Щонов не казва с колко трябва да скочи токът

"Енергийният сектор е в тежка ситуация, от която няма изход"
Обновена: 3 сеп 2014 14:05 | 3 сеп 2014 13:45, Веселина Йорданова
123
Щонов не казва с колко трябва да скочи токът
Васил Щонов Снимка: БТА

Енергийният министър Васил Щонов не пожела да коментира какво трябва да е увеличението на цената на тока от 1 октомври.

Той отново се обяви за плавно повишаване на цената в следващите години, но напомни, че тя се определя от ДКЕВР.

Енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход, заяви Щонов след заседанието на правителството.

По думите му взетите мерки в последната година са неработещи – както от страна на регулатора ДКЕВР, така и от страна на МИЕ.

Щонов напомни, че към 30 юни дупката в енергетиката е 2,9 млрд. лева и се очаква в следващите 12 месеца да нарасне с поне 900 млн. лева. Той заяви, че в края на 2015 година дефицитът може да стигне 5 млрд. лв.

Според министъра няма как тези загуби бързо да бъдат намалени. По думите му в системата няма пари и трудно се намират средства за подготовката за зимата, в частност – за нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен.

Щонов обясни, че предложенията, направени от ДКЕВР, на хартия покриват дефицита в НЕК, но методите на регулатора биха могли да бъдат оспорвани в съда, тъй като не е било постигнато съгласие с останалите участници на пазара.

Министърът успокои, че няма да има загубени пари по ОП „Конкурентоспособност“ до края на годината, но първите средства по новата програма се очакват едва в края на 2015 година и в този смисъл ще липсват свежи пари почти през цялата година.

В туризма Щонов отчете положителни новини - 6.7% ръст на чуждестранните туристи за първите 7 месеца, но приходите са нараснали само с 4.1%. Има спад на туристите от Великобритания и Украйна, който се компенсира с гости от европейската общност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ценатокВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
1
 
! Отговори
тц преди 9 години
СУПЕР ИЗВЕСТНИЯТ гн щонов ЯВНО Е ВЗЕЛ И ПАРАТА ПРЕДВАРИТЕЛНО ОТ КОЙТО ТРЯБВА. СЕГА ИСКА НИЕ ДА ПЛАЩАМЕ НА ОНЕЯ. МИСЛЯ, ЧЕ ЗАСЛУЖАВА МАЛКО ТОК ПО ВРАТНИТЕ ЖИЛИ.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свободния Пазар е да премахнете всички посредници и да си изберем от кой ток ще купуваме ? От АЕЦ Козлодуй или от Мариците !И като фалират , че продават скъп ток , да си ходят ! А не правителството да ни определя цената и да я увеличава в интерес на някой си - те си знаят кои са !
81
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласуваш за герб - вдигат ти тока
80
0
 
2
 
! Отговори
щщд преди 9 години
ЩоНов, ЩоНов, Що не си ... Нов?
79
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цената се определя от пазара, защото комунизма свърши.Или върнете комунизма с ДКЕВР или махнете ДКЕВР и ЕРП, Мариците и ВЕИ да почнат да фалират.
78
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сееха яко вятърни мелници и сега се чудят с колко аджеба да вдигнем тока без да ядосаме народа.Ами няма такъв вариянт и то времето ще го покаже.И тея американски централи да произвеждат лимонада.Лакомо дупе, нали знаете по-нататък поговорката.Каквито и да ги плещите народа знае истината
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А, затегнете коланите и вдигнете тока.Г-да не бъркайте в джоба и не взимайте залъга от устата на хората.След като ще повишавате цената на тока, с толкова веднага повишавате заплати,пенсии,майчинство.
76
0
 
5
 
! Отговори
ясен преди 9 години
не разбрахте пи че щракомбо ще вдига докато не го свалите
75
0
 
4
 
! Отговори
До 106 преди 9 години
Тогава ептен ще измрем.Няма по-голяма простотия от "Свободния Пазар"!
74
2
 
5
 
! Отговори
ЩЕ СКАЧАТЕ ... преди 9 години
...АМА ОТ ГЛАД И СТУД ,ПРЕЗ ЗИМАТА!!!ЗАКРИЙТЕ БЕХ, И НЕКА ВСИЧКИ ЕЛ.ПРОИЗВОДИТЕЛИ ДА ИЗЛЯЗАТ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР!САМО ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИМ!!!!Ако не закриете БЕХ---ще се палите през зимата ЗА ДА СЕ ТОПЛИТЕ!!!
73
1
 
11
 
! Отговори
Щото Борисов и ... преди 9 години
... Прокопиев още не са му наредили с колко да скочи.Сега спекулират с 7%. Като скочи с 4%, то всички ще са доволни.Елементарно! *** шараните сме ние.
72
1
 
7
 
! Отговори
НЯМАТЕ ИЗБОР! преди 9 години
ЗАКРИЙТЕ МОНОПОЛА НА БЕХ!!!!!НЕКА ВСИЧКИ ЕЛ.ПРОИЗВОДИТЕЛИ ИЗЛЯЗАТ НА СВОБОДНИЯ ПАЗАР!!!!!КОЙТО ПРОИЗВЕЖДА ПО-ЕВТИН ТОК---ЩЕ ОЦЕЛЕЕ...!КОЙТО ИСКА ДА ПЛАЩА СКЪП ТОК----ДА ГО ПЛАЩА НА БЕХ!!!!
71
0
 
2
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Kak s kolko?!Nai-malko dvoino! :-D
70
0
 
12
 
! Отговори
Дърт Циганин преди 9 години
Нищо и няма на енергетиката,я що народ се юрна да строи ветро и соларни електроцентрали.Да не говорим,че в България има и ТЕЦ,ВЕЦ и АЕЦ.При толкова производство на електроенергия,цената трябва драстично да падне.Ние нямаме доходи ,с които да плащаме скъп ток.Ако електроразпределителните дружества са на загуба,да напуснат България,да прекратят договорите си.
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА АТАКАААААА ТО СЕ Е ВИДЯЛО ЧЕ НИЩО НЕ СТАВА
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ще играее дряновицата здраво ноември месец само да преври виното стегайте се тоя път няма да ви се размине
67
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо е тежка ситуацията на Българската Енергетика и НЯМА Изход ?И този ли отрасъл скапаха (от кражби и неподновяване на основните средства .)Нали Белене беше излишен ?Козлодуй също не работи с пълния си капацитет ??? И този печелившия отрасъл го доведохте до пълен крах!На къде водите България ? От никъде не можете да запълните дупките , защото ликвидирахте всичко каквото се произвеждаше и изнасяше !България е банкрутирала !
66
1
 
3
 
! Отговори
Vzemete se v race ! преди 9 години
Tova slujebno pravitelstvo savsem prekali. Previ6i pravomo6tijata si na enta stepen. Zatova spodeljam predlojenieto na Maksim Behar, izrazeno v edna elektronna medija: Da se promeni konstitucijata taka, 4e da njama pove4e slujebni pravitelstva, a samo pravitelstva v ostavka! Prednoto slujebno pravitelstvo na preCedenta Plevnaliev prodade pe4atnicata na BNB kato obe6tava6e, 4e sled tova vsi4ko tuk 6te cafti i varje, no ni6to podobno ne se slu4i! MASKITE padnaha ve4e! A tezi sega6nite prekaliha o
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
60%, а заплатите с колко???
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
60%