При вот сега: ГЕРБ взимат 105-110 депутати, БСП - с 13% по-малко

Възможен е кабинет на Борисов и Реформаторите, смятат от "Алфа Рисърч"
Обновена: 30 сеп 2014 11:53 | 9 сеп 2014 12:40,
406
При вот сега: ГЕРБ взимат 105-110 депутати, БСП - с 13% по-малко
Снимка: Алфа Рисърч

Ако изборите са днес, ГЕРБ ще имат 105-110 депутати в новия парламент. Това сочат данните  на „Алфа рисърч“ от социологическо проучване, правено между 31 август и 5 септември 2014 година. В парламента ще влязат пет партии, а следващото правителство може да е между ГЕРБ и Реформаторския блок, прогнозират социолозите.

Според резултатите от изследването на изборите на 5 октомври за ГЕРБ ще гласуват 36,2 на сто от твърдо решилите да упражнят правото си на вот. Така Борисов ще може да разчита на между 105-110 депутати, а за да състави самостоятелно правителство, са му нужни над 120. Преди време лидерът на ГЕРБ допусна, че може да направи кабинет на малцинството, ако вкара 110-115 народни представители.

Още по темата
Според анализа на „Алфа Рисърч“ ГЕРБ имат електорален потенциал от 5-7 процента от колебаещите се привърженици. От кампанията ще зависи дали те ще бъдат мотивирани да дадат подкрепата си, смятат социолозите.

БСП остава втора с разлика от 13 пункта под ГЕРБ, показва проучването. За социалистите заявяват, че ще гласуват 22,5 на сто от избирателите и тя ще може да разчита на 63-68 депутати. Според данните червената партия е спряла негативната низходяща тенденция от евровота, но все още е заплашена от изтичане на гласове. Червените са заплашени от протестен вот и затова интригата при тях според Алфа Рисърч ще е какво ще направят разочарованите симпатизанти – дали няма да отидат до урните, или ще гласуват за АБВ или „Движение 21“.

При ДПС интрига няма – влизат в кампанията като трета политическа сила и най-вероятно ще останат на това място докрая. Според проучването партията на Лютви Местан получава 12,1 на сто подкрепа, което се равнява на 35-38 депутати в новия парламент.

Според изследването на „Алфа Рисърч“ четвъртата сила в Народното събрание ще е Реформаторският блок. За него ще гласуват 5,2%, което означава 16 депутати. Социолозите определят като успешен опита на Реформаторите да преодолеят концентрацията на подкрепа само в София и да я разширят в цялата страна. Рисковете пред Блока се крият в листите му, които са довели до колебание в електоралната подкрепа.

Петата партия в парламента според „Алфа Рисърч“ ще е „България без цензура“. Коалицията на Бареков получава 4,4 на сто и ще може да разчита на 13 депутати. Според социолозите формацията бележи спад на подкрепата. АБВ и Патриотичният фронт са на ръба на 4-процентната бариера със съответно 3,9% и 3,7%. „Атака“ остава с 2,9%.

Според анализа на „Алфа Рисърч“ при такова разпределение на силите е налице възможност за сформиране на, макар и крехко, дясно-центристко парламентарно мнозинство между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Между 3.2-3.3 млн. избиратели заявяват в първите дни на кампанията намерение да гласуват. Ако тази нагласа се запази, това означава малко по-ниска активност в сравнение с предишните парламентарни избори от 2013 г. Около 20% от избирателите все още се колебаят дали да гласуват и ще вземат своето решение в хода на кампанията.

„Алфа рисърч“ са измерили и доверието в различните институции. Данните показват, че служебният кабинет остава непознат – всеки втори (56%) не е в състояние да изрази мнение по този въпрос. Сред запознатите е налице поляризация: 20% оценяват положително дейността на служебния кабинет срещу 24% - отрицателно; личният рейтинг на премиера Близнашки е 21% одобрение срещу 23% неодобрение.

Силна критика през последните месеци акумулират две от институциите с ключова роля по решаване на проблема с КТБ – БНБ  и главният прокурор Сотир Цацаров. Одобрението за БНБ, което бе традиционно високо през последните години, към момента е свито до равнище от 11% срещу 48% неодобрение. Рейтингът на главния прокурор спада с 10 пункта в сравнение с април и в началото на септември е 15% положителни срещу 41% отрицателни оценки.

