Единственият вариант за стабилна коалиция е ГЕРБ и БСП!

Калфин: Чакат ни нови избори, ако те не надмогнат партийния си интерес
Обновена: 20 окт 2014 13:59 | 20 окт 2014 09:53, Камелия Цветанова
109
 Единственият вариант за стабилна коалиция е ГЕРБ и БСП!
Ивайло Калфин. Снимка: Булфото, архив

Единственият вариант за стабилна коалиция при настоящата ситуация е между ГЕРБ и БСП, смята зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

Още по темата
„Стабилно мнозинство означава ГЕРБ да убедят БСП да участва в широка коалиция, ако не ги убедят ще направят някакво аритметично мнозинство или правителство на малцинството“, коментира той по bTV.

Според него обаче, ако основните политически сили не успеят да надмогнат партийния си интерес, не са изключени нови избори и то много скоро.

Той определи 18-те въпроса, които ГЕРБ представи по време на консултациите си с всички парламентарно представите политически формации, като лексикон и коментира, че не е много нормално разговорите да се водят само по тях.

„Когато се прави голяма коалиция, не се започва с тест с тези 18 въпроса като лексикон. При голяма коалиция партиите оставят програмите си и започва да се пише от нулата, макар че всеки има приоритети и те трябва да се отчитат“, посочи Калфин.

По думите му АБВ би подкрепила коалиция между ГЕРБ и БСП.

„В такъв формат ние бихме могли да се включим, да участваме и да го подкрепим, но това не зависи от нас, а от тях, това е въпрос на преценка и отговорност на тези партии, доколко ще намерят националния интерес“, коментира той.

Според него коалиция между ГЕРБ, ПФ, РБ и АБВ е само аритметика.

"В Реформаторския блок има противоречия, в ПФ има изказвания, които навяват чувството за ксенофобия и национализъм, макар че смениха след това тона по време на кампанията", аргументира се социалистът.

Ивайло Калфин обясни, че е доволен от факта, че за пръв път се заговори за програми, но в същото време настоя, че по този начин не се прави коалиция, защото тя става чрез решение на лидерите, след което експертите уточняват детайлите.

„Отговорността е на ГЕРБ, ние от АБВ ще сме максимално отговорни, но не бихме се включили в коалиция, която се прави само за да събере определени гласове. Бихме подкрепили дори и правителство на малцинството, но по определени теми като например КТБ, с проблемите в енергетиката“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
4
 
! Отговори
рев8люционер преди 9 години
Пфхaхa,тия ще ги изметем до новa годинa!
24
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То бива, бива дебелоочие, но тези счупиха ***!Провалиха се с трясък на изборите, а сега искат да влязат във властта наравно с партията победител!Народът не толкова отдавна се вдигна на бунт, искаше да ги изтрепе, а те се натискат пак да го управляват!
23
3
 
11
 
! Отговори
боксофис преди 9 години
Коaлиция "Мишо Рaкиятa в Бостaн" се зaдaвa!!!!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ясно е ,че няма бивши комунисти! А в ГЕРБ и АБВ е пълно само с такива. Жалко за България,но подобна коалиция ще отвори очите поне на малка част от тъпите бетони кратуни,гласуващи за ГЕРБ. Коалиция с АБВ означава -никакви промени в Съдебната система,в Държ.Администрация и пълно господство на олигархическия модел в България. И нови милиони/милиарди/ в проекти като Белене,Южен поток, а защо не и пак Бургас- Александополис.Браво,Борисов! БКП!БКП! Тя книжката май още си я пазиш!БКП!БКП!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам защо в статията се пише,че Калфин е социалист,след като никога не е бил такъв.И не е негова работа да дава акъл какво да прави БСП.От продажници като този полза няма..Поживя си на гърба на БСП,като евродепутат и след това майната им.А,сега поема курс към ГЕРБ,пак за лични интереси.Халал да им е.
20
0
 
4
 
! Отговори
h преди 9 години
май излиза че всички ще са против ДПС, Атака и ББЦ, не толкова коалиция, а тея 3 партии да не са във власта, ами нормално ДПС и без това си храни останалите 2 партии.
19
0
 
