Формулата на бъдещия кабинет - ГЕРБ-ПФ-ББЦ-АБВ?

Преглед на по-интересното от печата за 17 октомври
Обновена: 17 окт 2014 07:00 | 17 окт 2014 07:00, Анисия Иванова
134
Формулата на бъдещия кабинет - ГЕРБ-ПФ-ББЦ-АБВ?
Снимка БТА

Формулата на бъдещия кабинет - ГЕРБ-ПФ-ББЦ-АБВ, пише на първа страница "Труд". Според вестника по тази формула в парламента би се събрала коалиция от 128 депутати. Попитан дали Георги Първанов държи ключа от кабинета, Румен Петков от АБВ се пошегува: "Държим ключа от мазата".

Вчера се проведе поредният кръг от преговори за съставяне на кабинет – този път ГЕРБ с "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО". Преговарящите екипи постигнаха съгласие за бъдещ кабинет и за споразумение, и двете базирани на подписана програма, пише  "Дума". Те се обединиха около тезата управлението да е с валидност цял мандат.  Единственият партньор, който ПФ не приема, е ДПС. Националистите не оспорват правото на ГЕРБ да определя своите министри, но държат кадровите назначения да бъдат съобразени с качествата на кандидатите. ГЕРБ и ПФ не са постигнали съгласие по бюджетната и данъчната рамка на държавата, по националната програма за енергийна ефективност и как тя да бъде финансирана, още по темата за НЗОК, както и за пенсионната реформа.

"Труд" цитира казаното от Менда Стоянова, участник в консултациите от екипа на ГЕРБ: "От всичките 18 точки, ние постигнахме съгласие по 14 от тях с Патриотичния фронт, в това число по пет от тях направихме редакционни корекции, така че да се изясни смисълът им по-добре. По останалите четири точки, за съжаление, имаме доста големи различия."

"24 часа" публикува коментарите на Бойко Борисов, направени след като преговарящите от ГЕРБ са го запознали с проведените вече консултации с Патриотичния фронт. "Това, което категорично няма да приема в преговорите, е коалиция "анти" някоя партия, защото това би могло да създаде огромен етнически проблем. В понеделник ще събера всички кметове, председатели на общинските съвети от ГЕРБ, евродепутатите, избраните депутати и Изпълнителната комисия. Преговорният екип ще каже накратко кое ни събира и разделя с отделните партии и ще преценим с кого да направим още разговори, уточни лидерът на ГЕРБ.
Специално за "24 часа" онлайн той съобщи, че утре ще се срещне с председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и други академици, представители на индустриалния капитал. Борисов иска да изслуша техните идеи и съвети за бъдещото управление.

"Новинар" уточнява, че от ГЕРБ ще направят нов опит да се  разберат с представителите на Реформаторския блок. Бойко Борисов е изразил готовност да изпрати нов преговорен екип, който да изглади противоречията между двете формации, възникнали в сряда, когато не се постигна съгласие за общо коалиционно управление между ГЕРБ и РБ. В същото време от партията на Борисов остро разкритикуваха медийните изяви на Радан Кънев.

Централната избирателна комисия реши да накаже лидера на ДПС Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов от движението заради това, че са водили предизборна агитация на турски език в три български села, съобщава "Дума". Това е нарушение на разпоредбата на чл.181, ал.2 от Изборния кодекс, забраняваща предизборната кампания да се води на език, различен от българския. Установено е, че лидерът на ДПС е агитирал на турски език на 16 септември в село Върбовка, община Павликени, на 23 септември - в село Долни Воден, област Пловдив, както и на 29 септември - в село Подкова, област Кърджали. Също в Подкова предизборна кампания на различен от българския език е водил и Хюсеин Хафъзов.

"Капитал Daily" представя очакванията на пазара затова, че одитът на КТБ ще покаже отрицателен капитал. Прогнозираната дупка е за над 1 млрд. лв., което по закон трябва да доведе до отнемане на лиценза. Това не изключва продължаване на опитите за оздравяване на банката и рекапиталзирането й, но съдейки от последната информация на БНБ, диалогът с представителя на акционерите - австрийския консултант EPIC, не напредва особено, като оттам не са доказали, че са осигурени нужните финансови
средства за оздравяването на КТБ . Очакванията са резултатите от одита да бъдат обявени в понеделник, 20 октомври.

