Борисов пак е герой №1 в медиите, Станишев и Бареков – в спад

Медиите писали най-много за ГЕРБ и БСП от май досега
Обновена: 21 окт 2014 13:58 | 21 окт 2014 13:45,
79
Борисов пак е герой №1 в медиите, Станишев и Бареков – в спад
Снимка: архив ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов продължава да води класацията на политиците, които присъстват най-често в българските медии. Това показва проучване на Фондация „Медийна демокрация“ и Фондация "Конрад Аденауер". То проследява написаното между 24 май и 3 октомври в 8 медии – телевизиите БНТ, bTV, Нова телевизия и TV7 и вестниците „Труд“, „Телеграф“, „Сега“ и „Преса“. Общият брой на анализираните материали е 8199.

Още по темата
Резултатите показват, че Бойко Борисов продължава да е медиен герой и води класацията с 1343 споменавания. Това е с 49% повече от втория в списъка – президента Росен Плевнелиев, за когото е писано 901 пъти в изброените медии. Трети се нарежда вече бившият премиер Пламен Орешарски.

Президентът е покачил значително присъствието си в медиите, стана ясно от думите на ръководителя на Фондация „Медийна демокрация“ Орлин Спасов. Според него обяснението за това е фактът, че е инициатор на служебното правителство. Данните от проучването показват още, че в БНТ и bTV президентът успява да измести по популярност Бойко Борисов.  

Медийният рейтинг на Плевнелиев, Борисов, Михаил Миков и Лютви Местан расте, а този на Сергей Станишев, Николай Бареков и Волен Сидеров пада, показва изследването. Въпреки това Станишев запазва четвъртото място в класацията, а Бареков – шестото.

ГЕРБ е най-споменаваната партия във вестниците и телевизиите – 2290 пъти, показва още проучването. На второ място се нарежда БСП с 2204 споменавания. Следват кабинетът на Пламен Орешарски, ДПС и правителството на Георги Близнашки. На едно от последните места е Централната избирателна комисия. Повечето партии, с изключение на „Атака“, бележат ръст на медийния си рейтинг в анализирания период.

Според изследването телевизиите отразяват повече управлението на страната, а пресата се интересува най-вече от партиите и политическите процеси. Кабинетът на Пламен Орешарски пък е бил на прицел на всички – критикуван е и от телевизиите, и от вестниците.

Проучването е направило анализ и на новините в интернет. Според данните и в новинарските сайтове и блогосферата най-често споменаваните политици са Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Пламен Орешарски. Популярността на Сергей Станишев отново бележи спад. В средата на тази класация се оказват Цветан Василев и Делян Пеевски заради казуса с КТБ.

Медийните анализатори правят парадоксалния извод, че изборите се оказват по-честа тематика преди вота, отколкото по време на кампанията.

В социалните мрежи се отчита отлив на гражданска енергия и ентусиазъм, в същото време се увеличава подкрепата за Реформаторския блок, показва още проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То не е въпросът само да те цитират медиите, а да си казал нещо умно. Случаят на Борисов се изчерпва само в цитирането, но смисълът се губи.
32
0
 
15
 
! Отговори
Ясен преди 9 години
Много му е голяма тиквата, няма как да не бъде отразявана най-много!
31
0
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Бойко Герборисов (политик втора употреба) пак ни го предлагат за спасител на българите!Господ да пази!
30
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Простащината на този субект е безгранична
29
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правете си сметка какви са ни медиите, щом тоя им е най-интересен. Той и сигурно Евгени Минчев.
28
0
 
10
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 9 години
Герой на: Скатаването, Глупостта, Подлостта! На кое по-точно, или трябва да вярваме в друго? Виждам, че чакат да се фалира КТБ, за да не носят вина артистите и после ще ги назначат за продължат театъра като ГЕРОИ! Ама то такъв скатан, глупав и подъл герой може да бъде всяка овца в човешки вид ;-)
27
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слънце или не, но Борисов е новия Левски! Доказа го с делата си когато беше премиер! А останалите пишман политици се оказаха едни говорилници, които при първия удобен случай се продадоха за жълти стотинки!
26
2
 
15
 
! Отговори
Росен преди 9 години
Тиквата още не е дошъл на власт и започнахте да му вдигате рейтинга.
25
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
stranata ni 6te se opravi kogato takiva (geroi)kato toq badat zad ra6etkite
24
1
 
11
 
! Отговори
Стамен преди 9 години
Абе моля ви се, Борисов е СЛЪЦЕЕЕ!
23
0
 
7
 
! Отговори
Сапарев преди 9 години
Поради тази причина, а и други подобни, аз вече не им вярвам много, много на нашите "медии". Не че чуждите медии са много по-обективно, но си правя равносметка едва, когато съм прочел поне 5-6 източника.
22
16
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
Само заради това, че Бойко Борисов спря заробващите ни проруски проекти Белене и Бургас-Александруполис ще бъде вечно в българския Пантеон на славата , редом до Левски, Ботев, Караджата!Да не говорим, че сега щяхме да сме фалирали ако бяхме започнали да строим Белене, който вече да е над 20 милиарда лева, а няма как да си върнем парите от продажба на ток, както ни лъжеха от БСП, защото вчера писаха, че още през 2007 г. сме имали произведен ток, който е нямало на кой да го пласираме, а БСП искаш
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как е, как е, госпожички журналстки. Видехте Баце, има ли подмокрени ?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Погледнте на снимката (в цял ръст) крачетата на Бойко Борисов и ще видите, че по структура и поза, те са 100% женски. Мъжете просто не клякат по този начин.
19
0
 
9
 
! Отговори
монархист преди 9 години
И когато се спука медийния балон ???
18
0
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
Бойко подгрява за бъдещите му изяви и ордата от журналистки, които ще го следват неотлъчно......
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е лошо че е в медиите лошото е че е в живота ни
16
1
 
6
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
катъра Рамадан и глиста Москов! Зад тях прозира твърде силно дебелата сянка на гърбавия индийски биволар с *** джуки,Много точно - браво! *** джуки стана мултимилонер с над 600 млн. от престъпната приватизация, която проведе преди 15 години, престъпленията му са толкова много и толкова огромни като мащаб, че затвора ще му е най-малкото наказание, но това е българското ни правосъдие! Надявам се поне Господ да не го бави много!
15
1
 
13
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Как няма да е герой като пишете нон-стоп за него?! Бойко това, Бойко онова, Бойко трето-пето-десето?! Един медийно изграден образ на нищо и никакъв човечец, който няма нито култура, нито обноски, нито етикеция, нито нищо. И на всичкото отгоре ни го натрапвате по цял ден. Тя една лъжа повторена милиард пъти става истина...
14
1
 
16
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 9 години
НОРМАЛНО Е ДА СЕ ПИШЕ НАЙ-МНОГО ЗА БОРИСОВ ТОЙ Е КАТО ПАНАИРДЖИЙСКА МЕЧКА.