Формулата на бъдещия кабинет - ГЕРБ-ПФ-ББЦ-АБВ?

Преглед на по-интересното от печата за 17 октомври
Обновена: 17 окт 2014 07:00 | 17 окт 2014 07:00, Анисия Иванова
134
Формулата на бъдещия кабинет - ГЕРБ-ПФ-ББЦ-АБВ?
Снимка БТА

Формулата на бъдещия кабинет - ГЕРБ-ПФ-ББЦ-АБВ, пише на първа страница "Труд". Според вестника по тази формула в парламента би се събрала коалиция от 128 депутати. Попитан дали Георги Първанов държи ключа от кабинета, Румен Петков от АБВ се пошегува: "Държим ключа от мазата".

Вчера се проведе поредният кръг от преговори за съставяне на кабинет – този път ГЕРБ с "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО". Преговарящите екипи постигнаха съгласие за бъдещ кабинет и за споразумение, и двете базирани на подписана програма, пише  "Дума". Те се обединиха около тезата управлението да е с валидност цял мандат.  Единственият партньор, който ПФ не приема, е ДПС. Националистите не оспорват правото на ГЕРБ да определя своите министри, но държат кадровите назначения да бъдат съобразени с качествата на кандидатите. ГЕРБ и ПФ не са постигнали съгласие по бюджетната и данъчната рамка на държавата, по националната програма за енергийна ефективност и как тя да бъде финансирана, още по темата за НЗОК, както и за пенсионната реформа.

"Труд" цитира казаното от Менда Стоянова, участник в консултациите от екипа на ГЕРБ: "От всичките 18 точки, ние постигнахме съгласие по 14 от тях с Патриотичния фронт, в това число по пет от тях направихме редакционни корекции, така че да се изясни смисълът им по-добре. По останалите четири точки, за съжаление, имаме доста големи различия."

"24 часа" публикува коментарите на Бойко Борисов, направени след като преговарящите от ГЕРБ са го запознали с проведените вече консултации с Патриотичния фронт. "Това, което категорично няма да приема в преговорите, е коалиция "анти" някоя партия, защото това би могло да създаде огромен етнически проблем. В понеделник ще събера всички кметове, председатели на общинските съвети от ГЕРБ, евродепутатите, избраните депутати и Изпълнителната комисия. Преговорният екип ще каже накратко кое ни събира и разделя с отделните партии и ще преценим с кого да направим още разговори, уточни лидерът на ГЕРБ.
Специално за "24 часа" онлайн той съобщи, че утре ще се срещне с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и други академици, представители на индустриалния капитал. Борисов иска да изслуша техните идеи и съвети за бъдещото управление.

"Новинар" уточнява, че от ГЕРБ ще направят нов опит да се  разберат с представителите на Реформаторския блок. Бойко Борисов е изразил готовност да изпрати нов преговорен екип, който да изглади противоречията между двете формации, възникнали в сряда, когато не се постигна съгласие за общо коалиционно управление между ГЕРБ и РБ. В същото време от партията на Борисов остро разкритикуваха медийните изяви на Радан Кънев.

Централната избирателна комисия реши да накаже лидера на ДПС Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов от движението заради това, че са водили предизборна агитация на турски език в три български села, съобщава "Дума". Това е нарушение на разпоредбата на чл.181, ал.2 от Изборния кодекс, забраняваща предизборната кампания да се води на език, различен от българския. Установено е, че лидерът на ДПС е агитирал на турски език на 16 септември в село Върбовка, община Павликени, на 23 септември - в село Долни Воден, област Пловдив, както и на 29 септември - в село Подкова, област Кърджали. Също в Подкова предизборна кампания на различен от българския език е водил и Хюсеин Хафъзов.

