Не посягайте към правата на военни и полицаи, зове Мерджанов

"Това е провокация на служебното правителство"
83
Не посягайте към правата на военни и полицаи, зове Мерджанов
Атанас Мерджанов. Снимка: Булфото, архив

Напрежението сред служителите е голямо, след като служебният социален министър Йордан Христосков лансира идеята за преразглеждане на условията за ранно пенсиониране в армията и в МВР, смята говорителят на БСП и водач на листата на партията в Ямбол Атанас Мерджанов.

Още по темата
"В последните дни на кампанията сме свидетели на поредната провокация от страна на служебното правителство, като този път на мушката на "реформаторския" и "стратегическия" му напън се оказаха полицаите и военнослужещите", коментира той, цитиран от пресцентъра на политическата сила.

Според него вече е ясно, че това правителство няма да  осъзнае какви са функциите му по Конституция и няма да  престане да взима решения, които далеч надхвърлят мандата му.

„Затова се обръщаме към носещия отговорност за действията на кабинета "Близнашки" - президента Росен Плевнелиев. Г-н Президент, не посягайте към правата на военни и полицаи!“, призова Мерджанов.

Той припомня острата декларация на представители на служители на МВР по повод на изявлението на Христосков.

„Сигурни сме също, че в качеството си на върховен главнокомандващ, сте следили и дебатите, които се проведоха в парламента само преди няколко месеца. Тогава министър Ангел Найденов защити предложението, с което орязаните от ГЕРБ права за пенсиониране на военнослужещи бяха възстановени. Ако не сте, напомняме ви думите му: "Експертите да не забравят, че българската армия е професионална и само комбинацията от заплащане, условия за пенсиониране и гарантирана социална политика може да направи по-привлекателна службата във въоръжените сили", коментира Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
И за останалите работници също има предвидени по закон няколко заплати на куп при пенсиониране, за тази цел обаче също както и служителите в силовите министерства трябва да бъдат дългогодишни служител в съответната фирма/служба.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полицаи и военни трябва да се пенсионират според стажа им в системата. Ако от 20-25 г. той е такъв, нека има право да се пенсионира. Все пак не може военни и полицаи да се пенсионират по на 65-70 г., вие как си представяте войник на 65 г.!? Според мен трябва да са на прослужено време, пък който когато го направи (разбира се максимално до редовните години за пенсия). Заплатите, които им дават може да са на база реални прослужени години в системата, сами да си плащат осиг. и т.н.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, а това с 20-те заплати при пенсиониране наистина е просто невероятно. За останалите работещи - нищо, те и без това 45г. са си чесали т**ките всеки ден и грам работа не са свършили за всичките тези години трудов стаж.
17
2
 
9
 
! Отговори
Георгиев преди 9 години
До ПетровСамо дето не ги вземат 30 години. За да има такива условия за пенсиониране и такъв тип социални придобивки има причини. Те са доста има google можеш и сам да ги провериш. Има и едно нещо наречено разделение на труда и специфични условия на труд. Проблема не е в ранното пенсиониране , а в раздутия щат по КАНЦЕЛАРИИТЕ.Редовите полицаи (униформения състав ) е не повече от 15 000 . Останалото са канцеларски плъхове нямащи нищо общо с полицейската работа като такава. Те са спомагателни.
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 123Като е толкова тежко да си полицай да отидат да работят на някой строеж!Замисли се,защо за да влезеш м системата на МВР трябват солидни връзки.Нали и много тежко.
15
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз лично винаги съм бил за следното - големината на пенсията да бъде според ПРИНОСА на всеки в осигурителната система. Полицаи, военни, държавни служители, нямат никакъв принос, защото осигуровките им се поемат от бюджета, демек от работещите в частния сектор. В такъв случай е просто нагло и смешно, определени хора да се пенсионират по-рано, да вземат тройно по-високи пенсии от нормалните и на всичко отгоре при пенсиониране да вземат по 20 заплати, което е върха на сладоледа.
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, не е зле да си полицаи - хем взимаш яко подкупи, хем се пенсионираш на 45г. Единственият минус на тази професия е, че службата е не повече от 20г., което те лишава от възможността по-дълго време да се "грухаш" с парички под масата.
13
10
 
