Коалиционна мъка: Борисов може без РБ, но той без него - не

По-интересното от прегледа на печата от днес, 30 октомври
Обновена: 30 окт 2014 08:46 | 30 окт 2014 07:00,
128
Коалиционна мъка: Борисов може без РБ, но той без него - не
Снимка: БТА

Преговорите за съставяне на правителство са основна тема в печата днес.

"Стандарт" публикува коментар на Антоний Гълъбов, политолог. Той отбелязва, че единственото разумно решение би било да се върви към програмно правителство, което е формирано около ясна управленска програма с мандата на ГЕРБ, което да може да разчита на необходимата парламентарна подкрепа за реализирането на програмата. Дефектът в дизайна, който избра ГЕРБ за водене на консултации и преговори, беше в това, че всъщност съсредоточи вниманието си върху съставянето на коалиционен кабинет, а не върху развитието на пространства на съгласие в парламента.

В интервю за "Труд" Едвин Сугарев, бивш заместник-лидер на СДС, посочва: "Според мен реформаторите просто си качват цената и шикалкавят, за да покажат на ГЕРБ до каква степен е зависим от тях. След което да осребрят позициите си в изпълнителната власт. Другата хипотеза е още по-неприятна. Реформаторският блок се опитва да представи нещата така, като че ли ГЕРБ трябва да бъдат виновни за несъставяне на правителството, което ще доведе до разпад на този парламент с презумпцията, че ще имат по-добри изходни позиции при следващите избори. Това е опасна заблуда", предупреждава Сугарев.

Откакто са започнали разговорите за сформирането на правителство, няма и ден, в който Радан Кънев да не излезе със свои кръчмарски сметки, коментира "Монитор". Може би това е и една от причините за прехвърчащите искри вътре между реформаторите. Очевидно недоразуменията вътре в Реформаторския блок станаха препъникамък за сформирането на правителство. Май Радан Кънев още не е осъзнал, че изборите вече са минали. Затова и безотговорното му поведение пред медиите е недопустимо. Той непрекъснато се опитва да поеме ролята на адвокат на Реформаторския блок в публичното пространство, без някой да го е натоварил с тази отговорност, или пък още по-малкото да му е гласувал доверие. Обратите от негова страна, имитацията на диалог на моменти приличат на селско представление.

"Коалиционна мъка на РъБъ", коментира "Сега". Постоянните величини в политическата игра, предшестваща съставянето на кабинет са ГЕРБ и ДПС. Ако има нещо сигурно, то е, че ГЕРБ ще е в основата на бъдещото управление като най-голямата парламентарна партия и единствената, готова да се нагърби с тази задача. Другата константа е ДПС. Още в нощта след изборите движението заяви ясната си позиция, че е готово да подкрепи дясноцентристко правителство с евроатлантическа ориентация, и оттогава не е мръднало ни на йота. Нежеланието на Борисов да загуби питомното ДПС, за да гони някакви диви патриотари и неразбрани реформатори, предопредели формата на бъдещата власт -правителство на ГЕРБ без Патриотичния фронт и с участието на Реформаторския блок, ако искат. Ако ли не - самостоятелно правителство на ГЕРБ с плаващата подкрепа на останалите партии и мълчаливата гаранция на ДПС.

Дотук категорично печели Ахмед Доган. Сега на ход са реформаторите. Проблемът е, че ГЕРБ може да мине и без тях, но те без него не могат. Борисов изигра блестящо ролята на блокиращата пешка, чрез която Доган е на път да спечели и тази шахматна партия.

"Борисов спечели покера за кабинета", коментира в "Стандарт"политологът Първан Симеонов. Според него в хода на тези преговори Бойко Борисов окончателно се легитимира в българския политически пейзаж. На него вече не може да се гледа като на временно популистко явление, а като на водещ фактор. Той беше "лошото момче" на българската политика, беше отмъстител, а сега вече е добрият герой. Едно е сигурно - ГЕРБ ще излезе от създалата се ситуация с минимален негатив, а може би дори и с позитив. Останалите партии може да излязат с доста сериозен негатив. Защото в обществото се създава впечатлението, че Бойко Борисов и ГЕРБ искат да направят нещо, а другите им пречат. Вече ГЕРБ поставя ултиматуми и решава как да управлява.

"Борисов обяви Патриотичния фронт за недопустим партньор", пише на първа страница "Преса". Решението да отхвърли коалиция между ГЕРБ, РБ и ПФ Бойко Борисов е взел в понеделник, когато чул от трибуната на Народното събрание исканията на Валери Симеонов. Идеята на националиста за разполагане на ракети "земя-земя" срещу Турция и за въвеждане на общественополезен труд за родители, чиито 6-годишни деца не знаят добре български, "изключително възпали посолствата", разказа Борисов.

Шефът на ЕНП Жозеф Дол също се обяви против тези "ксенофобски" искания.