"Капитал Daily" представя очакванията на пазара затова, че одитът на КТБ ще покаже отрицателен капитал. Прогнозираната дупка е за над 1 млрд. лв., което по закон трябва да доведе до отнемане на лиценза. Това не изключва продължаване на опитите за оздравяване на банката и рекапиталзирането й, но съдейки от последната информация на БНБ, диалогът с представителя на акционерите - австрийския консултант EPIC, не напредва особено, като оттам не са доказали, че са осигурени нужните финансови
средства за оздравяването на КТБ . Очакванията са резултатите от одита да бъдат обявени в понеделник, 20 октомври.

В интервю за "Труд" генералният директор на БТА Максим Минчев очертава лицето на съвременните медии и формулира нравствените им приоритети във връзка с предстоящата Десета среща на българските медии от цял свят, организирана от БТА, която се открива на 20 октомври, под мотото "Родолюбие". "Медиите трябва да помагат на позитивните процеси. Нашите предишни девет срещи бяха свързани с родолюбието - на тях сме говорили за запазването на националната ни дентичност, за националните каузи на България, за кирилицата в Европа, за българската култура. Тази година срещата ще се открие в София, а след това ще отидем в Цариброд и Босилеград, където живеят много българи. Основният въпрос, на който ще търсим отговор, ще е: "Как да продължим напред?"

"Сега" съобщава: "Нов регламент в наследяването ще засегне над 1.5 млн. българи". Живеещите зад граница наши сънародници и техните близки и роднини в чужбина и в България, може да се окажат засегнати от европейски регламент, с който се установяват общи правила в областта на наследяването. Това предупредиха вчера от ръководството на Нотариалната камара. По много оценки засегнатите може да се окажат и много повече, някои изследвания сочат, че над 2.5 млн. българи са зад граница и заедно с техните роднини у нас и в чужбина числото може да набъбне двойно и тройно. Става дума за регламент 650 от 2012 г., който влиза в сила на 17 август 2015 г. Регламентът ще има предимство пред националното законодателство и ще въведе нов принцип и критерий за наследяване - като приложимо право ще се счита обичайното местопребиваване на починалия наследодател към момента на смъртта му. Това означава, че ако българин трайно и постоянно живее например 10 години във Франция, има имот там и децата му са при него, наследяването ще става по френския закон. Това ще доведе до много сложни сметки и огромно многообразие от казуси. Защото например във Франция съпруг получава една четвърт от наследството на починал, независимо от броя на децата, докато в България той би получил част, равна на всяко дете.

Руският президент Владимир Путин пристигна вчера в Сърбия, за да участва в тържествата, посветени на освобождението на Белград от фашистката окупация преди 70 години, информира "24 часа". По повод на руската позиция, която не признава независимостта на Косово, Путин подчерта, че това не подлежи на промяна. "Поддържаме Сърбия и ще продължим да я поддържаме. Русия не търгува с приятелството." Путин бе категоричен, че тази зима Европа няма да студува поради липса на руски газ.
"Заявявам абсолютно отговорно, че по вина на руските участници няма да има криза. Русия винаги е била надежден доставчик, ние имаме достатъчно ресурси."

България най-силно би пострадала при спиране на газовите доставки от Русия. Това сочи доклад на Европейската комисия, пише "Сега". Той се базира на стрес тест, проведен от екипа на еврокомисаря Гюнтер Йотингер.Тестът е направен с допускане, че Москва може да спре доставките за Европа за 6 месеца. В групата на най-зависимите от руския газ попадат още Финландия и Естония и в по-малка степен Румъния. Вчера обаче руският президент Владимир Путин увери, че "Руският газ ще стигне за цяла Европа през предстоящата зима". Според стрес теста на Брюксел, ако Русия спре газоподаването, страната ни би се изправила пред 40% недостиг. Тази прогноза е направена с уговорката, че България ще може да внася от Гърция част от недостигащото й синьо гориво. Според анализа на ЕК около 3 млн. куб. метра дневно могат да идват от Гърция, а България от своя страна може да подава на съседката си повече ток. ЕК препоръчва на България да подпише с Гърция и Турция споразумения "ток срещу природен газ" при извънредни ситуации. Брюксел смята, че страната ни трябва да си осигури доставки на втечнен газ при спиране на тръбопроводния. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
3
 
