Двама са малко, трима са много за бъдещия кабинет

Преглед на по-интересното от печата за днес, 29 октомври
29 окт 2014 07:00, Анисия Иванова
44
Двама са малко, трима са много за бъдещия кабинет
Снимка БТА

Проведената лидерска среща на партиите в парламента е основна тема в днешния печат. "Кунева, Кънев и сие провалят кабинета", пише на първа страница "Труд". Правителство на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок и плаваща парламентарна подкрепа по теми - такава е според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов единствената възможна формула за правителство.

"Стандарт" прави обзор на коментари на участници в сбирката. Михаил Миков, лидер на БСП: Диалогът продължава, нужно е мнозинство. Лютви Местан, лидер на ДПС: За първи път чухме изчистено предложение за съставяне на правителство на коалиционното малцинство. И в този смисъл ние очакваме конкретизиране на това предложение заедно с управленска програма. Ивайло Калфин, зам.-председател на АБВ: Това беше правилният начин да се търси съгласие между всички политически сили. Светлин Танчев, председател на ПГ на Българския демократичен център: БДЦ не е отстъпил от позицията, изказана веднага след изборите, че трябва да се направи едно адекватно, предвидимо и стабилно правителство за възможно най-дългия и позволен от конституцията срок - 4 години.

Искат ли реформаторите стабилно правителство, или просто вчера си отмъстиха за времето извън властта, коментира "24 часа". Защо е този изненадващ завой на Кънев и Кунева? Да не би да е вярно, че в Реформаторския блок човек предполага, а Костов разполага? И как се управлява с труднопредвидими партньори? Нещата са прости. Реформаторите трябва да се събудят. Десните имат шанс за пръв път от 15 години насам да влязат във властта.
България има нужда от стабилно правителство, от смели и самостоятелни мъже и жени, които могат да поемат риск и да носят отговорност. Искат ли реформаторите това?

"От реформаторска двойка към патриотична тройка", коментира "Стандарт". С привличането на Патриотичния фронт в десноцентристкия съюз донякъде ще се реши проблемът с осигуряването на мнозинство, но пък ще се добавят други грижи. ДПС предварително обяви, че ще бъде открит противник на подобна "антиевропейска коалиция". Отделно и левицата няма да пропусне случая и да алармира в Брюксел, че ГЕРБ е попаднал в лошата компания на крайни националисти. Друг е въпросът, че Патриотичният фронт далеч не е съставен от екстремисти и неуравновесени типове, които с право да се считат за заплаха за етно-религиозния мир. Напротив, първите действия на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов показват зрелост и диалогичност, а също и склонност да приберат по-радикалните си послания. Редно е да се отбележи, че Фронтът към този момент е много по-единен и предвидим от реформаторите.

"Избирателят предпочете да остави гнилите ябълки в кошницата", коментира в "Сега" социологът Юрий Асланов. Ако народът имаше макар и минимален инстинкт за самосъхранение или белези от рационално мислене, в ситуацията, в която се намира държавата, на 5 октомври щеше да предаде цялата власт на Бойко Борисов. И след това, ако не му хареса онова, което той върши, да го изгони. Но завинаги, а не половинчато, както стори предишния път. Избирателите - и гласуващите, и негласуващите, вместо да махат една по една гнилите ябълки, предпочитат да ги оставят в кошницата, а на 5 октомври решиха да оставят почти всички от тях. Не можем да обясним на простолюдието, че последствията от собственото му поведение са само за него и че омразните партии и политици изобщо не страдат от това. Консултациите на парламентарните партии за съставяне на правителство са парад на лицемерието.

