ДПС поиска: Без проблемни коалиции и авторитарна власт!

Партията е за 7 блок на АЕЦ, вдигане на детските всяка година и по-качествено образование
Обновена: 9 сеп 2014 16:24 | 9 сеп 2014 16:20,
95
ДПС поиска: Без проблемни коалиции и авторитарна власт!
Снимка: архив Булфото

ДПС се обяви против връщането начело на държавата на проблемни коалиции и на авторитарна власт след вота. Според партията на Лютви Местан след 5 октомври най-добре е бъдещото управление да е коалиционно. ДПС е против реваншизма и смята, че въпросът на 43-то Народно събрание трябва да е не кой, а какви са приоритетите.

Това става ясно от предизборната платформа на движението, която беше публикувана днес. В нея партията констатира, че политическата система у нас продължава да страда от хронична нестабилност, а икономиката вече пета година е в депресия. „Пет правителства и пет години в очакване на икономическо оживление – това е равносилно на национална трагедия!“, се казва в документа.

В платформата се извеждат три акцента за следващото Народно събрание – „необходимост от национално съгласие за приоритетите, властовата формула да бъде естествена функция на това съгласие и въпросът е не кой, а какви са приоритетите“.

ДПС обещава да е градивен фактор и се обявява за търсене на национално съгласие. Според движението то предполага „не на реваншизма“, което означава „да не допусне завръщането на проблематични коалиции и авторитарни модели на управление“. Движението се обявява за приемственост  и уточнява, че кабинетът „Орешарски“ е обърнал поглед към малките населени места.

„Форматът на бъдещата власт при 43-тия парламент ще се структурира от вота на суверена. ДПС смята, че по-полезна за страната е коалиционността като управленски концепт“, пише в документа.

Един от основните приоритети на бъдещото управление според ДПС трябва да е подобряването на бизнес средата и стимулиране на икономическата активност. „Българската икономика през следващия мандат трябва да излезе от депресията и да покаже ясни знаци за по-чувствително икономическо оживление“, пише в платформата на движението. Според ДПС поемането на нов дълг трябва да бъде оценявано от гледна точка на влиянието му върху растежа. В платформата си партията е записала и че трябва да се засили надзора на централната банка и регулацията в сектора да стане от формална – реална.

Още по темата
Според ДПС енергетиката е в тежко състояние и новите управляващи ще имат за задача да спасят сектора. Партията се обявява за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” „с възможно най-високите технологии в света, гарантиращи безопасността на ядрената енергетика и ниската цена на тока за българските граждани“. „Южен поток“ пък трябва да бъде изграден „само при тотално съответствие със законодателството на ЕС“.

В сферата на социалната политика ДПС ще иска ежегодно актуализиране на подкрепата за семействата с деца; на обезщетенията за отглеждане на деца от една до двегодишна възраст; увеличаване на събираемостта на осигурителните вноски; изравняване в дългосрочен план възрастта за пенсиониране на мъжете и жените; ежегодно осъвременяване на всички пенсии по швейцарското правило.

В сектора на образованието ДПС ще настоява да се намали процентът на отпадащите по-рано от училище и да се увеличи броят на висшистите между 30 и 34 години. Според движението трябва да се усъвършенства и оптимизация на образователния процес в съответствие с пазарните потребности и учителската заплата да стане близка до средната за страната.

В здравеопазването ДПС ще иска промяна на механизмите за заплащане чрез демонополизация на Здравната каса и конкуренция на финансиращите фондове. Според движението трябва да има електронно здравеопазване с е-досие, е-карта, е-рецепта, е-направление. Така, смятат в ДПС, ще има пълна прозрачност и ефективно изразходване на финансовия ресурс. Движението е и за промяна в Спешната помощ „чрез ресурсно и логистично обезпечаване“.

В селското стопанство според движението мерките трябва да бъдат насочени към малките фамилни земеделски стопанства. ДПС е и за двойно нарастване на плащанията, обвързани с производството и специално подпомагане на малките стопанства (от 5 до 50 дка.) в размер до 1250 евро.

В сектора на правосъдието и вътрешния ред движението ще настоява за нов Наказателен кодекс, за избор на главен съдебен инспектор и за промяна на имиджа на МВР. „Членовете на едно демократично общество не бива да гледат на тези институции като на репресивни органи“, пише още в платформата.