! Отговори
Стефан Савов преди 9 години
Е сега е моментът РБ да се разграничи от коалиция с горните. Иначе ще го затрият.
89
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Попитан дали Георги Първанов държи ключа от кабинета, Румен Петков от АБВ се пошегува: "Държим ключа от мазата". И добавил мърморейки - И там поемаме вината - с мезетата.
88
6
 
10
 
! Отговори
иван преди 9 години
след тиквата ще бъдем поне 5 пъти по бедни.Хак ни е а мутрата и антуража му ще са по богати с няколко милиарда.
87
3
 
3
 
! Отговори
райт преди 9 години
До Анонимена аз съм доволен,че мутрата няма да изкра и тоя път много,чакаго * и то послен и никой повече няма да се сети за него след тоя мандат.хахаххаха
86
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП,ГЕРБ,ДПС=обикновен капитализъм. БКП=НРБ=20 ст.бял хляб
85
8
 
12
 
! Отговори
ДА ПОВЪРНЕШ ОТ ВСИЧК преди 9 години
МУТРАТА ОТ СНИМКАТА, КОЯТО С ПОМОЩТА НА ДПС СВАЛИ ЕДНО РАБОТЕЩО ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТРУДНИ,ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНИ УСЛОВИЯ ПРАВИТЕЛСТВО, КОЯТО ПРЕДИЗВИКА СЪЗНАТЕЛНО БАНКОВА КРИЗА В ЕДНА ТОЧНО НАБЕЛЯЗАНА БАНКА, ЧИИТО АКТИВИ ЩЕ ПРИЛАПА ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ, ИДВАЙКИ НА ВЛАСТ С БЕЗПРИНЦИПНА КОАЛИЦИЯ С БАРЕКОВ, ДПС, ПФ И НЕДАЙ СИ БОЖЕ И АБВ. МРЪСЕН СЦЕНАРИЙ, В КОЙТО НА СЛАБОУМНИЦИТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРБ СА ИЗИГРАНИ ОСОБЕНО ГРОЗНО-ТЕ ЩЕ СИ ОСТАНАТ МИЗЕРНИ,А БОКО И КОМПАНИЯ ЩЕ СИ НАПРАВЯТ ПОРЕДНИЯ МИЛИАРД.ТОВА Е.
84
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Форулата ви я казах отдавна БСП,ГЕРБ,ДПС=БКП
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помнете ми думата, Радан няма да получи никакъв пост и заради това ще плюе Борисов по - злобно отвсякога - наследник на Костов е, все пак ;) *е винаги се редят на опашка не за работа, а за постове.
82
6
 