15
 
! Отговори
Петров преди 9 години
Напълно съгласен с коментарите по-долу. Един редови полицай/военен се пенсионира на около 45. Да приемем, че средната възраст на пенсионерите у нас е около 75г. Това означава, че един обикновен човек взима пенсия 10г, а един полицаи - 30г. А освен това полицаят взима тавана на пенсията, като едновременно с това си е намерил някъде работа на частно и си докарва допълнителни доходи (т.е. пак работи). Ами не е честно спрямо всичките останали "балъци", които цял живот се бъхтят за 200-те лева пенсия
12
10
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
Като гледам всички много разбирате от условия на труд в България! Ами, като ви се вижда толкова лек полицейският труд, места има, отивайте и започвайте!Има и друг вариант за решение на казуса, да няма полиция и всеки сам да се охранява, но все ми се струва бързо ще "изревете" ченгетата да се върнат на работа.Коментарът е написан от журналист, а не от ченге, само за инфо го казвам!
11
8
 
11
 
! Отговори
Дойн преди 9 години
Брей, че разбирачи сте се навъдили тук бре!?Има ли поне някой от вас да е ходил казарма, че сте толкоз компетентни?Като толкоз ревете от привилегиите им, ей ги военните отдели - записвайте се войници!
10
11
 
22
 
! Отговори
Фори светулката преди 9 години
А,нима трудът на учителите е по лек ?Нима трудът на лекаря е по лек ,трудът на тракториста,който оре ,жъне ,сее ??? Но всички те и не само те, работят , плащат си осигуровките .Защо военните и полицаите да лежат на гърба на тоя народ,да не си плащат осигуровките и да се пенсионират на възраст която им позволява да заработват поне още една пенсия Да не би да са много натоварени ?! От лежане може би или претоварване с много мисли След като всеки си плаща осигуровките редно е и БА и МВР да плаща
9
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милиционери и зеленочорапковци са бойния отряд на Партията - Нещо като СА в 3 райх.
8
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Златно време за БСП/ДС.Да плюят това,което сами сътвориха,за да разрушат докрай България.Мислели за бедните граждани.Те не си вярват,а искат някой друг да им повярва.:) Корумпираха всичко,до което се докоснаха,затова младите бягат от страната И възрастните щяха да избягат,ако можеха и имаше къде.Плащат на тези,които пазят тях,а не хората.Дават облаги,за да ги държат над водата,в която давят всички останали.Който не е с тях,го потапят,ако им опонира. БСП/ДС мислят само за себе си.Нямат морал.ВЪН!
7
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на човек от населението имаме 3 пъти повече полиция от Румъния. защо пилоти се пенсионират на 55, а полицаи могат на 40 години
6
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи,фътмаци с 20 години стаж се пенсионират на по 40-45 години и още 40 години взимат пенсии. защо да не работят до 55-60 години, те така или иначе пак ходят някъде да се подпират за заплата плюс пенсия.
5
8
 
13
 
! Отговори
*** преди 9 години
Лекарите са много по-брутални : един осъден няма от тях, за разлика от полицаите. Недосегаеми са гадините !
4
6
 
16
 
! Отговори
kalin72 преди 9 години
Нека да запазят условията за пенсия само за тези, които вече са на служба, и да въведат новит условия за новопостъпващите...Ама де толкова акъл...
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не посягайте към правата и на мирното население , пенсии, заплати , социални придобивки до 3 деца !!
2
12
 
28
 
! Отговори
ами преди 9 години
Те,полицаите и военните,само права имат,задължения не!
1
10
 
32
 
! Отговори
CET преди 9 години
Никакви привилегии за тия хрантутници! Да се пенсионират като всички особено дебелите ченгета дето нищо не вършат...