HORA SA NEOBHODIMI ,ZA DA POSTROIAT NOVA BALGARIA S NOVI IDEI.MLADOTO POKOLENIE TRIABVA DA ZAEME SVOETO MIASTO.VAN STARITE POLITICESKI MOCUNI OT POLITIKATA,ZASHTOTO TE IMAT PRAVO SAMO DA KRADAT,TIAHNO E PRAVOTO DA LAGAT NARODA I DA GO OGRABVAT.
7
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
поредно надскачане на компетенциите. Кога взеха властта гербавите, че не се сещам да е имало избори, кога взеха да сколосат да се произнесат по стратегически въпроси, за които се искат години анализи. Голаводняк!
6
1
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
една глупост, колкото и пъти да я постваш нито в клин нитов ръкав все си остава гербава глупост. ***!
5
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докога в нашата мила родина за министри и депутати ще избират пълни ***? Някакъв тест няма ли да и уловят преди изцепките им.
4
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Документът е перфектно написан!Доказателството за информационната война, която води руското държавно ръководство (в никакъв случай и по никакъв случай руският народ) може да се види прекрасно и в този форум.А АБВ може да стане на ьЮЯ, ако иска, пак ще си останат нащастници с по-малко проценти и от Атака дори.
3
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цар Фердинант и Борис III не изправиха Бъргари срещу руснаци дори и във война. Но Шаламанов и продажните политици ще го направят.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКАДЕСАРЕВОТО - КАДЕСАРЮ
1
29
 
9
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Драги сънародници гласувайте за когото си искате. При управлението на ГЕРБ имаше ред, спокойствие и ниска престъпност. Държавата беше финансово стабилна , строеше се и Държавата се развиваше. При БСП-ДПС-Атака имаше убийства, грабежи, въоражени обири на банки и невъоражено ограбване на КТБ и всички гадости за които се сещате. Избора си е Ваш, но след това да не започнете пак ежедневните протести , защото гладът ще е голям.