Да спрем със заклинанията, че няма да има коалиция, зове Местан

"ДПС не преяжда с власт, а я предоставя"
Обновена: 12 сеп 2014 14:07 | 12 сеп 2014 10:08, Анисия Иванова
93
Да спрем със заклинанията, че няма да има коалиция, зове Местан
Лютви Местан. Снимка БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова политическите партии да спрат със заклинанията, че след парламентарните избори коалиция няма да има. В интервю пред вестник „Стандарт“ той е категоричен, че вотът е този, който определя партньорите във властта, а не емоциите и партийните щения. Според него реформите, които са нужни на страната, не са по силите на една партия и той призовава политическите партии да дадат на следващия кабинет толеранс не "традиционните 100 дни, а 200, защо не и 300 дни".

Той смята, че в България се греши, като се противопоставят еднопартийно и коалиционно управление в отношение добро към зло.

"Истината е доста по-различна - Европа и светът познават както много успешни, така и неуспешни еднопартийни управления и обратното - има примери за успешни и за неуспешни коалиции“, казва той и и дава за пример успешното еднопартийно управление на Тачър и Блеър.

Според Местан това е въпрос на политическа компетентност, на управленска грамотност, на можене. Той допълва, че ДПС не крие предпочитанията си към коалиционния формат не защото той се явява единствено възможният, в който движението би било част от управлението, а защото предвид на тежките предизвикателства пред страната това е по-работещата формула на властта.

Обвиненията в публичното пространство, че ДПС преяжда с власт, Местан определя като „клише“. По думите му партията "предоставя власт“.

„ДПС имаше трима министри в кабинета "Орешарски" с 18-членен състав. Направете усилие да съпоставите аритметическото съотношение 84 спрямо 36 депутати на двете подкрепящи политически сили спрямо 3 от 18 и ще се окаже, че ДПС не преяжда с власт, а предоставя власт. При зам.-министрите и областните управители съотношението е още по-тежко дебалансирано в полза на БСП. Не разбирам смешния им плач. Полезно е първом да се вгледаме в себе си, когато анализираме собствените си успехи и неудачи“, анализира лидерът на движението.

Той прави и характеристика на избирателите на ДПС и по думите му те са с по-особено, изострено чувство за свобода, защото познавали несвободата и дискриминацията от годините на асимилаторската политика.

„Затова е силен и рефлексът им към всяка власт, която се отклонява от демократичните стандарти. За съжаление, нашият избирател се чувства интегриран само, когато ДПС е част от управлението. Това е проблем, не непременно наш, а на политическата система като цяло“, смята той.

За изпитото кафе в Кърджали с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов той смята, че коментарите около него още веднъж показват колко тежко е дефектирала политическата култура у нас.

Запитан дали се е променило отношението му към Борисов, той заявява, че лидерът на ГЕРБ е разкъсван между желанието си за втори път да бъде припознат за месия и ясното съзнание, че месианството в българската политика е отминало.

„Признавам обаче, че той все по-често проявява признаци на рационалност, което трябва да се оцени по достойнство“, обобщава Местан.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
5
 
! Отговори
мишо преди 9 години
Местан ли си бостан ли си стига турци са ни управлявали . Българино гласувай за българите, че ще стане да сме под турски чехъл пак.
29
0
 
8
 
! Отговори
makedonski преди 9 години
Та нали вие другари, създадохте ДПС, да ви крепи във властта, за да крадете безконтролно. Единствено не бяхте предвидили, че и те ще крадат. И понеже не успяхте да се разберете кой колко да открадне и се скарахте. Това са едни нормални взаимоотношения между престъпници.
28
0
 
6
 
! Отговори
makedonski преди 9 години
Та нали вие другари, създадохте ДПС, да ви крепи във властта, за да крадете безконтролно. Единствено не бяхте предвидили, че и те ще крадат. И понеже не успяхте да се разберете кой колко да открадне и се скарахте. Това са едни нормални взаимоотношения между престъпници.
27
0
 
10
 
! Отговори
чекист преди 9 години
В изказването на Местан има силно противоречие . Той , а и Доган говореха , че ДПС не етническа партия, че за тях гласуват българи, ***...тоест от повечето етноси. Как така сега" техния електорат" не се чувствал интегриран във властта. Та нали ДПС беше най европейската и най-натовската партия. Да си опозиция в Европа е най обикновеното нещо
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марш да работите,ве калпазани.Стига сте си чесали езиците.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Бойко се хване с тия...край с него.Дано разума да надделее!!!
24
1
 
