При вот сега: ГЕРБ взимат 105-110 депутати, БСП - с 13% по-малко

Възможен е кабинет на Борисов и Реформаторите, смятат от "Алфа Рисърч"
Обновена: 30 сеп 2014 11:53 | 9 сеп 2014 12:40,
406
При вот сега: ГЕРБ взимат 105-110 депутати, БСП - с 13% по-малко
Снимка: Алфа Рисърч

Ако изборите са днес, ГЕРБ ще имат 105-110 депутати в новия парламент. Това сочат данните  на „Алфа рисърч“ от социологическо проучване, правено между 31 август и 5 септември 2014 година. В парламента ще влязат пет партии, а следващото правителство може да е между ГЕРБ и Реформаторския блок, прогнозират социолозите.

Според резултатите от изследването на изборите на 5 октомври за ГЕРБ ще гласуват 36,2 на сто от твърдо решилите да упражнят правото си на вот. Така Борисов ще може да разчита на между 105-110 депутати, а за да състави самостоятелно правителство, са му нужни над 120. Преди време лидерът на ГЕРБ допусна, че може да направи кабинет на малцинството, ако вкара 110-115 народни представители.

Още по темата
Според анализа на „Алфа Рисърч“ ГЕРБ имат електорален потенциал от 5-7 процента от колебаещите се привърженици. От кампанията ще зависи дали те ще бъдат мотивирани да дадат подкрепата си, смятат социолозите.

БСП остава втора с разлика от 13 пункта под ГЕРБ, показва проучването. За социалистите заявяват, че ще гласуват 22,5 на сто от избирателите и тя ще може да разчита на 63-68 депутати. Според данните червената партия е спряла негативната низходяща тенденция от евровота, но все още е заплашена от изтичане на гласове. Червените са заплашени от протестен вот и затова интригата при тях според Алфа Рисърч ще е какво ще направят разочарованите симпатизанти – дали няма да отидат до урните, или ще гласуват за АБВ или „Движение 21“.

При ДПС интрига няма – влизат в кампанията като трета политическа сила и най-вероятно ще останат на това място докрая. Според проучването партията на Лютви Местан получава 12,1 на сто подкрепа, което се равнява на 35-38 депутати в новия парламент.

Според изследването на „Алфа Рисърч“ четвъртата сила в Народното събрание ще е Реформаторският блок. За него ще гласуват 5,2%, което означава 16 депутати. Социолозите определят като успешен опита на Реформаторите да преодолеят концентрацията на подкрепа само в София и да я разширят в цялата страна. Рисковете пред Блока се крият в листите му, които са довели до колебание в електоралната подкрепа.

Петата партия в парламента според „Алфа Рисърч“ ще е „България без цензура“. Коалицията на Бареков получава 4,4 на сто и ще може да разчита на 13 депутати. Според социолозите формацията бележи спад на подкрепата. АБВ и Патриотичният фронт са на ръба на 4-процентната бариера със съответно 3,9% и 3,7%. „Атака“ остава с 2,9%.

Според анализа на „Алфа Рисърч“ при такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на, макар и крехко, дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Между 3.2-3.3 млн. избиратели заявяват в първите дни на кампанията намерение да гласуват. Ако тази нагласа се запази, това означава малко по-ниска активност в сравнение с предишните парламентарни избори от 2013 г. Около 20% от избирателите все още се колебаят дали да гласуват и ще вземат своето решение в хода на кампанията.

„Алфа рисърч“ са измерили и доверието в различните институции. Данните показват, че служебният кабинет остава непознат – всеки втори (56%) не е в състояние да изрази мнение по този въпрос. Сред запознатите е налице поляризация: 20% оценяват положително дейността на служебния кабинет срещу 24% - отрицателно; личният рейтинг на премиера Близнашки е 21% одобрение срещу 23% неодобрение.

Силна критика през последните месеци акумулират две от институциите с ключова роля по решаване на проблема с КТБ – БНБ  и главният прокурор Сотир Цацаров. Одобрението за БНБ, което бе традиционно високо през последните години, към момента е свито до равнище от 11% срещу 48% неодобрение. Рейтингът на главния прокурор спада с 10 пункта в сравнение с април и в началото на септември е 15% положителни срещу 41% отрицателни оценки.

Единствено президентът Росен Плевнелиев подобрява позиции през последните месеци. Одобрението за дейността му нараства от 25% през април до 28% през септември, а неодобрението спада от 40% до 34%. Изследването показва, че кризата с КТБ предизвика силни обществени притеснения. Най-голяма част (54%) се страхуват, че са възможни нови проблеми в банките и разклащане на финансовата стабилност. Частични, изолирани проблеми очакват 34% и едва 10% са спокойни, че кризата е преодоляна.

