Борисов се завърна, чака ли ни по-бурна зима?

Сп. "Икономист" за политическата ситуация у нас
291
Борисов се завърна, чака ли ни по-бурна зима?
Снимка: Reuters

Има вероятност България да се сдобие с поредното нестабилно правителство, пише списание "Икономист" в кореспонденция от София за резултатите от парламентарните избори на 5 октомври.

Статията започва с данните от миналогодишно изследване, според което българите са сред най-нещастните хора в света - на 144-о място от 156 страни, след Афганистан, Ирак и Зимбабве. Изследването е взело предвид фактори като БВП, възприемането на корупцията, здраве и други.

За жалост резултатите от предсрочните избори на 5 октомври няма да допринесат с кой знае какво за оправяне на настроението, пише списанието. "Икономист" отбелязва, че изборите вероятно ще върнат на власт лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който подаде оставка през февруари 2013 г. на фона на протести срещу бедността.

Списанието обобщава изборните резултати, отбелязвайки, че партията на Борисов е спечелила изборите, но не е взела абсолютно мнозинство, което ще наложи съюзяване с една или две от другите седем партии в парламента за сформиране на коалиция.

Тези други партии не са особено привлекателен избор - от ултранационалистическата партия Атака и малко по-малко националистическия Патриотичен Фронт до популистката партия България без цензура. Резултатът вероятно ще бъде поредното нестабилно и разделено правителство, петото за 18 месеца, отбелязва изданието.

Изборите показаха масовото разочарование на българите от политиците им. Избирателната активност, около 50 процента, бе най-ниската за 25-те години откакто тази страна се раздели с комунизма, пише "Икономист".

По време на предизборната кампания кандидатите не се спряха на най-спешните проблеми на страната: бъдещето на четвъртата по големина банка КТБ, която е затворена от юни, лишавайки 200 000 частни вложители и фирми от достъп до парите им, високите цени на тока, корупцията и нестабилната икономика.

България остава най-бедната страна в ЕС. Средната месечна заплата е едва малко над 400 евро, а една пета от домакинствата живеят под прага на бедността. Лятната жътва бе слаба, а някои износители пострадаха тежко от наложените от Русия ограничения върху вноса в отговор на западните санкции.

На 7 октомври МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на България за тази година до само 1,4 процент, пише изданието.

Президентът Росен Плевнелиев призова партиите да се договорят за ново правителство, за да се избегнат още едни предсрочни избори. Той трябва да възложи мандат за съставяне на кабинет до 5 ноември. Дори и партиите да сглобят ново правителство в следващите седмици обаче, на българите много не им се вярва, че то ще може да постигне много.

"Единственият  вариант е трипартийна коалиция, за която ще е трудно да прокарва непопулярни решения и ще е много нестабилна", цитира списанието думи на члена на протестното движение от миналата година Николай Стайков.

Идващата зима може да е още по-бурна от предишната, когато недоволните българи протестираха на улицата всеки ден, завършва статията на "Икономист".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избителите на герб се делят на главно на два типа хора - такива, които мразят ДПС такива, които не могат да понасят комунистите. В същото време от създаването си ГЕРБ работи с ДПС и в редиците му е пълно с ,,кресливите деца на червената номенклатура, които много бързо усетиха накъде духа вятърът''.ГЕРБ е структурирана около силната ръка, което привлича огромна част от нашите сънародници. Съществото среден българин е удивителен синтез между обществена и политическа неграмотност.
147
3
 
9
 
! Отговори
Край преди 9 години
34% от 47% гласували прави одобрение от електората - 15%. Няма как с такова одобрение да действаш решетелно в управлението -не може да се разреши проблема КТБ, не можеш да фалираш губещи болници, не можеш да се качиш тока /и Цветелинка има ВЕИ/. ИЗБОРИ ЗА ВНС при смесена система и нова конституция НОВА БЪЛГАРИЯ.
146
2
 
5
 
! Отговори
Оги преди 9 години
До СтьопаЗа Майчето говориш нали Стюпа.
145
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боконестата Мутра да не е ПОСМЯЛА да навирва кратиквунката си отново, че тоя път няма само да пцувам по форумите, а ще го разкатая по устав - работя за глобални медии и не е като да немам нужните контакти, писна ми на оная работа от простотиите му и тоя път ще стана ЛОШАВ и РОШАВ !Биде предупреден, Боконий, седни си !
144
7
 
24
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Номер 167 завършва коментара си със съществен въпрос " Българино, нормален ли си да допуснеш тези отново на власт". Браво за този въпрос!
143
7
 
18
 
! Отговори
winter преди 9 години
Чака ни перфектна зима-ледена,мизерна и гладна.
142
20
 
12
 
! Отговори
Гери преди 9 години
До АнонименКолко подло. БСП, ДПС, атака, доведоха държавата до фалит. Сега когато по волята на народа ГЕРБ трябва да състави задължително правителство, за да има парламент за да тръгнат и парите от Е.С. над 1 милиард. Видите ли хората щели да говорят, за зимата на Борисов. Колко подло.
141
5
 
