Чобанов за обрата си: БСП зави наляво, а с ДПС се сработихме

Ексминистърът предупреди червените да не го използват за оправдание
Обновена: 3 сеп 2014 10:40 | 3 сеп 2014 10:40,
98
Чобанов за обрата си: БСП зави наляво, а с ДПС се сработихме
Снимка: архив Булфото

БСП направи ляв завой за тези избори, а с икономическия екип на ДПС се сработихме. Така бившият финансов министър в кабинета „Орешарски“ Петър Чобанов обясни решението си да оглави две листи на ДПС за вота на 5 октомври – в 25 МИР в София и в Монтана. На миналите избори Чобанов беше в листите на БСП.

„Това не е примъкване или вмъкване, по време на целия мандат на правителството на Пламен Орешарски ДПС подкрепяше политиките, които водихме, включително и във фискалната област. И добре се сработихме с икономическия екип на ДПС в лицето на Йордан Цонев и професор Имамов“, каза Чобанов пред Нова телевизия. Той обясни, че стиковката е станала в движение, най-вече около правенето на двете актуализации на бюджета.

Още по темата
Чобанов не отговори на въпроса дали е разочарован от икономическия екип на БСП, но обясни, че всеки има право на свое виждане. „Знаете, че БСП се обявиха за ляв завой, това се вижда и от името на коалицията сега – „БСП -  Лява България. По този начин не бих се чувствал достатъчно комфортно да продължавам“, каза екминистърът.

Той разказа, че е получил офертата за включването в гражданската квота на ДПС лично от лидера Лютви Местан. Двамата не се познавали, преди Чобанов да стане министър. „Явно в процеса на работа е оценил възможността да бъда полезен“, каза финансистът. Той призна, че не е разговарял със Сергей Станишев, по чието време влезе в червените листи, и не знае дали му е обиден. Чобанов отказа да разсъждава по въпроса дали би приел да остане с БСП, ако са го били поканили, защото това е „в сферата на виртуалното“.

Ексминистърът предупреди БСП да не го споменават като удобно оправдание, защото то няма да е в негова полза.

Той обясни и че не се обижда от определението „българи-еничари“, защото то е обида за тези, които го дават. „Аз съм част от гражданската квота и приветствам идеята на ДПС да я разширяват. Това показва надетническия и национален характер на партията“, каза Чобанов. Той съобщи, че 17 от водачите на ДПС са с български имена, 15 от тях са етнически българи, а двама са роми.

„С Пеевски се познавам от началото на предходния парламент – визуално, за известен период от време бяхме депутати“, каза още Чобанов и допълни: „Сега по-често се виждаме като водачи на листи, правим съвместни събирания, уточняваме стратегия и тактика за изборите“. Според ексминистъра Пеевски няма как да има отношение към кризата с КТБ, защото не е участвал в мениджмънта на банката.

Чобанов  обясни, че е мълчал умишлено за драмата около банката на Цветан Василев, защото отговорната институция в случая е БНБ. Той се разграничи от идеята за банкова ваканция и обясни, че по негово време са били отправени предложенията за специално законодателство по казуса.

„Бях в активна комуникация с Европейската комисия и благодарение на това можахме много бързо да договорим държавна подкрепа“, обясни още Чобанов.

Той изрази несъгласие с твърденията, че кабинетът на Орешарски е оставил държавата в разруха. Чобанов обясни, че според данните на НСИ от десетина тримесечия не сме имали толкова висок растеж по редица показатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
11
 
! Отговори
fakt преди 9 години
interesa klati fesa...tozi za pari bi prodal i majka si,kato vsi4ki ot DPS
7
2
 
13
 
! Отговори
pulen ovchar преди 9 години
Tozi selski shopar za nishto ne stava,goliama svinia:-)
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Срам ме е да го чета, гнус ме е да го гледам. Той не се срамува, че е ***, какво да коментираме. Лична той заедно с Цацата и с Искров се наведоха на Доган и Пеевски и потопиха процъфтяващата банка КТБ, защото Василев се опъна на новото турско робство - за да окрадат това, което другите създават. Долна и тъжна история, да гние в отоманския ад.
5
2
 
26
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Това само по себе си идва да покаже, че т.нар. ни политици винаги отиват там, където има по-голяма оферта за тях. Примерно Чобанката ако ДПС вземат мандат ще го сложат некъде, ше си вее крачката, ше си прибира едни парици имитирайки някаква дейност и грам нема да го интересуват интересите на избирателите му.
4
3
 
35
 
! Отговори
123 преди 9 години
Турците имат една дума, с която характеризират с най-голямата си погнуса такива плазмодии като Чобанов - това е *** ! т.е. родоотстъпник, предател
3
3
 
41
 
! Отговори
titi преди 9 години
Ти си срам за българският народ, предател долен.Целта ти и е да станеш депотат,че кой иначе ще те вземе на работа.
2
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За пари ли, Чобанов? За много ли?
1
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредният родоотстъпник и предател, жалко, иначе е умно момче....