Пенсиите няма да намаляват, увери Христосков

"При прилагането на Швейцарското правило дори ще скочат"
43
Пенсиите няма да намаляват, увери Христосков
Снимка: БТА, архив

Вариант за намаление на пенсиите не е обсъждан въобще в Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система, съобщи днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, цитиран от пресцентъра на МТСП.

Още по темата
Той е посочил, че при прилагането на Швейцарското правило, което се подкрепя от всички членове на Съвета, ще има увеличение, а не намаление на пенсиите.

"До края на годината се очаква дефлация от около 1 на сто. Очакваното увеличение на средния осигурителен доход за тази година ще бъде около 4,8 на сто", е посочил вицепремиерът.

По думите му разчетите показват, че при прилагане на Швейцарското правило в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъде заложено увеличение на пенсиите.

Повод за коментара му станаха медийни публикации, според които пенсиите догодина няма да се увеличават по швейцарското правило, а дори има опасност да бъдат намалени. Като причина за това е посочена отрицателната инфлация в България от началото на годината, а нейният размер определя половината от увеличението на пенсиите през следващата година.

Вестник  "24 часа" твърди, че проблемът е бил обсъждан на консултативния съвет за осигурителна реформа към социалния министър, тъй като решението на проблема може да се намери само чрез промени в Кодекса за социално осигуряване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
21
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
Както управниците вдигат тока и останалите стоки и услуги, ТАКА И НИЕ ДА ИМ ДИГНЕМЕ МЕРНИКО!Който е ЗА да гласува!!!!
13
7
 
11
 
! Отговори
дебел депутат преди 9 години
пенсии и заплати трябва да намаляват защото е криза,а цената на тока шоково трябва да скочи защото жизнения стандарт на българина е висок.
12
1
 
17
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
Управниците се опитват да мамят народа с дефлация!Реалната инфлация за тази година, според независими икономисти, е 11.3 %.що за наглост ги боде в задниците Управляващите бре!Я ОНИ ДА КАРАТ СО ЗАПЛАТА 350 ЛЕВА! СО ТИЯ ПАРЕ ЧЕ ЯДАТ ПРЕЗ МЕСЕЦА КЛИСАВ ХЛЯБ И ПОДОБИЕ НА МЛЯКО!!!!!!!!
11
0
 
7
 
! Отговори
комарджия преди 9 години
правото на пенсия - с държавна лотарияможе и чрез бинго,ще има и за бюджета
10
1
 
22
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Не е нужно да ги намалявате !Задръжте ги на това ниво поне 5 години половината пенсионери може и да гушнат букета. И депутатите могат да си увеличат заплатите, да си купят нови "Мерцедеси". Няма значение каква работа вършат и от какво качество!!! На 5ти бързайте към урните.... Местан отново ще Ви размахва пръст !
9
1
 
6
 
! Отговори
идеята е преди 9 години
ще намалеят пенсионерите
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По-голяма вероятност има за мандата на следващото правителство да не ги увеличат,дори със стотинка! Едва ли ще посмеят да ги намалят!А че пенсионната възраст трябва да се вдига,от това мърдане няма!Не може 25 години,кръчми гюбеци и дискотеки, а после да се чудим кво става!
7
2
 
15
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
А от собствен опит знам , че разните му там партийни функционери плашат хората в провинциятя, че ако не гласуват ще им спрат пенсиите и се плашат!никой не трябва да гласува за тия ***!
6
1
 
12
 
! Отговори
Ти си пътник, бе! преди 9 години
Кво се пънеш, след две седмици трябва да си ходиш!
5
2
 
16
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
Освен това България преди 1989 г. имаше много стабилен пенсионен фонд! Но *** Луканов и компания го окрадоха!А сега крадците са се преименували на БСП, ГЕРБ, ДПС, РЕФОРМАТОРИ И ТЕМ ПОДОБНИ АЙДУШКИ ОРГАНИЗАЦИИ!до кога ке ги траеме бре ора!
4
12
 
5
 
! Отговори
избирател-безпартиен преди 9 години
Другари пенсионери, защо се притеснявате нали вашето любимо БСП ви повиши значително пенсиите с цели 4.50 лв. С тези пари може да карате още дълги години, но вашата партия ви обещава, че ако гласувате пак за тях ще има увеличение от 5.50 лв. Така, че айде на избори и да не объркате бюлетината ей мушмуроци.
3
2
 
26
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
До Емил ПоповТиквата Борисов за 4 години не повиши пенсиите дори и с 1 стотинка!!! Ако иска народа нека пак да го избере! Нека пати бре!
2
2
 
22
 
! Отговори
щурофон преди 9 години
Тука съм бре.тия *** управници требе да им е ясно, че ако намалят мизерните пенсии ще ги изритаме бре!Резерви за увеличаване на пенсиите: 1. Най-после чорбаджиите да почнат да плащат осигу-ровки на пълните заплати! Ако не - затвор!2. Да се премахнат фалшивите инвалидни пенсии! Те са поне 70 % от всички! Аз познавам поне тридесет души с такива!3. Да се премахне работата на 4 часа. Поне 500 000 души са ощетени по този начин, също и държавата! А хората бачкат по 8 часа и ги крадат!
1
1
 
23
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Пенсиите нямало да намаляват, а питахте ли Тиквуна, Тиквуна питахте ли :)))