Да спрем със заклинанията, че няма да има коалиция, зове Местан

"ДПС не преяжда с власт, а я предоставя"
Обновена: 12 сеп 2014 14:07 | 12 сеп 2014 10:08, Анисия Иванова
93
Да спрем със заклинанията, че няма да има коалиция, зове Местан
Лютви Местан. Снимка БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова политическите партии да спрат със заклинанията, че след парламентарните избори коалиция няма да има. В интервю пред вестник „Стандарт“ той е категоричен, че вотът е този, който определя партньорите във властта, а не емоциите и партийните щения. Според него реформите, които са нужни на страната, не са по силите на една партия и той призовава политическите партии да дадат на следващия кабинет толеранс не "традиционните 100 дни, а 200, защо не и 300 дни".

Той смята, че в България се греши, като се противопоставят еднопартийно и коалиционно управление в отношение добро към зло.

"Истината е доста по-различна - Европа и светът познават както много успешни, така и неуспешни еднопартийни управления и обратното - има примери за успешни и за неуспешни коалиции“, казва той и и дава за пример успешното еднопартийно управление на Тачър и Блеър.

Според Местан това е въпрос на политическа компетентност, на управленска грамотност, на можене. Той допълва, че ДПС не крие предпочитанията си към коалиционния формат не защото той се явява единствено възможният, в който движението би било част от управлението, а защото предвид на тежките предизвикателства пред страната това е по-работещата формула на властта.

Обвиненията в публичното пространство, че ДПС преяжда с власт, Местан определя като „клише“. По думите му партията "предоставя власт“.

„ДПС имаше трима министри в кабинета "Орешарски" с 18-членен състав. Направете усилие да съпоставите аритметическото съотношение 84 спрямо 36 депутати на двете подкрепящи политически сили спрямо 3 от 18 и ще се окаже, че ДПС не преяжда с власт, а предоставя власт. При зам.-министрите и областните управители съотношението е още по-тежко дебалансирано в полза на БСП. Не разбирам смешния им плач. Полезно е първом да се вгледаме в себе си, когато анализираме собствените си успехи и неудачи“, анализира лидерът на движението.

Той прави и характеристика на избирателите на ДПС и по думите му те са с по-особено, изострено чувство за свобода, защото познавали несвободата и дискриминацията от годините на асимилаторската политика.

„Затова е силен и рефлексът им към всяка власт, която се отклонява от демократичните стандарти. За съжаление, нашият избирател се чувства интегриран само, когато ДПС е част от управлението. Това е проблем, не непременно наш, а на политическата система като цяло“, смята той.

За изпитото кафе в Кърджали с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той смята, че коментарите около него още веднъж показват колко тежко е дефектирала политическата култура у нас.

Запитан дали се е променило отношението му към Борисов, той заявява, че лидерът на ГЕРБ е разкъсван между желанието си за втори път да бъде припознат за месия и ясното съзнание, че месианството в българската политика е отминало.

„Признавам обаче, че той все по-често проявява признаци на рационалност, което трябва да се оцени по достойнство“, обобщава Местан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
5
 
! Отговори
dimo преди 9 години
Местан е хитрец, но свърши вече тяхната. Борисов не е Станишката и е твърд в позициите си.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на скоро се преместих в един бг град по работа,ужас,то тука български няма как да чуеш,еййй в България сме,на който не му изнася е там по надолу се намира турция
48
7
 