10
 
! Отговори
ЩЕ ГО ГОНИМ С КАМЪНИ преди 9 години
ЗАЩО ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА И НАЦИЯ СЕ ВЪРТЯТ ОКОЛО ЕДНА МУТРА, КОЯТО СИ ИГРАЕ ДНЕС НА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ, СЛЕД ДВЕ ГОДИНИ ЩЕ ХВЪРЛИ ОСТАВКА, ЗА КОЯТО ОБЕЗАТЕЛНО ЩЕ Е ВИНОВЕН НЯКОЙ ДРУГ, А ТЯ, ВЪПРОСНАТА МУТРА ЩЕ ИСКА ДА ГО ИГРАЕ ПРЕЗИДЕНТ. НАИСТИНА ЛИ БЪЛГАРИНЪТ Е ТОЛКОВА *** И УМОПОБЪРКАН, ЗА ДА УЧАСТВА И ПОДКРЕПЯ ВЪВ ВСИЧКО ТОВА. ЛЪЖА Е, ЧЕ ПОЛОЖЕНИЕТО В ДЪРЖАВАТА Е ТЕЖКО, ЗА ДА ОПРАВДАЯТ ПОВИШАВАНЕТО ЦЕНИТЕ НА ТОКА И ВСИЧКО ОСТАНАЛО-ХРАНИ,ЛЕКАРСТВА,ТРАНСПОРТ И КАКВОТО СЕ СЕТИТЕ.И ПАК
81
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз съм доволен от това, че БСП се трупяса. Дори и пенсионерите осъзнават вече какво представлява червената гвардия. Сега ако може и да измрат всичките им "социалноориентирани" милионери, ще е прекрасно.
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Марк, всички партии са политически трупове. Някои настоящи, някои бъдещи. Причината е, че българина е крадлив, недостоен, неморален и продажен нискоинтелигентен претенциозен субект. Особено тези, които се имат за интелигентни. Те са особено безпринципни. С твърде гъвкав морал за да защитават интересите на страната за сметка на своите. Радан, например, веднъж Борисов му пречи, после било грешка, после пак му пречи. Зависи от това в каква позиция спрямо желания пост се намира наш Раданчо...
79
6
 
5
 
! Отговори
Марк преди 9 години
Фактически ГЕРБ са вече политически труп подобен на НДСВ! Предполагам, че и те го осъзнават, но това всъщност няма значение, защото те изиграха своята роля /възложена от Др. КаПутен/, а именно : да забавят колкото се може повече разработката и добива на собствмени енергоресурси от България и найвече проучване и добив на шистов газ, а също да блокират колкото се може за подълго изграждането на интерконекторни връзки със съседните страни! Целта е ясна пълна зависимост от Русия, колкото се може
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повече за Герб без мен чаоо
77
3
 
2
 
! Отговори
100 Кила преди 9 години
Леко, леко и ние ше ви настигнем,ще ви е**м без грам да мигнем.Ще го направим така, че да се срамувате,дни наред разбойници ше сънувате.Гуми ще се сменят, дупки ще се пенят,а след нас и други ще се наредят.Кръв, сълзи и сп***** е наща ситуация,аре двата пръста горе за кака демокрация
76
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов не иска и не може да управлява никаква коалиция(съюз между партньори с ясно споразумение с цели,задачи,конкретни политики,срокове,отговорници,отговорности и т.н.) ,ако той не е едноличен господар и всички не му се подчиняват.Такава коалиционна формула у нас още не е открита,измислена,създадена.Колкото има колективно ръководство в ГЕРБ,толкова ще е и евентуална коалиция на ГЕРБ.Има разбира се вариант да бъдат купени достатъчно на брой депутати-ставало е и има предлагане и готовност за такава сделка.На Българските политици това не им е чуждо.
75
0
 
1
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
До социолог 11момче голобрадо ти да не живееш в паралелна вселена или имаш тежка форма на амнезия ?
74
5
 
15
 
! Отговори
ние, вие, те преди 9 години
БЕЗ ***--- ОСТАНАЛИТЕ ПО СЪМ СЪГЛАСЕН.
73
8
 
5
 
! Отговори
For Mat преди 9 години
Формулата на бъдещия кабинет:ГЕРБ /БСП + ДПС/, подкрепени от РБ, ПФ, ББЦ И АБВ.
72
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази коалиция е по-малкото зло, така се изолират в опозиция двете турски шайки, а именно Реформаторски блок и ДПС, но очевидно Бойко ще направи антибългарска коалиция с РБ и така партията на Касим Дал и Корман Исмаилов ще е на власт чрез РБ.
71
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе атакистчета смешни , защо не правите протести нали щяхте да гоните чез , мез ...нали уж нямаше да допуснете увеличение на тока .Толкова сте смешни няколко дена преди изборите залъгвахте хората с митинги пред ДКВР и се докопахте до дъното в парламента с 10 смешни депутатчета и всичко затихна.Продажници сте . Мястото ви е в Сибир