"Дол предопредели преговорите", коментира в "Стандарт" Цветозар Вълков, политолог. Той не вярва, че ще се осъществи последният анонсиран от Бойко Борисов вариант - да предложи самостоятелно правителство на ГЕРБ. Шефът на ЕНП Жозеф Дол по принцип заема позицията на най-голямата българска дясна партия и той дойде в България да убеди Реформаторския блок да се включатв десноцентристки кабинет на малцинството начело с Бойко Борисов.

Жозеф Дол с изказванията си срещу Патриотичния фронт направи нещо не особено коректно - предварително подрина насрочените при президента Росен Плевнелиев консултации за правителство. Той направо каза: "Няма значение какво ще се разберете на преговорите, правете правителство на малцинството. В него по документи няма да присъства Патриотичният фронт, но де факто то няма как да бъде избрано без гласовете на патриотите".

При такава комбинация на всички ще им замирише на задкулисие и ще се усъмнят и в Реформаторския блок, и в ГЕРБ.

На въпрос на "Труд" остава ли опцията ГЕРБ да предложи кабинет, каквото и да се случи следващите дни, Бойко Борисов посочва, че не изключва никакви варианти и усилията да има правителство ще продължат. "Ако не - отиваме на избори. Аз показах, че съм готов да поема всякаква отговорност, готов съм да жертвам партията дори, за да има правителство и стабилност", заяви Борисов.

"Труд" отразява позициите на съпредседателите на Патриотичния фронт: Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО: Личната ми позиция е, че преговорите с ГЕРБ приключиха - знаем си материала, не може да ни подценяват." Валери Симеонов, лидер на НФСБ, декларира, че все пак е готов на разговори и ситуацията може да се промени.

Реформаторският блок е поискал участие на Патриотичния фронт в коалиция с ГЕРБ, за да не зависи бъдещото дясноцентристко правителство от "златните пръсти" на ДПС, е научил "Труд".

"Актуализация без реформи = проблем", коментира в "Труд" Георги Ангелов, старши икономист, Институт "Отворено общество". Той припомня, че 2012 беше последната година, в която имахме редовно правителство за цялата бюджетна година. Тогава бюджетният дефицит беше 0,5% от БВП - един сравнително нисък дефицит, който не създава сериозни проблеми. През 2014 г., след актуализацията се очаква бюджетен дефицит, който е 4% от БВП. Това е осем пъти повече! Това увеличение за две години не е шега - това е бедствие. Такива темпове могат да вкарат и най-стабилната страна в бюджетна криза, а след това неизбежно идва болезнено лечение от МВФ. Тази надвиснала опасност засега не внася дори нотка на здрав разум в бюджетната политика. И двете правителства, които управляваха тази година, одобряват допълнителни разходи вместо да налагат дисциплина в бюрокрацията.

По-големият проблем е липсата на реформи - и най-вече отказът дори да се мисли за реформи. До 2 седмици ще бъдат възстановени парите по спрените оперативни програми от Европейския съюз. Това обяви на брифинг в Министерски съвет вицепремиерът по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова, съобщава "Стандарт". ДОчакваме 700 млн. лева от ЕК по ОП ДОколна среда" до края на годината. Държавният бюджет до момента е разплатил около 450 млн. лева по "Околна среда" и спрените две оси на "Регионално развитие", обясни Цанова.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
rip преди 9 години
bg narod chudesno si jivee jivota i bez tesi 240 partiini mafioti.ns ste ima realno demokratichno da raboti samo sled bg majoritarni izbori!a dotogava ste sa vse kavgi, kramoli, skandali... tova hubav jivot li e?!
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако назначат Пеевски за директор в някое килийно училище, ще има простести. Виж ако барат кметицата тук и там, това не е проблем. Ех, оглупатори, къде сте?
95
1
 
6
 
! Отговори
ИВАН преди 9 години
ЗАЩО НЕ НАЗОВАВАТЕ ПАРТИЯТА С ИСТИНСКОТО И ИМЕ - НЕ Е РЕФОРМАТОРСКИ , А ЛИКВИДАТОРСКИ БЛОК , ЗАБЛУДА ОТ ХОРАТА НА ИВАН КОСТОВ ,ЗА ДА СЕ ДОБЕРАТ ПАК ВЪВ ВЛАСТТА ! КОЕТО И ПРАВЯТ ,ПОД КРИЛОТО НА БАТ СИ БОЙКО !
94
2
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Едно вярно нещо от глупостите в този преглед на печата,че "БОРИСОВ Е БЛОКИРАЩАТА ПЕШКА НА ДОГАН,ЧРЕЗ КОЯТО ТОЙ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ИГРАТА"!Истината е,че Борисов играе играта на ДПС,но и него ще го прекарат,както прекараха Станишев!
93
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Богданостаналите заветни гласове ще дойдат от ДПС. Нали Местан обеща 300 дена подкрепа за ГЕРБ.Така че реформаторите ако са умни изобщо не трябва да правят коалиция с Борисов. Последният да си упарвлява с турците.Интересно ми какво обяснение ще даде на електората си?
92
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонименЕ ТОВА Е ИСТИНАТА РЕФОРМАТОРИТЕ ЩЕ СА НА ПОКАЗ А ОТЗАД АХМЕД ДОГАН ЩЕ ОПЪВА НА ЗАДНА ПРАШКА ХЕМ ТЯХ ХЕМ БАТИ БОЙКО
91
0
 