3
 
! Отговори
тони преди 9 години
Докато Бойко Борисов е начело в ГЕРБ никога няма да се коалира с ДПС или БСП
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия колко държавна и народна пара откраднаха за 25 години ума ви не го побира
46
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя е голям мошенник познавам го от дете Местан
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МЕСТАНЕЕ БУСТАНЕЕ ТОЗИ ПЪТ СЪМ ПРИГОТВИЛ ДРЯНОВИЦАТА ДА ЗНАЕШ И ЩЕ СЕ СУРУВАКАМ ВНИМАВАЙ
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Tozi e za ZATVORA!!
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТИЯ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ КУПУВАТ ЯКО АЙТЕ ФАНЕТЕ ГИ
42
1
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Доган си го каза кажи речи пред цяла България , че той разпределя порциите в държавата .....той разпределя парите ! И какво ? Нищо :) Боко се нареди за най голямата дажба .....така е и така ще бъде .......Бенковски като казва на четата поотделно "Готов ли си да умреш за свободата , която други ще я ползват ?" на дали е предполагал че "свободния" народ ще допусне законно турците отново и то с такава голяма власт !
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какви реформи да правиш бе Местане 25 години какво правехте бе *** грабехте бедния народ докато натрупахте милиони сега ще прави пък реформи що се не скриеш някъде каква реформа ще правиш БУСТАН ЛИ
40
1
 
1
 
! Отговори
До 31 преди 9 години
До Анонимен: Работарино, ти кво праиш тука?
39
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не сравнявай БСП с ДПС и партизаните с еничарите. Недей под националистическата кауза да пробутваш болното си герберунгелско мислене
38
0
 
9
 
! Отговори
вашта м... преди 9 години
Пусти мерак за власт,друг да спечели изборите,а те да се присламчат и да ИСКАТ,ДА ИСКАТ,ДА ИСКАТ...Щото ако не,оттеглят подкрепата,и глей ко стаа...Мамк. ви резашка!
37
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
платени политически *** и да гласуваме за вашите работодатели, ДПС пак ще е в парламента
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ида гласуваме и да не гласуваме ,ДПС ще го има,та те са със 10% как така няма да има ДПС,всички се кланят на дпс,бойко като имаше мнозинство да не би дпс да се затри или свалиха турските новини ?,царя имаше мнозинство,дпс пак си беше във властта,НЕ НЯМА ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ШАЙКА КРАДЦИ И ШАРЛАТАНИ,КОЙТО ГЛАСУВА СЕ ОТКАЗВА ДОБРОВОЛНО ОТ СВОЯТА ВЛАСТ В ДЪРЖАВАТА,ИЗБОРИ НА КОЧ БАЙРАМ,ДА ГЛАСУВАТ РОМИ И ТУРЦИ,НИЕ СМЕ ХРИСТИЯНИ
35
0
 
3
 
! Отговори
откровения преди 9 години
предоставят... парчета от баницата и дъръбъра слободи с ментови бисеровчета
34
5
 
4
 
! Отговори
Чудя се! преди 9 години
Ако всички българи гласуват, няма да има ДПС, няма да има БСП. Чудя се как не го разбираме. Нима Левски беше предаден от заптие или от турчин, не беше ли българин?А партизаните като слязоха от гората, не откраднаха ли всичко от хората и какво правеха в гората? И до днес се чудя те са се крили защото са имали идеология или просто са били престъпници които са бягали за да не си понесат заслуженото? Не говоря за всички, но сигурна е имало и такива. Докога сами ще се заробваме?
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Владимир Зидаров,Лютви Местан,агент Павел,,,някой знае ли кой е този човек
32
0
 
2
 
! Отговори
акуд преди 9 години
местан не заклинания а математика ве индианец и аз мога да се обзаложа с всички България . че ако излезнат да гласуват 65,75% за една две Български партии ДПС няма да могат и парламентарна група да сформират........
31
3
 
1
 
! Отговори
До 30 преди 9 години
Бойко вече се е хванал с тия ! Просто преди някоя друга седмица го обяви официално едва ли не ...и като изяде някоя друга псувня си е казал "трябва май по яваш да я карам с тая коалиция" ....и сега си мълчи за да си държи тъпия електорат и след изборите може да обяви сватбата ....всичко е един филм който малцина виждат сценария ....повечето гледат ден за ден какво му казват .....зомбирани медийни марионетки им викам аз ! Днес вика защо Сидеров пуши пура за 50 $ а утре си купува ауди за 700 бона