Щонов не казва с колко трябва да скочи токът

"Енергийният сектор е в тежка ситуация, от която няма изход"
Обновена: 3 сеп 2014 14:05 | 3 сеп 2014 13:45, Веселина Йорданова
123
Щонов не казва с колко трябва да скочи токът
Васил Щонов Снимка: БТА

Енергийният министър Васил Щонов не пожела да коментира какво трябва да е увеличението на цената на тока от 1 октомври.

Той отново се обяви за плавно повишаване на цената в следващите години, но напомни, че тя се определя от ДКЕВР.

Енергийният сектор е поставен в тежка ситуация, от която няма изход, заяви Щонов след заседанието на правителството.

По думите му взетите мерки в последната година са неработещи – както от страна на регулатора ДКЕВР, така и от страна на МИЕ.

Щонов напомни, че към 30 юни дупката в енергетиката е 2,9 млрд. лева и се очаква в следващите 12 месеца да нарасне с поне 900 млн. лева. Той заяви, че в края на 2015 година дефицитът може да стигне 5 млрд. лв.

Според министъра няма как тези загуби бързо да бъдат намалени. По думите му в системата няма пари и трудно се намират средства за подготовката за зимата, в частност – за нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен.

Щонов обясни, че предложенията, направени от ДКЕВР, на хартия покриват дефицита в НЕК, но методите на регулатора биха могли да бъдат оспорвани в съда, тъй като не е било постигнато съгласие с останалите участници на пазара.

Министърът успокои, че няма да има загубени пари по ОП „Конкурентоспособност“ до края на годината, но първите средства по новата програма се очакват едва в края на 2015 година и в този смисъл ще липсват свежи пари почти през цялата година.

В туризма Щонов отчете положителни новини - 6.7% ръст на чуждестранните туристи за първите 7 месеца, но приходите са нараснали само с 4.1%. Има спад на туристите от Великобритания и Украйна, който се компенсира с гости от европейската общност. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: ценатокВасил Щонов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
14
 
1
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 9 години
Украинския евреин Станишко видя накъде отиват работите и се покри в Брюксел. Сега балъците от БСП се опитват да кажат нещо , ама не знаят какво и по цял ден псуват Б.Борисов. Дръжте фронта другари, ако не можете организирайте един партизански отряд и давайте. Ама не ви стиска, тука по форумите е много по лесно. Сега за това ще си мизерувате и ще псувате, като в оня виц за демокрацията-на червения площад един руснак казал, че какво толкова аз и сега мога да напсувам Рейгън
42
0
 
11
 
! Отговори
Ретроманияк преди 9 години
Бледи демократи и евродупетати искат да ни вдигнат тока а заплатите на хората ако може още да се намалят. *** едно си знаят и едно си баят.
41
0
 
17
 
! Отговори
Вувузелист преди 9 години
Цената на тока ще бъде уточнена от Прокопиев и Цецилия Карагьозова-Бариславова. Този на снимката трябва да знае, че дори с 1 стотинка да бъде увеличена цената на тока "правителството" на Пурко и президента Пиздю ще бъдат изгонени за един ден не само от "Дондуков" 1 и 2 , а от страната. С тях ще натириме Будю Мазния-Бостанджия с лакираните нокти, Цецилия и Ивчо Прокопиев. Не може една дузина лешови *** да се гаврят с 6 млн. българи.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 29Само не споменвавай рекетьорите от Топлофикация София. Това е общински рекетьор с държавна подкрепа. Проблемът е, че Топлофикация София работи при грубо и системно нарушаване на българското и европейското законодателство. Казано другояче - цирей. Няма длъжници на Топлофикация. Има хора, които са отказали плащане на рекета! До голяма степен това важи за всички топлофикации в България.
39
0
 