В интервю за "Труд" генералният директор на БТА Максим Минчев очертава лицето на съвременните медии и формулира нравствените им приоритети във връзка с предстоящата Десета среща на българските медии от цял свят, организирана от БТА, която се открива на 20 октомври, под мотото "Родолюбие". "Медиите трябва да помагат на позитивните процеси. Нашите предишни девет срещи бяха свързани с родолюбието - на тях сме говорили за запазването на националната ни дентичност, за националните каузи на България, за кирилицата в Европа, за българската култура. Тази година срещата ще се открие в София, а след това ще отидем в Цариброд и Босилеград, където живеят много българи. Основният въпрос, на който ще търсим отговор, ще е: "Как да продължим напред?"

"Сега" съобщава: "Нов регламент в наследяването ще засегне над 1.5 млн. българи". Живеещите зад граница наши сънародници и техните близки и роднини в чужбина и в България, може да се окажат засегнати от европейски регламент, с който се установяват общи правила в областта на наследяването. Това предупредиха вчера от ръководството на Нотариалната камара. По много оценки засегнатите може да се окажат и много повече, някои изследвания сочат, че над 2.5 млн. българи са зад граница и заедно с техните роднини у нас и в чужбина числото може да набъбне двойно и тройно. Става дума за регламент 650 от 2012 г., който влиза в сила на 17 август 2015 г. Регламентът ще има предимство пред националното законодателство и ще въведе нов принцип и критерий за наследяване - като приложимо право ще се счита обичайното местопребиваване на починалия наследодател към момента на смъртта му. Това означава, че ако българин трайно и постоянно живее например 10 години във Франция, има имот там и децата му са при него, наследяването ще става по френския закон. Това ще доведе до много сложни сметки и огромно многообразие от казуси. Защото например във Франция съпруг получава една четвърт от наследството на починал, независимо от броя на децата, докато в България той би получил част, равна на всяко дете.

Руският президент Владимир Путин пристигна вчера в Сърбия, за да участва в тържествата, посветени на освобождението на Белград от фашистката окупация преди 70 години, информира "24 часа". По повод на руската позиция, която не признава независимостта на Косово, Путин подчерта, че това не подлежи на промяна. "Поддържаме Сърбия и ще продължим да я поддържаме. Русия не търгува с приятелството." Путин бе категоричен, че тази зима Европа няма да студува поради липса на руски газ.
"Заявявам абсолютно отговорно, че по вина на руските участници няма да има криза. Русия винаги е била надежден доставчик, ние имаме достатъчно ресурси."

България най-силно би пострадала при спиране на газовите доставки от Русия. Това сочи доклад на Европейската комисия, пише "Сега". Той се базира на стрес тест, проведен от екипа на еврокомисаря Гюнтер Йотингер.Тестът е направен с допускане, че Москва може да спре доставките за Европа за 6 месеца. В групата на най-зависимите от руския газ попадат още Финландия и Естония и в по-малка степен Румъния. Вчера обаче руският президент Владимир Путин увери, че "Руският газ ще стигне за цяла Европа през предстоящата зима". Според стрес теста на Брюксел, ако Русия спре газоподаването, страната ни би се изправила пред 40% недостиг. Тази прогноза е направена с уговорката, че България ще може да внася от Гърция част от недостигащото й синьо гориво. Според анализа на ЕК около 3 млн. куб. метра дневно могат да идват от Гърция, а България от своя страна може да подава на съседката си повече ток. ЕК препоръчва на България да подпише с Гърция и Турция споразумения "ток срещу природен газ" при извънредни ситуации. Брюксел смята, че страната ни трябва да си осигури доставки на втечнен газ при спиране на тръбопроводния. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
4
 
! Отговори
321 преди 9 години
До 123И да не би от Атака да не са стари корумпирани мутро-мафиотски муцуни.
29
2
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Който създаде ГЕРБ на Борисов и създаде Доган, той ще командва!
28
2
 
