Една трета от българите биха продали гласа си

Кольо Колев: ГЕРБ може да управлява с мълчаливото съгласие на ДПС
164
Една трета от българите биха продали гласа си
Кольо Колев. Снимка: БТА

Една трета от българите са готови да продадат гласа си на изборите. 29 на сто от всички гласоподаватели на въпроса „Бихте ли си продали гласа си, ако Ви дадат 200 лева?“, отговарят с „Да“. Това съобщи социологът от „Медиана“ Кольо Колев по Нова телевизия, след като вчера излезе последното проучване на агенцията.

Още по темата
Той призна, че посочената сума е била 200 лева, за да съблазни избирателите.

Според него данните на всички агенции, не само на „Медиана“, дават много малка възможност ГЕРБ да достигне дори резултата, който имаше на изборите през 2013 г. като депутатски мандати.

„Тогава те бяха 97”, припомни Колев и добави, че сега вероятно ще са около 96.

На база на проучването той пресметна, че Реформаторският блок може да има 15-16 депутати.

„Значи трябва да имат трети субект и може би дори четвърти, защото другата възможност е ГЕРБ да се обърне към ДПС или пък БСП“, коментира  социологът.

Според него Патриотичният фронт може да има 13- 14 депутати приблизително, което е с 1-2 малко по-малко от Реформаторите.

При това положение ГЕРБ, Реформаторите и Патриотичният съюз могат да формират мнозинство, но то пак ще е на границата, защото по настоящи разчети ще има 124 депутати, смята той.

В тази връзка Колев очаква „много мъчителна политическа ситуация”, при която трябва да се прояви здрав разум и да се намери формулата за управление.
 
"Всяка една от по-малките политически партии, която реши да участва в управлението, може да започне да играе на златно ключе и това ще взриви цялото. Ако Бойко Борисов играе със златното ключе на Бареков, на Патриотичния фронт и т.н., това изначално е обречено на неуспех. Това в крайна сметка ще взриви възможността въобще да се направи работещо мнозинство”, коментира социологът.

„Възможно е и ГЕРБ да управлява с мълчаливото съгласие на ДПС, но това е да те държат на къса верижка, както стана с БСП, дръпваш верижката и увисваш като кукла на конци. ДПС умеят и добре играят тази игра. Изглежда най-лесното Борисов след изборите да каже, че прави управление на малцинството, а преди това е изпил надлежните кафета“, посочи Колев.

Според него дори има подобна заявка.

„Не забравяте кой фактически подари около 100 000 гласа на ДПС, определяйки датата на изборите на Курбан Байрам, Борисов настояваше те да бъдат направени на тази дата“, мотивира се той.

Социологът смята, че ДПС е предвидима партия, която използва своята сила, балансирайки.

"Когато нейният партньор стане прекалено силен, те естествено го дебалансират по един или друг начин, но това е нормално в политиката. Има някакво сатанизиране на ДПС, но всеки един политик би играл тази игра, а те го правят майсторски“, обобщи Колев.

В същото време той смята, че изглежда почти невъзможно да се мисли за управление с участието на БСП, защото ДПС и ГЕРБ практически ще имат около 130-135 депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Който ми дава 80лв всеки ден в продължение на 4 години , за него ще дам глас. От тези 80лв можете да си удържите данък, осигуровки.
70
0
 
2
 
! Отговори
do 74 преди 9 години
prav si i tva go ima,predsedatelite na izbornite komisii 6te sa za tezi deto davat nai mnogo pari,ta vsi4ki deto ne sa glasuvali pak 6te gi pi6e v protokolite 4e sa i to za tezi deto dadat nai mnogo na 6efa na komisiqta
69
0
 
3
 
! Отговори
нема друг начин преди 9 години
До смехуркоДа купиш една секция не са малко пари.Прав си и ти. Чувал съм за по 3-4-5 000 лева на човек от СИК, като предстедателят е диригента. Може и да излезе по-евтино, една секция от 6 човека, зависи колко гласа има по списък в секцията :))
68
2
 
5
 
! Отговори
ХМ! преди 9 години
КАТО ВИ ГЛЕДАМ ПРОУЧВАНИЯТА МАЙ СА НАБИРАНИ САМО СОФИЙСКИ НОМЕРА ЧЕ ДА ВИ ИЗЛЕЗЕ ПО ЕВТИНО НАЛИ???? КОЙ ОТ ВАРНА БУРГАС ....ЗНАЕ КОЯ Е Й. ФАНДЪКОВА ИЛИ ГО ИНТЕРЕСУВА НЕ НО ТЯ Е СЛОЖЕНА НА ПЪРВО МЯСТО ЗАЩОТО САМО СОФИЯНЦИ СА Я ПОСОЧИЛИ ---ИИИИ СТИГА СТЕ ПРАВИЛИ ДПС НА *** ЗАЩОТО ТАМ СА ПО УМНИ ОТ ГЕРБ И НИКОГА НЯМА ДА ПОДЪРЖАТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ АКО НЕ УЧАСТВАТ - ТРЯБВА ДА СИ *** ДА НЕ УЧАСТВАШ В УПРАВЛЕНИЕТО
67
0
 
