Борисов се завърна, чака ли ни по-бурна зима?

Сп. "Икономист" за политическата ситуация у нас
291
Борисов се завърна, чака ли ни по-бурна зима?
Снимка: Reuters

Има вероятност България да се сдобие с поредното нестабилно правителство, пише списание "Икономист" в кореспонденция от София за резултатите от парламентарните избори на 5 октомври.

Статията започва с данните от миналогодишно изследване, според което българите са сред най-нещастните хора в света - на 144-о място от 156 страни, след Афганистан, Ирак и Зимбабве. Изследването е взело предвид фактори като БВП, възприемането на корупцията, здраве и други.

За жалост резултатите от предсрочните избори на 5 октомври няма да допринесат с кой знае какво за оправяне на настроението, пише списанието. "Икономист" отбелязва, че изборите вероятно ще върнат на власт лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който подаде оставка през февруари 2013 г. на фона на протести срещу бедността.

Списанието обобщава изборните резултати, отбелязвайки, че партията на Борисов е спечелила изборите, но не е взела абсолютно мнозинство, което ще наложи съюзяване с една или две от другите седем партии в парламента за сформиране на коалиция.

Тези други партии не са особено привлекателен избор - от ултранационалистическата партия Атака и малко по-малко националистическия Патриотичен Фронт до популистката партия България без цензура. Резултатът вероятно ще бъде поредното нестабилно и разделено правителство, петото за 18 месеца, отбелязва изданието.

Изборите показаха масовото разочарование на българите от политиците им. Избирателната активност, около 50 процента, бе най-ниската за 25-те години откакто тази страна се раздели с комунизма, пише "Икономист".

По време на предизборната кампания кандидатите не се спряха на най-спешните проблеми на страната: бъдещето на четвъртата по големина банка КТБ, която е затворена от юни, лишавайки 200 000 частни вложители и фирми от достъп до парите им, високите цени на тока, корупцията и нестабилната икономика.

България остава най-бедната страна в ЕС. Средната месечна заплата е едва малко над 400 евро, а една пета от домакинствата живеят под прага на бедността. Лятната жътва бе слаба, а някои износители пострадаха тежко от наложените от Русия ограничения върху вноса в отговор на западните санкции.

На 7 октомври МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на България за тази година до само 1,4 процент, пише изданието.

Президентът Росен Плевнелиев призова партиите да се договорят за ново правителство, за да се избегнат още едни предсрочни избори. Той трябва да възложи мандат за съставяне на кабинет до 5 ноември. Дори и партиите да сглобят ново правителство в следващите седмици обаче, на българите много не им се вярва, че то ще може да постигне много.

"Единственият  вариант е трипартийна коалиция, за която ще е трудно да прокарва непопулярни решения и ще е много нестабилна", цитира списанието думи на члена на протестното движение от миналата година Николай Стайков.

Идващата зима може да е още по-бурна от предишната, когато недоволните българи протестираха на улицата всеки ден, завършва статията на "Икономист".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
18
 
17
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Тъй като ГЕРБ печели най-много % -то И трябва и примиера да е от ГЕРБ ! Интересно ,а на хоризонта има ли друг политик за примиер . Видяхме Росен Плевнелиев какъв слаб президент е !На България и трябва Личност с добър екип за да заложи поне фундамента на една правова и стабилна държава . Аз не виждам на хоризонта някакви личности -тъй че по-добре Борисов за примиер отколкото нови избори !
127
0
 
26
 
! Отговори
Груйо преди 9 години
Хората се умориха.То се видя ,че ,ако има оправия ,тя става бавно,защото всичко е свързано с едни живи хора.Делян Пеевски пак ще е депутат,ДПС пак ще подкрепя властта и ще получава много държавни постове,токът и цените пак ще се вдигат.Едни ще стават депутати без почти никаква подкрепа,а други,за които са гласували много хора въобще няма да влязат в парламента.Резонно БСП и ГЕРБ увеличиха броя на своите кредитни милионери,които КТБ създаде,а народът пак ще плати сметката.Е,всичко си е по старому
126
0
 
13
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Теория на глупоста ...
125
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 9 години
До ВАНДОВ И БЪЛГАРИПусни подписка, всички ще се подпишем на исканията към бъдещия министър-председател!!!!!!!!
124
2
 