1
 
! Отговори
ми хубаво! преди 9 години
Ми да може!
90
2
 
6
 
! Отговори
ффурнаджийска лопата преди 9 години
За какво им е на реформаторите да влизат в коалиция на малцинството? Това означава при всяко гласуване да търсят подкрепата на ДПС. Защото,ако си спомняте, лисицата Местан обеща на Борисов 300 дни подкрепа ( в замяна на постове и много пари). Ако ще е коалиция нека да има мнозинство и да не зависи от БСП и ДПС. Ако ще е малцинство ,Борисов да си прави сам правителство и да си обира негативите. Цял месец се върти като фурнаджийска лопата.
89
3
 
16
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Едвин Сугарев великия демократ пак нещо се е изказал в защита на Бойко тоя човек остаре и истреще!
88
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вестник флагман - Дол пусна ръка наФандъкова - придружено със снимка как си е сложил ръка на бедрото й а борисов гледа
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз съм гласувал на всичик избори да НЕ зависим нито от Русия нито от ЕССР ..... аз съм вър патриот
86
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
гледам тука много хора пишат - Какъв е този Дол, какъв е този Борисов, че да говорят не знам си как... а кои сте вие бе усти ?! кои бяхте вие , че най не ми става ясно ?! Какво сте постигнали в този живот? Какво реално сте направили за тази държава? Аз мога да се хвана на бас , че 90% от писалите дори не са и гласували ! Пръста не сте си мръднали ама устите ви големи като на дърта к*рва сливата ! Мрънкала и деца на бивши партиини секретари , свикнали всичко да им се дава на готово.. хрантутници!
85
8
 
22
 
! Отговори
Диляна преди 9 години
За пореден път сме свидетели на чуждопоклонничеството на нашите управляващи. Какъв е този Жозеф, Юсуф, Хитър Петър, ДОЛ- ен, където ще ни решава съдбата! Защо не видя как живеем с по 300-400 лв най-много работещите и с 150-200 лв пенсионери. Патриотичния фронт бил националистически!!! Да върви по дяволите този ***!!! Защо Турция, Гърция имат такива ракетни бази , а ние да нямаме??? Борисов нагло афишира прословутата точка с теста за 6 годишните, но нека дойде в нашия смесен регион и да
84
1
 
3
 
! Отговори
angel60+ преди 9 години
Za kakvo zlobeete glupaci nedni? Smetkata se plasta vinagi ot naroda,na tova li se radvate i zlobeete? Tezi koito sme izpratili v parlamenta po edin ili po drug nachin,ne sa otishli da rabotyat v imeto na Balgariya,otishli sa za sobstvenoto si blago...,,patriot e dusha dava,no ne svoita dusha bratya,a dushata na naroda...,,Botev e aktualen dnes,ste bade aktualen i utre.Ako sa istinski patrioti,ste zagarbyat vsichko v imeto na Balgariya,no...da ama ne!!Naroda nyama nujda ot razdelitelni linii.
83
3
 
19
 
! Отговори
дудук преди 9 години
абе тоя жозеф що не си гледа неговата държава какво прави тук .не вярвам да е от най умните
82
5
 
14
 
! Отговори
Родопите преди 9 години
Бях го предвидил, че се задава юдогейско правителство от анадолски тип, сбъдна се, турци суннити и евреи ни упрваляват, на гърба на турците алияни и българския народ
81
2
 
13
 
! Отговори
хитър си е преди 9 години
Андрешко,хитър като Хитър Петър.Вкара 8 партии,нвяма голям играч и каза-ха сега,бакалъм,оправяйте се.Пие си пърцуцата и си гледа сеира.Така или иначе си е бедняк.
80
3
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Защо се заблуждавате,коалицията вече е направена -Герб-ДПС.Просто реформаторчетата ще бъдат удобната *** и ако те навреме не го разберат ще си патят в бъдеще.Сноши в бюджетната комисия тази коалиция се е затвърдила-изневиделица се е приело от ДПС и Герб неочаквано предложение "много спонтанно"относно КТБ -толкова спонтанно че останалите не са могли даже да реагират.
79
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а сега Тиква да те видим като никой не те иска.матрала не е *** ,да знаеш.
78
0
 
21
 
! Отговори
БОСТАН преди 9 години
Абе тоя и г*з ша дава за пуста власт!!!А знае се "ЛАКОМ ГАЗ, ГЛАВА ЗАТРИВА"