16
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Прав сте, ама има и много ЕНИЧАРИ в ДПС-то, заради облагите. Д.Пеевски, Йордан Цонев са ЕНИЧАРИТЕ, послушни на Доган. Тези лица са най-големите предатели на България.
23
9
 
7
 
! Отговори
меемед преди 9 години
Най-накрая големите дружки Герб и ДПС ще управляват заедно....АНАМЕЕЕ 6 без10ГЮБЕК......борисоф и местан ще праскат кючеци след задружна работа в парламента. Най-накрая мечтата на борисовлъ се сбъдна... Толкова време криеха любовта си един към друг но чуствата не трябва да се крият, А ЧЕСТИТА ВИ ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ.
22
4
 
8
 
! Отговори
Dichev преди 9 години
До ха-ха-ха-ха-ха :))) 23Другарю ще викаш на сина на баща си или на баща си и дядо си! Ти може да живееш в розова мъгла, но аз виждам какво става и видях, че първият път когато твоя Бойко спечели тогава Доган каза че разпределя баницата уж без да иска и всички овце се втурнахте да гласувате за ГЕРБ. Доган е хитра лисица и никога не казва нищо без да прецени последиците от това. След това Бойко каза че Доган бил на-добрия политик. Май не помниш тия неща а? И за твое сведение не съм комунист!
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местане, става въпрос за БЪЛГАРСКИ политически партии, а не за ДПС(това е противоконститузионно политическо-олигархично ибразувание на етно-религиозен принцип).Такива ка то Д.Пеевски и Данчо-Ментата, са вкарани там заради изключителни мошенически способности, а най-изтъкнатият Ви функционер от български произход, Бисеров, е международен аферист!
20
2
 
22
 
! Отговори
Българин - АБВ преди 9 години
Господин Местан, никоя от партиите не се отрича от коалиция. Думичката коалиция в българският език - не означава съвместно управление с ДПС. Коалиция, ще има в името на България между политическите партии в България, но без участието на ДПС.
19
6
 
8
 
! Отговори
До 20 преди 9 години
Ей такива марионетки като тебе пълнят главите на простия народ че Сидеров бил фес кво било ! За да може всичката злоба да се сипе върху тях , а истинските мекерета да си правят каквото си искат необезпокоявани .......ако Атака беше с ДПС дали щеше да е атакувана толкова много и дали нямаше да има уредено място в парламента а ? Я вижте ББЦ на Пеевски как си има осигурено място , а ГЕРБ клон на ДПС да не говорим ? Съвсем малко акъл трябва да има човек да разбере кои партии са на ДПС !
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Shark100% си прав. Такъв един ход би бил равностоен на ритуално политическо самоубийство, един вид японско сепуку.
17
9
 
3
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Да , така е ! Сега ще дадете топки на ГЕРБ ......и скоро по улиците може все по рядко да се поздравяват хората с думи като :"Кво става бате , как е човек , здрасти брато , лице, лек , маняк , майна , , авер и т.н. ) а да се заменят с думата "ефенди"
16
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ако партията, която вземе най-висок процент се гушне с ДПС няма да изкара и една година, така да се знае!!
15
6
 
5
 
! Отговори
Dichev преди 9 години
"ДПС не преяжда с власт, а я предоставя" "Запитан дали се е променило отношението му към Борисов, той заявява-Признавам обаче, че той все по-често проявява признаци на рационалност" Четете между редовете бе ***! ДПС винаги са подкрепяли ГЕРБ дори когато бяха зад БСП! И това какво ви говори? Че триглавата ламя е всъщност ГЕРБ, БСП и ДПС!
14
0
 
7
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
ТРЕБЕ ПРЕТРЕШАНЬЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ КЕРЕМИДИ.
13
0
 
12
 
! Отговори
dan преди 9 години
"За да предоставяш власт" значи че я имаш А колкото за "интегритета" това си е чиста ЗАПЛАХА
12
1
 
21
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Местане, ти си в коалиция с фалшификаторите на заявления за изборни секции в Турция, с мафията и платения вот. Не си в българската коалиция и правилно никой да не те ще!
11
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 8Тоя макар че има мозък в тиквата си, не може да се мери по интелект с Доган, затова и на Доган не му личеше толкова наглостта, колкото на тоя.