"Борисов сглобява кабинет сред плаващи пясъци", коментира "Труд". Решението на Бойко Борисов да предложи съставянето на кабинет на малцинството начело със самия него с ориентация към пълен мандат, разчитащо на плаващи мнозинства, изглежда разбираем, но слаб ход. Слаб, тъй като е отхвърлен в аванс от реформаторите. Слаб, тъй като плаващите мнозинства, на които Борисов разчита, са като плаващите пясъци: колкото повече и по-резки движения извършваш, толкова повече затъваш. Печелившият ход е да се представи друг кандидат за министър-председател с ясна формула за силно правителство, което няма да допусне нарстване на бюджетния дефицит над 3%, няма да прикрие нищо по случая с КТБ и няма да отстъпи от европейската позиция спрямо Русия.

Изчистиха ли се позициите между политическите партии след лидерската среща и каква е вероятността за съставянето на работещо правителство? В "Монитор" коментират: Димитър Ганев, политолог: Кабинет на малцинството е най-логичното решение. В действителност обаче този кабинет ще получи една по-солидна парламентарна подкрепа при самото му гласуване. В този смисъл атмосферата и диалогичността между политическия елит в рамките на последните няколко седмици ще продължи вероятно и при гласуването.

Андрей Райчев, социолог, Галъп интернешънъл: За пръв път от 25 години се провеждат първите преговори в
парламента, които се проявиха като европейска класика. Политиците се опитаха да намерят допирни точки. И от това трябва да сме доволни. Реформаторският блок действа като 2 партии. Те отделно вземат решения, те са като малка коалиция в рамките на малка парламентарна група, имат отделни интереси, отделни виждания за ситуацията. Един ден не е работил парламентът, но вече има не 8, а 9 партии.

"Няма голяма коалиция, има голямо чакане", коментира в "Преса" политологът Борис Попиванов. Засега участниците в нереализираната голяма коалиция чакат. Бойко Борисов чака другите партии да му кажат какво правителство да направи (и да поемат отговорност за решението), чака следващата година, за да се огледа и да види в какво състояние е парламентът и какво ново правителство може да състави от оставащите парламентарни групи, чака, каквото и да приказва, президентския вот. БСП по стар навик чака противникът да се омаломощи в неумението и скандалите си. Голяма коалиция е коалиция между двете най-големи партии.

Пореден скандал раздуха тлеещото още преди изборите напрежение в редиците на Реформаторския блок, отбелязва "Сега". Вчера депутатът от гражданската квота Гроздан Караджов обвини съпредседателя на дясната парламентарна група Меглена Кунева, че води сепаративни преговори с ГЕРБ за постове за свои приближени в бъдещото правителство. Както и че се налага над останалите партии в коалицията със заплахи за разцепление. От партията на Кунева ДБГ категорично отрекоха.

"Мишкуването на Радан", коментира "Монитор". При откриването на новия парламент в понеделник, с гласуването си въздържал се при избора на председател на Народното събрание Радан Кънев направи гаф, който ще влезе в историята на парламентаризма. За първи път председател на партия (ДСБ) подмолно гласува "въздържал се" и не обяснява от трибуната защо го е направил. След като дори от определилата се като опозиция БСП надълго и нашироко обясниха, че са подкрепили избора на новия председател на Народното събрание като израз на добра воля и желание да се работи за консенсусни решения по кризисните проблеми на страната, би било добре Кънев да обясни защо го е направил.  Най-малкото защото уж и той се кълне, че са готови да управляват заедно с ГЕРБ.

Имената на всички бивши и настоящи хора от властта - от кмет през магистрати до  министри и президенти, които имат депозити и кредити от КТБ, да бъдат обявени. Това предвижда проект за промени на закона за кредитните институции, който ДПС внесе в парламента, съобщава "24 часа". От ГЕРБ заявиха, че са готови да го подкрепят.

93-мата служители на управление "Банков надзор" на Българската народна банка ще бъдат извикани за разпит в Столичната следствена служба, са съобщили за "Сега" източници от прокуратурата. Финансовите инспектори ще бъдат разпитвани заради разследването за източване на 206 милиона лева от КТБ. Груповият разпит е без прецедент. При всичките фалирали банки през 90-те години никога редови служители на банковия надзор не са били разпитвани. Показания са давали единствено техните началници.