3
 
! Отговори
накратко преди 9 години
Така наречената система за гласуване се омазва. Затова нещата излизат от контрол. С времето всичко става по-зле. Методите за манипулиране се усъвършенстват. Затова въпросът е да поддържаме системата и така бавното си умиране или пък да я сринем отвън и отвътре за да ни просветне най-после да си оправим кочинката изоснови?
66
0
 
4
 
! Отговори
Езоп преди 9 години
Прави сте колеги съфорумци, наистина!Вие и без това си гласувате за тези партии, които купуват гласовете!!Така че защо да не си поискате и пари, така и така ще пуснете за тях, само може да загубите !!
65
0
 
5
 
! Отговори
смехурко преди 9 години
До "няма друг начин" 69 Какво ти масово гласуване, след като после в протоколите масово ще се напише това, което е заплатено?! Как смяташ? Всички ли трябва да бъдат купени по сегашната псевдосистема или само тия, които пишат избирателни протоколи???Благодаря, не ми отговаряй!
64
0
 
3
 
! Отговори
do 70 преди 9 години
100lv i za kolko 6te ti stignat ,posle kato doidat GERB na vlast a tva 6te stane lato gledam prostiq narod kato tebe kak 6te glasuva 6te si bezraboten i gleden mnogo vreme
63
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До няма друг начинДемек масово да гласуваме за ***, фюрера или оня сбирщайн? Или за тебе?
62
0
 
4
 
! Отговори
уж-избирател преди 9 години
Да, вече от година и аз мисля така. Склонността ми да продам гласа си е много по-голяма. Аз не съм от малцинствата. Обаче разочарованието от този цирк, който се повтаря с годините е огромно. Започнах да си мисля дали пък *** не са по-умни от мен? Защото:1. Няма никаква сигурност след като гласувам какво ще се впише в изборния протокол. Никаква!2. Няма никакъв ефективен граждански контрол. През годините не е имало никога. Всичко е имитация, която само се усъвършенства.Да не се лъжем вече!
61
1
 
6
 
! Отговори
Aman преди 9 години
100 лева и съм при урните
60
2
 
7
 
! Отговори
няма друг начин преди 9 години
Само масово гласуване на всички може да ни отърве от големите *** партии ГЕРБ-БСП-ДПС!!
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живота в България се определя от хора, които незнаят български . И на ДПС им казва ,че ще подкрепят мълчеливо ГЕРБ .
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля че е напълно справедливо гласовете да се купуват - трябва това да стане съвсем официално, че да има конкуренция - всеки се точи да те клати пък не иска да плаща - не може така......
57
3
 
4
 
! Отговори
Сфинкс преди 9 години
Колос в политическото екстрасенство! Виденията на Червен Кольо са винаги достоверни, защото са резултат от осъществен контакт. Кънчо и Андрей са другите двама големи от светата троица на политическото гадателство в България.
56
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
edinstveno ot tezi za koito 6te glasuvate samo Volen ne e bil na vlast,vsi4ki drugi vse edno i sa6to po zle stava,mi trqbva da ima nqkakva promqna nai nakraq ne da se reduvat BSP i GERB
55
1
 
6
 
! Отговори
TPE3BEH преди 9 години
Червен Кольо пак хвърля димки. Обработването на масите започва с пълна сила.Тези избори ще бъдат кървави!
54
0
 
3
 
! Отговори
Тотев преди 9 години
Няма значение колко са, ще ги купим! Даже и ще ви го покажем !!-Вие заявихте да изтеглите приложение: '' 3D Pumpkin for dummies '' - Accept to download!
53
0
 
1
 
! Отговори
evgeni преди 9 години
Mi shte go prodadat kato ustavihte bylgarite bez pari, kakvo se ochakva da mizerstvat li,imat shans da iskarat pari ,zashto ne .poznavam hora koito sym im pomagal i sym vijdal kak sdni gladuvat i nqma kakvo da qdat zashto primerno sa po na 50 godini i nikyde negi vzimat da rabotqt zashto sa vyzrasni. I taka dane vlizam v podrobnosti....
52
0
 
3
 
! Отговори
alud преди 9 години
колио колеф радуо точката на дпс