18
 
! Отговори
Умора преди 9 години
Българи, уморих се....! Давайте да ги изринем! Главата в торбата и с рогите напред !По-зле от това вече май няма!!! Ще правим ли нещо или не ??? Хайде, целия ми съзнателен живот отмина до момента в тези лай.а, нека поне децата ни да живеят по-добре !!!!!!!!!!!!!
140
2
 
18
 
! Отговори
пасивни преди 9 години
сега сте много активни, нали? а къде бяхте в изборния ден? за гъби. айде сега подскачайте в снега като ви е толкоз акъла.*** народ - слаба държава
139
5
 
17
 
! Отговори
Aнонимен преди 9 години
Боже, колко интелект има в този поглед!?!? Каква харизма, какво чудо само!!!
138
2
 
8
 
! Отговори
нене не преди 9 години
сред тази ширеща се тъпотъия,за народа няма управия,мале мила *** народ ,голямо бездушие,как да има оправия,сред ширеща се тъпотия не знам!
137
3
 
18
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До АнонименКОЛКО ДЕПУТАТИ ИМАШЕ ДОН БОРИСОВ В ПРЕДИШНИЯ ПАРЛАМЕНТ И КОЛКО ДЕПУТАТИ ЩЕ ИМА ДНЕС В НОВИЯ ПАРЛАМЕНТ....ЗАЩО В ПРЕДИШНИЯ ПАРЛАМЕНТ ПРИ ПО ГОЛЯМА БРОЙКА ДЕПУТАТИ ДОН БОРИСОВ НАПРАВО СЕ ОТКАЗА ДА СЪСТАВЯ КАБИНЕТ..ЗАЩО ДНЕС ПРИ ПО-МАЛКО ДЕПУТАТИ ИСКА ДА УПРАВЛЯВА С ТАКАВА НАСТЪРВЕНОСТ..КОЙ И ЗАЩО ПУСНА ДУХА В КТБ...КОЙ ФИНАНСИРА ПРОТЕСТИТЕ..МОЖЕШЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ВЗИМА ЗАЕМИ...
136
0
 
20
 
! Отговори
123rx23r преди 9 години
Абе много странно, първо наша банка, в която оръжейната индустрия държи парите си затваря - не е ясно какво и е положението, след това завод гърми, 2 дни преди изборите пак не е ясно защо, няма и няма и да има доказателства/ освен ако не дойдат извънземните/. Държат ни в някаква лепкава мъгла и ни плашат с ебола и т.н и т.н.
135
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
политиците са такива какъвто е народа, материала е един и същ
134
3
 
32
 
! Отговори
погребален агент преди 9 години
Пожелавам на народа на България една безборисова зима!
133
2
 
27
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До ВанкатаРЕАЛНО СПЕЧЕЛИ ЛИ ДОН БОРИСОВ ТЕЗИ ИЗБОРИ..АКО ПОГЛЕДНЕМ РЕЗУЛТАТИТЕ И БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ ГЕРБ..ДНЕС СЛЕД ИЗБОРИТЕ ГЕРБ ИМА ПО-МАЛКО ДЕПУТАТИ ОТ БРОЯ ИМ В ПРЕДИШНИЯ ПАРЛАМЕНТКАКВОТО И ДА СИ ГОВОРИМ ТОВА НЕ Е НИКАКВА ПОБЕДА А СИ Е ЕДИН ШАМАР ЗА ДОН БОРИСОВДА ГЕРБ ОСТАВА НАЙ-ГОЛЯМАТА ПАРТИЯ С НАЙ-МНОГО ДЕПУТАТИ НО ГУБИ ДЕПУТАТИ ПО БРОЙКА ПРИ СРАВНЯВАНЕ С ПРЕДИШНИЯ ПАРЛАМЕНТИЗБИРАТЕЛИТЕ НЕ ИСКАТ ДОН БОРИСОВ ЗА ПРЕМИЕР..
132
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Молете се Бог да даде акъл на тая цялата клика, създадена от БКП, да направи нещо полезно за народа и родината, защото други нито имаме, нито ще са по-добри! А, както знаем от историята, всяка революция носи след себе си по-зли и по-крадливи управници!
131
1
 
16
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
До Ялов е мамиИ какъв резултат мислиш, че ще има на втори, трети, пети ... избори? И на мен не ми харесва, че ГЕРБ печелят, но то и който и да спечели, пак не ми харесва.
130
5
 
28
 
! Отговори
Ялов е мами преди 9 години
За тия фанатизирани герберасти - да знаят, че с малцинство от едва 84 депутати правителство не се избира. Нови избори, нови партии и нови хора. Друг изход няма.
129
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те тоя ако вземе властта ще ни *** мамата.