Единствено президентът Росен Плевнелиев подобрява позиции през последните месеци. Одобрението за дейността му нараства от 25% през април до 28% през септември, а неодобрението спада от 40% до 34%. Изследването показва, че кризата с КТБ предизвика силни обществени притеснения. Най-голяма част (54%) се страхуват, че са възможни нови проблеми в банките и разклащане на финансовата стабилност. Частични, изолирани проблеми очакват 34% и едва 10% са спокойни, че кризата е преодоляна.

Класацията на най-одобряваните лидери се води от Бойко Борисов, който събира 28% одобрение. Следват го Георги Първанов с 22%, Татяна Дончева със 17% и Михаил Миков с 16%. На дъното на таблицата са Радан Кънев със 7% и Волен Сидеров с 6%.

Настоящото изследване е част от регулярния мониторинг на обществено-политическите нагласи на агенция Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се провежда със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


406
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
4
 
13
 
! Отговори
Тони преди 9 години
Предполагам, че благодарение на " адекватните " действия на служебното правителство процентите на ГЕРБ значително ще спаднат докато дойдат изборите
169
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СБОГОМ ГЕРБЕРУГИ - тИ ДА НЕ СИ В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ,ПОКОЛЕНИЯ ИЗРАСНАХА МАЧКАНИ ОТ ЧЕРВЕНИ МАЙМУНИ ,А ГЕРБ УПРАВЛЯВА ПОЛОВИН МАНДАТ ,ТОВА ГО Казвайте на ромите защото на тях не им пука кой е ,а колко помощи ще вземат ?
168
11
 
12
 
! Отговори
Алек преди 9 години
БСП си остава единствената партия която може да извади страната от кризата и да я върне в правия път
167
6
 
18
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Бойко може само да ги сънува тези резултати
166
5
 
15
 
! Отговори
Бошето преди 9 години
Ако ГЕРБ се върнат на власт да се подготвим за поредния период на гафове, грешки и криза...
165
6
 
17
 
! Отговори
червената шапчица преди 9 години
Моделът на управление на Герб е едноличен, авторитарен, некомпетентен, антисоциален, аморален.Вън мутрите от политиката!
164
3
 
10
 
! Отговори
Весо преди 9 години
БСП топи разликата между себе си и ГЕРБ и сигурно скоро ще се изравнят, а по време на изборите вече и ще водят на Бойко и лакеите му
163
4
 
18
 
! Отговори
РЕЙТИНГЪТ ИМ РАСТЕ преди 9 години
БОКО СЕ КРИЕ ОТ ДЕБАТИ С ДРУГИТЕ ПАРТИИ КАТО МИШКА,ЗАЩОТО Е СТРАХЛИВЕЦ И ПОДЛЕЦ.НЯМА ГО ПРИ ХЕКИМЯН ОТ БТВ.ПРИ ЦОЛОВА И *** НИКОЛАЕВ ГЕРБ БЯХА ЖАЛКИ И СМЕШНИ И ЗАТОВА СЕ ТРЕСАТ,КОГАТО СЕ ПОЯВЯВАТ ПРЕД ПРФЕСИОНАЛИСТИ.ПОСЛЕ,ОСОБЕНО ХЕКИМЯН ГИ БРАНИ КАТО ОРЛИЦА ОТ ОСНОВАТЕЛНИТЕ КРИТИКИ И ТАКА НА ПРАКТИКА ГЕРБ И БОКО СА ЧИСТИ КАТО ТОАЛЕТНА ЧИНИЯ.ЕТО ТОВА СА БЪЛГАРСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ-ПЛАТЕНИ МУТРЕНСКИ ***.ЗАТОВА ДОКАТО ИМАТ ХЕКИМЯН,ГЕРБ НЯМА НУЖДА ДА СЕ ПОЯВЯВАТ-НЯМА ГИ И СА ЧИСТИ И ЗАТОВА
162
0
 
10
 
! Отговори
Пламен преди 9 години
Трудно може да се говори изобщо за дясни партии, защото тези които се титулуват такива са най-обикновенни престъпни организации създадени единствено с цел обогатяване и сдобиване с власт
161
1
 