В платформата си ДПС отделя място на липсата на държавна политика към малцинствата и интегрирането им силовите структури и службите за сигурност. „Недопустимо е различия от етнически, религиозен, езиков и културен характер да се представят като политическа демаркационна линия в обществото“, пише още в платформата на движението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още по темата: дпсизбориуправление
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
3
 
! Отговори
hajvanko преди 9 години
Demek bez Boko Haram))))
38
1
 
10
 
! Отговори
хххйъутджкъ преди 9 години
Пишете на Български бре,кви са тия шльокавици.
37
5
 
13
 
! Отговори
nikolai преди 9 години
100% OT BALGARITE ISKAT ZABRANA NA TAZI 4UMA NARE4ELA SE DPS
36
10
 
4
 
! Отговори
turk преди 9 години
Glasuvayte za DPS.turtzute kradat po malko ot drugite.nali?
35
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
99% OT BALGARITE ISKAT ZABRANA NA TAZI TURSKA SGAN OTGOVORNA ZA DVE NAZIONALNI KATASTROFI
34
14
 
12
 
! Отговори
Спасението е преди 9 години
Волен - ПРЕМИЕР!Доган,Местан,Борисов- в Турция!Ка**** Барек в Столипиново!НИКОГА ПОВЕЧЕ МУТРАТА НА ВЛАСТ!
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Спасението еСпасението да мислиш с главата си, а не да си платен ***. С продаване на дупе спасение няма, има временно облекчение на мъките, да знаеш!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хм. Ами то всяко коалиция, в която участва ДПС, би била "проблемна коалиция".Значи ДПС заявява, че не иска да участва в следващото управление, ясно ли разбирам?Тогава обаче, преставам да разбирам следващия анонс: "по-полезна за страната е коалиционността" Е кой с кого да се коалира, бе, джанъм?
31
0
 
4
 
! Отговори
Руди преди 9 години
А бе защо тук забравяте за червените крадци /БСП-БКП/, ми те са в генезиса на всички злини случи ли се в България през последните 70 години.
30
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ДПС поиска: Без проблемни коалиции и авторитарна власт" = Без ДПС и Бойко във властта!!!
29
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Спасението еМен ако питаш и Сидеров трябва да изчезне.
28
8
 
11
 
! Отговори
Спасението е преди 9 години
СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е КАКТО КАЗАХА АТАКА НА ОТКРИВАНЕТО НА КАМПАНИЯТА СИ - " МУТРАТА БОРИСОВ ДА СИ СЛАГА ЧАЛМАТА И КА*УТА БАРЕКОВ И ЗАЕДНО ДА ИЗЧЕЗВАТ ОТ БЪЛГАРИЯ ПРИ ЕРДОГАН"САМО ТАКА ЩЕ ИЗКОРЕНИМ КОРУПЦИЯТА,КРАЖБИТЕ,ЩЕ ИМА ЕДНА ЧИСТА БЪЛГАРИЯ И ЯСНО УТРО ЗА ВСИЧКИ!
27
0
 
6
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Освен това, кви са тия фурнаджийски номера?! Имаше референдум, 60% от гласувалите в него казаха, че искат АЕЦ Белене, кви са тия реактори, кви са тия глупости. Правим референдуми уж да питаме народа, а после си правим каквото сме си решили предварително без значение резултата от референдума?!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо гласуването да не става явно?Нека се знае кой за кого и за какво е гласувал.И ако има двойно гласуване ще се знае от коя партия колко и кои гласове да се махнат.И естествено гласуването трябва да е задължително
25
1
 
7
 
! Отговори
Али преди 9 години
То бива бива лицемерие от страна на този човек, ама чак път колкова. Говори така вседно до сега не са били те на власт. Май забравя, че са имали участие почти във вскички коалиции до сега. В момента няма партия, която да предложи нещо ново. Както ДПС, така БСП и Герб не предлагат нищо ново. Старите приказки с нова украска, но работа пак няма да се свърши и милата ни България ще продължава да затъва.
24
4
 
12
 
! Отговори
bhh преди 9 години
Забранете тази партия!!!
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ега ти и наглостта! ДПС иска още нещо!
22
0
 
6
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Като искате 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, изкарайте пари от вашите партийни субсидии и го платете. Ние, например, не искаме 7-ми блок, както и да го плащаме след време.
21
0
 
0
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
До АнонименNE TE POKREPIAM,ZASTOTO TAKA OTNOVO PRIVILIGEROVAME ZINGARITE,NIKKVI DANACNI OBLEKCENIA ZA KONTRABANDA NA CIGARI PO PAZARITE.
20
0
 
3
 
! Отговори
Бай Илия преди 9 години
След две точки се пише малка буква, ***!