17
 
! Отговори
ОМГ преди 9 години
Баси малоумната работа ще е ако наистина направят такова правителство...То за какво правихме извънредни избори като можеше да си съставят кабинет и преди това същите муцуни.
18
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами крайно време е да плеснат с ръце па да се прегърнат. Нали имат един и същ произход. Родни братя са
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора, къде живеете?!? Нали всички са комунисти - бивши (като ББ) или настоящи, а знаем, че бивши комунисти няма...
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко това трябва да убеди и най- заблудените , че БСП и ГЕРБ са излязли от " една дупка".
15
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До не и БКП/БСПВиж, ако наистина АБВ ще играе ролята на троянки кон, подкрепям ги!! А дано!!
14
2
 
22
 
! Отговори
ееех, мама му стара преди 9 години
В Украйна хората ИЗХВЪРЛЯТ продажните си политици на *** - БУКВАЛНО.А българите пак спим, скрили се зад топлото дупе на жената. Българите пак чакаме някой друг да ни свърши работата.Тъпациииии, излезте из под юргана и действайте като хора ИМАЩИ поне малко самоуважение.Та нашите престъпни другари-бизнесмени или деимократи-бизнесмени ВСИЧКИ до един трябва да хвърлим в кофите за ***. А за по-сигурно да им отрежем и тиквите.Още ли ще спите ? Рая сте били и май още дълго ще сте!!!!!!!!!!!!
13
2
 
17
 
! Отговори
формулата преди 9 години
Формулата на бъдещия кабинет: Цру-герб-пф-ббц-абв-бсп-ндсп-сдс-ндсв-СИК-ВИС-братя Галеви-Маджо-Маргините-Пашата - последният да затвори вратата?
12
8
 
9
 
! Отговори
не и БКП/БСП преди 9 години
АБВ не трябва да бъдат в правителството: това е троянски кон, прокарващ идеите на БКП/БСП/Русия на Путин; още повече искат "широка коалиция", да бъде и БКП/БСП!???Широка коалиция МОЖЕ да има в старите ЗАПАДНОевропейски страни, които не са били 45 години под СЪВЕТСКА ОКУпация,а "ОДНА" партия БКП е направляла живота.БСП е наследник на БКП, ненапразно празнуват 100-годишнини, ориентират се към Евразия.Чипът в главата на българските социалисти е различен от чипа на френски, италиански, норвежки, шв
11
3
 
13
 
! Отговори
радио Ереван преди 9 години
Питат Радио Ереван: -"Кога ще стана министър-председател? Радио Ереван отговоря: -"Боко, познахме те по гласа! Спри да задаваш този *** въпрос вече за стотен път!"
10
2
 
13
 
! Отговори
Неам преди 9 години
Единственият вариант е да започнат най-после ДА РАБОТЯТ, а не само да мечтаят за нови избори. Аз пари за нови избори нямам. Който иска нови избори - да извади СОБСТВЕНИ пари и да ги прави, а не с МОИТЕ !!!!!!! И тъй като още не са го разбрали, ще им помогна да го разберат - хората искат ПАРИ, а не диви круши. Или ще отговорят - парите са само за някои, но не за всички. Не са познали !!!!!!!!!!!!!!!
9
0
 
11
 
! Отговори
правда преди 9 години
Леви...Десни са едно. Това е психолоческа техника за овце с подобие на хора. Разпада на България е благодарение на всички. Незнам Волен колко е честен но нещата които разказва са верни и ако той не ги говори от кои ще чуете истините? Как може да подкрепяте хора които са ви съсипали а новите партийки са подизпълнители на Костов Борисов и Станишев. Волен Сидеров засега не е управлявал и не е доказан вредител на България. Може да е луд но не виждам кой ще смени тая крадлива система освен той.
8
1
 
19
 
! Отговори
Шумоизолация преди 9 години
Лошо правите, че масово не гласувате.
7
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Егати жалката креатура на БСП са тези смешници от АБВ.
6
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В МОМЕНТА ИМА САМО ЕДНА ЧИТАВА ПАРТИЯ И ТОВА Е АТАКА! ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА ПРОДАЖНИЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ!!