12
 
! Отговори
до 230 преди 9 години
е наистина герберугите са ***-пловдив и софия били богати и за това свободни,абе *** видях ви това лято и в софия и в пловдив,в софия облечени сякаш тока им е спрял,една шепа крадци ограбили целия народ карат по мърлявата софия скъпи коли,в пловдив никакво производство,търговия с долнопробни турски и китайски ***,зомбирани хора ,с безизразни лица се щурат насам натам -халал да му е на болния мозък тиквочев властта и всичко ,така ще пукняса без да е разбрал ,че е живял,а паричкитееее
160
6
 
13
 
! Отговори
СБОГОМ ГЕРБЕРУГИ преди 9 години
Абе, хора, що за народ сме? Цяло поколение израстна с дебелащините и простотиите на Борисов, с неговите абсолютни лъжи и оклеветявания, унижения на човешки достойнства и възприе това за геройство, защото никой не го спираше!!!
159
3
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 9 години
Няма нормален човек който да гласува за тази измамническа партия ГЕРБ
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как ГЕРБ да прави коалиция с хората на Иван Костов, човекът който чрез престъпната приватизация доведе страната ни до просешка тояга и сега продължава да участва в крупни далавери за милиони, като последното му участие е в източването на КТБ!
157
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ трябва да му е пределно ясно, че не трябва да прави никаква коалиция с Деформаторите! Тези некадърници са хора на комуниста и агент на ДС другаря Иван Костов, който както и други комунисти-олигарси бяха предупредени за фалита на КТБ и си изтеглиха милионите! А от КТБ комунистическото правителство на Орешки успя да източи над 6 милиарда лева! Сега нищо не се прави по въпроса, прокуратурата бави топката, а това е като бомба със закъснител която само чакат да я взривят в краката на новото прави
156
2
 
11
 
! Отговори
червена баба преди 9 години
Вече стана отекчително да ни промиват мозъците с тези напомпани социологически проучвания! Завишават се процентите на Мутрата, за да облъчват народа, че ето видите ли, връща се на власт Великия политически гений. Ама ще се удари в гумата...
155
0
 
14
 
! Отговори
НЯМАТ И ПРИТИСКАТ преди 9 години
СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ДАННИ НА АЛФА РИСЪРЧ ПОКАЗВАТ САМО ЕДНО - МОГАТ ЛИ И КОЛКО ЩЕ ПЛАТЯТ ГЕРБ,ЗА ДА СЕ СБЪДНЕ ПРОГНОЗАТА НА АГЕНЦИЯТА. ОТ ЦЕНТРАЛАТА НА ГЕРБ СЪОБЩАВАТ НА АЛФА РИСЪРЧ КОЛКО СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СА КУПЕНИТЕ ЗА ТЯХ ГЛАСОВЕ И БОРЯНА ДИМИТРОВА ОГЛАСЯВА УЖ ПРОУЧВАНЕТО СИ. ЗАТОВА И СА"ТОЧНИ" ПРОГНОЗИТЕ Й. ХОРАТА НЕ СА ЗАБРАВИЛИ ГЕНОЦИДА НА БОРИСОВ И ПРОКЛЕТАТА МУ ПАРТИЯ И КОЛКОТО И ДА МРАЗЯТ БСП,ЗАРАДИ ЕВРЕЙСКОТО ДАЛАВЕРАДЖИЙЧЕ СЕРЖ,ТОЧНО ТОЛКОВА МРАЗЯТ И ГЕРБ.ДРУГ Е ВЪПРОСЪТ,ЧЕ МУТРИТЕ УМОРА
154
0
 
13
 
! Отговори
хадес преди 9 години
Алфа рисърч е марионетна фирма, управлявана от кръга около Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова и Плевнелиев. Напълно естествено е вътрешното дружество да защитававътрешните интереси. Затова е важно да се четат не просто изследванията на социологическите агенции, а да бъде ясно кой стои зад тях.
153
1
 
8
 
! Отговори
йух преди 9 години
Пак почват да ни облъчват преди изборите. Май никой даже и не брои бюлетините - просто всичко предварително е разпределено - само трябва да свикнем с това положение.
152
5
 
7
 
! Отговори
4510 преди 9 години
Трябва наистина да си много глупав, за да не забележиш една проста зависимост. Колкото повече се плюе по ГЕРБ, толкова повече му се качва резултата.
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 години безобразия стигат! На 5 октомври гласуваме с бюлетина номер 25! РЕПУБЛИКА БГ! Нови хора срещу статуквото!