Служебният кабинет изпълнил над 90% от поетите ангажименти

Следващото правителство да довърши започнатото, заръча Близнашки
Обновена: 29 окт 2014 14:25 | 29 окт 2014 13:27, Веселина Йорданова
41
Служебният кабинет изпълнил над 90% от поетите ангажименти
Георги Близнашки. Снимка: БТА

Над 90% от поетите ангажименти на служебния кабинет са изпълнени, отчете премиерът Георги Близнашки след редовното заседание на правителството.

Изпълнихме основните си ангажименти – организиране на демократични и честни избори за 43-то НС, подготвихме и внесохме актуализацията на бюджета, възстановихме нормалния диалог с ЕК, разработихме стратегия за продължаване на реформите в съдебната система, изреди той.

Още по темата
Близнашки открои още започнатите реформи в сферата на енергетиката, а в областта на отбраната изготвената "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана".

Премиерът изрази надежда следващото редовно правителство да продължи започнатото, като акцентира на промените в осигурителното законодателство и на приетите стратегии в образованието.

Според Близнашки парламентът трябва без отлагане да разгледа актуализацията на бюджета за настоящата година, за да не се стигне до проблеми във функционирането на обществените системи. В този смисъл той смята, че ремонтът на бюджета трябва да предшества обсъждането на казуса КТБ, защото Фондът за гарантиране на влоговете не разполага с достатъчно средства за гарантираните депозити.

Все пак Близнашки заяви, че това е политически въпрос и допусна, че вероятно така ще се отговори на обществените очаквания. Премиерът се обяви и за отваряне на досиетата в КТБ. "Откъдето и да започнат, важното е да се стигне до бърза развръзка", обобщи той.

Премиерът обяви още, че е дал указания да се работи и по бюджета за следващата година, макар че не е било работа на служебното правителство да се занимава с това. Близнашки съобщи, че министрите са изслушали днес и доклад с основните допускания по макрорамката за 2015 г.

Близнашки заяви, че в никакъв случай не може да се говори за чистка в администрацията от страна на служебния кабинет, а за минимални смени, несъпоставими с числата на назначени и уволнени от предишното правителство. Точният брой на рокадите бил 218.

Премиерът не даде оценка за работата на служебното правителство, но според него то се е справило с основната си задача по убедителен и сполучлив начин, без груби грешки. По думите му очаква се благоприятна развръзка и по проблема със спрените оперативни програми.

В личен план Близнашки заяви, че не иска да се правят спекулации къде ще отиде след края на мандата на служебното правителство. Премиерът бе категоричен, че няма намерение да заема място в Конституционния съд, защото смята, че му е рано, а кариерата на посланик зад граница не го привличала.

“Винаги съм гледал на ролята си на служебен премиер като на свой дълг. Ще се оттегля с достойнство и ще се върна към преподавателската си дейност в СУ”, заяви Георги Близнашки.

Професорът, който стана известен с протестите срещу кабинета "Орешарски", обяви, че те не могат да продължават до безкрай и вече са изиграли своята роля.

“Време е за конструктивно отношение, трябва да се търсят дългосрочни решения”, смята Близнашки, според когото първото заседание на парламента задало добър тон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
1
 
! Отговори
Мазнишки от БКП преди 9 години
Само вижте какъв слугинаж цари в "националната" телевизия.Интервюто с този мръсен комунист и фалшификатор беше взето от една никаквица,която е държанка на един....Достатъчно е да се види къде работи въпросният господин и да се разбере,как се взимат креватно олигархични "интервюта"
22
2
 
5
 
! Отговори
Стойо преди 9 години
Направо преизпълниха плана на 200%,само дето не се споменава пред кого са поемали ангажименти.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Романтиката на една ***. Удари българите с мафията на ЕРП-тата и сега няма грижи. Планът за погребението на българите е по-ефективен от всякога. Народът само мъмри за някакъв ***. Мислите, че му пука ли?
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изводът е, че нищо не е поел!Прелива от пусто в празно!
19
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 23 Е, като трябва да ги изринем ,защо продължават да се роят ,нови и нови. Продължават да излизат от горите . Този път ,синовете м и внуците . То не бе в БСП, в СДС, ДПС, Деформатори , в ПишманПатриоти и хеле пък в ГЕРБ- хептен! Все комунисти начело с Борисов, Цачева , ,Плевнелиев...и сие.Присъства и вседесъщата ДС с верните служители Цветанов, Главчев, Велчев.. Присъстват и ЦК на БКП- ДС - Окр. Комитети в лицето на третото поколине И все червени.. .Днес, пекани демократи!
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя ченгесар от ДС/кгб/,знае ли какво е %? Много *** трябва да ринем...и все червен...
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
90% ot 0 si e pak 0
16
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този Близашки е олицетворение на подлостта, двуличието, предателството, гнусното подмазвачество, липса на лично достойнство, подвеждането на стотици студенти, че участват в достойна кауза и използването им! Гнусно природно недоразумение!
15
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що се отнася до увеличаване на цената на тока по заръка на олигарсите от ГЕРБ, правителството изпълни задачите си 100%. Това че поскъпването на тока доведе автоматично до увеличение на всички цени е преизпълнение на плана. Благодарим ти служебно правителство на ГЕРБ.
14
3
 
12
 
! Отговори
кака преди 9 години
така ли, аз пък нищо не усетих
13
4
 
12
 
! Отговори
123 преди 9 години
аз бих казал и над 110% е изпълнението - т.е. преизпълнение с над 10%
12
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е към Бурсука ги изпълниха на 10 000 процента, но ако е нацията - пишем ви минус не мису 2 а минус 20
11
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Зависи към кого сте поели ангажиментите, ако е към Боко, ги изпълнихте на 100%.Свършихте му мръсната работа.
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
управлява ни един РЕнегат, който ни твърдеше колко е честен и морален....като е толкова морален защо не отказа поста....сега се бута да правосъден министър. което е още по неморалон защото като си премиер е неетичон да слизаш по-надолу от това - може само президент да ставаш. но човека иска лапане. Проведе най-голямаат шашмалогия - допусан да има над 150 секции в Турция, а говореше за нов кодекс. назначи си навсякъде хора на Герб, а твъредше че няма да прави чистки.
9
3
 
16
 
! Отговори
антихрист преди 9 години
ще дойде ден,ще дойде час ,когато всички народни предатели ще рват със глас...............
8
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
леле тоя колко е мазен и противен....по гнусен политик не сме имали за 25 години. Всеки следващ е по-лош от прединшя. Викам да не съставяме следващо правителство - само парламент.
7
4
 
25
 
! Отговори
Кабули преди 9 години
Този го гледаме постоянно засмян, което ме кара да си мисля, че не е наред с горния си етаж. И то сериозно не е добре! Нали се сещате кои са постоянно усмихнати?
6
3
 
18
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
Този пък неолиберален фигурант трябва да каже към кого е поел ангажименти !
5
2
 
14
 
! Отговори
sorry преди 9 години
Не бих казал на 90 %,ама на 102% със сигурност!
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В.Р.Е.Д.Е.Н!!!