8
 
! Отговори
Илин преди 9 години
Да загърбят враждите и да почнат да работят за спасението на стрната и изваждането и от политическата криза
27
16
 
0
 
! Отговори
Перун преди 9 години
ББЦ е единствената наистина патриотична партия и трябва да участва в управлнието!
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я знаю пароль - я вижу ориентир - бостаня цъфня........
25
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Със сигурност България без цензура има най-конкретната програма, върху която могат да се проведат много точни и ясни преговори, катосе договорят принципни политики.
24
1
 
15
 
! Отговори
това ли искате? преди 9 години
Ако искате да ви управляват агент Буда и Цецо Лажецо, значи искате да има повече емигрирали, повече умрели, по-малко новородени, повече безработни, повече полудели, по-ниски детски, по-ниски пенсии и заплати, по-малко пари за лекарства, повече подслушани, повече онкоболни, повече мутри, повече бити и убити, повече самозапалили се и повече от другите самоубили се? Наистина това ли искате?
23
11
 
1
 
! Отговори
Бона преди 9 години
ББЦ биха били добър коректив във властта
22
12
 
0
 
! Отговори
Деко преди 9 години
Определено ББЦ трябва да бъдат в управлението!!
21
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не мога да си представя, че канцлер в Германия може да стане такъв човек". Така Детлеф Кухенбекер отговаря на въпроса дали правителството в Берлин може да бъде оглавено от лице, което е било бодигард едновременно на комунистически лидер и на "оцелелия" цар, и в същото време е имало връзки с групи от подземния свят.
20
1
 
12
 
! Отговори
не е важно преди 9 години
Не е важно, какво правителство иска народът на България! Правителството ще бъде такова, каквото назначат от американското посолство!
19
1
 
12
 
! Отговори
погр ебален агент преди 9 години
Формулата на бъдещия кабинет Цру - герб-пф-ббц-абв - последният да затвори вратата?
18
0
 
7
 
! Отговори
Ина преди 9 години
Не знам дали АБВ е добър вариант, но ББЦ със сигурност ще подкрепи ГЕРБ
17
10
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
Само АТАКА ! И аз на следващите избори ще гласувам за тях! Омръзна ми от стари корумпирани мутро - мафиотски муцуни!
16
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МАСОВИ ПРОТЕСТИНали Волен Сидеров още преди изборите казваше за НФСБ -национален фронт за спасение на Бойко. Но хората вярваха на манипулациите на медиите , които го обявяваха едва ли не за луд. Дано сега да са повярвали и да се вслушват в ,това което говори.
15
4
 
7
 
! Отговори
До "социолог&qu преди 9 години
Суверенът, т.е. БГ народа - 52% не гласува.52% - не искат ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ББЦ, АБВ, ПФ, Атака!Не лъжи!
14
6
 
14
 
! Отговори
хладен ум преди 9 години
Помня,че в деня след изборите Валери Симеонов,каза как щял да покани журналисти на преговорите с ГЕРБ. Да ама не. Волен,ще се окаже прав с това " Извини се бе"
13
11
 
11
 
! Отговори
Нови избори! преди 9 години
При нови избори гласувам за "Атака"!Със стари лица, нов бардак не става. РБ - Пръмова - Кунева - комунистическа снаха - видна "демократка", "Мадам "Йес", Корман Исмаилов, Касим Дал - това са Реформаторите.ГЕРБ - Плевенлиев - член на БКП, Цачева - член на БКП, ББ - член на БКП, ЦЦ - член на БКП. АБВ -Първанов и Доган направиха ББ - генерал. ББЦ - клонинг на ГЕРБ. ПФ - съюзници на ГЕРБ.Трябва балансирана политика със САЩ, Русия, ЕС - но силна защита на националния интерес!
12
2
 
2
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Вижте железните аргументи на един от най-тъпите *** под 14. После се чудят защо хората ги мразят и не гласуват за тях. Ами то с такива пропагандатори на следващите избори ще се борят за 4 % .
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До избирател-безпартиенти не виждаш ли, че идеята е завземане не целия терен отляво надясно. Айде, пробвай се още малко.