Класацията на най-одобряваните лидери се води от Бойко Борисов, който събира 28% одобрение. Следват го Георги Първанов с 22%, Татяна Дончева със 17% и Михаил Миков с 16%. На дъното на таблицата са Радан Кънев със 7% и Волен Сидеров с 6%.

Настоящото изследване е част от регулярния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенция Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се провежда със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За герб незнам, но за кунева кой ли ще гласува ?
269
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб вземат таратанци стига сте лъгали бе ***
268
5
 
3
 
! Отговори
до 363 Кайзер пастър преди 9 години
Друже за ,IQ-то на Генерал Борисов можеш само да мечтаеш.Говоря сериозно! Човек ,надарен с природна интелигентност - доказвам : С еднаква лекота може да говори и с обикновените хора и с гранд дама като Кралицата на Европа - Ангела Меркел ! Факт!Държавник , който не си чете обръщенията и никога не го видях слисан пред медиите!Държавник , който се съобразява с народа си .Факт!Преподавател , кандидат на науките и израснал с таланта си , и не е обременен генетично!Спечелил поредица избо
267
2
 
3
 
! Отговори
георги преди 9 години
Истината е една и тя се казва Патриотичен Фронт. Хора без болни амбиции за власт, но с ясно поставени цели и програма и хора спецялисти в различни области, с чисто минало за разлика от останалите партийни лидери които са от една и съща олигархична каста.
266
1
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 9 години
ПЛАТЕНО !
265
4
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
мечтата на тиквата е властта,нищо добро не ни очаква,и малкото останали млади хора ще избягат в чужбина,защото отново абсолютната простащина се готви да дойде на власт.
264
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде сте бе, УМНИТЕ и КРАСИВИТЕ да си поскачате по жълтите павета, ама сега нема кой да плаща
263
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ ПОБЕДАКефя се как се дразнят чугунените глави!Бойко, Бойко!УРаааааа!
262
2
 
2
 
! Отговори
Десен преди 9 години
А така слагайте ми минуси истината боли нали.
261
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и това правителство няма да изкара пълен мандат.коалицията трудна чак невъзможна а пипнат ли тока..... горят
260
0
 
11
 
! Отговори
До кога преди 9 години
зависими от партиите агенци ще ни промиват мозъка.
259
3
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 9 години
Ще гласувам за партия Общество за Нова България или за партия "Нова алтернатива", а вие си преизберете старите ***, само не ги плюйте след това, нямате това право и най-малко вие дето сте ги избрали можете да ги хулите. Съдете се на себе си. Аз се сърдя на себе си по някога, защото знам, че всичко зависи от мен, а не от Сулю и Пулю.
258
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
честит празник
257
23
 
7
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Виждате че нещата са на кантар и заверта за която ви говорех преди време БСП и ДПС просто да заместят АТАКА с Бареков е на път да се случи. Така че уважаеми сънародници излесте и гласувайте за ГЕРБ или РБ да ги спрем, защото в пративен случей дойде ли на власт новият триумвират ДПС БСП и Бареков жална ни майка.
256
0
 
19
 
! Отговори
Дане преди 9 години
Само пълният *** се спъва два пъти в един и същи камък.
255
0
 
0
 
! Отговори
bg izmet преди 9 години
mai si povjarvahte che ste veliki.spoko ima i drygi choveci na zemjata bg
254
1
 
1
 
! Отговори
тролгеносен преди 9 години
Приключихме ли, "vankon84"? Давай ся с другите никове, *** скапан!
253
3
 
16
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Народа е *** и сам ще си го набута, при това ще се и радва - кой взел 50 лв., кой нещо друго... Ами да *** тогава! Под мъдрото ръководство на тиквуня, все пак - това ще им достави още по-голямо удоволствие. А-а, и да не забравяме - за всичко ще е виновен Путин!
252
7
 
17
 
! Отговори
Помни Пламен Горанов преди 9 години
Ако хунтата ГЕРБ, подпомогната от прислугите си ДПС и Реаниматорски блок се докопат до властта, сегашната разруха ще ви се стори като пролетен бриз. Ако ГЕРБ отново яхнат властта, такъв реваншизъм, рекет, полицейщина и тормоз, такъв разпад и разруха на държавата ще стане, че февруарските протести миналата година и самозапалванията ще бъдат като невинна приказка. Бог да ни е на помощ, ако ГРОБ отново узурпира властта. Предвиждам масови протести, стократно по-силни от февруарските!
251
6
 
14
 
! Отговори
hansa преди 9 години
Резултатите от управлението на пожарникара са видни и доказани:1. Безработица 18%2. Дълбока рецесия, докато Европа излизаче и бележеше икон. ръст, пожарникарът ни говори за затягане на коланите и криза.3. Оглозган фискален резерв, от 8 милиарда лева на под 3,4 милиарда лева + оглозгана здравна каса4. Бордът пред падане поради точка 35. Масово фалити на малкият и среден бизнес6. Почти ежемесечно увеличаване на тока