1
 
! Отговори
ремембър преди 9 години
До Василевнякои могат и да го докажат..като излъжат.......... агент Камерън Диас-голямата уста;)
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При военен режим Пиночет, Щоновци щяха да са наблъскани по стадионите и Светата Чилийска Инквизиция щеше да ги заземи на дълбоко при съпротивление нула ома!
37
0
 
10
 
! Отговори
ремембър преди 9 години
Щонов,през виртуалния параван подушвам,колко много си напълнил гащите ама добре,че си отиваш скоро...да му мисли бостанджийската мафия,която както винаги не е предвидила най-важния фактор...човекът на когото му е писнало от вас!
36
0
 
3
 
! Отговори
ремембър преди 9 години
Щонов,през виртуалния параван подушвам,колко много си напълнил гащите ама добре,че си отиваш скоро...да му мисли бостанджийската мафия,която както винаги не е предвидила най-важния фактор...човекът на когото му е писнало от вас!
35
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щонов требъйвает изчакъйвает решенье за южний паток пйерва. Патамуща российские братя ще апределят цена електричества. Панимали?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
?
33
0
 
19
 
! Отговори
отвратен преди 9 години
Да питам пак,що трябва да се увеличава цената на тока,какво се промени за 25 години,когато тока беше евтин ?? Водата в реките ли пресъхна ,Козлодуй ли вдигнаха цените,вятъра ли спря,слънцето ли изгасна ,или какво ?!?! Просто искате да крадете повече,А ????
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама нали не е действал плана Ран-Ът?!
31
1
 
9
 
! Отговори
до Julius преди 9 години
На мен плевенелиев ми влияе така, само че аз искам да му изплюща един "чумбер" в челото.
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Енергийният министър Васил Щонов не пожела да коментира какво трябва да е увеличението на цената на тока от 1 октомври."Роска, като каза, че гарантираш пълната прозрачност в работата на служебния кабинет, какво точно имаше предвид?
29
2
 
18
 
! Отговори
Julis преди 9 години
Случвало ли ви се е като видите някой, без да сте агресивен, без да го познавате или да имате нещо лично към него да ви се прииска да му изплющите един шамар зад вратът, незнам що ама Щонов ми влияе по този начин.
28
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
- Абе къде са БСП троловете?- Е как къде, пишат за жълти стотинки да си плата тока!Какво направиха вашите любими другари освен изкуствено да задържат цената на тока ниска, за сметка на генериране на огромен дефицит? Кой ще ги плаща тези пари, с които ни зароби любимата ви пария? Къде са обещаните 250000 работни места? Къде са 1000та лева минимална заплата? Къде са 5те милиарда кредит изтеглен за тази 1 години? Какви вие видяхте от тези пари (освен хонорарите си)?
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Щонов просто изпълнява поръчка на ЕРП и на собствениците на ВЕИ. Той няма собствено мнение, той е служител в кабеларка, сложен за министър за да обслужва грабителите на България. Това му диктуват - това прави, иначе... И понеже и тъй и тъй ще си ходят наесен, крадат страшно и гледат да набутат хората с по-големи сметки за зимата. Така ни държат в подчинение. Тук един каза, че не е нужно да се повишава тока, прав е, дори трябва да поевтинее. Служебните лъжат и крадат, герберастите идват.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе нали според калинките на Тиквата имаме излишък на електроенергия, защо пак искат да вдигат цената?
25
1
 
12
 
! Отговори
Homer преди 9 години
"ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ, СМЪРТ, СМЪРТ И ПАК СМЪРТ"
24
0
 
14
 
! Отговори
Защонов преди 9 години
Ще скочи с колкото трябва, първо трябва да проверим колко са нужни за сметката на г-н Борисов, за комисионите на г-н ПлеEVNелиев, момчето здраво се труди против националния интерес все пак, трябва да прибавим и процентите, които искат ЕРП-тата за себе си, трябва да питаме колко иска и г-жа Бориславова, като оставим и някое скромно процентче и за нас де. Абе гответе се да ви смъкнем кожите от гърба.