Очакваният фалит на КТБ може да се отложи, акцентира "Стандарт". Идеята, че банката още има как да се спаси, е на път да получи подкрепа в новия парламент. Да се увеличи поне с месец срокът, в който БНБ е задължена да отнеме лиценза на закъсалия трезор. Това са обсъдили участниците в лидерската среща на седемте партии в Народното събрание без "Атака". (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
17
 
! Отговори
magiar преди 9 години
nova godina e daleko, a feuerwerkite - hei gi na.
31
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българия има един от най-сложните парламенитгербНова ЛевицаДПСДСБ и НПДЦ\ ДБг и СДСФронт - НФСБ и ВМРоАтакаАБВББЦ
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
типчно българсак картинка - мъжете седят, жените - прави
29
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
niamam dymi ....ai sa izlishtni ...ot tezi hora zavisi vashia jivot .na ohranitelq triabva po golim stol cherveni kxmeri tva e demokraciata no za niakoi s vashia glas ,vlast i pari ,za ostanalite mizeria glad bolesti i smart.
28
1
 
26
 
! Отговори
Йойо преди 9 години
И докато България се разцепва на малки партии с *** председатели то ДПС се увеличава с пълна сила .Българи не е нужно само да се вика пред парламента ,тогава когато има избори трябва обединение и всеки един да даьсе гласа си .Страхът и срамът са се вкопчили в мен като гледам каква трагедия се развива в България ,по новините освен хора със сълзи и отчаяние не виждам нищо други .Помогнете си сами няма кой да ви помогне продажно племе .
27
6
 
25
 
! Отговори
Shark преди 9 години
не разбрахте ли че кабинет няма да има. Отиваме на нови избори, при които АТАКА ще вземе над 10% за сметка на ГЕРБ и БСП. Не знам как още има *** да гласуват за тея две партии, забравихте ли какво направи ГЕРБ при управлението си. Щото аз не съм забравил как останах без заплата за Коледа. Как да очакват да гласувам за тях. Естествено че гласувам за националистически партии, та те сами ни подтикват към този вариант, после реват че процента им бил нисък. Така ще е, и още повече ще се понижи
26
4
 
29
 
! Отговори
ДНЕС ОТ 17,30 преди 9 години
ВАРНА,ВЛАДИСЛАВОВО,ОФИСА НА ГЕРБ ЩЕ СЕ РАЗДАВА ПОД МАСАТА ОБЕЩАНИЯТ РУШВЕТ,85 ЛВ НА ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА КОМИСИИ И ПО 45 ЛВ НА ЧЛЕНОВЕТЕ,КОЙ КАЗА ,ЧЕ КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?
25
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До социалистаИстинският път(без военен режим) за България е социалдемокрацията!Но никога нашата мафия няма да допусне истинска социалдемократическа партия!
24
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП демонстрира незряло политическо поведение с нежеланието си да участва във властта. По този начин показва отношението си към гласоподавателите, нуждаещи се в момента от силно правителство. Дребни душици, водещи лявата идея в небитието.
23
2
 
24
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Защото сме социалисти-така каза и Станишев и си би камшиците в Брюксел. Преди това обаче другарите ограбиха държавата, и както бяха за социално равенство станаха милионери . Всички от шефовете в БСП са милионери Станишев , Миков , Манолова , Нинова , Дъбовци и много други , а на баба Стояна от село дадоха по 4.50 лв. на месец повишение след като изтеглиха 5 милиарда лв. Благодаря от такава партия и такива социалисти.
22
3
 