28
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Опаа, същите тупани.. Прав се оказа тиквата за матриала май :-(
123
2
 
53
 
! Отговори
Майка преди 9 години
Оригнах и повърнах като видях снимката ! Има и дечица дето отварят сайта. Не ги стресирайте !
122
42
 
11
 
! Отговори
анкета преди 9 години
Б.Б.е най-добрия държавник когото познавам(+) Какъв ти държавник,от тоя и *** за зеле не става(-)
121
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като си спомня колко хора се самозапалиха в знак на протест срещу Борисов, не разбирам защо трябва да очакваме някаква добра промяна. Геноцидът продължава с пълна сила без право на обжалване.
120
1
 
19
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
PREZ ZIMATA SNIAG NIAMA DA IMA.ZADAVA SE STRASHNA POLITICESKA BURIA PO-OPASNA I OT EBOLA DORI.
119
55
 
7
 
! Отговори
американецо преди 9 години
Бог да пази Бойко! Напред Генерале ти наш!!!
118
1
 
29
 
! Отговори
редакгор преди 9 години
Констатациите в статията са точни и правилни.Само към последното изречение може да се добави следното -При нови протести зимата, няма да се хвърлят яйца, а може би нищо по твърдичко...
117
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко е комунист,ама не от бурните,а от кротките.Той вика,че вече е е комунист,ама то бивш *** има ли?Българина обича да си избира комунисти и да вика,че не са,а са демократи!Погледете старите снимки и лозунгите след 1989 и ще се убедите,че се избират комунисти за уж демократи!На края се оказват крадци всички до един!
116
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега чакам снега да видя как пак от въздуха ще ги ловят снежинките.Отделно вече гледам има мас свинска по магазините,та и гладни няма да има:)))))Филия с мас и телешка пържолка за кучето,и народа ще е щастлив!
115
2
 
15
 
! Отговори
роден през юли преди 9 години
Някой ден ще се роди такъв като Левски и пак ще има България с главно Б, ---------------------Мислиш ли че тогава България ще я има като самостоятелна държава ? Навремето имаше един великолепен музикален спектакъл, посветен на Левски. "Като легенда". Той завършваше така: Тук през юли пак ще се родя! Но дали го заслужаваме ? Толкова омраза, толкова завист, дребнавост и глупост срещам всеки ден, че нямам никакви надежди за бъдещето на тази държава... Обичам България, но вече нямам думи..
114
0
 
6
 
! Отговори
Stenli преди 9 години
Leka nost komisari pisateli.
113
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I kakvo ot tva ce ste ima surova zima?To I bez tva ste e surova za bednite.Da mu mislet tezi po panelkite v sofia.....Az na selo ste gore dirva ako trebva I gorata ste sekac no ste se tople.
112
38
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След престъпното управление на Орешарски и червено-турската шайка, които фалираха банката и съсипаха икономикатапак Бойко Борисов ще трябва да оправя бакиите
111
3
 
11
 
! Отговори
вие преди 9 години
се наричате българи, но защо не отстоявате българското? Та само като ви чета текстовете и ми се плаче.Един пише българи с голямо Б и родина с голямо Р, друг не знае къде се пише й. Дразня се така. Да не говорим, че ако го четем така, както е написано ще ни заведе в кривата нива... към нищото.Свой /с антоним чужд/ е дума, която не само се пише, но и се чете различно от свои ръце, свои мисли и т.н.Как да имаме изчистена писменост, след като самите ние не знаем правилата?!
110
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ СЪМ ПЛАТЕНМРАЗЯ ВИ БЕЗПЛАТНОЗАЩО ПОКАЗВАТЕ СНИМКА НА ТОЗИ *** ?БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД МРАЗИ ДА ВИЖДА ТАЗИ МАЙМУНСКА МУЦУНКА!!!
109
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този който сложи плюс току що, знай не е ну жно да сме стотици, за да промениме нещо.Няколко са достатъчни, за да бъдем пак велики, да бъдем горди че сме българи, да поведем народа.... Нужно е само можещите да не се крият а да вземат нещата в свой ръце...