28
 
! Отговори
22 преди 9 години
Да социалист съм, нещо лошо ли има в това? Нима е лошо да има социална справедливост? Волен хубаво каза в речта си на откриването на 43 ОНС, че банкерите и бизнесмените са малцинство, а десните защитават точно техните интереси. Защо?
21
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие не разбрахте ли, че скоро няма да има формиране на кабинет. Идеята е да не се вземат важни решения, като разкриване на банковата тайна за КТБ. Така ще бъдат осветени висшите прокурори и политици, които са окрали народа и техните пари. Знаете ли, че Меркел е направила официален коментар във връзка с машинацията-КТБ.Цитат: "Българските мафиоти успяха да скрият моя диск с имената на престъпниците и техните швейцарски сметки. Щом аз не мога да се преборя с МАФИЯТА в България, кой ще успее? "
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чака Пръмовица на фотьойла !!!
19
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето това е компетентното и смислено мнение да един комунист-социалист от 22 . Пиша това за да разберете защо вече 70 години България е обречена на бедност и простотия . Заради мъдрото ръководство на БКП-БСП-ДС .
18
12
 
23
 
! Отговори
Чепа преди 9 години
БСП - УСРА ПЕИЗАЖА И СЕГА ДРУГИ ДА ГО ЧИСТЯТ-ТЯ БСП ЩЕ -БАДЕ ОПОЗИЦИЯ, ОПОЗИЦИА НА КОГО-НА ДОБРОТО,НА ХОРАТА- И ТОВА МИ БИЛО ОТГОВОРНА ПАРТИЯ !!!!!!!!! ИДВАТ НА ВЛАС СРИВАТ И ОТКРАДВАТ КАКВОТО ИМА И СЕ СКРИВАТ КАТО ЛАЛУГЕР В ДУПКА И ЧАКАТ НЯКОИ ДА ОПРАВИ ВСИЧКО И ТЕ ПАК ДА ДОИДАТ ДА ОПЛЯКОСАТ КАКВОТО ИМА ,И ПАК В ДОПКАТА !!!
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ходът на реформаторите е много ***, при двупартийна коалиция ДПС ще гласува за правителството, а при участие на Фронта ДПС няма да гласува. Това е целта на РБ да не се накачат на клона много маймуни и Б.Б. няма да се съобразява с реформаторите. Така , че много златни пръстчета има този път.
16
5
 
29
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Колко е точен коментара на политолог от 18 . Другарите от БКП-БСП се борят против държавността и правителствата още от преди 9 септември 1944 г . Крадат от мандрите кашкавал и сирене , а сега пари от банките и народа. Тези хора никога не са били българи , те са интернационалисти и терористи. Е виждате ги и сега , бяха на власт и фалираха държавата . Сега пречат да има правителство искат анархия за да продължат с кражбите.
15
13
 
25
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Много са интересни и не толкова другарите. Всеки ден реват против ГЕРБ и най хубаво било без политици и партии . Добре сега защо ревете , че казуса за КТБ не може да се реши , няма пари за зимно почистване на пътищата / няма да пътувате / , енергетиката закъсва , няма пари за заплати , язовирите преливат и т. н проблеми , проблеми . Ами първо тези проблеми ги създаде тройната мафия БСП-ДПС-Атака , а сега няма правителство и вие не искате партии и политици. При това положение се оправяйте.
14
2
 
24
 
! Отговори
патриот преди 9 години
към патриотитеПатриот е душа дава,но не своята.......
13
3
 
23
 
! Отговори
VF преди 9 години
Cicka Ciceva kak e zastanala kato Angela Merkel. GERB,GARB,GROB,GREB,GREs,VSQKAK Q NARICHAITE TAZI EVREISKA PARTIQ,NO NE I BULGARSKA!!!!! Boiko Borisov e edna gadna mutra i tova e vseizvesten fakt! tOI E SLUGA NA USA,iSRAEL,4E DORI I NA MOSKVA! hODI DA MU KAZVAT KAKVO DA PRAVI V AMERIKANSKOTO POSOLSTVO,V ISRAELSKTOTO,NO NIKOGA NE SLUSHA KAKVO MU KAZVA NARODUT! pFFFF,TA NALI NARODA ZA NEGO E LO6 MATRIAL!!!